Час, място и вид ваксина срещу COVID-19 може да се запазват в електронен регистър

Час, място и вид ваксина срещу COVID-19 може да се запазват в електронен регистър

© Юлия ЛазароваОт 17.00 часа на 4 март желаещите за ваксиниране срещу COVID-19 ще могат в електронен регистър да си запишат час, да изберат желан вид ваксина и пункт, където да бъде поставена. Възможността бе представена от изпълнителния директор на държавната фирма "Информационно обслужване" Ивайло Филипов и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


Ивайло Филипов обясни, че процедурата е в четири стъпки: попълване на лични данни, като е предвидено системата да подава индикация за сгрешено ЕГН; посочване на и-мейл адрес или мобилен номер, на които се получава информация за заявката; избор на предпочитана ваксина (по вид, не по производител); избор на населено място, ваксинационен пункт (в страната те са общо 352) и час. В края на процедурата потребителят може да добави запазения час в календара си, както и да изтегли, попълни и разпечата т. нар. информирано съгласие. Това е документ, който се изисква преди поставянето на ваксината и цели да удостовери, че човек е задал въпросите, които има за поставяната ваксина.


По думите на Ивайло Филипов запазен час може да бъде отменен. Твърди и, че електронният регистър е организиран така, че всеки нов запазен час, да отменя предишен, ако е въведен от един и същи човек.
Най-ранната дата, за която може да бъде записан час, е 11 март, а възможният хоризонт за запазване на час е за две седмици напред. Електронният регистър не обхваща кабинетите на общопрактикуващите лекари.


"Личните лекари са изключени, защото спецификата им е различни на различните места: някои са по един в населените места, други са в групови практики. Има такива, които отговарят само за възрастни, други, които отговарят само за деца, има и такива, които отговарят и за деца, и за възрастни", заяви министърът на здравеопазването и обяви, че при следващите доставки ваксини срещу COVID-19 ще се заделят по-големи количества за общопрактикуващите лекари, така че да няма недостиг за техните пациенти.


По думите на министъра на здравеопазването целта е да се организират и намалят опашките пред т. нар. зелени коридори, когато има достъп до свободно ваксиниране.


"Системата е обща за всички граждани, няма опция за управление на фазите - на гражданите, които са с някакъв приоритет", заяви изпълнителният директор на "Информационно обслужване".


"Идеята е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във всеки ваксинационен център", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той твърди още, че възможностите за запазване на часове ще са съобразени с доставените количества.


"Ако идват 50 хил. дози ваксина, 50 хил. опции ще има в системата за датите, които са след пристигането на тези дози ваксина. Ако обаче имаме проблем, имаме възможност да информираме хората по телефона, без те да отидат във ваксинационния център, да чакат и когато им дойде ред, да им кажат: съжаляваме, нямаме доза ваксина", каза проф. Костадин Ангелов. Той повтори тезата, че ако се избира ваксина, решението трябва да бъде взето от лекар. По думите му е възможно в електронния регистър да бъде запазен час за друг човек, в случай че желаещият не използва компютър, мобилен телефон или няма достъп до интернет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK