Президентът пренебрегна критиките на филмови дейци и пусна закона за киното

Досега Румен Радев е налагал вето на 20 законопроекта.

© Юлия Лазарова

Досега Румен Радев е налагал вето на 20 законопроекта.Президентът Румен Радев е издал указ за обнародването на закона за филмовата индсутрия, с който се въвежда нова схема за финансиране на филми, сериали и анимация. Указът на държавния глава е поместен в последния брой на Държавен вестник от 2 март.


Радев беше призован от близо 300 души - режисьори, сценаристи, актьори, продуценти и други дейци, да върне закона за ново обсъждане. Според подписалите апела в приетите текстове има "нововъведения с категорично ретрограден характер в разрез с европейските практики и процеса на създаване на високохудожествено кино". Целия текст на писмото - тук. Сред подписалите апела бяха актьорите Руси Чанев, режисьорите Адела Пеева, Анри Кулев, Милена Андонова и други.


Президентът не е отговорил или коментирал писмото на дейците, а директно е издал указа за обнародването на закона. Практиката му от последните години е по-често да връща за ново разглеждане законите, приети от управляващото мнозинство. От началото на мандата му Радев е върнал за ново обсъждане близо 20 законопроекта, като от началото на 2021 година той е наложил вето два пъти.
Според управляващите законът е "безпрецедентен", "уникален" и осигурява на българското кино невиждани досега средства.


Законът за филмовата индустрия беше окончателно гласуван на 17 февруари, като той беше приет за два часа без дебати. Промените влязоха за първо четене в парламента "по бързата писта" в началото на декември. Още тогава пролича политически консенсус в комисията по култура и медии, където текстовете бяха гласувани единодушно. Опасенията на гилдията и тогава бяха, че има много неясноти в разпоредбите, че голяма част от тях се различават от обсъжданото в работната група на Министерството на културата, като някои от предложенията бяха наречени "лобистки".

Проектът мина през залата с обещанието от страна на управляващите, че ще бъдат коригирани посочените проблеми и че законът ще бъде "изчистен от корупцията и конфликт на интереси". Беше даден максимален срок за внасяне на промени преди второ четене. Въпреки това основните промени бяха вкарани в последния възможен ден в края на януари, без да има и обещаният широк дебат. Предложенията обединиха гилдията и те поискаха законът да бъде спрян, но в крайна сметка това не се случи и повечето от промените бяха гласувани. Новото е, че се въвежда схема за финансиране на българско кино, сериали и анимация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK