Антикорупционната комисия се зае с кмета на район "Красно село" заради бонусите

Решението на комисията за начало на производството идва няколко дни след като прокуратурата обяви, че ще проверява как са се харчили евросредства за патронажна грижа в цяла София.

© Юлия Лазарова

Решението на комисията за начало на производството идва няколко дни след като прокуратурата обяви, че ще проверява как са се харчили евросредства за патронажна грижа в цяла София.Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва производство, в което ще проверява има ли конфликт на интереси в случая с кмета на столичния район "Красно село" Росина Станиславова.


Производството е образувано след сезиране по медийни публикации за усвояване на европейски средства по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), съобщават от комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Ще се проверяват твърденията в медиите, че кметът на столичния район "Красно село" е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата.
От комисията припомнят и че според закона конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.


След образуване на производството комисията ще изиска необходимата информация и документи и ще се произнесе с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.


Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест пред съд. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в конституцията е предвидено друго.


На 25 февруари Върховната административна прокуратура също се зае с казуса като е изискала информация от министъра на труда и социалната политика за това как се разходват европейски средства по мярка "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3" във всички райони на територията на София.


Няколко дни по-рано - на 23 февруари, председателят на финансовата комисия на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ обяви, че кметът на район "Красно село" упорито отказва да каже дали са си раздавали бонуси по проекта "Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания". Въпросният кмет е Росина Станиславова от "Демократична България".


Георгиев получил жалба, че районната администрация начело с кмета си е раздала бонуси по проекта, който се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Той каза, че изпратил няколко писма, но Станиславова не му давала отговор по същество.


Този проект "Патронажна грижа" започна на 15 май и завърши на 31 декември, като се изпълняваше във всичките 24 района на София. Общият му бюджет е 5.2 млн. лв. Най-много е получил "Люлин" - 462 хил. лв., после е "Младост" - 392 хил. лв., и трети е "Красно село" с 365 хил. лв.


На 24 февруари ръководството на коалицията "Демократична България" обяви, че оттегля политическото си доверие от кмета на район "Красно село" Росина Станиславова, тъй като е създала "морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK