Антикорупционната комисия се зае с кмета на район "Красно село" заради бонусите

Решението на комисията за начало на производството идва няколко дни след като прокуратурата обяви, че ще проверява как са се харчили евросредства за патронажна грижа в цяла София.

© Юлия Лазарова

Решението на комисията за начало на производството идва няколко дни след като прокуратурата обяви, че ще проверява как са се харчили евросредства за патронажна грижа в цяла София.Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва производство, в което ще проверява има ли конфликт на интереси в случая с кмета на столичния район "Красно село" Росина Станиславова.


Производството е образувано след сезиране по медийни публикации за усвояване на европейски средства по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), съобщават от комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Ще се проверяват твърденията в медиите, че кметът на столичния район "Красно село" е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата.
От комисията припомнят и че според закона конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.


След образуване на производството комисията ще изиска необходимата информация и документи и ще се произнесе с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.


Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест пред съд. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в конституцията е предвидено друго.


На 25 февруари Върховната административна прокуратура също се зае с казуса като е изискала информация от министъра на труда и социалната политика за това как се разходват европейски средства по мярка "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3" във всички райони на територията на София.


Няколко дни по-рано - на 23 февруари, председателят на финансовата комисия на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ обяви, че кметът на район "Красно село" упорито отказва да каже дали са си раздавали бонуси по проекта "Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания". Въпросният кмет е Росина Станиславова от "Демократична България".


Георгиев получил жалба, че районната администрация начело с кмета си е раздала бонуси по проекта, който се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Той каза, че изпратил няколко писма, но Станиславова не му давала отговор по същество.


Този проект "Патронажна грижа" започна на 15 май и завърши на 31 декември, като се изпълняваше във всичките 24 района на София. Общият му бюджет е 5.2 млн. лв. Най-много е получил "Люлин" - 462 хил. лв., после е "Младост" - 392 хил. лв., и трети е "Красно село" с 365 хил. лв.


На 24 февруари ръководството на коалицията "Демократична България" обяви, че оттегля политическото си доверие от кмета на район "Красно село" Росина Станиславова, тъй като е създала "морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма".

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Бухалките нямат почивен ден!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Само да не се окаже, че зам-кметовете на Фандъкова, които бутат европроекти като този за изгарянето на боклука, също вземат понуси за ръководител на проекта и са крайно мотивирани финансово да ни изтровят, като добутат проекта докрай. Ей това вече е конфликт на интереси.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 864 Неутрално

  за някой това може да бъде прослувутата капка, преляла чашата, и да не гласуват за "Демократична България" !
  Такъв гаф не трябва да се повтаря !
  Г-н Иванов, това да ви е обица на ухото, по какви критерии дявол да го вземе, си избирате мандатонасителите !?
  вземете мерки, за да не чудите на 04.04.21 "сам ли паднах, или някой ме спъна" !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва производство, в което ще проверява има ли конфликт на интереси в случая с кмета на столичния район "Красно село" Росина Станиславова.

  Няма никакъв конфликт. Кметицата е искала да гушне едни пари и е намерила начин да го направи.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  За тикет смехорията 100 000 000 как ти се струват?
  За въздуха 200 000 000 Само ЗА ТАЗИ ГОДИНА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на mememan
  mememan
  Рейтинг: 0 Весело

  КПКОНПИ отново с тежък удар срещу най - големите свърталища на българската корупция.

  STONKS
 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А последния абзац прочете ли? Бухалката не е ли от ДБ?

 8. 8 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До болка позната история.Като коалицията с мутрите от ГЕРБ, ено време... Свинщини безкрай и накрая" Ох, ние съжаляваме"...Тия ги зачерквам с дебелият молив.Нищо общо с ДСБ от едно време.

  Sic transit gloria mundi
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#7] от "nema_labavo":

  Не си разбрал. Това е политически акт. И е правилен към момента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  КПКОНПИ отново с тежък удар срещу най - големите свърталища на българската корупция.
  —цитат от коментар 6 на Mememan


  Изцяло съобразено с народопсихологията на българина - по-скоро няма да прости, че някой от неговата черга сиромах е изкласил да си докара 7000 лева, с труд да организира разноса на храна на 500 човека всеки ден, отколкото, че "големите риби" са разкостили КТБ. Защото, ние сме си сиромашна рая и трябва да си знаем мястото, а големците са си големци - за тях е ясно, че правят такива лоши работи. Също така трябва да внимаваме, никой да не казва на големците "стани, да седна!", защото те са си големци пожизнено и плебеите нямат право да мечтаят за тяхното.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Щом този е правилен, това прави правилини и други такива политически актове.

 12. 12 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много бързо се самосезира Цацата когато кмета не е Гербер.

 13. 13 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Има партии със заложени таргети за комисионни и "усвояване" на всяка длъжност. Има и такива, които трябва да са в защитна позиция.
  За едните системата затваря очи. За другите - къса глави.
  Такова ще е положението, докато някакви типове от БКП/ДС ни обясняват какво е "демокрация", какво е "справедливост" и какво е "европейско развитие". Но със сигурност е изключително трудно за всеки нов човек, попадащ в това блато на държавно управление да се опази от проблеми, изкушения и откровени капани и провокации.
  Но системата трябва да работи за всички, които са пристъпили закона.
  Затова - контрол над прокуратура, защита на свободата на словото, защита на частната собственост, защита на партламентаризма. Това са стълбовете на всяко богато и успяло общество.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  Т.е Станиславова е "малко" виновна щото е бъркала съвсем мънично в меда ?. Ако ако имате някакви сведения за други бъркали дори мънично, непременно сезирайте Цацаров и медиите за всеки един заместник на Фандъкова !!!

 15. 15 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Банда олигофрени преструващи се че работят. Остава и да я арестуват че и тя да осъди държавата после.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 16. 16 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Банда олигофрени преструващи се че работят. Остава и да я арестуват че и тя да осъди държавата после.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 17. 17 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Нямаш представа какво се случва, повдигни капаците.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Само дето тези бонуси нямат нищо общо с корупция. С което не ги оправдавам, просто изтъквам факта, че антикорупционната комисия съвсем явно пак е в чуждо лозе, вместо да си свърши работата и да разследва корумпираните политици в Парламента.

 19. 19 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  По-важното е не с какво се заема, а с какво не се заема и какво не си "причинява" :)

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#20] от "t5eyes":

  Не е баш така, тя сама си е дала пари за управление на европейския проект за раздаване на храна за възрастни и болни по време на ковид епидемията. И не само е неморално а най-вероятно е и незаконно по две причини - веднъж защото управлението вече и влиза в служебните задължения и второ защото сама си ги е раздала като кмет. Това е все едно един министър сам да се назначи за управляваш на всички европроекти в неговата област и законно да си прибере десетки милиони от хонорари.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  За голямата корупция в столична община, кога ще има разследване.

 23. 23 Профил на bbobev
  bbobev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поръчковата комисия... не се замосезира за шкафчето с парите и златото, но сега веднага откликва

 24. 24 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 358 Разстроено

  това е масова практика по проектите финансирани с евросредтва - чиновниците взимат пари , попълват се таблици с отработени часове итн. Очевидно се удря някого предизборно.
  защо никой не попита офиса отговарящ за евросредтвата у нас за това ?

 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Ей, за 7 хиляди лева и то не скрити в нощно шкафче, а получени по програма, веднага се заеха да разследват. Браво!

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivan_v":

  А правите ли разлика между ръководител на изборна длъжност и чиновник?. Вие колко министъра да си взимат пари по европроекти познавате ?

 27. 27 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Трябва да се види тази кметица има ли право да е ръководител на такъв проект. Ако има, тогава това не е бонус (като наприме 13-15 заплати), а заплащане за извънреден труд, за който има право да получи заплащане при 4 часов допълнително работна време. Бонуси си раздадоха съдиите - по 3 запати на края на годината, но за тях нищо.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#27] от "evtimvz":

  Т.е тя работи 8 часа кмет и още 4 часа , в извънработно време управлява проекта ?!?

 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Да, така е. Масово се работи така. Има право по кодекса на труда да работи до 4 часа извън работно време. И това се записва в план-сметката на проекта за административни разходи. Те може да за дори 20-30% от общата сума. Зависи от условията на проекта.

 30. 30 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":Да, така е. Масово се работи така. Има право по кодекса на труда да работи до 4 часа извън работно време. И това се записва в план-сметката на проекта за административни разходи. Те може да за дори 20-30% от общата сума. Зависи от условията на проекта.
  —цитат от коментар 29 на evtimvz


  Вече сто пъти им се обясни, и на идиотите гербави и на тъпанарите от ДБ, жената не си е отпускала пари сама. Кандидатствала е с проект пред управляващия орган на програмата, писала е, че тя е ръководител и проекта е бил одобрен. Ако има нещо незаконно, да гонят гербавите калинки в министерството.
  А тази комисия е въобще абсурдна, незаконна и противоконституционна, очевидна поредна бухалка...

 31. 31 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Истината е, че с тези кадри на КПКОНПИ, на които въображението и знанията им за корупция стигат до това да има едно куфарче с пари някъде, няма никакъв шанс да разкрият сериозните далавери, дори да искат. Но то реално само в КАТ е така - да взимат 50 лв кеш. Примерно Доган за ТЕЦ Варна едва ли е оставил едно куфарче някъде и звъннал на Бойко да дойде да го вземе. Просто дълго време си е плел кошницата, оказвал е влияние тук и там, получавал и правил услуги и накрая се оказало, че държавата няма избор, освен да сключи договор с него. И реално всичко е на показ, просто обаче лесно може да бъде изкарано законно, че всички калинки са проспали моментите да му противодействат. Както и КТБ. Банковият надзор що не е в затвора? Щото няма куфарчето и толкова. Ама защо е проспал няколко милиарда? Но то за да може да се повдигне такова обвинение се изискват изключително добри експерти, а и да има такива закони - също. За съжаление и повечето избиратели имат такава представа за корупцията, но не се крадат така милиони.

  Не ме търсете преди обяд
 32. 32 Профил на Илиан Мавров
  Илиан Мавров
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Чудя се, КОНПИ-то НЕ Е ли чувало за "Вечната Амбър"-шефа на база "Лозенец" Любчо Спасов? Защо там не се задълбае?Или може да открият "притеснителни" факти в правителствена болница?
  (за уточнение освен че съм жител на "Красно село" съм твърдо против "Да(й) България","Стани да седна" ,"7/8-ганкиното"и останалите проекти на "партньорите".

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  Министър изборна длъжност ли стана?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ако госпожата беше бутала парите в някой шкаф, никой нямаше да я проверява.

 35. 35 Профил на Илиан Мавров
  Илиан Мавров
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#26] от "m17":

  Аз (вероятно защото съм тъп) НЕ съм чел, чул или разбрал ТЕЗИ които НАЛАГАТ "мерките" да са ЗАГУБИЛИ един лев или работен ден от 13 март 2020 год.до сега.За разлика от тези които пълнят хазната чрез данъците които плащат и на които им беше отнето КОНСТИТУЦИОННОТО право на труд с ПОДЗАКОНОВ нормативен акт!-какъвто се явява разпореждането на Ананиев в битността му на министър на здравеНЕопазването!

 36. 36 Профил на Илиан Мавров
  Илиан Мавров
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#21] от "m17":

  Ти помниш ли, не морето и машините, а Божков(лека му пръст) Мр. 10%-министър по време на СДС-то?

 37. 37 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Ех , да бяха толкова бързи и да се организират и за обществените поръчки на Фандъкова или за пачките на Борисов....
  Де бяха се заинтересували откъде Доган извади едни милиони за ТЕЦ Варна или как Севда ТВ построи палат с една заплата....

 38. 38 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Мед му капе на политическата лъжичка на Цацата да разследва таквизи мащабни корупции. Искаме преки включвания и ежедневни пресконференции по темата :-))

 39. 39 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какви бухалки бе, взела е от твоите и моите пари. Този бившия шеф на болницата в Каварна гледа ли го? Болницата е в практически фалит, а той плаща на адвокат 70 000 лв хонорар за да предоговори дълг към Енергопро за.. 60 000. Тези всичките са за затвора без значение от коя партия са.

  Много хитър
 40. 40 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Лилавите боклуци крадат като невидели.

 41. 41 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1141 Весело

  както градската левица оттегля политическото си доверие от дамата, така избирателите трябва да поснъпт с ролитическия субект, който им я натресе.
  ще е много интересен резултата на градската левица в този район сета на изборите.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#29] от "evtimvz":

  Т.е според вас няма нищо незаконно и НЕМОРАЛНО сам да си гласуваш заплащане за участие в социален проект и управлението на проекта да изяде 30% от сумата ? И това е управление, не са хонорари на хората дето вършат работата.
  Вие може и да не виждате проблем но на 4.4 ще се изкажем избирателите и мога да ви уверя че ние ВИЖДАМЕ проблем с това. Особено от хора които идват с обещание за нов морал в политиката.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Т.е за министри е ок да вземат, това ли ми казвате ?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 193 Весело

  #м17, Вие сте като АК-47 на автоматична стрелба :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK