Лозан Панов съди главния съдебен инспектор след отказа да оповести проверките срещу него

Председателят на Върховния касационен съд настоява за публичност на всички проверки, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е извършил спрямо него.

© Велко Ангелов

Председателят на Върховния касационен съд настоява за публичност на всички проверки, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е извършил спрямо него.Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обжалва отказа на главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова да му бъде предоставена цялата документация относно всички извършените спрямо него проверки.


Панов е изпратил до Административния съд София-град жалба срещу решението на Точкова, постановено по неговото искане да му бъде предоставено копие от цялата документация относно всички извършени спрямо него проверки. Точкова обаче отказва достъп, като предоставя единствено извлечения от протоколи относно прекратяването на проверките, съобщават от ВКС.


От съда припомнят, че решението на Точкова е мотивирано с това, че има ограничение, тъй като проверката е свързана с оперативната подготовка на актовете на органите и няма самостоятелно значение. Главният инспектор посочва и че има изрично несъгласие на засегнати трети лица, като се позовава и на служебна тайна за част от исканата информация.
В жалбата на Панов се казва, че решението е в противоречие с материалния закон, постановено е при съществено нарушение на административнопроцедурните правила и е в отклонение от целта на закона. Напомня се, че правото на достъп до обществена информация е гарантирано с чл. 41 от конституцията.
Според основния закон това право се отнася към евентуалните му ограничения като принцип към изключения, а при налагане на ограничения законът следва да се прилага стеснително и само с цел защитата на конкуриращо право или интерес.


В жалбата си Панов е цитирал решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което е прието, че свободният достъп до съхранявана от държавните органи информация е в обхвата на чл. 10 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи в случаите, в които тази информация е свързана или може да бъде от значение за обществения дебат.

Цитира се и съдебна практика, както и че според ЕСПЧ неоснователният отказ да бъде предоставена такава информация представлява информационен монопол. Този монопол пък се явява форма на цензура и е в нарушение на защитената от конвенцията свобода на изразяване и право на всеки да получава и разпространява информация.

Председателят на ВКС пише, че съгласно чл. 8 от конвенцията всеки има право на зачитане на личния живот, което включва защита на личните данни, както и достъп на всеки до съхранявани от други субекти отнасящи се до него данни. Той цитира и Общия регламент за защита на данните (GDPR), според който всеки има право на копия от обработваните негови лични данни. Съгласно Конвенция на Съвета на Европа защитата на личните данни предполага и достъп до тези данни от страна на съответния човек.


Неправилно е прието, че не е налице надделяващ обществен интерес, се казва в жалбата.


"Съществуването на въпросните проверки срещу председателя на ВКС е оповестено публично, очевидно не без участието на самия ИВСС. Публично известно е, че от години председателят на ВКС поддържа последователна позиция за реформиране на съдебната система и отстояване на нейната независимост, поради което е атакуван по всевъзможни начини, включително чрез използване на законови процедури за иницииране на действия по репресия (проверки, ревизии, административнонаказателни производства) от страна на различни органи на власт. Следователно е налице обществен интерес да се знае какви данни са били събрани, евентуално уличаващи председателя на ВКС в извършване на нарушения", пише председателят на върховния съд в жалбата.


"Твърди се, че такива са съществували и впоследствие са били опровергани, след като проверките са прекратени. Този интерес е надделяващ над интереса от защитата на тази информация с оглед и приложение на принципа за пълнота на получената обществена информация, заложен в Закона за достъп до обществена информация", категоричен е председателят на ВКС.


Той подчертава, че не е налице основание да бъде отказан достъп до информацията поради засегнати интереси на трети лица, и допълва, че това ограничение също подлежи на преценка за надделяващ обществен интерес. Част от засегнатите трети лица са дали съгласие да бъде предоставена информацията или не са изразили изрично несъгласие.


Според Закона за достъп до обществена информация при несъгласие на засегнатите лица информацията трябва да бъде предоставена в обем и по начин, който не разкрива отнасящата се до тях информация. "Публичните институции не са свободни да преценят дали да предоставят или не частичен достъп при наличието на обективна възможност за това. В случая дори не са изложени мотиви защо не може да бъде предоставен частичен достъп", пише още в жалбата Панов.


В нея се посочва и че достъпът до информацията е от значение и за реализиране на евентуални права, свързани с правото на информационно самоопределение, т. е. правото на всеки да знае каква информация е събирана за него. Това основно човешко право (а не личен частен интерес, както е окачествено в решението на ИВСС) е винаги от обществен интерес да бъде упражнено ефективно.


В решението въобще не е отчетено тълкуването и прилагането на закона, прието в относимата съдебна практика, в която е формирано разбиране за наличието на свободен достъп до информация от вида на поисканата, особено в случаите на надделяващ обществен интерес . Това тълкуване нито е обсъдено в мотивите на главния инспектор, нито е прието и следвано, подчертава Панов.


Председателят на ВКС посочва и че твърдението за наличие на класифицирана информация е бланкетно и недоказано. Неправилно е прието, че част от информацията е служебна тайна, няма доказателства за това, пише още в жалбата.


Още на 13 януари Лозан Панов поиска с писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова да бъде предоставена цялата документация относно всички проверки, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е извършвал спрямо него.


Първо Теодора Точкова беше посочила като мотив за отказ, че информация не може да се разпространява, за да не бъдат дискредитирани магистратите, спрямо които е извършвана проверката, а по-късно отказа и с други мотиви.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1301 Неутрално
 2. 2 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Браво г-н Панов ТЕЗИ трябва да отговарят за своите действия!

 3. 3 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 912 Любопитно

  Бе що ли тая история ми напомня епизод от филма "Магистрала 60" /"Interstate 60"/, където в град, населен с адвокати всеки съди всеки?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 4. 4 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Много правилно! Нека да се видят фактите, а не само избирателно обществото да се облъчва с това, което е удобно на властта и прислугващите им институции и каскетури

 5. 5 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 635 Неутрално

  ...и както винаги, българския данъкоплатец, покорен исбирател на герб, ще плати разходите за "Лозан Панов срещу България" в Страсбург, а Точкова ще бъде повишена в длъжност и заплащане. Метлата и ГЕРБорисовчето при НДСВеличеството.

 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Лозан Панов - честен и смел демократ !
  Успех ! ☝️ ☝️ ☝️ ☝️ ☝️ ☝️ ☝️ ☝️ ☝️ ☝️

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Любопитно

  Тези ,,трети лица " вероятно са подали сигналите , ама не искат да ги знаем , защото са познати ,,лица"

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обжалва отказа на главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова да му бъде предоставена цялата документация относно всички извършените спрямо него проверки.

  Ами разбира се, че ще му откаже. Нали затова е Точкова, отказва и точка по въпроса. Ако беше Запетайкова щеше да има шанс.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Ще се окажат близки я до банкя я до осемте джуджета я до сарая.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Точкова, Запетайкова, Караянчева.

 12. 12 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 348 Неутрално

  ЦРУ се съобразява с GDPR, нашите институции не

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Само така - да се налагат кухите манерки на калинките - изпълнители на поръчки на Задкулисието!!!
  Не че Те ще се трогнат, Те са там на мисия за очерняне на малкото останали честни хора.
  Надавам се гьонсуратлъкът да не надделее, ама едва ли?!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#10] от "Яна":

  Сподели какви са тези "укрити данъци". Пак ли някакви опорки са ви спускали или ти си инциативна и сама си измисляш?

 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Бе що ли тая история ми напомня епизод от филма "Магистрала 60" /"Interstate 60"/, където в град, населен с адвокати всеки съди всеки?
  —цитат от коментар 3 на ТНТ


  За теб не знам на к'о ти прилича!

  На мен ми прилича на поредния епизод на онази приказка 'дето някой викнал на площада "На Лозан сестра му е...еди к'ва си"! И почват да разследват "сигналите", и прекратяват разследването, ама не казват к'о са намерили та са прекратили разследването. Може би че Лозан изоПщо няма сестра/друго...

  И докато ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО СЕ ГЪРМЕШЕ ПО ПРАС'МЕДИИТЕ-една точкова точица сега отказва да даде на Лозан к'о са намерили, та са прекратили разследването!

  Ами ще ги съди Лозан, и сите българи ще платят за тезе еФтини номера. Вече са свикнали де...
  До коментар [#3] от "ТНТ":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Представете си, че вместо Панов имаме една друга Точкова. Или Калинкова ,или каквато и да е друга подобна съдебно-административна измет. ... Поздравления, г-н Панов !

 17. 17 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#11] от "wkk57607068":

  мда, поредната порция от репресарий на тиквения слугинаж!

  https://www.mediapool.bg/lozan-panov-beshe-globen-s-1000-lv-za-nepodadena-deklaratsiya-news291077.html

  https://news.lex.bg/лозан-панов-обжалва-в-съда-ревизионни/

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 18. 18 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Последният Мъж! Най-обидното е че разни същества на точици,запетайки,сърчица,муцки и т.н. нямат никаква представа от съдебен процес и други техни си юридически науки.Обикновено са на поста си благодарение на роднински връзки/по-добрия вариант/, но по-често са креватни акробатки....цялата система и държава са така.И дано се смили Господ над нас,които не харесваме това.

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Вече имаме поне десетина мъже в преносният смисъл на думата.
  Все пак не са нула.

  подпис
 20. 20 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Изглежда като един от малкото принципни магистрати.

 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4604 Любопитно

  След изборите е по-вероятно да му отговорят......

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Не вярвам, че ще ги осъди, но да се надяваме.

 23. 23 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Как така ще петнят името му, а на всичкото от горе няма да му дадат право да се защити. Това си е беззаконие от всякъде. Пак ще плащаме сметките на някоя калинка.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 24. 24 Профил на MBS
  MBS
  Рейтинг: 207 Неутрално

  https://www.capital.bg/blogove/pravo/2015/01/29/2462594_lobito_na_dps_i_cacarov_izbra_lozan_panov_za/

  Демек да разбирам че Панов го е играл агент под прикритие и се е внедрил в кликата? Евала му ако е така

 25. 25 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 849 Неутрално

  ТАЯ ТОЧКОВА ТРОШИ ОБЩЕСТВЕНИ ПАРИ ЗА ДА СИ ПРАВИ "ПРОУЧВАНИЯТА" И КОГАТО ОБЩЕСТВОТО ИДКА ДА ПОКОГЕ КАКВИ ГИ Е СВЪРШИЛЕ СЕ ПРАВИ НА "ДРЪЖ МИ ШАПКАТА".
  И ЗА КАКВО РАБОТИ ИЗОБЩО ТОГАВА?

 26. 26 Профил на Beau Geste
  Beau Geste
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#25] от "rkf46690675":

  Лозан Панов е трън в очите на ГЕРБорисовчетата. Май се забрави как преди време бяха развили болтовете на колелата на колатйа му, което си беше реален опит за убийство! Да не говорим за цистерните помия, с която не престават да го заливат!

 27. 27 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#14] от "Smile":
  https://legalworld.bg/78528.sydyt-lozan-panov-e-narushil-zakona-kato-ne-e-deklariral-imushtestvoto-si-pred-smetnata-palata.html

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 28. 28 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#27] от "Яна":

  Толкова дълго го търси и пак на пеевски сайт попадна.
  И какво е нарушението на Панов? Подал си е данъчната декларация на едно място, ама не бил я подал и на друго същата тази декларация... (пак е публична и пак всеки може да види каквото иска) която после я проверяваха и не откриха абсолютно никакви проблеми по нея. След което НАП му прави ревизия 5 години назад и решава някакви глупости (от сорта как така се е отказал от правото на наем на 1/6 апартамент в полза на майка си и защо не е внесъл данък на тази 1/6 наем - и то при положение, че майка му е внесла данък върху целия наем)... От толкова ровене за това се бяха хванали. Ама явно и на теб ти е станало неудобно да го постнеш това, та си търсила дълго някакъв що-годе приемлив текст.

 29. 29 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 77 Неутрално

  За съжаление малко останаха честните и достойни хора като Господин Лозан Панов в България. Умните и грамотни хора знаят как да отстояват правата си и никога не се "навеждат" пред глупаци дори и на власт.Простаците целуват ръка на себеподобните.
  Почитания съдия Панов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK