За кривия гръб на камилата, или защо зелените коридори означават всичко и нищо

За кривия гръб на камилата, или защо зелените коридори означават всичко и нищо

© Велко АнгеловСвободното ваксиниране срещу COVID-19 на всички желаещи, наречено зелен коридор, на места приключи малко след като започна в понеделник. Така вторите зелени коридори продължиха по-кратко от първите, чието начало бе дадено в края на по-миналата седмица.


Липсва обобщена информация за наличностите по общо 352 ваксинационни пункта в страната, липсва и обобщена информация кой от пунктовете е активирал зелени коридори. Така решението за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 се оказва следното: да изберат произволен пункт от посочения от Министерството на здравеопазването списък, да позвънят дали там има свободен достъп до ваксини, да се наредят на опашка и ако ваксините са достатъчни, да се възползват. Ако не, следва редене на друга опашка или изчакване на следваща доставка.


Според официално разписаното, от зелените коридори се възползват хората извън приоритетни групи. Но това не съвпада с реалността - голяма част от чакащите за ваксини са възрастни и хора с хронични заболявания, защото не знаят кога ще им дойде ред при личния лекар. Освен това приоритетните групи (т.нар. фази) са описани неясно. (За това четете тук и тук)


Попитали камилата защо ѝ е крив гърбът...
Мъж на 64 години с диабет е сред първите на опашката пред "Пирогов". Дошъл е в 06.30 часа сутринта, въпреки че началото на ваксинирането е обявено за 9 часа - иска да е сигурен, че за него ще има. Първите желаещи влизат, за да им се постави инжекция, след 10 часа.


"Отиваме на смени малко да поседим в колата, за да се постоплим, но някой остава, за да пази ред", казва 64-годишният мъж. Записал се е за ваксиниране и при личния си лекар, но решил да не чака, защото "не е съвсем сигурно кога ще има ваксина".


В края на опашката, която около 09.30 сутринта наброява около 50 души, е млада жена. Споделя, че имала "морален казус със себе си" дали да дойде да чака - притеснява се, че така може да лиши от възможност възрастен, болен човек. Но в крайна сметка решила да се нареди, защото "липсват каквато и да било организация и ред и сметнах, че е удачно да го направя, докато може".


Попитана от "Дневник", защо е на мнение, че ред и организация липсват, казва, че ще отговори с любима фраза: "Попитали камилата защо ѝ е крив гърбът и тя отговорила: то кое ли ми е право, та гърбът ми да не е крив. Може би съм загубила доверие в начина, по който генерално се организират нещата."


В това време опашка вече се е извила и пред Военномедицинска академия (ВМА). Там свободният достъп до ваксини започва в 10 часа. Едновременно влизат по 10 души, затова и чакането е по-малко в сравнение с "Пирогов". Но и ваксините се изчерпват по-бързо.


Ваксините свършиха


Преди обед опашката пред ВМА не е голяма. Но само отвън. В коридор на болницата, по пътя към ваксинационните кабинети чакат десетки.


Опашка за ваксиниране в понеделник във Военномедицинска академия.

© Дневник

Опашка за ваксиниране в понеделник във Военномедицинска академия.


След като са ваксинирани, от болницата излизат две жени и казват на чакащите да не се надяват много, че ще им дойде ред, защото в единия от двата кабинета флаконите са вече изчерпани. Оказва се, че двете са членове на секционна избирателна комисия. Въпреки че според публичните заявки на здравните власти за изборната администрация има заделени ваксини, двете жени дошли да се наредят за свободния достъп, защото не знаят колко ще чакат.


"Моят сват е в много тежко състояние с COVID-19 и сме много притеснени", разказва една от жените в контекста на това защо е решила да се ваксинира час по-скоро. Твърди и че е била много против ваксинирането, но е размислила благодарение на своя приятелка, а и иска да отиде на екскурзия в Испания - в случай че се реши за свободно пътуване да се изисква т.нар. паспорти за ваксинация, да е подготвена.


По обяд доц. Димо Димов, който е заместник-началник на ВМА, излиза при чакащите и казва, че ваксините са привършили. От опашката са поканени да влязат само хората над 65 години. Сред разочарованите е млада жена, държи в ръка информирано съгласие, което се изисква преди поставянето на инжекцията. Удостоверява, че човек е получил отговори на въпросите, които има за ваксинирането. С попълнения документ отива на опашката пред болница "Александровска", но там се оказва, че трябва да пише в нова бланка - защото информираните съгласия не са унифицирани.


Зеленият коридор в болница "Св. Анна" започна и свърши още в неделя, защото получените 130 дози се изчерпали бързо. Пунктът в болница "Св. Иван Рилски" в София ще отвори във вторник в 8 сутринта и ще приема желаещи. Представител на лечебното заведение заяви пред "Дневник", че ще се поставят инжекции приоритетно на хора от трета и четвърта фаза на правителствения ваксинационен план и ще се разчита на честността на хората, че принадлежат към приоритетната група.


И отново: фазите са неясни


В правителствения ваксинационен план ясно е записано, че в четвърта фаза попадат възрастните над 65 години и хората с хронични болести, като с приоритет се ползват и хората на и над 45 години, ако имат придружаващо заболяване. Напълно неясно е обаче кой се числи към трета фаза. Дословното описание за нея е:

Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

В отговор на депутатски въпрос за обхвата на трета фаза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е заявявал, че критичната за държавата инфраструктура е определена с постановление на Министерския съвет.


Здравният министър по всяка вероятност има предвид постановление от 2009 г., което е допълвано неколкократно в годините, показва справка в регистрите на Държавен вестник. В него на практика е изброена цялата структура на държавата - от земеделие, производство и съхранение на храни, през язовири, осигуряване на питейна вода и енергетика, изграждане на сухопътен транспорт, мобилни оператори, банкови и застрахователни услуги до правосъдната система, Народното събрание и Министерският съвет.


Заради парламентарните избори на 4 април към трета фаза бяха причислени още изборната администрация и служителите в медиите. Оказа се, че и ИТ компаниите се числят към трета фаза, защото се следвал моделът на определяна на приоритетните групи за ваксиниране в САЩ.

Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Това пък е точен цитат на попадащите в пета фаза на ваксинационния план, като отново не е посочвана конкретика. В отговор на въпрос на "Дневник" Министерството на здравеопазването твърди, че към тази приоритетна група се числят "хора, останали без дом, без доход, лица, живеещи в многочислени семейства при лоши условия, не позволяващи поддържането на висока лична хигиена и/или спазването на дистанция". Изглежда, че в крайна сметка от зелените коридори трябва да се възползва именно тази група от хора, защото в последното указание, разпространено от Министерството на здравеопазването, е записано, че зелените коридори са предвидени именно за хората, които не попадат в първите четири приоритетни групи.


А само преди около седмица в указания на здравното ведомство бе записано, че зелените коридори са предвидени за всички желаещи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Зелени, зелени, колко да са зелени!!!
  От зелени тикви семки НЕ взимайте!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ecru
  ecru
  Рейтинг: 127 Неутрално

  Значи днес пак свършиха ваксините. Не мога да разбера какъв е тоя наплив от ваксинни скептици, време е социолозите да ни обяснят тоя феномен.

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  > Отиваме на смени малко да поседим в колата, за да се постоплим,
  > но някой остава, за да пази ред

  А пък аз като и разправях че ни правят на маймуни по всички възможни начини, не ми вярваха ...

  Добре дошли в обратно късния Соц.

  А списъци с номерца които се пре-проверяват на всеки 60 минути правят ли ?

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Но не се притеснявайте, само малко търпение още трябва преди да се чуят фанфарите.

  Цитат:

  ----

  До края на февруари ще бъде готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират, каза здравният министър Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера. Той се разработва съвместно с държавната фирма "Информационно обслужване" като целта му е желаещите да могат да се запишат по електронен път.

  ----

  упс ... всъщност кой месец е сега ?

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Всъщност може министърът да е имал предвид февруари 2022-а година ....

  Те хубавите работи стават бавно.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Не считам, че вина за малкия брой ваксини има министъра или някой. Да не забравяме, че приоритетно се ваксинират и членовете на СИК и РИК. За сметка на това има хейтъри в изобилие.

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":

  > Не считам, че вина за малкия брой ваксини има министъра или някой.

  Верно е.

  Надали някой в България има вина, сигурно е диверсия на румънците.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":

  Потвърдено. Проверих статистиките за КОВИД ваксинация - румънците са ни откраднали ваксините.

  Според мен това трябва да се третира като международна агресия, или даже като геноцид.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Министърът е казал, че до края на февруари ще е готов електронният регистър, но не е казал коя година! Догодина също има месец февруари! А и по-догодина също!

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Което е вярно - вярно е.

  А пък 2024-та даже е високосна, което си е жив кяр за девелоперите.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Когато няма Пфайзър
  и Дж.Даниелс е ваксина.
  ....Баба Марта

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Някой очаквал ли е друго от Борисов и ГЕРБ. Те толкова могат, а ние това заслужаваме..

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1829 Весело

  Не считам, че вина за малкия брой ваксини има министъра или някой. Да не забравяме, че приоритетно се ваксинират и членовете на СИК и РИК. За сметка на това има хейтъри в изобилие.
  —цитат от коментар 6 на stedim


  Ама не, разбира се, как така ще в виновен министърът? Той, когато трябваше да се правят адекватни планове и да се поръчват ваксини, ходеше да инспектира мантинелите и свирещата маркировка край Драгоман. Естествено, че не е виновен.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Неясната трета група са калинките . Всички желаещи калинки са ваксинирани тайно.
  Ало пенсионерите , бягайте на опашките ,ако се простудите бай Х ви е дал 50 лв за лекарства . Грижи се човекът...

 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Не считам, че вина за малкия брой ваксини има министъра или някой. Да не забравяме, че приоритетно се ваксинират и членовете на СИК и РИК. За сметка на това има хейтъри в изобилие.
  —цитат от коментар 6 на stedim


  Вина имат не за малкия брой ваксини, а за липсата на организация!Колко пъти трябва да прочетеш текст, за да го разбереш?!
  Няма ясни зададени правила и параметри - кой, къде и кога!
  Ама как да е иначе, когато некадърници като теб са избрали още по-нефелни твари, да решават и управляват?!

 16. 16 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Значи днес пак свършиха ваксините. Не мога да разбера какъв е тоя наплив от ваксинни скептици, време е социолозите да ни обяснят тоя феномен.
  —цитат от коментар 2 на ecru


  Може да си останал с впечатлението от медиите, че антиваксърите са сериозна бройка и у нас, обаче дори и да е така - ваксинираните у нас са около 200 000 човека до момента и това си е доста ниска цифра в сравнение с 6 млн.
  Ако приемем, че 40% от хората са против ваксините което според мен е твърде завишено - вероятно са най-много 25 %, то от около 4.5 млн. човека са ваксинирани само 200 000.
  Подозирам обаче, че и доста от антиваксърите ще решат да се подложат на това, защото както се очертава, светът ще разреши само на ваксинирани да водят шо годе нормален социален живот - кино, театър, концерти, пътувания и екскурзии извън дадена страна.
  А както е записано - в четвъртата група, определена за приоритет, влизат основно циганите - без доходи, бедни и прочие.Във втората и третата са администрация и чиновници.И се оказва, че за работещите в частни фирми, които хранят тези бедни прослойки, ще се мисли най-накрая - който е оцелял!
  Реално хората, които създават с работата си нещо - са оставени последни!

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 715 Гневно

  как пък майката на ева майдел не се случи да работи за файзер, все късата клечка теглим

  а това което става е пълно безобразие - министърът всеки ден излиза и говори някакви нови тъпотии, можело да ваксинираме по 500 000, можело тва, можело онова, ей сега утре чакаме доставка 5 милиона ваксини - те идват 20 000, до края на февруари ще има регистър - няма регистър......

  а същевременно великия кромчия и строител боеко борисович се мота из манастира и си прави селфита с монаси дето му целуват ръка

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#15] от "Капабланка":

  " ...Ама как да е иначе, когато некадърници като теб са избрали още по-нефелни твари, да решават и управляват?! "
  Това, че глупак като тебе ме нарича "некадърник" не ме притеснява. Продължавай в същия дух да придобиваш самочувствие.

 19. 19 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "защо зелените коридори означават всичко и нищо"

  Защото всичко направено от ГЕРБ не означава нищо

  Спечелихме битка, но не и войната!
 20. 20 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1176 Гневно

  Някой очаквал ли е друго от Борисов и ГЕРБ. Те толкова могат, а ние това заслужаваме..
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Те могат и повече (да ни загробват по разнообразно начини), но ние пак ще си го заслужаваме.
  4.4 идва, мислете!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално


  Герберската шайка натвори огромната простотия с ваксините като финален акорд на цялото им некадърно управление.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3903 Весело

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  До края на февруари ще бъде готов електронен регистър на желаещите да се ваксинират, каза здравният министър Костадин Ангелов

  Аноне, чети бре!
  Министърът не е казал за февруари коя година става дума!
  Най-вероятно за февруари 2024 година.
  Няма защо да се бърза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK