На живо

Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)

Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)


Зелените коридори, спрени на 25 февруари и позволяващи на хора извън четирите фази за ваксинация в националния план да се ваксинират, бяха възобновени днес със заповед на здравния министър. Това обаче става без да има нужния брой ваксини и така чакащите на опашка, понякога с часове, ще получат доза, ако останат, след ваксинирането на "правоимащите".


В София днес за няколко часа се слагаха ваксини в болница "Света Ана". Утре се очаква да отворят кабинетите в "Пирогов" и ВМА. Междувременно главният държавен главен инспектор доц. Ангел Кунчев каза в телевизионно интервю, че Ръстът на заболеваемостта в България не се дължи толкова на отхлабването или затягането на мерките, колкото на новия вариант на вируса.


Подробности вижте в хронологията
Проучване: 60% от българите подкрепят отварянето на заведенията

Около 60% от българите подкрепят отварянето на заведенията от 1 март, показва национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и "Маркет линкс", съобщи телевизията. Против, са малко над 18 на сто. Останалите или запазват неутралитет или не дават отговор.
Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)

Повече от половината анкетирани са заявили желание или са категорични, че ще отидат на ресторант или заведение след като отворят. Предпазливи са 11 на сто. Категорични, че няма да рискуват са почти 24 на сто.

Борисов: преговаряме с Гeрмания и Франция за ваксини назаем

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в момента се преговаря с Германия и с Франция, за да получи страната ни ваксини назаем "Имат забавяне във ваксинирането или хората, за разлика от България, няма опашки за ваксиниране. Да ни дадат сега на заем, за да не прекъсваме ваканционния план като свършат ваксините, защото виждате – свършат, спираме за един-два дена, идват, веднага пак почваме. А пък ние 18 500 000 ваксини сме платили, после ще им ги върнем", казва той, цитиран от БНР.
Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)


Борисов посочва, че във Франция и Германия има забавяне във ваксинирането и за разлика от България, няма опашки.

Заразени моряци спират участие на България в учение на НАТО

България няма да участва в учение на НАТО в Черно море, заради заразени с коронавирус моряци, каза днес пред Би Ти Ви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Става въпрос за противоминното занятие "Посейдон - 21" .


Подробности тук

Чакането в "зелен коридор" не гарантира достъп до ваксина

Напълно възможно е да се чакаш цял ден на опашка за ваксина в т.нар. Зелени коридори и в крайна сметка да не стигне за теб, каза днес пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че за момента в тях ще се ваксинират хора извън приоритетните групи, ако останат свободни дози в отворен флакон.


Той уточни, че пълноценно зелените коридори могат да функционират, когато има достатъчно ваксини, но сега ситуацията не е такава. В отговор на въпрос Кунчев каза, че са гарантирани вторите дози на всички, получили първите. За препаратите на "Модерна" и "Пфайзер" те се пазят, а заради по-дългият срок при "АстраЗенека" ще се осигурят допълнително.


"Като лекар смятам, че е рисково отварянето на заведенията, но все още имаме шанс да отпуснем малко мерките", каза Кунчев в отговор на въпрос. Той повтори тезата си, че не отпадането на част от мерките и новият вариант на вируса са причина за повишената заболеваемост.


Подробности тук

Руската ваксина може да дойде до 2-3 месеца

До два-три месеца руската ваксина Спутник V може да получи одобрение за използване в страните от ЕС, каза днес пред "Нова телевизия" изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той поясни, че в момента вървят т.нар. "Научни консултации", които проверяват дали производството и отговаря на изискванията. След това ще се премине и към процедурата по одобрение на самия препарат.
Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)

Кирилов допълни, че научни консултации вървят и за една от китайските ваксини, но те са на по-ранен етап. Според него е напълно възможно в началото на април да започнат доставките на четвърта ваксина за страните от ЕС - тази на "Янсен". Още следващият месец очакваме близо половин милион ваксини, посочи Богдан Кирилов.
Подробности тук

Зелените коридори се възстановяват

От днес се възстановяват т.нар. "зелени коридори", с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV, съобщиха от здравното министерство. Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.
Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)

Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи, се казва в съобщението. Ваксинирането на хора извън четирите целеви групи беше спряно на 25 февруари.


Това става няколко часа, след като премиерът нареди да се възобновят още днес зелените коридори, където има възможност и на фона на все още сериозен недостиг на ваксини, въпреки получените днес почти 53 хиляди дози от препарата на "АстраЗенека".

Ръстът на заболеваемостта се дължи на новия вариант на вируса

Ръстът на заболеваемостта в България не се дължи толкова на отхлабването или затягането на мерките, колкото на новия вариант на вируса, каза днес пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че при тази ситуация може да се опита едно връщане към нормалността с отварянето на заведенията.
Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)

"Посещението на ресторант не крие рискове, ако човек само се храни, но се притеснявам за това, което става в по-късните часове, когато падат задръжките", каза доц. Кунчев.


Според Ангел Кунчев е създадена добра организацията за ваксинацията, като при максимално натоварване на личните лекари и имунизационните пунктове, на месец могат да се ваксинират по половин милион души. За целта обаче трябва да има ваксини. Кунчев смята, че проблемът ще се реши, когато има по-голяма конкуренция с появата още ваксини.

Вицепрезидентът: организацията на ваксинацията не струва

(Правителството се провали с организацията на ваксинацията и въвеждането на "Зелените коридори" бяха доказателството, каза днес пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея е трябвало да се върви по графика на ваксинационния план, но вместо това управляващите са предпочели да спечелят дивиденти с PR-кампания. Йотова смята, че е цинизъм да се отворят заведенията, а да не може да се отиде на тържествата на Шипка.
Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)


Каквото и да се случи на тези избори, много важна фигура ще бъде здравният министър, убедена е Йотова.


Подробности вижте тук

Директорът на "Света Екатерина": Коронавирусът е лабораторно създаден

Коронавирусът е лабораторно създаден и е вид биологично оръжие. Има много неизвестни около този вирус - не е ясно защо при едни пациенти засяга едни органи, а при други - съвсем различни, каза днес пред БНТ директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.
Коронавирусът в България: зелените коридори бяха отворени при още по-голям хаос (хронология)

Според него България вече е в трета вълна на коронавирусната епидемия и нещата могат да бъдат изпуснати от контрол. Притеснението на проф. Начев е, че с отпускането на мерките от утре и склонността на българите да не се съобразяват с наложените правила, вероятността случаите на заразените и смъртните случаи да се увеличат, е голяма.


Проф. Начев заяви, че не е нужно преболедувалите коронавирус да се ваксинират. Редно е да се проследи нивото на антителата и клетъчния имунитет и тогава да се предприема такова действие, допълни той.

Днес до обяд ще решим дали да възстановим зелените коридори за масови ваксинации, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той докладва ситуацията с ваксините на премиера Бойко Борисов, който в неделя сутрин посети ремонтираното детско отделение на "Пирогов".Ангелов съобщи, че 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca са пристигнали днес в Националния център по заразни и паразитни болести. Флаконите ще бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната. 50% от дозите ще отидат при личните лекари.


Заделени са ваксини за хората от целевите групи, увери министъра. Обмисля се вече преболедувалите да получават само една доза, за да надградят имунитета си. В понеделник се чакат 21 060 дози и от ваксината на Pfizer/BioNTech.


"Да се възобновят още днес зелените коридори за имунизация срещу COVID-19 там, където има възможност", нареди министър-председателят Бойко Борисов.

Срив на ваксинациите

Броят на ваксинираните е три пъти по-малък през изминалото денонощие в сравнение с предходното, в резултат на недостига на ваксини. За миналите 24 часа са поставени 5321 ваксини. Добрата новина е, че за първи път от 4 февруари броят на излекуваните - 1643, е по-голям от този на новозаразените - 1079.


Най-много са новите случаи по традиция в София - 322, Бургас (148) и Пловдив (70).


Всички данни вижте тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK