България стана част от програмата на "Фейсбук" за проверка на подвеждащо съдържание

България стана част от програмата на "Фейсбук" за проверка на подвеждащо съдържание

© ReutersОт днес България и Унгария вече са част от програмата на "Фейсбук" за проверка на фактите от трети страни, която се осъществява в партньорство с Агенция "Франс прес". За целта социалната мрежа си партнира със сертифицирани журналисти от Международната мрежа за проверка на факти (IFCN), които следят и оценяват достоверността на съдържанието в платформата. За момента тази дейност ще се осъществява от един журналист в България и един в Унгария, съобщава "Капитал".


Проверката на достоверността на съдържанието във "Фейсбук" започва през анализ на публикациите, включително снимки и видеа. Ако въпросният журналист или т.нар. партньор на социалната мрежа определи дадена информация като фалшива, манипулирана или частично невярна, сигнализира за това.


Работата на журналиста, който ще следи съдържанието в България, се ограничава до анализ и сигнализиране. Той не може да премахва профили или страници от "Фейсбук". Според социалната мрежа чрез обозначаването на дадена информация като подвеждаща потребителите могат да вземат информиран избор какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят.
От "Фейсбук" обявиха, че журналистът, който ще следи съдържанието в България, е преминал през стриктен подбор и ще се води по глобални критерии за оценяване и класифициране на съдържанието в платформата.


Повече четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK