Хората с най-ниски и най-високи пенсии "печелят" от втория стълб

Бисер Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Бисер ПетковЗа хората, които ще получават минимална и максимална пенсия, е по-изгодно да не прехвърлят партидата си от частния пенсионен фонд към държавното обществено осигуряване. Това разясни бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков в интервю за Би Ти Ви.


Той разясни новите положения в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат фазата на изплащане на втората пенсия.


Първите пенсионери, които ще получават пенсии и от втория стълб, се очакват през септември 2021 г. Тогава част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената в чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване пенсионна възраст. Първите по-значителни групи пенсионери от универсалните пенсионни фондове се очакват след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат такава възраст. Депутатите дадоха възможност осигурените да прехвърлят парите си от частния фонд към НОИ и обратно. Какви са новите положения четете тук.

Плюс за осигурявалите се с малки суми - държавата доплаща до минималната пенсия, а частният фонд допълва
Плюс за осигурявалите се максимално - държавата ограничава максималната пенсия, а частният фонд допълва

Обяснението на Петков за хората, които са се осигурявали минимално, е че държавата гарантира пенсия от поне 300 лв. (сумата е валидна за тази година, а занапред най-вероятно ще расте - бел. ред). Така от една страна държавата ще им доплаща от реалния размер на пенсията до 300 лв., а частният фонд ще добавя още някаква сума. За хората с максимални пенсии пък важи обратната логика - държавата ограничава административно максималния размер (1440 лв. в бюджета за тази година) и така отново всичко, получено от частния фонд, ще е в плюс.
Всички останали - между минималния и максималния размер, е добре да се поинтересуват на първо място в кой фонд са осигурени и да поискат от дружеството, което го управлява, информация за наличностите по своята партида. След това кандидат-пенсионерът е добре да направи справка и в НОИ (това може да стане и онлайн с персонален идентификационен фонд).


Бисер Петков напомни, че според новоприетите от депутатите текстове пенсията от първия стълб (изплащана от НОИ) ще се намалява с 9%. Логиката е в това, че част от осигурителната вноска на хората, родени след 1960 г., е отивала във втория стълб от създаването му през 2000 г. Той препоръча на хората, които ще направят справка в НОИ в близките дни, да намаляват получения резултат с 9%, защото законовите изменения още не са отразени в софтуера. Експертът напомни, че този коефициент ще нараства с годините с нарастването на периода на осигуряване в пенсионен фонд.


Друга особеност на функционирането на втория стълб е в това, че при него няма изискване за осигурителен стаж, а само за възраст, отбеляза Петков.


Той препоръча хората да обмислят внимателно кой от трите пенсионни продукта, предвидени в новото законодателство, да изберат - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане или еднократно плащане (когато средствата по партидата са до 3 минимални пенсии). По думите му е важно всеки да реши дали да получава по-големи суми приживе или по-малки, но да гарантира на близките си наследяване.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Втори, трети стълб не знам, но знам, че все по-малко стават хората, които плащат осигуровки и ако даде бог да доживеем до пенсия не знам какво ще има в касичката, от която ползващите ще станат повече от внасящите...

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2188 Гневно

  А по средата един по дебел Салам.
  Бегайте в НОЙ докато още можете.
  Нали знаете как става днес цветя и рози утре
  вече е късно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Аз пък гледам че пенсионерите всеки ден намаляват ...яко

 4. 4 Профил на НЕ на ГЕРБ БСП
  НЕ на ГЕРБ БСП
  Рейтинг: 299 Весело

  Гарантирано от ГЕРБ БСП ДПС пенсия в България, ЕС, 150 ЕВРО

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Перефразирайки една стара мъдрост бих казал, че :"Едно е да "гледате", друго е да "виждате, а трето да "разбирате"!!!
  Очевидно най-добре Ви се получава първото...!

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Като калайджийте трябва - кътайте 14 каратови дреболии , че след 20 години със сигурност в НОИ пари няма няма да има. Само хартия.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Не хората ще спечелят, а вторият стълб ще спечели. Щото държавата като доплаща, ще прикрива мизерните сумички от фондовете.
  Тия същите нещата вчера ги каза и оня "специалист" Нейков. Явно защитата на фондовете тече в пълна сила и бонусите са раздадени

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Този на снимката дето ръси акъл първо да си понесе санкцията за неизпълнение на съдебно решение и дългогодишно поставяне на чадър над "Софийска вода" АД с цел спестяване на осигурителни вноски и данъци.
  Ако желае може да се срещнем в Съда.

  https://www.linkedin.com/feed/?trk=nav_back_to_linkedin

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Втори, трети стълб не знам, но знам, че все по-малко стават хората, които плащат осигуровки и ако даде бог да доживеем до пенсия не знам какво ще има в касичката, от която ползващите ще станат повече от внасящите...
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Въпроса е правилен, но бероятно знаете, че и сега и не от днес и далеч не само у нас, бюджета ежегодно дотира НОИ.
  Не казвам че това е правилно, но след като обичайните масови пенсионни фондове, какъвто у нас е НОИ, работят не с натрупани и управлявани добре средства, а с получаваните вноски плащат на днешните пенионери, получените средства не достигат и се налага през бюджета да се допълват.
  При това става дума за сериозен дял, около половината. Единствено което се отчита е каква е тенденцията, да расте , да се задържа или да намалява дотацията.
  Ако има нещо, което реално може и трябва да се направи е да се намаляват разходите на НОИ, но знаете как стои въпроса с чиновническата армия.

 10. 10 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Една от най-големите измами, които ни завещаха седерунгелите. Същите, които създадоха антикомуниста Боко тиквата - вожд на българската десница.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 11. 11 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Харесва ми че в заглавието "печелят" е в кавички.

 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Както обикновено , средната класа е най-прецакана. Нейната роля в нашата държава е да плаща сметката

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Тук в профилът ми има качени документи включително и вчерашното изпращане на прокурорската преписка от ВКП на по-горна инстанция.
  Няма да го пропусна и г-н Бисер Петков. Неговият подпис стои на някои оофициални документи.
  https://www.linkedin.com/in/lyudmil-georgiew-b090471b5/

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  "По думите му е важно всеки да реши дали да получава по-големи суми приживе или по-малки, но да гарантира на близките си наследяване."

  Като имаме предвид как държавата се "разпорежда" с парите ни и предвид мизерните суми, които ще останат за "онаследяване", не вярвам някой здравомислещ да не иска да вземе максимално възможното от държавата наведнъж и веднага :)

  Аз лично, ако мога бих изтеглил още сега предсрочно всичко :)

 15. 15 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Личи си, че в темата пишат хора, които хал хабер си нямат от икономика, а само от морални критерии, тип "ау, ама то с 300 лева живее ли се?". Ми не се живее, но също и не се краде и лъже държавата, като се вземат пари под масата и не се плащат осигуровки десетки години. Знам, знам, ние не сме виновни, виновни са работодателите, турското робство, сАвеЦкия съюз, комунистите, Иван Костов и т.н., но само не и ние, дето сме ги правили тези неща с вземането на пари под масата и осигуряване на минимума.

  Разбира се, това, което Бисер Петков казва, е абсолютно вярно - за най-ниските пенсии до 300 лева е добре да си имат втория стълб, щото на колкото и да ти е сметната пенсията от ноЙ, то накрая пак ще ти дават 300 кинта, щото "абе то с 300 лева живее ли се бре", та всяко левче отгоре си е плюс, т.е. тук държавата те поощрява да я лъжеш и да се осигуряваш на минимума, като ти допълва пенсията до 300 кинта, щот "абе с 300 кинта живее ли се", пак да го повторя. За най-високите е същото (мой близък е в тази категория и не, не е бил политик, милиционер или шапкар) - държавата пък те наказва, защото си се осигурявал на максимума, щото "абе, дейва тия ояли се богаташи с по 2500 лева заплата - хак да им е". И колелото продължава да се върти.

  Аз лично съм на 42 години - осигурявал съм се през почти цялото време на максимума, но дали ще дочакам да има кой да ми плаща пенсията след 25 години - кой знае. Затова за мен е важно да имам и по някой лев във втория стълб, защото те са си мои, а не са в общата каца на ноЙ. Сега, как се управляват самите пенсионни дружества, защо са им толкова големи таксите и ниска доходността е друга тема, която е доста дълга. В партидата си имам над 20 000 лева, които вероятно ще станат към 100 000 като се пенсионирам с натрупването и доходността. Не че са нещо, но...

  Ако реша да лъжа държавата, за което тя ме поощрява с ръста на минималната пенсия всяка година, щото "абе то с 300 лева живее ли се бре", и почна да се осигурявам на 650, вместо на 3000 лева, ще пестя грубо по около 600 лева на месец от неплатени данъци и осигуровки, като пак ще получавам абсолютно същите услуги - здравеопазване, образование, административни услуги и т.н. Ако реша да изтегля един жилищен кредит с вноска 1000 лева (спестени ми от лъгането на държавата и наема, който ще получавам), при 3% лихва за 25 години (абсолютно постижими в сегашно време), ще мога да взема над 100 000 евро, т.е. един тристаен някъде, който мога да отдавам под наем за 400-500 лева. та след 25 години ще си имам пенЦията от държавата, тристаен апартамент, дето ще ми капе всеки месец наем от него, а и ще си е изцяло мой, да ползвам всички услуги, шото няма привилегии затова, че си внасял повече и да рева - абе с 300 лева живее ли се бре.

  Та така, ама съм бунак и се правя на съвестен гражданин...

 16. 16 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хи-хи":
  Ваня Григорова, ти ли си? 😂

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2018 Любопитно

  До коментар [#14] от "debruckere":

  Този ....... Бисер Петков с всяко изречение изказва по 2 лъжи...
  1. Как ще си избираш начин на изплашане на натрупаните средства във втория стълб, като нямаш право да избираш? С промените в КСО е точно определен законодателно начина на получаване на парите в зависимост от натрупаната сума.
  2. Защо държавата се намесва в договорите между частните пенсионни фондове и пенсионерите?
  3. Защо държавата ЗАДЪЛЖАВА всеки кандидат-пенсионер да внася в ЧАСТЕН пенсионен фонд? Що за лобистки закони?
  4. Какви са тези глупости, че някакви пенсионери щели да печелят?
  От 2000 г. има законово ограничение както на максималния осигурителен доход, така и на максималната пенсия - 35%/от известно време 40%/ от максималния осигурителен доход. В момента максималния осигурителен доход е 3000 лв, а макималната изчислена пенсия е 3000лвх40%=1200 лв. Сумите над 1200 лв се получават от времето преди 1999 г., когато нямаше ограничения за максималния осигурителен доход.
  5. Защо не се споменава, че правилото за 3-те най-добри години отпада от 01.01.2022г., а не от 01.01.2023г.?
  6. Защо парите за социалните плащания - инвалидни пенсии, пенсии по болест, социални пенсии и т.н. не се прехвърлят към социалното министерство, а точат пенсионния фонд? Социалните пенсионери по тези параграфи са почти половината от общия брой на пенсионерите.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  "Плюс за осигурявалите се с малки суми - държавата доплаща до минималната пенсия, а частният фонд допълва
  Плюс за осигурявалите се максимално - държавата ограничава максималната пенсия, а частният фонд допълва"
  *
  Казват го направо и без заобикалки, че осигуряващите се на минимума печелят при всички случаи, а тези на максимума - губят.
  На едните държавата дава, а от другите взема. Ето защо пенсионната система в този си вид не е справедлива, а солидарна. Затова и хората се осигуряват на възможния минумум, а парите си ги влагат в имоти и земя за да получават рента.

 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  +++++ Любимата ми тема. Бягайте в НОИ!!! Само там ще получите 100% от пенсията си. Либене, високи пенсии вече няма изчислени! Формулата е друга и няма как да ти изчислят над 1440 лв. Имам колеги, които не ме послушаха и сега пенсията им е 1100 лв, взеха си парите от ЧПФ... но след 2-3 г живот излизат на минус!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#16] от "Paris Hilton":

  Тая кукла Ваня Григорова е единствената, която в медиите казва някои истини за ЧПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на kant
  kant
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#16] от "Paris Hilton":

  Тя е. Личи си.

 22. 22 Профил на kant
  kant
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#15] от "Грую Груев":

  Груйо, и аз мисля същото, ама нямах толкова време да го напиша.

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  """""Хората с най-ниски и най-високи пенсии "печелят" от втория стълб """"" дори и да е вярно това, то е вярно за момента !!! след време, ако се вдигне или премахне тавана на максималната и се вдигне минималната пенсия и това няма да е вярно ...

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#15] от "Грую Груев":

  + Разсъжденията ти са правилни.
  "Затова за мен е важно да имам и по някой лев във втория стълб, защото те са си мои, а не са в общата каца на ноЙ."
  Ама с това цитираното...ми падаш! В ЧПФ нямаш нищо твое!!! Това са задължителни държавни осигуровки, които Иван Костов и Нейков дадоха на частниците да си ги харчат и "управляват" както им харесва!!! Та за втория стълб ще ме извиняваш!
  Хора разберете в ЧПФ нямате нищо ваше!!! След 6 месеца ще го проумеете!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#15] от "Грую Груев":

  Много си прав. И аз така смятам и би следвало да няма минимален и максимален праг, кой на колкото се е осигурявал - толкова! Също и да няма ограничение за минимален осигурителен стаж от 15 години и 50 лева да е пенсията, тя да се начислява за осигурителния стаж.

 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1122 Весело

  Милицаите дали са на максимална пенсия и дали горките имат право да си диверсифицират пенсията извън НОИ? Ако имат, колко губят от процента с който се наказват обикновените хора, затова че са(бяха принудени) "избрали"(недоброволно) да не разчитат само на НОИ? Споделете, че да не плача и за тях и за техните "втори стълбове".

  мурзилка
 27. 27 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Както обикновено , средната класа е най-прецакана. Нейната роля в нашата държава е да плаща сметката
  —цитат от коментар 12 на debruckere


  За съжаление във всяка държава, поне в цивилизована Европа, е баш така. И колкото държавата е по "правилна" -т.е. по-напреднала в ляво-социалната, политически коректна сфера, толкова е по-прецакана средната класа. Учудващо е, че по време навреме се сещат и тук да говорят за "скуизваната" средна класе, но като дойдат избори борбата (криворазбрана и криво дефинирана) срещу неравенството взема връх. То и на запад избори трябва да се печелят, а накърите тават все повече и повече....
  От собствен горчив опит го казвам.

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Цъ!
  " бюджета ежегодно дотира НОИ."
  Ако парите за осигуровки на категорийните работници в ППФ, на родените след 1959 г в УПФ, и осигуровките на полиция, военни, съдебна система, държавна администрация.. минават през фишовете за заплати и от там влизат в НОИ, а не като дотоция..... НОИ ще е в излишък!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#10] от "bgkurshum":

  Ъъъ? Това не беше ли направено по времето на тцаря, от юпито милен велчев? Прости ми, че не помня. Даже не съм сигурен, дали не е част от натиска на ЕС, на които още не бяхме страна член, но ни бутаха няколко "наши" предатели, начело с една нишка, да станем на всяка цена и с какъвто и да е ущърб.

  мурзилка
 30. 30 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 477 Неутрално

  [quote#15:"Грую Груев"]

  Грую, нивото е плачевно дори и тук, щом има хора, които ти слагат минусчета.

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Не хората ще спечелят, а вторият стълб ще спечели. Щото държавата като доплаща, ще прикрива мизерните сумички от фондовете. Тия същите нещата вчера ги каза и оня "специалист" Нейков. Явно защитата на фондовете тече в пълна сила и бонусите са раздадени
  —цитат от коментар 7 на Хи-хи


  Хора, вижте какви пари минават през ППФ, а накрая държавата пое пенсиите на категорийните работници!!! И в момента пари потъват в ППФ!!! След 6 месеца ще разберете, че същото е и с УПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Фондовете като цяло, не са замислени да има за бъдещите пенсионери, а да се приберат едни пари от определени хора. Просто минаха 20 години и истината полека лека взе да лъсва, а цялата ще стане ясно след още 10-на. Нищо по-различно от масовата приватизация. Едни хора решават да приберат няколко милиарда със закон от народа. Всичко е постлано с добри приказки за бъдещето и платени публикации на специалисти, но резултатът е един и същ.

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2881 Весело

  добре де... по тая тема се изговорихме с "chichka" и други колеги сега пак ли ? https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2021/02/23/4178322_hasan_ademov_kandidat-pensionerite_triabva_da_sa_mnogo/comments?ref=feed

 34. 34 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1122 Весело

  До коментар [#32] от "stoiank":

  Ти пък сега! Да си видял управителите на ЧПФ, да се носят в дрешки за хиляди евро, с часовници и бижута също за хиляди всяко и да слизат за участие в разни ТВ интервюта в предавания, от 8+ метрови лимузини?

  мурзилка
 35. 35 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#10] от "bgkurshum":

  Как забрави за Костов,да се чуди човек......

 36. 36 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 365 Весело

  Като калайджийте трябва - кътайте 14 каратови дреболии , че след 20 години със сигурност в НОИ пари няма няма да има. Само хартия.
  —цитат от коментар 6 на Тони КОСТОВ


  Тончо, това сигурно извънземните ти го говорят или имаш контакт с Ванга?

  : ))))))))))))

  п.п. ама пък щом ТИ го казваш - вЕрваме ти!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 37. 37 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Не хората ще спечелят, а вторият стълб ще спечели. Щото държавата като доплаща, ще прикрива мизерните сумички от фондовете. Тия същите нещата вчера ги каза и оня "специалист" Нейков. Явно защитата на фондовете тече в пълна сила и бонусите са раздадени
  —цитат от коментар 7 на Хи-хи


  А вие какви сумички очаквате от втория стълб? Осигурителната вноска за НОИ е 14.8%, а за пенсионните фондове е 5%. Освен това държавата дотира тези НОИ с още 75% от вноската в НОИ. Тоест НОИ взема 26% спрямо 5%, които вземат пенсионните фондове. Освен това пенсионните фондове съществуват от 20 год., а новите пенсионери са се осигурявали близо 40 год. Така че ако поставим двата стълба на равно основи, то НОИ трябва да ти изплаща 10 пъти повече отколкото пенсионните фондове.

 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#31] от "chichka":

  Какво има да се гледа, може като процент и като чист размер на вноската да не изглеждат много, поне от осигуряваните върху МРЗ, ама с годините, а те вече не са една-две, си се трупат солидни суми...и това е жив кеш, с който на ЧПФ им се даде правото да инвестират и печелят, за беля, не им се вмени да споделят и част от печалбата с пенсионерите, така че всички печалби са само за тях 100%, което не е редно, защото парите са чужди.

  мурзилка
 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5080 Весело

  Блажени са верюищите ! ( И любопитно, все ще ги има.....).

 40. 40 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 894 Гневно

  Време е да спрат да ни заблуждават, че добрата държава дотира НОИ; време е добрата държава да наложи еднакви правила и всеки осигуряван да поеме своята част от осигуровките; време е да се премахнат категориите минимална и максимална пенсия и всеки да получава толкова, на колкото е осигуряван. Вярно че с 300 лв. не се живее, но затова има и социални помощи и добавки - там е мястото на добрата държава, а не в непрекъснато изкривяване на осигурителните правила!

 41. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#31] от "chichka":

  Добре де..... """"""'Бисер Петков напомни, че според новоприетите от депутатите текстове пенсията от първия стълб (изплащана от НОИ) ще се намалява с 9%. Логиката е в това, че част от осигурителната вноска на хората, родени след 1960 г., е отивала във втория стълб от създаването му през 2000 г. """""" редукция на първата пенсия заради втората сега последно става 9% , това ли е последно????? Фиксирали ли са срок, за колко време ще важи 30 дни, 5 год, 10 год, 20 год....... Къде е гаранцията в кой закон?

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Всеки ден "ново двайсет" тея кво правят съвсем объркаха хората, онзи ден четох друго........ """"""""'"'" За 2021 г. очакваният коефициент на намаление на основната пенсия заради втората ще бъде 20.3%. През 2022 г. ще се увеличи до 20.5%, през 2023 г. ще бъде 20.7%, през 2024 г. - 20.9%, през 2025 г. - 21.1%, през 2040 г. вече ще е 24.3% при жените и 22.7% при мъжете, през 2050 г. - 25.6% при жените и 25.9% при мъжете, а от 2060 г. нататък ще се задържи 25.3% за двата пола. Прогнозите са направени в актюерския доклад на НОИ за 2019 г. Според експерти обаче коректният коефициент на намаление трябва да бъде не повече от 6-7% ........ """""""" ...... и след като мислиха, мислиха сега измислиха 9% ? А каква е гаранцията че след юни, пак няма да стане 20-25% ????

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  И въобще преди години когато стартира тази система никой не каза на хората, че ще има редукция на първата пенсия заради втората, тва забравиха ли го? Хората трябва да излязат и да ги попилеят тези недоразумения ...... къде бе умници, ми покажете когато се създаваше тая система, вие обявихте, че ще има редукция на първата пенсия заради втората???? ....... съмнявам се че тази "редукция" въобще е законна, да не говорим, че допреди три години въобще се мълчеше по темата......

 44. 44 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 1005 Разстроено

  Хората с "най-ниски" и "най-високи" пенсии "печелят" от втория стълб?! (голяма подигравка за всички, които са наясно за какво става реч!!!)

  До коментар [#1] от "selqnin":
  Втори и трети стълб не знам (май ще е нужен "четвърти" и "пети" стълб?!), но знам, че все по-малко стават хората, които плащат осигуровки и ако даде бог да доживеем до пенсия не знам какво ще има в ("касичка) + (прасенце") (тя и сега е почти празна?!), от която ползващите ще станат с времето всеповече от внасящите...(ако отчетеш и демографския фактор с отрицателна раждаемост пии по една "студена вода" докато все още я има!!!)

 45. 45 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#15] от "Грую Груев":

  Чудесен коментар.
  И аз в шеговит стил да кажа: икономист съм и не съм бунак, та затуй се осигурявам на минимален праг и съм вече с два тристайни за под наем :):):)

 46. 46 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  И въобще преди години когато стартира тази система никой не каза на хората, че ще има редукция на първата пенсия заради втората, тва забравиха ли го?
  —цитат от коментар 43 на MPetr


  Бе то може и да е имало, ама е се тая, щото е задължително и не можеш да избираш. Матряла масово си представя "дясната" пенция като вид бонус отгоре на "лявата". Преди време един беше смятал каква разлика всъщност се получава
  https://trud.bg/частните-фондове-убиват-втората-пенсия/
  Сега явно са решили държавата да дотира и някои "десни" пенции, щото кога почнат да ги земат реално и се окаже че са по дваесе кинти на месец се получава малко конфузно.

 47. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Парите от пенсиите плащани от НОИ идват не само от социалните осигуровки, но и от ДДС чрез бюджета на държавата. Понеже в България пенсиите са ниски, чрез ДДС и ДОД все някак си ще може да се закърпи дупката с пенсиите. Обаче е неморално да се укриват доходи в големи размери и продължително време. Това е престъпление и безчовечно! За себе си мога да кажа, че съм надвнасял години наред по около 1600 лева в НОИ, понеже работих на две места и не изравнявах вноските до максималния праг. Вярно е, че получавах кати ИТ специалист висока заплата и това не се отразяваше на бюджета ми.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 48. 48 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 807 Неутрално

  В МОМЕНТА ВНАСЯТЕ ОСИГУРОВКИ ЗА СА ОСИГУРИТЕ ОХОЛЕН ЖИВОТ НА ТЪРТЕЙСКАТА МУТРОКАСТА , БАНКЕРИ ВОЕННИ МИЛИЦИОНЕРИ , ХОРА КОИТО НИКОГА И СТОТИНКА НЕ СА ВНЕСЛИ ДОРИ И ЛЕВ В БЮДЖЕТА НА НОИ

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#33] от "MPetr":

  ++ Абе трафик и цъкания да има в сайта.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#35] от "miho45":

  както за Костов, така и за другия Иван, Нейков ще се сетите след 6 месеца!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#37] от "unbiased":

  Ето това е любимата мантра и манипулация на ЧПФ! Там ли работиш, или ти плащат за да лъжеш?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#41] от "MPetr":

  Затруднявам се да отговоря. Тези 9% ще са за някакъв срок, но не знам до кога. Реално в УПФ влизаха близо 30% от осигуровките на родените след 1959 г.
  Н опак повтярам, вижте ППФ, какво влиза в тях и как държавата плаща пенсиите, същото ще е с УПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#43] от "MPetr":

  Вчера ти писах, за редукцията пиша и коментирам от 2014 г!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#44] от "Emil Dimov":

  Цъ!!! Хората плащащи осигуровки не стават по-малко. Военни, полиция, чиновници съдебна система са с големи заплати и държавата превежда техните осигуровки директно като "дотация". Дали бюджета ще ги прекара през фишовете за заплати, или директно като "дотация"... това са осигуровки! Защо кълвете на мантрата, че само който копа с мотиката или работи на струга плаща осигуровки?
  Дори главния прокурор има осигуровки, дали ще минат през фиша за заплата или директно от държавния бюджет в бюджета на НОИ, това са осигуровки! Спрете с лъжите за дефицит в НОИ.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#46] от "dosetliv":

  ++ Правилно досетлив.... но от 2012 г държавата плаща "десните" пенЦии на категорийните работници! Въпреки това 7 и съответно 12% продължават да постъпват в частния "десен" джоб! вече 9-та година!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#53] от "chichka":
  =====Вчера ти писах, за редукцията пиша и коментирам от 2014 г!==== Абе ние хубаво си писахме по нощите, ама аз след тва рових по архиви 2 часа още и никъде не намерих тея недоразумения
  Костов и Иван Нейков да са споменали при създаването на втория стълб през 2000 г. че ще има редукция на първата пенсия заради втората????
  ........ че и след това !..... ако някой колега има линк да го пусне....... иначе яко уйдорми за светлото бъдеще плющеше Иван Нейков......

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  А колко хора не достигат до пенсия или вземат само 2-3 години. Къде са техните осигуровки. Отиват у такива, дето или нямат стаж, или вземат социални пенсии. Докато в ЧПФ наследниците вземат това, което е внесено. А че законодателно не всичко е уредено ,както трябва ,това вече е проблем.

 58. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#56] от "MPetr":

  Оооо, защо си правиш труда, и да го намериш? Темата за ЧПФ ме заинтигува 2008-9 г когато загубиха около 50% от парите. До тогава си вкарвахме сами в третия стълб пари от заплатата за да избегнем ДОД който бе 24%. Каквото можах спасих. Към 2010 г започнах да следя ППФ защото ми предстоеше пенсия по втора категория. Събирах си годишните извлечения и все като събера сумите по колона 2 и я сравня с натрупаните за 4-5 г средства..... първото число все по-голямо!!! 2012 Дянков спаси катгорийните работници като започна изплащане на нормални пенсии и покри липсите в ППФ. Вече 9-та година в ППФ влизат пари, а държавата плаща пенсиите. Затова се захванах с УПФ, и твърдя че накрая държавата ще покрие кражбите и в УПф в размер на 20-тина млрд лв.
  За редукцията аз коментирам някъде около 2013-4 г когато леко се повдигна завесата на този грабеж, но разумните гласове бързо бяха удавени с "държавата ще открадне парите ни", "ще национализират вноските на отрудените хора".... Разумното решение който иска да се прехвърли в НОИ е в сила. Вече всеки сам отговаря за себе си. Към края на годината ще се кряка и скача по паветата защо държавата не е обяснила на хората, и те оставяки вноските си в УПФ получават примерно 80% от полагащата им се пенсия.
  Темата за мен е от 10 г и наближава развръзката.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 59. 59 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1764 Весело

  Редукция по братски.
  Задължитекно ДЗПО - 5% - Редукция - 9%!
  Нещо като тенекеджията дето ти казва цената:
  - Чкче левче, чукче левче - две чукчета пет лева. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 60. 60 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Частните фондова така, както са с 0-ева доходност, ще девалвират вноските, преди да се стигне до пенсия.

  До момента не е ясно как ще се смятат пенсиите. Западняците имат калкулатори, с които във всеки един момент може да се сметне, на каква пенсия може да разчита осигуреният. Тази прозрачност тук явно е нежелана.

 61. 61 Профил на lchristoff
  lchristoff
  Рейтинг: 233 Разстроено

  http://bit.ly/3kwGMRE

  Пенсията от УПФ през 2021 г. = билетче за трамвай

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK