На живо

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Георги Кожухаров1822 са новите случаи на коронавирус при направени 12645 теста през изтеклото денонощие, положителните проби са 14% от всички изследвани. В болница са 4368 пациенти, излекувани са 689 души, починали са 53. 20050 ваксини са поставени през последното денонощие, така общият брой на поставените дози е 188500. Две дози са получили 10143 души. Регистрираните случаи на инфектирани с коронавируса се вдигат с близо 50% на едноседмична база. Тестовете също са повече, но едва с 13%. Увеличават се и починалите – с 30%.


Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта, с която позволи отварянето на заведенията от 1 март. В нея са записани още редица облекчения на мерките. Днес се разбра, че се отменят тържествата за 3 март на връх Шипка.


"Дневник" проследи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате тук.
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) се разграничи от вчерашната позиция на няколко организации в туризма, които призоваваха да се създаде гаранционен фонд, който да защитава туристите в случай на фалит на туроператора или при неизпълнение на планирано пътуване заради форсмажорни обстоятелства. Настояването е фондът да бъде направен спешно, за да поеме задълженията за провалени пътувания от миналата година към техни клиенти. Представители на Обединениe "Бъдеще за туризма" и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) обявиха, че България е единствената в ЕС без такъв фонд, липсата на който се е проявила осезаемо тъкмо в условията на пандемия, при която бяха провалени голям брой пътешествия, а туроператорите дължат за тях големи суми на клиентите си без да могат да им ги изплатят поради това, че дейността им спря с въвеждането на извънредното положение.


"Управителният съвет на АБТТА решително се разграничава от обявена по време на вчерашната пресконференция позиция за спешно създаване на гаранционен фонд, "захранен" от държавата, чиято цел е да бъдат възстановени средствата към необезвъзмездени до този момент потребители на нереализирани вследствие на ковид- пандемията туристически пътувания по следните причини: Предлаганият подход ще генерира недопустима неравнопоставеност между отделните икономически субекти по отношение на получаваните държавни помощи, ще се окаже дискриминационен спрямо не малка част от българските туроператори, които нямат неразплатени задължения към свои клиенти и ще ощети цели сегменти от туроператорския и агентски сектор", пишат в позицията си АБТТА.


От организацията подчертават, че няма да се включат в предвидения за 2 март протест, организиран от другите представители на бранша.

Като прибързано решение определи пускането на зелените коридори за ваксиниране пулмологът Александър Симидчиев. Пред БНТ той каза още, че е можело да е много по-подреден процесът по масовата ваксинация. Той също така подчерта, че разхлабването на мерките от 1 март не е медицинско решение.

Отменят се масовите чествания на 3 март на връх Шипка

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Пресцентър президентство


Община Габрово обяви, че отменя предвидения църковно–военен ритуал по отбелязване на националния празник 3 март на връх Шипка, както и организирания транспорт на граждани, съобщава БНР. Промяната се налага по препоръка на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно, посочва главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговар на запитване, оправено до Министерството на здравеопазването по повод честването. Причината е повишаването на броя на новорегистрираните случаи на COVID-19 в страната, и традиционното струпване на много хора.


В отбелязването на националния празник на историческия връх ще участват президентът и председателят на Народното събрание, под чийто патронаж традиционно се провеждат Шипченските чествания за 3 март. Това обявиха от пресцентровете на двете институции.


Официалният ритуал миналата година също беше отменен заради коронавируса.

От 1 март се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Изискването е за спазване на физическа дистанция от 1.5 м., носене на защитна маска за лице, проветряване на всеки час и дезинфекция. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед, издадена днес.


Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.


Със същата заповед се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Занятията трябва да се провеждат в съответствие с изготвените от министерствата на образованието и науката и здравеопазването Насоки за работа на системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19.


От 1 март, между 6 ч. и 23 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, с изключение на дискотеки – бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Изискванията към обектите, които ще отворят на 1 март, са: да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала.


Отново от 1 март, в часовия диапазон между 6 ч. и 23 ч., работата си могат да възобновят и игралните зали и казината, при използване на не повече от 50% от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.


От 1 март се разрешава провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април - и в чужбина.


Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. между посетителите.

След непрекъснато увеличение на пациентите с COVID-19 в болница през последните 10 дни техният брой вече е 4368. За последно подобни нива статистиката е отчитала на 5 януари. Увеличават се и пациентите в интензивни отделения - към полунощ са 370.


На национално ниво заетостта на болничните легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние е 47 на сто, а за такива, нуждаещи се от интензивна грижа - 51%, съобщиха здравните власти вчера.


Заради недостига на ваксини временните имунизационни кабинети в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново и в областната болница ще работят през почивните дни само с предварително записани пациенти през седмицата, съобщава БНР.


От РЗИ Велико Търново информират, че имат ограничени дози от ваксината на "АстраЗенека" за почивните дни и масовата ваксинация ще продължи при нови доставки идната седмица. Пред временните имунизационни кабинети има опашки от чакащи.

Заразените се увеличават с близо 50% на едноседмична база

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Юлия Лазарова


Регистрираните случаи на инфектирани с коронавируса се вдигат с близо 50% на едноседмична база. Тестовете също са повече, но едва с 13%. Увеличават се и починалите – с 30%.


Показателят, при който има намаляване е оздравелите – те са по-малко с 22%.


14-дневната заболеваемост към вчерашна дата бе 156 на 100 хил. души, а на 7-дневна база - 216 на 100 хил. души, обявиха здравните власти.


През януари по време на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на българи в чужбина са 303.7 хил., или с 28.2% по-малко спрямо същия месец на предходната година, показват данните на НСИ. В същото време посещенията на чужденци очаквано се сриват – с 60% на годишна база, до 241.7 хил. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" - с 82.7%, "служебна" - с 57.4%, и "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 37%. Транзитните преминавания през страната са 50.1% (121.1 хил.) от всички посещения на чужденци в България.


От общия брой чужденци, посетили България през януари 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 41.6%, или с 63.6% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни с изключение на посещенията от Чехия, при които има слаб ръст от 1.5%.


Посещенията на граждани от други европейски страни спадат с 56.5%.

През февруари общият показател на бизнес климата нараства с 1.8 пункта в сравнение с предходния месец, показват данните на Националния статистически институт. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността и търговията на дребно показателят остава приблизително на равнището си от януари. Основният проблем във всички сектори остава несигурната икономическа среда, а на по-заден план остават недостатъчното търсене и липсата на кадри.


Повече по темата тук.

"Пирогов" предлага упражнения за преболедувалите

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Георги Кожухаров


Болница "Пирогов" предлага от 1 март на преболедувалите COVID-19 програма за възстановяване при пациенти, които са с неврологични и дихателни проблеми. На пациентите ще се предлагат дихателни упражнения и техники за възстановяване на белодробната функция.


"За да се включите в програмата, е необходимо да разполагате с талон за специалист (за невролог или за физиотерапия) и да се запишете на телефон 02/ 915 43 34 (всеки ден между 11 и 13 часа)", съобщава лечебното заведение.

Властта обещава пълен контрол над епидемията малко след изборите

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Велко Ангелов


До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната- това заяви здравният министър Костадин Ангелов във Варна, където откри компютърен томограф в болница "Света Марина".


Той коментира и предстоящите доставки на ваксини след кризата с доставките на продуктите на компанията AstraZeneca. Ангелов се надява на по-сериозна реакция от компанията след заседанието на европейските лидери и всички критики, които понесоха за това, че обещаха голямо количество ваксини, а ще пристигнат едва 40% от тях. До края на февруари България очаква 142 хил. дози, а вместо тях ще получи 52 800, това може да стане в събота, в неделя или в началото на следващата седмица, посочи министърът.


Допълнителните количества от ваксините на Pfizer и Moderna, които е договорила България, ще пристигнат 1 милион дози от Pfizer и 480 хил. от Moderna от март до юни. По думите на Ангелов отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини, които се очакват идните дни.


Очаква се решението на европейските експерти за ваксината "Спутник V", каза министърът в отговор на въпрос. "Когато има такова, ние сме готови да поръчаме и от руската ваксина", заяви Ангелов.

БСП иска решение за покупка на ваксината "Спутник" от Русия

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Юлия Лазарова


БСП настоява Народното събрание да разгледа решение за покупка на ваксината "Спутник" от Русия по примера на Израел, Словения и Унгария. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.


БСП внася проекторешение за това в деловодството на Народното събрание. Ако не бъде прието преди разпускането на парламента, БСП ще поиска извънредно заседание след това. Така желаещите ще имат достъп до ваксини и по-широк избор, аргументира се Нинова.


Руската ваксина не е одобрена засега от Европейската агенция по лекарствата.


Подробности четете тук.

Управителният съвет на Обединение "Бъдеще за туризма" свиква членовете си на масов протест под прозорците на Министерски съвет на 2 март 2021 г. от 11 часа под надслов "ТУРИЗЪМ 2021: ДА ОЦЕЛЕЕМ НА ИНАТ." Причината е, че браншът спря да работи с въвеждането на извънредното положение като натрупа дългове към клиентите си за провалени заради пандемията пътувания. На свой ред негови контрагенти му дължат суми за капарирани самолетни билети, хотели и др.


През март започва да изтича едногодишният срок, за който бяха издадени ваучери за несъстояли се пътувания, но те не могат все още да се заменят за нови пътешествия, а поради нищожната подкрепа от държавата туроператорите не могат да изплатят и парите.


Заради липсата на отговор от страна на институциите по този проблем туроператорите свикват протеста като настояват и за среща по темата с премиера Бойко Борисов. Те ще поискат създаването на гаранционен фонд, който да поема разходите на туристите в подобни случаи.


Повече по темата четете тук.

Ангелов назначи проверка за неизплатени пари на медици на първа линия

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов назначи две проверки заради сигнали за неизплатени допълнителни възнаграждения от 1000 лв. за работа на първа линия в борбата с COVID-19 и отказ за ваксинация, съобщи пресцентърът на здравното министерство.


Първата проверка е в Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград заради сигнал от служители на филиала в Гоце Делчев, а втората - по сигнал от здравнонеосигурени граждани за отказан достъп до ваксина в болницата "Св. Панталеймон" в Плевен. Министерството на здравеопазването напомня, че право на безплатна ваксина срещу COVID-19 има всеки български гражданин, без значение от здравноосигурителния му статус.

Балтов очаква до края на юни 2 милиона ваксинирани

Около 50% са заетите легла за средно тежки случаи на коронавирус, около 55% са заетите интензивни легла. Това обяви директорът на "Пирогов" Асен Балтов пред "Нова телевизия", като уточни, че в спешната болница в момента има около 40 легла за среднотежки пациенти и 12 интензивни легла. "Плавно се увеличават повече приетите, отколкото изписани пациенти, но няма болница, която да няма капацитет", увери той.


Балтов потвърди, че в събота се очакват още 52 хил. дози от ваксината на AstraZeneca. Ако те пристигнат, отново ще бъдат отворени "зелените коридори".


По думите му в момента в страната – при лични лекари и центрове за ваксиниране, има около 10 хил. дози от ваксината на AstraZeneca. Днес те ще бъдат изчерпани, защото от тях не се пази втора доза. "Цялото количество ще бъде поставено, защото диапазонът между първа и втора доза е 70 дни", обясни Балтов.


Втора доза се пазело за около 20 хил. ваксинирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още около 50 хил. дози за районните и секционните избирателни комисии. По думите му тези количества ще бъдат освободени след 10 март, ако не бъдат използвани.


"До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с две дози. От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират, това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно", заяви Балтов.


"Най-големият ми страх е, че част от хората, получили първа доза, ще се откажат от втората. Има и хора, които не си спазват датата, идват на друга дата", каза Балтов и обясни това с липсата на дисциплина у българите.


Балтов обяви, че от различните ваксини у нас през март ще пристигнат 500 хил. дози, а през април – 1 милион.

Зелените коридори ще бъдат възстановени до дни

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Юлия Лазарова


До дни, когато имаме нови дози ваксини, зелените коридори ще бъдат възстановени. В това увери вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Би Ти Ви. "Аз улавям промяна в настроенията на българите. Все повече хора са готови да се ваксинират," каза той.


"Опашката на българина винаги му действа магнетично. Дефицитът обостря това чувство".


Томислав Дончев, вицепремиер


Той призова да не "представяме като български проблем нещо, което е поне европейски проблем". Запитан дали България би внасяла руски ваксини, той направи уговорката, че не е запознат с възможността "Спутник" да бъде одобрена от българския регулатор преди европейския и да се организира сепаративна процедура по примера на Унгария, но подчерта, че правителството няма никакви предразсъдъци да достави ваксини на двустранна основа.


Текат разговори с няколко държави отвъд договорите на ЕС за доставка на ваксини, сертифицирани от ЕС, каза вицепремиерът.


Дончев изрази убеденост, че до края на летния сезон ще има достатъчно на брой имунизирани или срещнали се с вируса, така че "от есента тази година да приключим с пандемията".

Пазят се вторите дози за ваксинираните с Pfizer и Moderna

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Associated Press


Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани с Pfizer и Moderna. Пази се първа и втора доза за изборната администрация, които са около 90 хил. души, каза той в интервю за БНТ.


От ваксината на AstraZeneca не се пази втора доза, защото диапазонът между първа и втора доза е 70 дни.


По думите на Кунчев никой с една доза не може да е сигурен, че е защитен. "Не можем да излезем от характеристиката на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози и ние ще го направим", каза той.


Кунчев изрази убеденост, че ентусиазмът на хората няма да се охлади, колкото по-рано човек се ваксинира, толкова по-бързо ще се достигне колективен имунитет. "При достигане на 1-2 млн. ваксинирани българи няма да се стига до голям брой новозаразени и препълване на болниците", каза той.


Кунчев повтори, че всички ваксина защитава след първата доза и няма принципни разлики между процента на защитата им. "Никой обаче само с една доза не може да бъде сигурен, че е тотално защитен. Максимално защитен е седмица до 10 дни след втората доза", подчерта той.


За да бъдат възстановени "зелените коридори" за ваксиниране на всички желаещи зависи от доставките - ако фирмите изпълняват стриктно договорите, много бързо можем да ги възстановим, увери Кунчев.


По думите му сертификатът за ваксиниране не е дискриминация, защото дава възможност на хората да преминават по-бързо през гранични пунктове, защото са защитили себе си и останалите. "Това е положителна дискриминация, няма да е държавата тази, която ще слага бариери. И да не го направи България, други държави го направят - Гърция, Турция, Хърватия", каза Кунчев.

Гърция тества шофьорите на тирове на границата

Гръцките власти въведоха задължително тестване за COVID-19 на шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси на граничния пункт Кулата-Промахон, съобщи БНТ. Властите тестват шофьорите с бързи тестове.

Борисов призова да не бъдат ограничавани неваксинираните пътуващи

Коронавирусът в България: мерките бяха облекчени официално въпреки ръста на заразените (хронология)

© Велко Ангелов


"Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок" - това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет снощи.


Той приветства създаването на бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани. В същото време обаче е важно хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват, е на мнение премиерът. "В много европейски държави в момента има пълен локдаун, но броят на заразените е висок. У нас обаче успяваме едновременно да държим пандемията под контрол и да имаме най-либералните мерки в ЕС. Затова и предстои да отпаднат още ограничения. Аз вярвам, че българите са разумни и ще продължават да спазват правилата. Нека бъдем максимално отговорни, за се върнем по-лесно към нормалния си живот", призовава Борисов.


Днес видеоконферентната среща на евролидерите продължава.


1822 са новите случаи

1822 са новите случаи на коронавирус при направени 12645 теста през изтеклото денонощие, положителните проби са 14% от всички изследвани. В болница са 4368 пациенти, излекувани са 689 души, починали са 53.


20050 ваксини са поставени през последното денонощие, така общият брой на поставените дози е 188500. Две дози са получили 10143 души.


Подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Системата е ,,спете спокойно”!

 2. 2 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  "Борисов призова да не бъдат ограничавани неваксинираните пътуващи"

  Добра позиция. Дано наистина я отстоява, а не са само приказки.

 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Смъртността се увеличава, ваксини-няма... Ние разпускаме мерките.
  Ад!

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4298 Неутрално

  "Борисов призова да не бъдат ограничавани неваксинираните пътуващи"Добра позиция. Дано наистина я отстоява, а не са само приказки.
  —цитат от коментар 2 на Dimitar Mogilarov


  Меркел е на същата позиция, да видим колко дълго ще ни оставят на мира!

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "Борисов призова да не бъдат ограничавани неваксинираните пътуващи"

  А аз призовавам Борисов да си кара джипката и да не се занимава с непонятни за него дейности.

 6. 6 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Добра позиция на Борисов за неваксинираните.

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  26.1-1.2.- 570
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  16-22.2 – 1121
  17-23.2.- 1185
  18-24.2 – 1255
  19-25.2 - 1360

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  В последните дни започва и нарастване на броя на починалите. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  4-10.2 -44 /максимум/
  ...
  11-17.2 – 31 /втори минимум/
  12-18.2 – 32
  13 -19.2 – 32
  14-20.2 – 33
  15-21.2 – 33
  16-22.2 – 37
  17-23.2 – 39
  18-24.2 – 40
  19-25.2 - 42

 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Борисов, ако искаше да направи нещо читаво, трябваше да не допуска почти цялата нация да се трансформира в туземци. Нужна беше последователна, целенасочена политика в много направления - основно образователно. Пука и на Европа кой е ваксиниран и кой не. Факт е, че от много време не искат туземци от балканите.

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Тревожното е, че репродуктивното число на вируса вече излиза извън рамките 1,1-1,2 в които се задържаше цял месец. Дано не достигне стойностите си от 1,4-1,6, които бе достигнало през октомври-ноември, защото тогава лошо ни се пише. :
  22.1-1.2 – 1,17
  23.1-2.2 – 1,18
  24.1-3.2 -1,19
  25.1 – 4.2 – 1,19
  26.1-5.2 – 1,17
  27.1 – 6.2 – 1,17
  28.1 -7.2 - 1,16
  29.1-8.2 – 1,17
  30.1 -9.2 – 1,19
  31.1 – 10.2 – 1,20
  1.2 – 11.2 – 1,22
  2.2 – 12.2 – 1,20
  3.2-13.2 – 1,18
  4.2 – 14.2 – 1,14
  5.2 – 15.2 – 1,11
  6.2 – 16.2 – 1.11
  7.2 -17.2 – 1,13
  8.2 – 18.2 – 1,10
  9.2 – 19,2 – 1,12
  10.2 – 20.2 – 1,10
  11.2 – 21.2 – 1,09
  12.2 – 22.2 – 1,15
  13.2-23.2 – 1,18
  14.2 – 24.2 – 1,22
  15.2 - 25.2 – 1,27

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Вчера сутрин публикувах първични оценки как епидемията от коронавирус е повлияла на продължителността на живота в България. Те бяха направени буквално наум, без достъп до данни за възрастовата структура на населението на България и възрастовата структура на починалите. През деня имах възможност да използвам такива данни. Те са непълни - още няма данни от НСИ за възрастовата структура на населението на България в края на 2020 година, както и за възрастовата структура на починалите през 2020. Тези празноти бяха запълнени с оценки въз основа на данни за възрастовата структура на населението в populationpyramid.net и за възрастовата структура на починалите от ковид за 20.8-30.10.2020. Резултати - продължителност на живота при раждане - 2019 - 75,1 години; 2020 - 73,2 години. Продължителност на живота на доживелите 65 години - 2019 - 16,3 години; 2020 - 15,3 години. Доживяващи до 65 години - 2019 - 79,1% от новородените; 2020 - 74,9% от новородените.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2163 Весело

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Австрийците казаха, че файфа от затягането йок. И почват да разпускат здраво. А вие в Бг нищо не сте видели като мерки, но най много ревете срещу тях. Добре би било да ви затворят магазините за дрехи, обувки, домашни потреби, фризьорници, козметика, шивачници, обущарници, играчки, платове, в строителните магазини само за фирми и т.н. 😉 Да видите що е то ”лок даун”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4228 Любопитно

  "Борисов призова да не бъдат ограничавани неваксинираните пътуващи"Добра позиция. Дано наистина я отстоява, а не са само приказки.
  —цитат от коментар 2 на Dimitar Mogilarov


  И как това ще ти помогне ако Австрийците например кажат, че няма да те пуснат в Австрия? Да не би да си мислиш, че Боко ще им се изрепчи? Това са само приказки за консумация от раята. Никой в Европа не го брои за нищо. Той просто е в ролята на прислужник, какъвто винаги е бил още от годините когато правеше кафе и пазеше колите на мутрите. Винаги е бил и винаги ще бъде прислужник.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Коронавирусът в България: пазят се вторите дози за всички ваксинирани

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Е , то оставаше и да оставят хората с по половин ваксинация !!!!!

 15. 15 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Юруш на маслините, и сега какво? Чакаме Запада да ни оправи. Пардон, на Ева Майдел майка и. Ама вие пак си гласувайте за Боко

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5477 Любопитно

  До коментар [#2] от "Dimitar Mogilarov":

  И кои са другите методи в европейския съвет, освен приказки? Бой с възглавници?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Никой не могат да задължат да се ваксинира!

 18. 18 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 136 Неутрално

  "Борисов призова да не бъдат ограничавани неваксинираните пътуващи"
  ------------------------------------------------------------------------------

  Лукашенко в Беларус направи това още в началото на пандемията.
  Затова там умрелите са в пъти по-малко от БГ

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Колко дни?
  Един ли, СТО ли ????

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  С тоьи вирус си видяхме и възможностите в болниците и възможностите за масово ваксиниране и контрола по летищата и дисциплината при карантина и спазването на мерките

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5477 Весело

  До коментар [#17] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Никой не могат да задължат и да ходи на работа!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Могат могат

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4298 Весело

  И как това ще ти помогне ако Австрийците например кажат, че няма да те пуснат в Австрия?
  —цитат от коментар 13 на padrino


  Ще е нарушение на правилата на ЕС, свободно движение на капитали, стоки и хора в рамките на ЕС!

  Падрино, понеже си от великобритания не очаквам да познаваш европейските правила!

  Австрия ако излезе от ЕС могат да имат собствени правила!

 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Учителите не искали да се ваксинират. Като не искаш- отиваш неваксиниран, подписваш че АКО се разболееш поемаш да се лекуваш у вас и така...

 25. 25 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "Зелените коридори ще бъдат възстановени до дни."
  Предполагам само за "правилната" ваксина, за да може после някой да се хвалят как връткали целия народ с 200?

 26. 26 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":

  БХ може да направи от доста непоняти за него неща политически инструмент за едни избори.
  Чакаме коментари за марсохода или квантовия компютър.

 27. 27 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":

  Борисов, ако искаше да направи нещо читаво, трябваше да не допуска почти цялата нация да се трансформира в туземци. Нужна беше последователна, целенасочена политика в много направления - основно образователно.
  —цитат от коментар 9 на zxe00613919


  Че да не е луд? Борисов е вреден за нацията, но не е глупав за себе си. Точно туземци му трябват - знае, че те го избират.

 28. 28 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 534 Неутрално

  По Илф и Петров: "Гащи няма". Запазена марка на ГЕРБ.

 29. 29 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "Борисов призова да не бъдат ограничавани неваксинираните пътуващи"
  Борисов преди месец каза, че ако бройката на заразените достигне 1500, връща всички ограничителни мерки, но се наблюдава промяна на мнението му.
  Той е способен да промени мнението си, ако се напълни с още една пачка чекмеджето

 30. 30 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#24] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Само че същите тези учители чинно са си плащали здравните осигуровки, откъде накъде ще им отказваш лечение? Иначе и ти ще трябва да подпишеш декларация, че ако допуснеш наднормено тегло, ще си се лекуваш у дома от диабет и сърдечно-съдовш заболявания.

 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До дни .... зелените коридори ще бъдат възстановени. В това увери вицепремиерът Томислав Дончев
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Щом бай дончев е казал, ще стане...
  А бре Дончев, кажи какво става с електронното правителство!
  Зелените коридори ги остави на червената върхушка на герб, която успя да срути целият процес свързан с борбата с пандемията. От проспаните летни месеци, през най-високата смъртност в света, през залагането на най-евтината и най-неефективна ваксина за народа, докато върхушката на герб и "щабът" се ваксинираха с най-скъпата и най-добрата и стигнем до масовото отваряне на ресторантите, с което се цели увеличаване на заболеваемостта и понижаване на избирателната активност....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#15] от "b.rainstorm":

  Магнетичен е :)

 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":Учителите не искали да се ваксинират. Като не искаш- отиваш неваксиниран, подписваш че АКО се разболееш поемаш да се лекуваш у вас и така...
  —цитат от коментар 24 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  ::::::::::::::
  Ами не искат .
  Най - добре им е да си цъкат онлайн , някое частно уроче онлайн ......защо да ходят на училище като могат и да не ходят !??
  Няма и особено голям наплив да ги заместят , ако не им се работи ....и така си върви .
  Образование .....се казваше едно време , сега не знам как да се определи тази пародия !

 34. 34 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dimitar Mogilarov":И кои са другите методи в европейския съвет, освен приказки? Бой с възглавници?
  —цитат от коментар 16 на Незнайко в Слънчевия град


  Всяка държава има право на вето, така че можем да блокираме всяко решение в тази насока.

 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ми то правото на свободно пътуване не се ограничава. Но за неваксинираните, вероятно ще има изискване за актуален ПСР тест и/или определено количество дни карантина. За тяхна сметка разбира се. Както впрочем е и в момента. Правото е избор, а не задължение.

 36. 36 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 454 Любопитно

  Коронавирусът в България: пазят се вторите дози за всички ваксинирани:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Е , то оставаше и да оставят хората с по половин ваксинация !!!!!
  —цитат от коментар 14 на stenlyaka


  Точно за Астра Зенека имаха идея да не пазят втората доза, понеже срокът за нея можел да се удължи до 3 месеца.

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 37. 37 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 135 Неутрално


  Ще е нарушение на правилата на ЕС, свободно движение на капитали, стоки и хора в рамките на ЕС!

  Падрино, понеже си от великобритания не очаквам да познаваш европейските правила!

  Австрия ако излезе от ЕС могат да имат собствени правила!
  —цитат от коментар 23 на Dariya Koleva


  Много наивно твърдение, изказано с изразена увереност в правотата на същото.
  Учудващо е, че все още има хора, вярващи в принципността на ЕС.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4228 Весело

  Ще е нарушение на правилата на ЕС, свободно движение на капитали, стоки и хора в рамките на ЕС!

  Падрино, понеже си от великобритания не очаквам да познаваш европейските правила!

  Австрия ако излезе от ЕС могат да имат собствени правила!
  —цитат от коментар 23 на Dariya Koleva

  😂😂😂😂😂😂

  Само недей да ми говориш за европейски правила защото се излагаш.... Да не би в Германия да нямаше случаи и да не ограничаваха пътуването и да не затвориха границите за всички съседни държави? Хайде по полека защото се излагаш с такива коментари.
  Предлагам ти да погледнеш картата на Европа....Великобритания Е в Европа😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenlyaka":

  Не бих се учудил. Всичко, което може да се обърка - те го бъркат.
  И за това се иска талант - нищо да не се прави като хората.

 40. 40 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#31:"Рим"][/quote]

  "А бре Дончев, кажи какво става с електронното правителство!"

  Аре пък сега - много сложен и многообхватен въпрос задаваш?
  Нещо по-дребно - защо това електронното за завяване на ваксините не беше готово за Коледа, а го чакаме за 3 март?

 41. 41 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#6] от "Хелиана":

  Никой няма да ограничава неваксинираните да пътуват. Но следва да е ясно на всички, че големите туристически дестинации (като Кипър и Гърция) ще допускат с лекота ваксинирани и много по-трудно неваксинирани. Т.е. когато пътуването е с цел удоволствие, туризъм и т.н. ще има разлика. Най-малкото пак ще искат PCR например. Важното от вчерашната среща на ЕС е друго - преболедувалите болестта също ще се вписват в регистър и ще пътуват много по-облекчено, а това са няколко десетки милиона само в ЕС. Това са хубави новини за туризма и авиационния бизес - това лято те ще се отпушат.

 42. 42 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#23] от "Dariya Koleva":

  А стига бе? Вярно ли?

 43. 43 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#23] от "Dariya Koleva":

  А стига бе? Вярно ли?

 44. 44 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#35] от "subaru":
  Нарушават се, в случая се дават привилегии за тези, които са ваксинирани. Но не предлагат достатъчно ваксини. В момента дори да искаш да се ваксинираш, но не си в някоя от приоритетните групи, няма как да го направиш. В този случай ограничението си е налице. Защо ти трябва да си правиш тестове или да стоиш в карантина, а други да имат пълни права само защото са над 65г или са в някоя от първите редици.
  Като се замисля, продавачките в магазините за хранителни стоки да не би да са втора линия сравние с администрацията, ЦИК, РИК, СИК, полицаите и т.н.
  Едно време имаше няколо вида паспорти- нормални, дипломатически и служебни, всеки носеше различни права. Сега отново ли ще ги връщаме?

 45. 45 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  Въпреки сърцераздирателните статии как масовата имунизация спряла преди да започне, днес и вчера имаме над 40 000 имунизирани и днес ще са над 10 000, а утре след новата доставка процеса ще продължи.

  Умнокрасавците отново в шах и кризисен PR, а обещаните от мен над 200 000 изглежда ще са фак още в неделя - с един ден по-малко.

 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  "Има нужда от гаранционен фонд за туризма"
  Предлагам и да направим гарационен фонд и за производителите на камшици! Автомобилите ги изправиха пред фалит! Държавата да помогне!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenlyaka":

  ами щото вчера тук поне по форумите ореваха света че ся нямало да има за тия които били с първа игла. още в началото казаха, че аз всеки ваксиниран с първа игла се пази и втора доза и на човек се поставя ваксина само ако е сигурно, че ще има налична и за втората игла. Сега - това не означава, че грешки не могат да станат (единични случаи) но като цяло това е правилният подход - другото е абсолютен хазарт и дано не са излъгали.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1702 Весело

  Въпреки сърцераздирателните статии как масовата имунизация спряла преди да започне, днес и вчера имаме над 40 000 имунизирани и днес ще са над 10 000, а утре след новата доставка процеса ще продължи. Умнокрасавците отново в шах и кризисен PR, а обещаните от мен над 200 000 изглежда ще са фак още в неделя - с един ден по-малко.
  —цитат от коментар 45 на Moni


  ;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Фак ще са я, даже факд ап !И не 200 хил , а над 6 млн сме вече факд ап

 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#45] от "Moni":

  > сърцераздирателните статии ... масовата имунизация ... спряла преди да започне... над 40 000 имунизирани .... над 10 000

  И след всички тия Невероятни Успехи с които се гордее и се тупа по шкембето Народната Власт стигнахме до коя точно позиция по ваксиниране (на глава от населението или както там се брои) ?

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Томислав Дончев, опашката е за здраве, понеже вие не успяхте да го осигурите на хората!

  С радост ще ви накажа на предстоящите избори, въпреки, че до сега съм ви подкрепял. По-добре Мая Манолова, отколкото нагли номенклатурчици!

 51. 51 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#30] от "Хелиана":

  Ако дойде от някъде някаква холера кел файда че учителя си бил плащал осигуровките и зарази всичките наред...
  Същото е и сега. Нарича се ПАНДЕМИЯ!

 52. 52 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#45] от "Moni":

  За един месец, направихме това което другите са направили за 4-5 дни и вече са забравили ?

  કટાક્ષ
 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5477 Весело

  Производителите на ваксини не са подчинени на Боце, така че, фактът че са произвели 50% по-малко, не се дължи на простотията на Тиквоний.
  Той все пак не е толкова всемогъщ.
  У нас дефицитът на ваксини означава, че всички налични количества веднага се употребяват и хладилниците от кренвирши се изпразват.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Любопитно

  До коментар [#49] от "Ан Он":

  За 5-6 дни по 10-20 хил. няма как да станат достатъчно, но до две седмици ще сме в средата на ЕС.

 55. 55 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ан Он":

  Почти уцели - всъщност е обратното, за 5-6 дни направихме това което другите направиха за месец. Че позакъсняхме не споря. Но пък като дадохме газ и нещата стават. Когато всички дози са свършили - значи сме си свършили работата, а не да залежават...

 56. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#51] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  > Нарича се ПАНДЕМИЯ!

  Нарича се МАСОВА ИСТЕРИЯ.

  За пандемия си има метрики, указани в съответните документи. Още не сме ги достигнали.

  Дори в заповедите на министъра се говори 'вложена обстановка' и 'извънредно положение'.

  Прост пример - като се достигне определен брой регистрирани заболели от грип (2000 на 100 000) се обявява грипна епидемия и учениците ги разпускат. Сега ги връщат на училище.

  કટાક્ષ
 57. 57 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#54] от "Moni":

  >но до две седмици ще сме в средата на ЕС.

  Викаш късен старт, ама сме напрали скорост ?

  Да вадим, записвам си да проверя след две седмици.

  Иначе лично на мен ми писна от 'ще'-та и досега ни едно 'ще' не се е случило.

  કટાક્ષ
 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ан Он":

  > Дори в заповедите на министъра се говори 'вложена обстановка' и 'извънредно положение'.

  'влошена обстановка'

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#55] от "Moni":

  > Когато всички дози са свършили - значи сме си свършили работата, а не да залежават

  Викаш както беше с бананите - докарат 20 кашона и свършат за 30 минути - работата е свършена.

  Пък по света банани се продавали целогодишно - конкурирали са се с ябълките за най-консумиран плод.

  કટાક્ષ
 60. 60 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#54] от "Moni":

  > но до две седмици ще сме в средата на ЕС.

  Що пък един път някой не каза - 'Абе не се справяме много/никак добре, ама ще се постараем поне малко да наваксаме'

  Кога ЩЕ станем на НЕ последно място по смъртност и НЕ най-ниска продължителност на живота в ЕУ ? Какво казва Баш Науката по тази тема?

  કટાક્ષ
 61. 61 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#45] от "Moni":

  > Умнокрасавците ... в шах ... кризисен PR ... а обещаните от мен ...

  Колега този страшен комсомолски плам в очите ви откъде идва ?

  И това с 'обещаните от мен' ми звучи познато ... да не сте роднина на Баш Науката ?

  કટાક્ષ
 62. 62 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#60] от "Ан Он":

  Науката отдавна е казала - за да не си последен по смъртност има няколко важни момента: 1. Подмладяване на населението, т.е. висока тъждаемост. 2. Понамаляване доколкото е възможно на цигарите и алкохола. 3. Понамаляване доколкото е възможно на junk food-а. Те така.

 63. 63 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#61] от "Ан Он":

  Учим се от протестърите, хаха. Само че аз не мога да мятам домати, та само с думи съм в плам :)

 64. 64 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#61] от "Ан Он":

  Учим се от протестърите, хаха. Само че аз не мога да мятам домати, та само с думи съм в плам :)

 65. 65 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#62] от "Moni":

  Значи пак населението е виновно ?

  Ни на население сме случили, ни на терен, ни на климат ... пълна мъка ...

  Айде стига толкова, пожелавам успехи в борбата със световния империализъм и много-цветните опоненти както и във врачуването. Лек ден.

  કટાક્ષ
 66. 66 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#63] от "Moni":

  > Учим се от протестърите

  Чудесна идея. Продължавайте. Човек се учи докато е жив.

  Предайте персонални поздрави на Баш Науката.

  Един приятел иска да се снима с него и пита за дневния му график, но тия дни е зает, ще пиша с молба за вътрешна информация другата седмица.

  કટાક્ષ
 67. 67 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ан Он":

  Не съм казал че населението е виновно. Просто когато има застаряващо население с вредни навици процентът на смъртност расте. Или ако някой яде и пие като животно и умре някой друг му е виновен? То я ясно че сме в предизборна ситуация, ма давайте го малко по обективно

 68. 68 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#66] от "Ан Он":

  Ни моа - не го познавам. Аз съм обикнвено медицинско лице :) Моята наука е само медицината

 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2316 Весело

  Ех милите червенушки! Ваксина от Русия, ама няма кой са я произведе!!! И да поръчаш, ще ти докарат 1-2 000 бройки и поръчаните милиони след 4 години!!! Русия произвежда по 300 000 на месец!!! Тея приказки как тук 5 млн, там 10 млн ваксини са пожелателни. А приказките как имали вече 3-4-5 модела ваксини...са като приказките на Рогозин как утре Русия ще кацне на Луната или на Марс.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1521 Гневно

  БСП иска решение за покупка на ваксината "Спутник" от Русия !
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Българските комунисти от бсп донесоха хиляди беди и нещастия на България!
  Абсурд е тези хора да ни учат какви ваксини да използваме!

  В България следва да се използват само утвърдени в ЕС ваксини!
  Който иска други по политически причини, да заминава в чужбина!
  Комунистите ако искат боклуци и белина да заминават за Масква.
  С еднопосочен билет.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 72. 72 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#71] от "Рим":

  Абе нали знаеш за котката - не е важно дали е черна или бяла, важното е да лови мишки. Тук въпросът е преди да се одобри от EMA, дали Агенцията по лекарставата в България има капацитет да оцени сложна ваксина за безопасност. Не че ги подценямвам, но отдавна те не са оценявали ваксини.

 73. 73 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#68] от "Moni":

  > Аз съм обикнвено медицинско лице :)

  Обикновените медицински лица които познавам не споменават във всяко трето изречение ''Умнокрасавците отново в шах" и "обещаните от мен ваксини".

  А относно друго ваше изявление:

  > всъщност е обратното, за 5-6 дни направихме това което другите направиха за месец

  Един колега в съседната тема беше направил следната съпоставка за една съседна държава (не съм верифицирал данните).

  ---
  Положението в Румъния
  ...
  Поставени са повече от 1,5 милион ваксини, предимно Pfizer/Moderna и малко AstraZeneca. В българия са поставени 188512.
  Има сайт за записване на желаещите да се ваксинират, където можеш да си избереш час и място.
  ---

  Направо сме ги размазали.

  કટાક્ષ
 74. 74 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#70] от "chichka":

  > в опорната точка!

  Коя е опорната точка ?

  Направо сме размазали Румъния щото не са се сетили да пуснат Зелени Коридори ?

  કટાક્ષ
 75. 75 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#67] от "Moni":

  > То я ясно че сме в предизборна ситуация, ма давайте го малко по обективно

  Аз не съм в предизборна ситуация и вашия Баш Научен Гуру ми е еднакво противен с враговете на вашия Баш Научен Гуру.

  И го давам абсолютно обективно. Всичко което съм написал е подкрепено с публични статистически данни.

  કટાક્ષ
 76. 76 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2418 Весело

  Ми дааааа що не.... Ще ни лекуват по телефона и после ще ни раздават книжки с картинки с дихателни упражнения..... и всички преболедували вкупом една панавритмийка пред министерски съвет може да врътнем .....

 77. 77 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#73] от "Ан Он":

  Чай сега - да си медицинско лице не значи да нямаш политически убеждения и да ги отстояваш у форомо на Дневник.

 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3849 Любопитно

  Прави впечатление как нашите управляващи политици и здравни власти от НОЩ се надпреварват да дават някакви абсурдни прогнози за бъдещето, които очевидно няма да се сбъднат....

  Лъжат като за световно и очевидно причината е предстоящите парламентарни избори.

  Дано не се хванат много българи на сладките им (но лъжливи) обещания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3849 Любопитно

  Смъртността се увеличава, ваксини-няма... Ние разпускаме мерките. Ад!
  —цитат от коментар 3 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Избори идват, Боко и компания ще се опитат да привлекат някой друг глас на хора работещи в ресторанти, кафенета и туристически бизнес, които се оплакват, че били дискриминирани и заплашват с протести.

  Затова така се получа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани с Pfizer и Moderna. Пази се първа и втора доза за изборната администрация, които са около 90 хил. души, каза той в интервю за БНТ.

  По думите на Кунчев никой с една доза не може да е сигурен, че е защитен. "Не можем да излезем от характеристиката на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози и ние ще го направим", каза той.

  Престъпници.

  https://www.nytimes.com/live/2021/02/26/world/covid-19-coronavirus #pfizer-vaccine-protection

  For people who have had Covid-19, a single dose of the Pfizer vaccine is enough to provide robust protection from the coronavirus, according to two new studies from Britain that were published late Thursday in The Lancet, a prominent medical journal.

  Study of Pfizer in Israel shows 72% effective at preventing death after 1st dose

  https://www.timesofisrael.com/study-of-pfizer-in-israel-shows-72-effective-at-preventing-death-after-1st-dose/


  Отделно, дори без тези изследвания нека не забравяме колко е позатъпял бай булгар. Като му кажат, че пазят той не може да върже две и две и да си зададе въпроси:

  - АМА НЯМА ЛИ ДА ИМА НОВИ ПРАТКИ ОТ ФАЙЗЕР ТА ДА ПАЗИМ...и ТЕ ВСЪЩНОСТ НЯМА ЛИ ДА СА ДОСТАТЪЧНИ НЕ САМО ДА ПОКРИЯТ ВТОРИТЕ ДОЗИ ами от горе да има?

  - ВСИЧКИ ВТОРИ ДОЗИ В ЕДИН ДЕН ЛИ СА? или спокойно могат да бъдат покрити във времето с новите пратки

 81. 81 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Втора доза пазели ..... ЗА ТЕХНИ ХОРА.


  Щото, ако попитаме и бездомно куче в София ще предпочете една шепа хора с 94% защита, пред двойно повече ....с 80% + защита.

  Data are mounting to show that one dose can be highly effective in the short term. In the Pfizer vaccine trial results, there was 91% protection in the first 7 days after the second dose, a period in which the second dose has not yet kicked in. The 91% efficacy observed at 4 weeks is entirely attributable to the first dose.

  The second dose may actually be more effective when it's delayed.

  Similarly, a multinational study found that the first dose of the Moderna vaccine had 80% efficacy and that a delay of 9-12 weeks "could enhance the program effectiveness and prevent additional infections, hospitalizations, and deaths, compared to a 4-week interval between the doses."

 82. 82 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Добра позиция на Борисов за неваксинираните.
  —цитат от коментар 6 на Хелиана

  Ами да, определено. За разлика от гръцките "демократи", примерно.
  Проблемът при Боко е, че днес Белене е мръсен гьол, а след 5 минути красив проект.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 83. 83 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Както досега границите бяха затворени, освен за шофьори на тирове, екипажи на самолети и дипломати и това не беше определено като дискриминация, така ще добавят в списъка с изключения и хората с ваксини. Когато има желание, ще се намери начин, особено с пандемия като причина.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 84. 84 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иво":

  =====здравни власти от НОЩ се надпреварват да дават някакви абсурдни прогнози за бъдещето, които очевидно няма да се сбъднат....
  Лъжат като за световно и очевидно причината е .... ======че лъжат, лъжат ама що не допуснете като вариант, че просто са си "прости парчета"...... вижте се поровете в нета, що сган станаха доктори на науките и тем подобни...... скоро съм се смял до припадък, като четох докторати на тема примерно за "разпространението на черноморското попче по нашето крайбрежие"...... не 1 .....3 доктората..... а пък тея "медиците" да не говоря....вече не остана обикновен лекар...... трябва да им пусна и на тях "докторатите" да се посмеят хората

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Цял ден ни занимават с разни глупости, големите си ги правят тайно.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Треска ги втресе, че им отнеха възможността да се хвалят, как ние се справяме най-добре.

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3849 Любопитно

  До коментар [#84] от "MPetr":

  Петре, и това е вариант. Напълно възможно е да са си просто т@@и парчета.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  към то коментар [#84] от "MPetr": от време на време чета "докторати" на умници и се веселя.....
  Dec 12, 2017 — образователна и научна степен “Доктор“ ... Проект „Черноморските попчета – биологичен ресурс с неоценено ...... А В Т О Р Е Ф Е Р А Т на Д И С Е Р Т А Ц И Я - оууууу !!!!
  Feb 20, 2018 — първото "широкомащабно" изследване на черноморските попчета ...... ФОНД НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
  ДТК02-20..... – „Черноморските попчета ( gobiidae....).... а при лекарите кви недоразумения има......Мали-мали...... Яко плагиатство копи-пейст..... Жената тая година, мъжа и следващата година със същото.......

 89. 89 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Много странно. Заболеваемостта расте. След няколко дни отварят кръчмите, обаче ни чака пълен контрол.

 90. 90 Профил на Рада Госпожина
  Рада Госпожина
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Властта да вземе да пусне децата на училище, ВСИЧКИ ДЕЦА...
  По три причини:
  1. Малките учат вече два месеца присъствено и това НЕ ВОДИ до драстично увеличаване на индекса, както твърдят злите езици...
  2. Оставането на големите онлайн СЛЕД отварянето на барове и ресторанти е напълно безпредметно - ще се събират пак на големи групи (както и досега по подлезите на метрото), само че няма да са с маски, както биха били в класната стая...
  3. След четири месеца онлайн, учебната година си е пред провал пар екселанс - дайте им възможност в оставащите месеци до края на юни поне частично да наваксат...

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  "властта обещава пълен контрол над епидемията малко след изборите"
  Долни наглеци! Сега заразата да върви нагоре, да не отидем да гласуваме, нечестно /както винаги/ да спечелят/ , а след изборите ни обещават светло бъдеще. Сякаш не те управляват последните 10 години.

 92. 92 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1354 Гневно

  Study of Pfizer in Israel shows 72% effective at preventing death after 1st dose
  —цитат от коментар 80 на sowhat


  28% от ваксинираните с Пфицер умират след първата доза? Позор!

 93. 93 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  > Болница "Пирогов" предлага от 1 март на преболедувалите COVID-19
  > програма за възстановяване при пациенти

  Само здравни каси да има и да плащат - и ще предлагат и курсове по грънчарство и икебана на всички които са почувствали психологически дискомфорт покрай КОВИД.

  કટાક્ષ
 94. 94 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  > заяви здравният министър Костадин Ангелов във Варна, където
  > откри компютърен томограф в болница "Света Марина".

  И тоя е Баш Детектив, не е могъл са се скрие от зоркото му око компютърния томограф дори в мазето на болницата във Варна.

  કટાક્ષ
 95. 95 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#77] от "Moni":

  > Чай сега - да си медицинско лице не значи да нямаш политически убеждения

  До коментар [#45] от "Moni":

  > а обещаните от мен над 200 000 изглежда ще са факт още в неделя

  Ми дайте подробности тогава - колко ваксини, на кого сте обещал, на коя дата, каква е процедурата за регистриране за тях. За да може да проследим как се развива ситуацията и да знаем за кой да гласуваме.

  કટાક્ષ
 96. 96 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Това за предизборно обещание ли се брои?

 97. 97 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  > До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол
  > над епидемията от коронавирус в страната- това заяви
  > здравният министър Костадин Ангелов

  Вика, да стане май месец и ще я неутрализираме глобалната пандемия, като миналата година, при това - без да затваряме Витоша.

  Ми то и една циганка на пазара ми позна същото преди 4 месеца.

  કટાક્ષ
 98. 98 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#89] от "ART":

  > След няколко дни отварят кръчмите, обаче ни чака пълен контрол.

  Ще има нови 2000 човека държавна администрация, назначени да обикалят кръчмите и да броят колко човека са седнали на всяка маса. 6 човека - добре, 7 човека - 5000 лева глоба.

  કટાક્ષ
 99. 99 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#88] от "MPetr":

  А пък Мутафчийски научните си статии даже мисля че не ги е и прочел, а само разписал....... ама имам и основание да си го мисля, защото говори неща които са на 180% от това което е в "научна статия" където е вписан като съавтор....... и не е само той......

 100. 100 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#90] от "Dumont d'Urville":

  На какво според теб се дължи нарастването на случите в момента, след като нищо друго не се е променило през последните 2 месеца?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK