За кривия гръб на камилата, или защо зелените коридори означават всичко и нищо

За кривия гръб на камилата, или защо зелените коридори означават всичко и нищо

© Велко АнгеловСвободното ваксиниране срещу COVID-19 на всички желаещи, наречено зелен коридор, на места приключи малко след като започна в понеделник. Така вторите зелени коридори продължиха по-кратко от първите, чието начало бе дадено в края на по-миналата седмица.


Липсва обобщена информация за наличностите по общо 352 ваксинационни пункта в страната, липсва и обобщена информация кой от пунктовете е активирал зелени коридори. Така решението за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 се оказва следното: да изберат произволен пункт от посочения от Министерството на здравеопазването списък, да позвънят дали там има свободен достъп до ваксини, да се наредят на опашка и ако ваксините са достатъчни, да се възползват. Ако не, следва редене на друга опашка или изчакване на следваща доставка.


Според официално разписаното, от зелените коридори се възползват хората извън приоритетни групи. Но това не съвпада с реалността - голяма част от чакащите за ваксини са възрастни и хора с хронични заболявания, защото не знаят кога ще им дойде ред при личния лекар. Освен това приоритетните групи (т.нар. фази) са описани неясно. (За това четете тук и тук)


Попитали камилата защо ѝ е крив гърбът...
Мъж на 64 години с диабет е сред първите на опашката пред "Пирогов". Дошъл е в 06.30 часа сутринта, въпреки че началото на ваксинирането е обявено за 9 часа - иска да е сигурен, че за него ще има. Първите желаещи влизат, за да им се постави инжекция, след 10 часа.


"Отиваме на смени малко да поседим в колата, за да се постоплим, но някой остава, за да пази ред", казва 64-годишният мъж. Записал се е за ваксиниране и при личния си лекар, но решил да не чака, защото "не е съвсем сигурно кога ще има ваксина".


В края на опашката, която около 09.30 сутринта наброява около 50 души, е млада жена. Споделя, че имала "морален казус със себе си" дали да дойде да чака - притеснява се, че така може да лиши от възможност възрастен, болен човек. Но в крайна сметка решила да се нареди, защото "липсват каквато и да било организация и ред и сметнах, че е удачно да го направя, докато може".


Попитана от "Дневник", защо е на мнение, че ред и организация липсват, казва, че ще отговори с любима фраза: "Попитали камилата защо ѝ е крив гърбът и тя отговорила: то кое ли ми е право, та гърбът ми да не е крив. Може би съм загубила доверие в начина, по който генерално се организират нещата."


В това време опашка вече се е извила и пред Военномедицинска академия (ВМА). Там свободният достъп до ваксини започва в 10 часа. Едновременно влизат по 10 души, затова и чакането е по-малко в сравнение с "Пирогов". Но и ваксините се изчерпват по-бързо.


Ваксините свършиха


Преди обед опашката пред ВМА не е голяма. Но само отвън. В коридор на болницата, по пътя към ваксинационните кабинети чакат десетки.


Опашка за ваксиниране в понеделник във Военномедицинска академия.

© Дневник

Опашка за ваксиниране в понеделник във Военномедицинска академия.


След като са ваксинирани, от болницата излизат две жени и казват на чакащите да не се надяват много, че ще им дойде ред, защото в единия от двата кабинета флаконите са вече изчерпани. Оказва се, че двете са членове на секционна избирателна комисия. Въпреки че според публичните заявки на здравните власти за изборната администрация има заделени ваксини, двете жени дошли да се наредят за свободния достъп, защото не знаят колко ще чакат.


"Моят сват е в много тежко състояние с COVID-19 и сме много притеснени", разказва една от жените в контекста на това защо е решила да се ваксинира час по-скоро. Твърди и че е била много против ваксинирането, но е размислила благодарение на своя приятелка, а и иска да отиде на екскурзия в Испания - в случай че се реши за свободно пътуване да се изисква т.нар. паспорти за ваксинация, да е подготвена.


По обяд доц. Димо Димов, който е заместник-началник на ВМА, излиза при чакащите и казва, че ваксините са привършили. От опашката са поканени да влязат само хората над 65 години. Сред разочарованите е млада жена, държи в ръка информирано съгласие, което се изисква преди поставянето на инжекцията. Удостоверява, че човек е получил отговори на въпросите, които има за ваксинирането. С попълнения документ отива на опашката пред болница "Александровска", но там се оказва, че трябва да пише в нова бланка - защото информираните съгласия не са унифицирани.


Зеленият коридор в болница "Св. Анна" започна и свърши още в неделя, защото получените 130 дози се изчерпали бързо. Пунктът в болница "Св. Иван Рилски" в София ще отвори във вторник в 8 сутринта и ще приема желаещи. Представител на лечебното заведение заяви пред "Дневник", че ще се поставят инжекции приоритетно на хора от трета и четвърта фаза на правителствения ваксинационен план и ще се разчита на честността на хората, че принадлежат към приоритетната група.


И отново: фазите са неясни


В правителствения ваксинационен план ясно е записано, че в четвърта фаза попадат възрастните над 65 години и хората с хронични болести, като с приоритет се ползват и хората на и над 45 години, ако имат придружаващо заболяване. Напълно неясно е обаче кой се числи към трета фаза. Дословното описание за нея е:

Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

В отговор на депутатски въпрос за обхвата на трета фаза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е заявявал, че критичната за държавата инфраструктура е определена с постановление на Министерския съвет.


Здравният министър по всяка вероятност има предвид постановление от 2009 г., което е допълвано неколкократно в годините, показва справка в регистрите на Държавен вестник. В него на практика е изброена цялата структура на държавата - от земеделие, производство и съхранение на храни, през язовири, осигуряване на питейна вода и енергетика, изграждане на сухопътен транспорт, мобилни оператори, банкови и застрахователни услуги до правосъдната система, Народното събрание и Министерският съвет.


Заради парламентарните избори на 4 април към трета фаза бяха причислени още изборната администрация и служителите в медиите. Оказа се, че и ИТ компаниите се числят към трета фаза, защото се следвал моделът на определяна на приоритетните групи за ваксиниране в САЩ.

Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.


Това пък е точен цитат на попадащите в пета фаза на ваксинационния план, като отново не е посочвана конкретика. В отговор на въпрос на "Дневник" Министерството на здравеопазването твърди, че към тази приоритетна група се числят "хора, останали без дом, без доход, лица, живеещи в многочислени семейства при лоши условия, не позволяващи поддържането на висока лична хигиена и/или спазването на дистанция". Изглежда, че в крайна сметка от зелените коридори трябва да се възползва именно тази група от хора, защото в последното указание, разпространено от Министерството на здравеопазването, е записано, че зелените коридори са предвидени именно за хората, които не попадат в първите четири приоритетни групи.


А само преди около седмица в указания на здравното ведомство бе записано, че зелените коридори са предвидени за всички желаещи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK