Печеливш от "Национална лотария" съди Народното събрание за 760 хил. лв.

Станчо Тодоров, който спечели 1 млн. лв. от билет на "Националната лотария" сега съди Народното събрание.

© 7777.bg

Станчо Тодоров, който спечели 1 млн. лв. от билет на "Националната лотария" сега съди Народното събрание.Късметлия с печеливш билет от "Национална лотария" заведе иск срещу Народното събрание, с който настоява да получи неизплатената си печалба в размер на 760 хил. лв. от общо спечелени 1 млн. лв.


Имуществените вреди за него са настъпили, след като парламентът забрани със закон частните лотарийни игри като продължение на действията на държавата в началото на 2020 г. срещу един от най-големите представители на хазартния бизнес - Васил Божков (неговите фирми бяха и в монополна позиция при частните лотарии). Срещу бизнесмена, който се укрива в Дубай, има 18 повдигнати обвинения, но прокуратурата все още не е внесла в съда нито едно от делата срещу него.


Историята на един печеливш билет


Станчо Тодоров си купува билет от "Национална лотария" - "Околосветско пътешествие: 5 х 1 млн. лв., 10 х 250 хил. лв. Има късмет и билетът се оказва, че печели 1 млн. лв. На 16 януари 2018 г. го представя пред "Ню геймс" на Божков, които организират лотарийните игри. Според правилата на играта Станчо Тодоров трябвало да получи 200 хил. лв. веднага при показване на билета, а остатъкът от 800 хил. лв. да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по 40 хил. лв.
Всичко това е документирано и по силата на договора на 16 януари 2018 г. късметлията получил първата сума от 200 хил. лв., а на 19 февруари 2019 г. му били преведени още 40 хил. лв. - първата от общо 20 вноски.


"Успяхме да купим едно жилище", разказва в средата на юли 2018 г. Станчо Тодоров в телевизионния ефир малко след като е спечелил, и споделя, че животът му се е променил към по-добро. Той разказва, че планира още инвестиции в недвижимо имущество и че вече се чувства по-спокоен финансово. "Национална лотария сбъдва мечти", повтаря слогана на играта късметлията. Но когато животът му вече изглеждал финансово обезпечен, нещата се преобръщат.


На 7 февруари 2020 г. Народното събрание прие промени в Закона за хазарта, които бяха обнародвани на 18 февруари м.г. С промените депутатите национализираха всички лотарийни игри и според новия закон, действащ и в момента, лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата. С промените "Националната лотария" приключи дейност, а в началото на тази година със съдебно решение "Ню геймс" бе обявена в несъстоятелност и трайна неплатежоспособност.


"Свръхзвуковото" законодателно решение и последиците от него


Сега късметлията търси правата си по съдебен ред с иск, който е внесъл през януари 2021 г. в Софийския градски съд (СГС). Искът срещу Народното събрание е предявен заради нарушение на принципите на правната сигурност, на защита на оправданите правни очаквания, както и на изискването за предвиждане на разумна система за компенсиране и на закрила срещу обратната сила на правните норми. Освен това в исковата молба Станчо Тодоров и адвокатите му твърдят, че с приемането на измененията в Закона за хазарта Народното събрание е допуснало нарушения на установените в правото на Европейския съюз и практиката на Съда на ЕС принцип на правната сигурност и принцип на защитата на оправданите правни очаквания.


"Държавата, посредством секторния регулаторен орган - Държавна комисия за хазарта (ДКХ), чрез издаването на лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, на съответните юридически лица, измежду които е и "Ню геймс" АД, е създала достатъчно конкретни и непротиворечиви оправдани правни очаквания у притежателите на печеливши билети, че ще могат да получат законно спечелените от тях имуществени награди, тъй като участват в игра, организирана от проверено и контролирано от държавата лице, както и че съществуват механизми за обезпечение на техните права и законни интереси по повод разсроченото изплащане на печалбите им, при условие че държавата посредством регулаторния си орган е одобрила правила за съответните игри, които предвиждат такова разсрочено изплащане на печалбите", се посочва в исковата молба.


В нея се припомня и че промените в закона бяха приети и влязоха в сила изключително бързо.


Според правилата на играта Станчо Тодоров трябвало да получи 200 хил. лв. веднага при показване на билета, а остатъкът от 800 хил. лв. да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по 40 хил. лв.

© Георги Кожухаров

Според правилата на играта Станчо Тодоров трябвало да получи 200 хил. лв. веднага при показване на билета, а остатъкът от 800 хил. лв. да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по 40 хил. лв.


"Несъмнено подобно свръхзвуково законодателно решение за отнемане ex lege на придобит лиценз на "Ню геймс" АД като организатор на лотарийните игри, водещо до изпадането му в несъстоятелност, поради пълната му и трайна невъзможност да погаси задълженията си, включително да изплати дължимите печалби на участниците в лотарийните игри, противоречи на принципите на правната сигурност и на защитата на оправданите правни очаквания", се посочва в иска.


Станчо Тодоров излага серия от доводи и подчертава в искането си до съда, че несъмнено на практика държавата не е изпълнила своите задължения и освен това не е предвидила процедурни решения, които да осигурят гаранции за правата на юридическите и физическите лица, с което е причинила вреди.


Той настоява СГС да осъди Народното събрание да плати сумата, която му се дължи, заедно с лихвите, след като заради действията на държавата "Ню геймс" е в несъстоятелност и именно заради действията на държавата с приетите промени в закона за хазарта е претърпял пропуснати ползи.


Държавата е нанесла непоправими щети на печелившите


До подобни изводи за непоправими щети достигна и съдебен състав, който се произнесе по обявяването на "Ню геймс" в несъстоятелност в началото на годината.


"Изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава. Безспорно установено по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът "Ню геймс" АД е действал при спазване изискванията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на държавата, и както е посочено по-горе е изпълнявал в срок и изцяло своите задължения", пише съдебният състав.


Според съдията от Софийския градски съд законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби. В решението се посочва и че за подобен извод не са необходими някакви специални знания и е достатъчна нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни "последици, които нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата".


Проверка на "Дневник" показа, че делото на Станчо Тодоров е разпределено на съдебен състав в Софийския градски съд, но по него все още не са извършени действия и няма насрочено заседание.

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Човекът е абсолютно прав.
  Браво за действията му!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 2. 2 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ай сега Боко да вади от чекмеджето пачки и да връща🎃

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  Много ще са делата, и ако накрая държавата загуби, което е неясно, няма да платят тези, спрели Божков, а данъкоплатците. Както обикновено.

 4. 4 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Ай сега Боко да вади от чекмеджето пачки и да връща🎃
  —цитат от коментар 2 на zegi


  Ще вади, но от твоя и моя джоб.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 5. 5 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Това дело е абсурдно- Станчо се позовава на договор м/у Черепната компания и него - договорът не се изпълнява от черепната компания и исковата молба трябва да е срещу нея, а не срещу държавата.
  Черепната компания е събрала пари от участниците с които трябва да плаща премиите си, къде са тези по близо половин милиард оборот годишно- в Дубай, в яхти, изпрани в строителство?

 6. 6 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2140 Гневно

  Законите май ги пишеха/пишат само юридически корифеи от герп с тартор Менда?
  Нека те да платят!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 7. 7 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#5] от "Райчо Иванов":

  Делото е абсурдно, но законотворците - още по-абсурдни.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Ще вади, но от твоя и моя джоб.
  —цитат от коментар 4 на gripen  За съжаление сте прав, но да не забравяме и друго нещо .
  Борисов откъде събира парите в чекмеджето ?  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Неутрално

  за това, че си търси правото, Chapeau !
  шансовете му обаче според мене, клонят към нула, печалба, която се изплаща
  20 години (!) е един лош виц !
  ако почине преждевременно или "Ню Геймс" АД фалира (по други "причини" !) остава със пръст в устата, Божкоф е добър "математик" !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 119 Неутрално
 11. 11 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#5] от "Райчо Иванов":

  Абсурдно или не ,ще има още искови молби .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Ще плащат я.След като три пъти си Го избират и Гешев е слънце ще плащат та ще им плющят ушите.Айде пак да си го изберат та да е съвсем сигурна работата.Аз преди 4г ми писна и си разпродадох бизнеса ,сега съм в тъмночерният сектор .Докато са тези ,една стотинка няма да видят от мен.

 13. 13 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чарли Мишкин":

  Дай по темата делото - има ли основание?
  Според мен категорично не. Държавата променя регулациите и начинът на правене на бизнес от участниците/абстрахираме се от конкретният случай/. Ако всеки икономически активен субект, чиито интереси са засегнат от приет и променен закон, търси обезщетения, но държавите по света ще бъдат парализирани.

  И ето един български пример - всички собственици на земи в защитени територии, или в междублоковите пространства да заведат дела срещу държавата защо не им позволява да използват собствеността си по начин избран от тях/застрояване

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Пожелавам му успех. Но в решението трябва да има точка, че парите се изплащат от заплатите на тези депутати, които са приели тези глупави промени без да мислят.

 15. 15 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Този Станчо, прокара ли пътя, и други ще осъдят ако не НС, то държавата.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Тъй е то, добре дошли в държавата на мафията.
  Една мутра се скарва и цапардосва друга мутра не в гората, а в Народното събрание, защото там си е разположил бандата в засада.

  ПП. Колко пъти вече ни я пробутват тази постановка, а ние продължаваме да си ги избираме. Очевидно ни харесва.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Случката показва как и късметът може да е менте.
  Както е казал поетът, "У нас истинско е само ментето".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#5] от "Райчо Иванов":

  Що да е абсурдно делото.Представи си ,че имаш склад на едро за лекарства .Раздал си на аптеки лекарства за милиони с отложено плащане.Утре парламента решава ,че с лекарства ,ще търгува само държавата.Ти също дължиш на производителите милиони
  но не можеш си събра вземанията от аптеките веднага,а си инвестирал с кредит и в ново модерно складово помещение.Ясно е ,че фалираш.Кой е виновен за фалитите и загубите по веригата според теб?Щото аз зная -ТИ си виновен ,че не си предвидил идиотското решение на парламента.

 19. 19 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Ако държавата конфискува активите на "Ню Геймс" следва да изплати всички дължими от нея печалби. Ако не ги конфискува - пирамиди, фараони и балъци за милиони.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#5] от "Райчо Иванов":

  Примерно има едни "700" милиона дадени на Горанов, едни 500 милиона "дадени" на Борисов. Тоест Горанов и Борисов са откраднали пари от Черепа - къде е Гешев да ги вкара в затвора? Или и той е съучастник в кражбата, заедно със Севда и горните двама.

  Кой даде на Божков националната лотария - да влиза в затвора и да излежи както си му е реда тези крупни кражби.

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  От всички депутати по 3166 лв и готово

 22. 22 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#13] от "Райчо Иванов":

  Първо земите в защитените територии са земеделски и не подлежат на застрояване.
  Второ собствениците на градинки е трябвало да протестират и да бъдат обезщетени ,когато е приеман устройственият план на квартала /града.Всякакви давностни срокове са пропуснати.И все пак като се има в предвид ,че повечето са били обезщетени с пари или други земи или жилища ,ще излезе ,че соц другарите са имали повече правна култура от Бандата на Боко./неприятно ми е да го призная но е факт/.

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#13] от "Райчо Иванов":

  Тогава нека всички, които направиха закон в полза на Черепа, да си получат присъдите - и с част от тях да платят на човека. Не може да променяш законите с цел лична облага - държавата не ти е бащин дюкян. Че то по тази логика следващия премиер (може да е пак настоящия), ако приеме закон да ти вземе всичко - ти ще си мълчиш ли тихичко на улицата, толкова ли нямаш усет?

 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#5] от "Райчо Иванов":


  Да ама се оказва че в ,,черепната компания “ са участвали политици на високо ниво...

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#23] от "Deaddark":


  Точно

 26. 26 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ВАЖНОТО Е ЧЕ ТИКВОЧА ПРИБРА БИЗНЕСА НА БОЖКОВ , СЛУЧАЯ Е АНАЛОГЧЕН С КРАЖБАТА НА КТБ , ЖАЛКОТО Е ЧЕ ЩЕТАТА Я ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ , ТАКА КАКТО НАБУТАХМЕ НЯКОЛКО МИЛЯРДА ЗА ДА ПЛАТИМЕ ИЗРОДЩИНИТЕ НА БОКО С КТБ , СЪЩИТЕ ПАРИ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ ЩЕ ГИ НАВНЕСЕМЕ И ТУКА

 27. 27 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#20] от "Deaddark":

  Всички са получили дивиденти спрямо ранга в системата, точно като с КТБ, останалото е театър, поне това е мойта теория.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 28. 28 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Това дело е абсурдно- Станчо се позовава на договор м/у Черепната компания и него - договорът не се изпълнява от черепната компания и исковата молба трябва да е срещу нея, а не срещу държавата.Черепната компания е събрала пари от участниците с които трябва да плаща премиите си, къде са тези по близо половин милиард оборот годишно- в Дубай, в яхти, изпрани в строителство?
  —цитат от коментар 5 на Райчо Иванов


  Запорирано е всичко Райчо. Ама ти откъде да знаеш, като от коментиане нямаш време за четене.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#23] от "Deaddark":
  Не ,няма да мълчи ,ще излезе на митинг в подкрепа на закона,ще си дари и палтото дори в полза на Бандата на Боко.Нали ни пази от Комунистите.Вечна хвала и Гешев е слънце.

 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Какво стана с делото около тези 700 000 липси?
  Горанов, девойката и ,,помагай по принцип”?

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Отврат, пак ще се плаща заради....." народните представители ".

 32. 32 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чарли Мишкин":

  Делото не в абсурдно, смешниците в Парламента са. Ако съм на негово място, и аз щях да съдя.

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Да не забравяме, че Герб-престъпници спряха да плащат и по т.нар. лихвоточки. Това е по време на МазноБузко Горанов.

 34. 34 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darcas":

  Хе хе ,що обясняваш на човек с такова елементарно мислене.А за запорите ,вярно е ,но нещо един по един падат в съда,щото не е доказано престъпление и не може конфискация.
  Всичко в случея е война между бандити ,но матряла вече над 10г овластява едната банда ,въпреки негативите които понася от простотиите дето ОПГто върши.

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Трябваше да има гратисен период, поне две години.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Видимите резултати от управлението на приматите от ГЕРБ-На територията и късмет да имаш пак си прецакан.Пак си ги изберете.

 37. 37 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Национална лотария беше една илюзия. Обещаваха се печалби с бъдещите приходи от лотарията. Ако сте чели отчетите им, веднага ще го разберете. Жалко, че толкова хора се лъжеха да си дават парите. Често в магазина, сметката на хората преди мен да е 5 лв. евтина храна и 5 лв. билети.

  В тази история няма добри и лоши - законодател, регулатор, организатор, рекламодатели, участници - всички участваха в изграждането и поддържането на тази илюзия.

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "...Несъмнено подобно свръхзвуково законодателно решение за отнемане ex lege на придобит лиценз на "Ню Геймс" АД като организатор на лотарийните игри, водещо до изпадането му в несъстоятелност, поради пълната му и трайна невъзможност да погаси задълженията си, включително да изплати дължимите печалби на участниците в лотарийните игри..."

  Нещо подобно се случи на 13.03.2020г., петък в 18ч30 медиите съобщиха за правителствено решение за локдаун, включ затваряне на границите в 0ч00, т.е. 4-5 ч. В това време туристически автобуси с туристи пътуваха към границите, и бяха върнати по средата на пътуването.
  Тъй че нищо ново в свръхзвуковото командване, но за реформи и 11 години не стигат.

 39. 39 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Станчо, пич да беше вкарал в иска и имената на всички депутати гласували ЗА , плюс пеевския и шофьора на джип. Да дават показания защо, народните избраници са гласували промяната на този закон!

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#5] от "Райчо Иванов":

  Райчо, чиниш ми се малко...глуповид. Всеки договор предвижда прекратяване при форсмажорни обстоятелства. Тук държавата създава форсмажорни обстоятелства и човека е в правото си да я съди за това. И още, тези които си мислят че нямал шанс , изобщо не са прави. На базата на вече постановеното от СГС решение по делото за фалита, НС ще бъде много бързо осъдено. Става дума за доста пари и адвокати и то сериозни вече точат лиги за хонорара, това не е иск дето човечеца сам си е написал на лист от тетрадка

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  "16 януари 2018 г. късметлията получил първата сума от 200 хил. лв., а на 19 февруари 2019 г. му били преведени още 40 хил. лв. - първата от общо 20 вноски."?!

  Ей така работеше другаря Божков...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#37] от "Rational":

  Абе пич ти нормален ли си? Голямо откритие си направил, че при хазарта, печалбите се изплащат с парите на балъците и казиното винаги печели. Тука въпроса е законно ли е или не и държавата е разрешила да е законно. Държавата не може да опази всеки човек от всяка глупост, която може да направи

 43. 43 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Човека е прав да има претенции. Поне за лаици, като повечето от нас нещата изглеждат доста ясни. Станчо си е купил билет. Спечелил е. И поне до приемането на закона дължимото му е било коректно изплащано според подписания договор. Интересен е изхода от делото, защото успее ли този иск, държавата ще бъде буквално залята от искове. Ма на Барни, Деса и останалите правни корифеи на ГЕРБ едва ли им пука.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  Елементарно дело! Според печелившият излиза, че понеже Черепа му разсрочил вноските за не знам колко си години, държавата трябва да осигури монопола на НЛ за поне толкова години, че да може да му плати?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 896 Неутрално

  ми земете а спечелите джак пота от тотото.ша ви го изплащат 14 годинки

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  Работел е ..законно, такива са били условията на играта. Както самия Божков каза, ако държавата е загрижена за морала, защо не забрани хазарта, а го национализира, както комунистите едно време громяха порока хазарт, ама гушеха от тото 1 тото 2 и прочие, значи.. порок е само ако не го правим ние.

 47. 47 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 77 Неутрално

  И да ми пишете минуси и да бълвате дежурния репертоар - Боко.тикви.калинки ляляляля, Бакото и всички като него имат право единствено и само да си търсят парите от Черепа и компанията му с които има сключен ДОГОВОР.
  Благодаря!

 48. 48 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чарли Мишкин":Дай по темата делото - има ли основание?Според мен категорично не. Държавата променя регулациите и начинът на правене на бизнес от участниците/абстрахираме се от конкретният случай/. Ако всеки икономически активен субект, чиито интереси са засегнат от приет и променен закон, търси обезщетения, но държавите по света ще бъдат парализирани.И ето един български пример - всички собственици на земи в защитени територии, или в междублоковите пространства да заведат дела срещу държавата защо не им позволява да използват собствеността си по начин избран от тях/застрояване
  —цитат от коментар 13 на Райчо Иванов


  Държавата променя регулациите, но в бързината да се удари Божков се ликвидира възможността да се изпълнят договори, сключени в спазване на закона. Съда вече излезе с решение, че Национална лотария са спазвали закона (на Менда).

 49. 49 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 959 Неутрално

  "16 януари 2018 г. късметлията получил първата сума от 200 хил. лв., а на 19 февруари 2019 г. му били преведени още 40 хил. лв. - първата от общо 20 вноски."?!Ей така работеше другаря Божков...
  —цитат от коментар 41 на hamiltonf


  Така и сега работи ДП "Български спортен тотализатор".

 50. 50 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  С любезното съдействие на КФН одобрила общите условия на лотарията.И години удобно проспивала начина на изчисление на таксите и заверявала финансовите отчети на дружеството.
  На нормален човек му е ясно ,че всички са в кюпа и са блажили дебело ,само редовия гербер
  не схваща и се дере като горила:Божкооооов е виновен само!Герб и Гешев са в бялооооо!

 51. 51 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Значи ще плащаме пак ние от джоба си. А какво стана с Владко, Севдето, Менда?

 52. 52 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 959 Весело

  И да ми пишете минуси и да бълвате дежурния репертоар - Боко.тикви.калинки ляляляля, Бакото и всички като него имат право единствено и само да си търсят парите от Черепа и компанията му с които има сключен ДОГОВОР.Благодаря!
  —цитат от коментар 47 на Райчо Иванов


  Ами тя държавата запорира сметките на Божков.

 53. 53 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#44] от "hamiltonf":

  Не не трябва да осигурява монопол държавата.Просто не бива да затваря от днес за утре НЛ.Едно е търговски риск ,съвсем друго е приемане на идиотски закон от депутатите.

 54. 54 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 959 Весело

  Елементарно дело! Според печелившият излиза, че понеже Черепа му разсрочил вноските за не знам колко си години, държавата трябва да осигури монопола на НЛ за поне толкова години, че да може да му плати?!
  —цитат от коментар 44 на hamiltonf


  Държавата е одобрила правилата, че печалбите се изплащат с години.
  Пакказвам, същото е и с държавното тото, където колят и бесят Крадлев, Христо Йовов и т.н.

 55. 55 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#47] от "Райчо Иванов":

  Виж сега, принципно съм съгласен с теб, че човекът има договор с дружеството на Божков и трябва да си търси парите от него. Няма никаква гаранция, че същите тези хора нямаше да обявят несъстоятелност след година-две по други причини. Даже очакванията ми бяха точно такива - да потънат и изчезнат, а баламите да чакат някакъв доход за 20 години. Мен повече ме вълнува какво ще направи държавата да накаже хората, които ощетиха бюджета с толкова пари, заради нагласени промени в закона.

 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Гневно

  Да си ги потърси от пустинният череп, а най-добре да гласува за него...!!!

 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Не е трудно да се предвиди, че ще има такива ищци преди гласуването на закона. Защитата сигурно си има готов отговор.

 58. 58 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Много добре е направил Станчо Тодоров! Желая му успех!
  Лошото е, че обезщетенията по съдебните дела не ги плащат тиквите от ГЕРБ или Патриотите, а всички ние.

 59. 59 Профил на mij561005891
  mij561005891
  Рейтинг: 5 Любопитно

  В кокнретният случай няма да е морално, защото човекът иска да бъде наемодател, което е почти(може би дори еднакво) толкова неморално като да се занимаваш с хазарт.

 60. 60 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  Интересно, че "високоинтелигентните" фенове на тази игра, чак когато спечелваха някоя по-сериозна сума, тогава се "блъскаха" с истината, че няма да я получат веднага, а в едно необозримо 15-20 год. бъдеще...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 61. 61 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Ай сега Боко да вади от чекмеджето пачки и да връща🎃
  —цитат от коментар 2 на zegi

  Отвори чекмеджето на Борисов и дай парите на човека.
  Нали вие сте дърводелците дето „сковахте“ това чекмедже?!

 62. 62 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Да, беззаконието, корупциата, мафията, рано или късно засягат всеки. Масрафа го плащаме ежедневно, цената уж висока, а пък всички вдигат рамене.

 63. 63 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#47] от "Райчо Иванов":

  Пожелавам ти държавата да отнеме лиценза на фонда ти където се осигуряваш за втора пенсия ,да му запорира сметките и ти върви съди фонда -Успех!

 64. 64 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#5] от "Райчо Иванов":Абсурдно или не ,ще има още искови молби .
  —цитат от коментар 11 на NessaRox


  Бас ловя, че зад това дело е Божков.

 65. 65 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#62] от "balla":

  Няма по-страшно нещо от това държавата в лицето на законодателна,изпълнителна и съдебна власт ,погазва собствените си закони,или ги прилага избирателно.Тогава ценности,морал и спазване на закона стават излишни дори вредни за конкретният индивид оттам и за обществото.Такава държава ,за нула време става територия с топящо се население все по-забавящо се развитие.Изхода за територията е разпад или превръщането и в кочина от третия свят.Аз мисля ,че натам вървиме и то със все по големи крачки за съжаление!

 66. 66 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 987 Неутрално


  Запорирано е всичко Райчо. Ама ти откъде да знаеш, като от коментиане нямаш време за четене.
  [quote#28:"Darcas"][/quote]
  Не ставай смешен!
  Като е запорирано „всичко“, Божков на палатка ли е в Дубай?
  А кой плаща протести? А медии, този вестник? „Опозиция“?

 67. 67 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Трябва да се обединят всички печеливши и да играят заедно

  А Божков вместо да прави безмислена партия по добре да беше се постарал колкото може повече европейци да разберат за неговата история , със писани закони и подкупи

 68. 68 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#47] от "Райчо Иванов":

  Дежурния гербераст, нищо не разбира и аргумента му е " щото така трябва, Бойко наби лошите"

 69. 69 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#55] от "truly":

  Да, ама не са закрили фирмата поради "други причини" а точно поради конкретна причина, отнемане на лиценз без причина. Така че държавата в случая е пряко отговорна.

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#65] от "стефан иванов":

  А, е това е, което е страшното и е въпроса тук. Е това е което хората не вдяват. Не е тука спора морален ли е хазарта и престъпник ли е Черепа и жертви ли са участниците. Въпросът е че действията на държавата са противозаконни . Това се започна от по-ниските нива с идването на Бойко на власт и беше разширявано през годините, докато се стигна до ГДБОП, прокуратурата и даже парламента да извършва противозаконни действия спрямо гражданите. Така държавата е вече овладяна и функционира като ОПГ.

 71. 71 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Дано да се е сетил да го предяви като частичен иск ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 72. 72 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Къде е сега Далаверко Релсата? Покрил ли се е? Тихичко се гушкат с любовника-конституционалист Магарешки във фитнесчето до моренцето и чакат слънцето да огрее и кучия г*з. Според мен е редно да има гражданско дело срещу този мошенник-педе*ас.

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Станчо, пич да беше вкарал в иска и имената на всички депутати гласували ЗА , плюс пеевския и шофьора на джип. Да дават показания защо, народните избраници са гласували промяната на този закон!
  —цитат от коментар 39 на xymax


  Най-добрият начин дело да не се образува. Имаш ли си на идея как се призовават241 човека едновременно? 4 години няма да ти стигнат!

 74. 74 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#71] от "bludniq_sin":

  Сетил се е всичко, което е трябвало да се сети. Този иск изобщо не го води човека, дори допускам, че адвокатите са го намерили и са му казали само да ги упълномощи и да не го мисли. След като вече има решение на съда по въпроса, предполагат че лесно ще спечелят делото и НС (данъкоплатците) ще заплатят на човека сумата ВЕДНО с разноските по делото, вкл. адвокатските хонорари на стойност десетки хиляди

 75. 75 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Ай сега Боко да вади от чекмеджето пачки и да връща🎃
  —цитат от коментар 2 на zegi


  Откъдето и да ги извади Боко, все ще са нашите пари, за съжаление.

 76. 76 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#70] от "uq":

  И поне виждам че не им харесва на някои написаното, нима не е същото с нанасянето в кадастъра на незаконните павилиони? Агенцията по кадастър е извършила незаконно действие.
  И това е навсякъде, кадастър, данъчни, социални служби, та до парламента. Произвол се нарича.

 77. 77 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Божков е бил много прозорлив като е кръстил играта Национална лотария, т.е. народът връща парите или изплаща печалбите :)

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 78. 78 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 987 Неутрално

  А Захари Бахаров ще отговаря ли?
  Нали той караше хората да пасат на Божковата ливада?
  Или „изкуството“ е възвишено, и е над тези неща?

 79. 79 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Тоя Станчо да пие една студена вода. ........ мда

 80. 80 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#79] от "Pomak":

  Що?

 81. 81 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  Много ще са делата, и ако накрая държавата загуби, което е неясно, няма да платят тези, спрели Божков, а данъкоплатците. Както обикновено.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  И така е правилно! Данъкоплатците избират управляващите, които ги крадат! Заради това данъкоплатците ще плащат за престъпленията на управляващите, които сами са си избрали!

 82. 82 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Познайте с чии пари ще ги обезщетяват тези хора. Те са в правото си и Божков, колкото и мизерна мутра да е бил, им е плащал от негови пари и от пари на лотарията. Сега държавата ще ги плаща от парите на народа.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Интересно, че "високоинтелигентните" фенове на тази игра, чак когато спечелваха някоя по-сериозна сума, тогава се "блъскаха" с истината, че няма да я получат веднага, а в едно необозримо 15-20 год. бъдеще...
  —цитат от коментар 60 на hamiltonf


  Теоретически и в подобни случаи могат да се заведат искове срещу държавата, по закона за отговорността на държавата. Тук не става дума за мошеничества от рода на "тука има, тука няма", а за публична дейност на фирми регистрирани по ТЗ, и плащащи данъци за своята дейност.

 84. 84 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#81] от "vassilun":

  И е така и не е така. Според известния принцип 80/20 20% от гражданите плащат 80% от данъците и...това обикновено са точно онези 20% които не са избрали управляващите.

 85. 85 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 592 Весело

  И да ми пишете минуси и да бълвате дежурния репертоар - Боко.тикви.калинки ляляляля, Бакото и всички като него имат право единствено и само да си търсят парите от Черепа и компанията му с които има сключен ДОГОВОР.Благодаря!
  —цитат от коментар 47 на Райчо Иванов


  Райчо, я виж прочети какво са Преходни и заключителни разпоредби в един закон и какво би трябвало да се урежда в тях.
  Не че се случва наистина, но все пак сме си избрали НС с правен капацитет отговарящ на около -273С :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 86. 86 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#70] от "uq":И поне виждам че не им харесва на някои написаното, нима не е същото с нанасянето в кадастъра на незаконните павилиони? Агенцията по кадастър е извършила незаконно действие.И това е навсякъде, кадастър, данъчни, социални служби, та до парламента. Произвол се нарича.
  —цитат от коментар 76 на uq

  Не закачай институциите, за човеци става дума, българи, като теб и мен.
  За какво се уреждаш на служба, за да крадеш, разбира се!

 87. 87 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Спечелилият е един от кредиторите на божковата компания, да се нареди на опашката на кредиторите и ще си получи някакъв процент след фалита.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 88. 88 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 81 Неутрално

  България редовно бива съдена и плаща с нашите пари, но вие си искате ГЕРБ. После питате защо няма пари за това и онова. Ето за това.

 89. 89 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2110 Весело

  Това дело е абсурдно- Станчо се позовава на договор м/у Черепната компания и него - договорът не се изпълнява от черепната компания и исковата молба трябва да е срещу нея, а не срещу държавата.Черепната компания е събрала пари от участниците с които трябва да плаща премиите си, къде са тези по близо половин милиард оборот годишно- в Дубай, в яхти, изпрани в строителство?
  —цитат от коментар 5 на Райчо Иванов


  Прав сте, ама е предизборна борба!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 90. 90 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#86] от "crq18506084":

  Не, не като мен. Аз никога не съм се уреждал на служба и не зная за какво се уреждаш.

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До 79:"Pomak"...Тоя Станчо да пие една студена вода. ........ мда..."

  Дали? Искът е много сериозен, Станчо е наел сериозни адвокати, защото съдебната такса е 4%, т.е. над 30 хил. лв + адвокатските хонорари, които са много над 500 лв.! Отделно юристите от страна на държавата нямат този материален интерес като частните адвокати, да не говорим че каузата на законодателния орган е с кафеникави кюлоти.

 92. 92 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Тоя Станчо да пие една студена вода. ........ мда
  —цитат от коментар 79 на Pomak


  Пил е, ама сега малко да се види по медиите. Пари няма да види.

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 93. 93 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До 79:"Pomak"...Тоя Станчо да пие една студена вода. ........ мда..."Дали? Искът е много сериозен, Станчо е наел сериозни адвокати, защото съдебната такса е 4%, т.е. над 30 хил. лв + адвокатските хонорари, които са много над 500 лв.!
  —цитат от коментар 91 на historama


  Адокатите искат около 3%, ама ти си лаик по правни въпроси.

  Това дело няма как да го спечели.

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 94. 94 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Този не е ли разбрал, че така и така "печелившите" не си получават парите. Почват да ми ги дават на части и така, до никога...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 95. 95 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#86] от "crq18506084":Не, не като мен. Аз никога не съм се уреждал на служба и не зная за какво се уреждаш.
  —цитат от коментар 90 на uq

  И аз като тебе твърдя, че не съм взел една стотинка държавна.
  Ама хайде да не ровим от къде са ни доходите.
  Като не разбираш, защо обиждаш службите? За хора става дума, за българи.
  Защо не отиде да краде на държавна служба в Дания? Сещаш ли се?
  Защото там живеят датчани.

 96. 96 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Само в България е възможно да издадеш лиценз за 10 години на лотария и да одобриш изплащането на големите ѝ печалби за 20 години.

 97. 97 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално  Философският въпрос е:

  "Кое би взел: $1млн днес на куп..... или $5000 месечна доживотна рента?"

 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Печеливш от "Национална лотария" съди Народното събрание за 760 хил. лв.
  ...
  На бас, че адвокатът ще му вземе поне 50%!

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Философският въпрос е:"Кое би взел: $1млн днес на куп..... или $5000 месечна доживотна рента?"
  —цитат от коментар 97 на Нинов


  Както видяхме, няма философски въпрос тука. По-добре врабче в ръката от орел в небето.

 100. 100 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#37] от "Rational":Абе пич ти нормален ли си? Голямо откритие си направил, че при хазарта, печалбите се изплащат с парите на балъците и казиното винаги печели. Тука въпроса е законно ли е или не и държавата е разрешила да е законно. Държавата не може да опази всеки човек от всяка глупост, която може да направи
  —цитат от коментар 42 на uq


  При тотото парите се изплащат спрямо приходите от съответния тираж. При лотарията на Божков говорим за приходи от бъдещи години. Обещаваха се 50 млн. от тираж на всеки билет, когато ликвидните активи на дружеството-организатор бяха между 20 и 30 млн. общо.

  Изключително грозни и нагли бяха рекламите по телевизията. Нещо, което и сега продължава, но с други заложни къщи. Това, че някой се е вързал на тази пирамида, при това за 20 години напред, си е негов проблем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK