Обзор и шест села решават на референдум дали да се отделят от община Несебър

Обзор и шест села решават на референдум дали да се отделят от община Несебър

© Надежда Чипева, КапиталРеферендум за отделянето на Обзор и шест села - Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница от община Несебър ще се проведе днес. Той се свиква със заповед на областния управител на Бургас по искане на Инициативен комитет "Зa отделянето на Обзор от Несебър". Има обаче и комитет, който настоява за оставане на Обзор и селата в община Несебър.


Гласуването ще става в девет изборни секции, като три от тях са в Обзор и шест са в селата. Отпечатани са 3 хил. бюлетини.


Допитването ще се проведе при строги противоепидемични мерки. Местният референдум се приема и като репетиция за парламентарните избори на 4 април.
Референдумът в неделя ще бъде признат за валиден, ако 40% от имащите право на вот гласуват.


Как се стигна до тук


До тук се стигна, след като инициативният комитет събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на местните избори. Искащите отделяне са недоволни от отделяните средства от община Несебър за ремонт на улици, археологически проучвания и издръжка на Обзор, и околните села.


Обзор и шест села решават на референдум дали да се отделят от община Несебър

© Надежда Чипева, Капитал


Като примери поддръжниците на отделянето посочват, че не се инвестира в някогашния медицински център, в историческия музей на Обзор, а автогарата на градчето не влиза в транспортната схема на община Несебър,.


Кметът на Обзор Христо Янев отбелязва, че дори чисто географски няма логика Обзор да е към Несебър. "Ние сме от северната страна на Стара планина. Несебър е много отдалечен, като за един документ се пътува близо 100 км. За бърза помощ и пожарна разчитаме на варненска област, а не на бургаска", казва той пред "Нова телевизия".


Христо Янев смята, че Несебър спъва развитието на града. Той е на мнение, че ако общината сама харчи приходите от данъци и такси, ситуацията ще е значително по-добра. "На територията на Обзор и шесте села има множество хотели, огромен сграден фонд, гори - все предпоставки за един добър бюджет и финансиране на новата община", казва той. Христо Янев е на мнение, че като самостоятелна община Обзор ще може не само да се издържа, но и да се развива.


Кметът на Несебър Николай Димитров е на друго мнение. Според него финансовите разчети от 2008 г. до 2020 година показват, че като самостоятелна община Обзор ще изпитва сериозен недостиг на средства. "Разходите на кметство Обзор и съставните селища са около 38 милиона лева. Приходите от местните данъци за 2008 - 2020 година са 16 милиона лева. Има един дефицит от 22 млн. лв", казва той, цитиран от БНР.


Кметът на Несебър Николай Димитров

© Георги Кожухаров

Кметът на Несебър Николай Димитров


Активистът на комитета за оставане на Обзор в община Несебър Кольо Божков също е песимист. "Опасяваме се, че няма да стигнат парите и няма да съберем пари да го формират този бюджет, който го предлагат. Нещата ще се влошат, защото се искат много пари. Те не генерират приходи тези села. Те са съставени от възрастни хора, които не генерират никакви приходи, а просто само трябва се разходва по тях", смята той, цитиран от Би Ти Ви.


Напрежение преди референдума


Преди гласуването представителите на двете страни са в остър конфликт, като последно напрежението се покачило, заради заличаването на 194 души от избирателните списъци, съобщи БНТ. Всички засегнати са били с ясна позиция "за" отделянето на Обзор и шестте близки села и сега не могат да гласуват, допълва Би Ти Ви.


Кметът на Несебър заявява, че комисия е определила кой да бъде заличен от избирателните списъци, с цел да няма избирателен туризъм.


Адвокат Марин Божков, който има жилище в Обзор и участва с наблюдение на референдума от името на "Програма достъп до правосъдие, извършените действия водят до опит за подмяна на вота, защото при очаквано гласуване на 1500-1600 души, близо 200 гласа са от значение.


Кметът на Обзор Христо Янев смята, че при множество хотели на територията на бъдещета нова община ще се формира добър бюджет.

Кметът на Обзор Христо Янев смята, че при множество хотели на територията на бъдещета нова община ще се формира добър бюджет.


Марин Божков очаква изборен туризъм в селата. "В Приселци, Раковсково, Паницово и Козница броят на регистрираните жители по настоящ адрес превишава три пъти броя на населението по постоянен адрес. Или ако средно в тях има около 30 жители с постоянен адрес, то има между 90 и 105 регистрации по настоящ", коментира юристът пред Би Ти Ви.


Той припомня и "едно удивително статистическо еднообразие" в гласуването за кмет на изборите през 2015 и 2019 г. в посочените села. Там една и съща бройка хора гласуват с огромно мнозинство за кандидата Николай Димитров.


По повод тези съмнения от община Несебър, коментират за Би Ти Ви, че същата комисия, която е заличила адресната регистрация на близо 200 души от Обзор, е заличила и "13 лица от селата Емона, Приселци и Раковсково".


Тук е моментът да припомним, че кметът на Несебър Николай Димитров и общински съветници бяха задържани два дни преди изборите за местна власт на 27 октомври 2019 година. Кметът бе обвинен, че е лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове.


Въпреки това той спечели изборите и положи клетва на 12 ноември за четвърти пореден път, като за нея беше доведен в сградата на Общинския съвет в Несебър под конвой и с белезници. В началото на тази година Апелативният специализиран съд отказа да освободи от поста Николай Димитров. Искането на прокуратурата бе отхвърлено с основния мотив, че той е бил задържан и обвинен за купуване на гласове като кандидат за кмет, а не като кмет.


Заради притеснения сред местните хора за честността и свободата на предстоящия референдум представители на Българско сдружение ще изпратят свои наблюдатели във всяка една от секциите. Ръководител на екипа на наблюдението е д-р Даниела Божинова, изследовател и активист в областта на референдумите и правото на самоуправление.


Обвинения в зависимости


И двата комитета се обвиняват взаимно, че позицията им е подкрепена от нечисти бизнес интереси. "Много фирми са заинтересовани общината да се отдели, да съставят един общински съвет, а този общински съвет да бъде подчинен на тези хора и да печелят поръчки и да развиват техния си бизнес", смята Кольо Божков от комитета, който е за запазване на сегашната ситуация.


Желаещите отделянето на Обзор пък са на мнение, че тези, които искат да останат към Несебър, са в зависимости от общинския кмет. За Кольо Божков посочват, че негова фирма зарежда горивото на колите на община Несебър по обществена поръчка с договор за три години срещу 816 хил. лв.


Какво става след референдума


Законността на резултатите от референдума може да се оспори в 7-дневен срок от обявяването на резултатите от общинската избирателна комисия пред съответния административен съд. Той има 14 дни да се произнесе. Решението на административния съд може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд, който се произнася в 14-дневен срок, и неговото решение е окончателно.


Ако повече от гласувалите се обявят за създаването на нова община областният управител е задължен в двуседмичен срок да комплектова всички материали и да подготвя писмен доклад за внасяне в заседание на Министерски съвет. Към материалите се прилага и финансова обосновка. Следващата стъпка е изпращането на преписката от Министерския съвет до министъра на регионалното развитие и благоустройството за разглеждане и произнасяне с писмено становище. Финалното решение за обособяването на новата община трябва да бъде взето от правителството.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  ...Кметът на Обзор смята, че отделянето дава шанс...

  Кметът на Обзор смята, че отделянето , Му дава шанс ...

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Несебър е една от най-корумпираните български общини. Крайно време е Слънчев бряг също да се отдели, че дори и Св. Влас.

 3. 3 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Тея кметове, май си гушкат по 50 хиляди на месец от "чадър".

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  И те искат да блажат, да назначават техни ора в административно рекетьорски служби и прочеее.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#3] от "Бланш":

  Да , отделянето в нова община ще наруши рушвето потока в правилната посока .

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  В момента границата между Бургаска и Варненска област не е по билото на Балкана, реално наистина една добре определена и логична граница, а е някаква рекичка между бяла и Обзор (р. Двойница). И наистина комуникациите с Варна са много по-лесни (55 мин. с кола като спазваш ограниченията), отколкото с Бургас.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  "Въпреки това той спечели изборите и положи клетва на 12 ноември за четвърти пореден път, като за нея беше доведен в сградата на Общинския съвет в Несебър под конвой и с белезници."

  Из живота в герберска България

  klimentm
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "броят на регистрираните жители по настоящ адрес превишава три пъти броя на населението по постоянен адрес. Или ако средно в тях има около 30 жители с постоянен адрес, то има между 90 и 105 регистрации по настоящ", коментира юристът пред бТВ".

  Изобщо проблемът в общините по морето е именно в тези регистрирани по настоящ адрес, които имат решаващ глас в местните избори, и дивашкото застрояване.

 9. 9 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Краденето must go on.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 10. 10 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Обзор и ЦЕЛИ 6 села. Леле какви здрави родниски връзки имаме в таз напреднала до неузнаваемост държава.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 11. 11 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Да искаш да се отделиш от безапелационно най-богатата община в България е някаква форма на краен мазохизъм. Обзор самостоятелно ще крета и бюджетът на човек от населението, който реално достига до тези населени места ще падне в пъти.

  Като цяло логиката следва да е не раздробяване, а окрупняване на общините. Малките селски общини с по 4-5 хиляди души нямат административен капацитет да действат ефективно. Силна децентрализация и реформа на админинистративната карта е една от най-належащите реформи в България, но за съжаление не е в приоритетите на нито една партия.

 12. 12 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Доста робство и тиранство!!!

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "За бърза помощ и пожарна разчитаме на варненска област, а не от бургаска"

  Прави са хората, че искат да се отделят от Несебър. Балканът не е купа сено и всяко прескачане е премеждие. Но.......
  Няма да е то община, а общинка.
  "Морските" села станаха градчета, градчетата стават общини едно след друго. Откъде накъде Приморско е община, а Обзор не е? Тъй де!
  Нямате си представа каква администрация има една община!? Тя е основен работодател и половината хора работят в нея. През лятото в Обзор има много хора, през зимата почти никой. В елитната община Созопол през зимата не работи нито едно заведение.
  Правилното решение е Обзор да мине към Варненска област и към Община Бяла. Обзор е в северна България по всички правила.
  А Бургас просто ще трябва да си примири. Присъединил е маса територии и села от съседните области, ще може да се лиши от Обзор. Къв го дири например Сонгуларе в Бургаска област.
  Освен това този Бургас не е онзи Бургас. След като ЕС и натото го затапиха откъм изток, Бургас се превърна в една глуха провинция.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#6] от "historama":

  Абсолютен нонсенс е градчетата от нашата страна на билото , да се водят към южната му страна !

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#11] от "dzenlandia":

  Логиката ще ти е каже всеки, който отива от Варна до Обзор за 40-45 минути- а пресичането на прохода е пак толкова и то при условие, че няма повече от два-три камиона по трасето !

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#6] от "historama":

  Има даже и фирми / частни / , които спазват това ограничение - Бяла се зарежда от варненски дистрибутор, а Обзор от бургаски !
  Явно и те не могат да си направят сметката, че варненският представител ще отиде /грубо/ два пъти по бързо, а и че колата ще изхарчи поне два пъти по-малко гориво !

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#6] от "historama":

  По прохода се движиш на трета в голяма част, а ако ти се случат три камиона на опашка, се образува желязна композиция....

  [email protected]
 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Щом искат да се отделят. Ще останат повече средства за останалите селища в Община Несебър.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Абсолютно ВЯРНО !!!
  +++++++++++++++

  [email protected]
 20. 20 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Да де, ама нали се сещаш, че рано или късно магистрала Черно море ще се построи и тогава логиката ти ще увесне жестоко. Създаването на община не е детска игра. Трябва да се преценят много неща в дългосрочен план. На мен ми е безразлично, нямам нищо общо с региона. Ако толкова искат, да се отделят, сегашният закон им го позволява.

  Просто отбелязвам, че няма как това да не доведе до намаляване на средствата, които постъпват за тези населени места, влошаване на административните услуги и цялостно обедняване. Но поне ще могат да се тупат в гърдите, че са отделна община.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#20] от "dzenlandia":

  Магистрала Черно море няма да отмести Стара Планина, само дето ще заобиколи / и то доста отдалече / същия този Обзор !

  [email protected]
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#20] от "dzenlandia":

  И както и да се върти - винаги Обзор ще по-близо до Варна!

  [email protected]
 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Запъването на несебърските власти е необяснимо, особено с довод че ще спечелят 22 милиона след разделянето. Административното деление е останало от соца и не виждам причина землището на Обзор да бъде към Несебър. Обходни пътища отдавна са наложителни, но те се строят около Несебър.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Ти явно имаш някакъв личен проблем с Бургас.Да ти кажа на нас в Бургас ни е абсолютно все едно към коя област ще са Обзор,Сунгурларе и т.н.Ако местните решат да се отделят ок, тяхно решение.

 25. 25 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Всъшност минава максимално близо до Обзир и ще съкрати времепътуването до Несебър повече от 2 пъти:
  https://www.moreto.net/novini.php?n=429544

  До коментар [#20] от "dzenlandia":И както и да се върти - винаги Обзор ще по-близо до Варна!
  —цитат от коментар 22 на karabastun


  Кои градове сравняваш? Варна и Несебър или Варна и Бургас? И какво значение изобщо имат областните центрове в случая. Говорим за общини. Дори и да се отдели, Обзор няма да мина към варненска област.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":Ти явно имаш някакъв личен проблем с Бургас.Да ти кажа на нас в Бургас ни е абсолютно все едно към коя област ще са Обзор,Сунгурларе и т.н.Ако местните решат да се отделят ок, тяхно решение.
  —цитат от коментар 24 на mavro


  Къв личен проблем? И кое не е истина? Че Обзор е едно джудже? Че Обзор е в Северна България и на 3 км от Бяла? Че Сунгурларе се намира на гърба на Ямбол? Че стопанският живот в Бургас замря и продължава да замира? Тук се води дискусия, а не какво на тебе ти е все едно.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#25] от "dzenlandia":

  Ми нали пак за всякакви документи и да се отдели, Обзор ще трябва пак да тича до Област Бургас....

  [email protected]
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#25] от "dzenlandia":

  Що пускаш само половината?
  https://rus.bg/media/k2/items/cache/13ce829d117da3090e369fc5a83e1579_L.jpg
  Даже на око се вижда, че Обзор и по автомагистрала "Черно море" пак е по-близо до Варна ???

  [email protected]
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Разстроено

  Като убеден и последователен привърженик на пряката демокрация твърдя, че за съжаление в момента ТЯ НЕ РАБОТИ НИКЪДЕ, ИЗВЪН ШВЕЙЦАРИЯ!!!

 30. 30 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Чак толкова навътре във въпроса не съм. Ако крайната цел на хората в Обзор е да минат към област Варна, то ще им трябва още един референдум след този за отделянето. Далеч по-прагматично би било да се включат към община Бяла, вместо да правят нова община, която да доведе до цялостно обедняване на града и селата около него.

  И пак в дългосрочен план - колкото и бавно да се случва електронното правителство, всяка следваща година се въвеждат все повече и повече документи, които човек може да си издаде по електронен път. В не чак толкова далечно бъдеще няма да се налага никой да "тича" нито до Бургас, нито до Варна, нито до Несебър.

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "Запъването на несебърските власти е необяснимо, особено с довод че ще спечелят 22 милиона след разделянето."
  До коментар [#23] от "Корки":

  Нищо няма да спечелят. Цифрата е пропагандно клише на Несебърския кмет.

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Весело

  До коментар [#30] от "dzenlandia":

  А дано :)

  [email protected]
 33. 33 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Да, то е същото и със Софийска област... и Правец и Ботевград са от другата страна на Балкана....

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Солиден блок блокове за отдих Сарайкомплексимпекс
  в полите на хубава Варна.

  Здраво мислен за работна експлоатация.

  Пасище за голф ;)
  Китайски кулички...
  Куличките: връх

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_4179683.jpg

 35. 35 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#26] от "Judjuk":

  Нервен си,зададе шест въпроса с един пост.Спокойно,всичко е вярно и Бургас умира ще го погребваме скоро и ще те поканя.Остани с добро.

 36. 36 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 820 Любопитно

  До коментар [#6] от "historama":

  Мисля, че р. Двойница е била границата между Княжеството и Източна Румелия преди Съединението. Може би това е логиката... останало си е така...

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ако включиш резидентно регистрирани далечни непознати...
  болше население.

  Въпреки всичко:
  би се побрало в монументалния блоков комплекс,
  чекащ туристи.

  Не говорим физическо присъствие.

  Говорим Счетоводство.
  Виртуално явление. Свръхестествено.
  Спиритуално.

  Гогол изложи темата в дебела книга.
  Класика

  До коментар [#10] от "Explorer":

  Обзор и ЦЕЛИ 6 села. Леле какви здрави родниски връзки имаме
  в таз напреднала до неузнаваемост държава.

 38. 38 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  "Въпреки това той спечели изборите и положи клетва на 12 ноември за четвърти пореден път, като за нея беше доведен в сградата на Общинския съвет в Несебър под конвой и с белезници."Из живота в герберска България
  —цитат от коментар 7 на klimentm


  КЛАСИКА!!!!!
  ДОРИ САША БАРОН КОЕН НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЕТИ,ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ТАКОВА "ИЗПЪЛНЕНИЕ".
  ТОВА КМЕТЧЕ ДИМИТРОВ ПРИТЕЖАВА НЕЧОВЕШКО БЕЗСРАМИЕ.

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  По предварителни данни към 10:00 часа общата избирателна активност на референдума за отделянето на Обзор в община е 25,47%, съобщават от ОИК - Несебър.

  [email protected]
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#26] от "Judjuk":Нервен си,зададе шест въпроса с един пост.Спокойно,всичко е вярно и Бургас умира ще го погребваме скоро и ще те поканя.Остани с добро.
  —цитат от коментар 35 на mavro


  Нервен съм! Два корабостроителни завода умряха. А те не само произвеждаха, бяха технологични и интелектуални центрове. Пристанището е "безкрайно тихо", о заливът чист и пуст. И не ми бери кахъра, помисли защо стана така!?

 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Като убеден и последователен привърженик на пряката демокрация твърдя, че за съжаление в момента ТЯ НЕ РАБОТИ НИКЪДЕ, ИЗВЪН ШВЕЙЦАРИЯ!!!
  —цитат от коментар 29 на selqnin


  В Чехословакия пряката демокрация сработи чудесно, за разлика от демократичния централизъм на Югославия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK