С поемане на нов дълг от 80 млн. лв. Варна ще наруши закона, смятат от Демократична България

Варна

© Дневник

ВарнаПредвиденото в бюджета на Варна за т.г. поемане на нов дълг в размер на 80 млн. лв. ще повиши задлъжнялостта на общината до над 200 млн., с което ще бъде нарушен Законът за публичните финанси. За това информираха днес съпредседателите на обединение Демократична България във Варна Нелко Начев и Васко Василев. "Според текстовете на закона максималният дълг, който Варна може да поеме към 31 декември 2021 г., може да е не повече от 192 млн. лв.", каза Василев.


От Демократична България поискаха кметът на Варна Иван Портних да оповести официални данни за размера на дълга, който Варна възнамерява да поеме, и колко ще струва на данъкоплатците месечното му обслужване?


Според Василев с поемането на новия дълг от 80 млн. лв. Варна ще "подобри рекорда" за най-скъп подробен устройствен план за територия извън общинската - 3,2 млн. лв. за Технологичен парк в съседната община Аксаково.
Според съпредседателите на Демократична България администрацията на Иван Портних има намерение да похарчи през новия общински бюджет десетки милиони за изработване на нови подробни устройствени планове, без кметът на града да е изпълнил задължението си по изискването на Закона за устройство на територията всяка година да отчита пред Общинския съвет изпълнението на Общия устройствен план на Варна и да прави предложения за промяна.


"В годишната програма на община Варна е заложено придобиване и управление на


собственост при съмнителни условия, каза Нелко Начев. Два от тях са в местността Салтанат, на територията на Приморски парк, и са собственост на любима на властта частна фирма, изпълнител на обществени поръчки за стотици милиони. Третият имот е паркинг, собственост на държавата". Според Начев предложените за гласуване от Общинския съвет придобивания показват, че идеята Демократична България за изкупуване от страна на общината на частните и държавните държавни имоти на територията на парка е напълно осъществима.


"Съществува обаче една съществена разлика, каза Начев. Тя се състои в това, че вместо да изкупува и придобива зелени площи, за да бъдат опазени от застрояване и унищожаване, общината планира да придобие паркинги, с което само стимулира насочването на автомобилен трафик към Морската градина. С голяма доза сигурност можем да заявим, че вероятно е налице корупционна мотивация за тези намерения", каза още Начев.


Съпредседателят на Демократична България припомни и спорната идея от последните седмици да бъде разрушено едно от най-старите училища в града.


"Напомняме на управляващите, че всяко посегателство срещу училище се наказва жестоко от общественото мнение и избирателите! Над входа на едно от първите български училища в Котел има надпис: "Помогни ми да те возвися". Нищо възвишено няма в разрушаването на едно съществуващо училище и Демократична България ще се противопостави с целия си наличен ресурс на това намерение на ГЕРБ, което всъщност е част от цялостната им политика за опростачване на обществото - запазена марка на тяхното управление", каза Нелко Начев.


Според съпредседателя на Демократична България във Варна с проекта за общинския бюджет за 2021 г. управляващите разчитат единствено на тегленето на нови заеми и разпродажба на собственост като лесен начин за финансиране на дейности, което се превръща в опасна практика за функционирането на общината и разходването на публичния ресурс. Те настояха извънредната онлайн сесия, насрочена за 4 март, да бъде обявена за присъствена - така, както се случва във всички големи градове в страната.


"Ние от Демократична България ще бъдем в пленарната зала на общината в опит да спасим града от финансов колапс и категорично няма да подкрепим бюджета, казаха лидерите на градската организация на обединенито. А ако областният управител на Варненска област Стоян Пасев не отмени решението за приемане на този бюджет, ние ще сезираме съда".


Близо 557 млн. лв. е проектобюджетът на Варна за тази година. Проектите, които предстои да бъдат реализирани със средства от фондове на Европейския съюз, са в размер на 68.6 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK