Фирма осъди прокуратурата за 400 хил. лв. обезщетение заради акция "Октопод"

Върховният касационен съд окончателно е отменил решението и е присъдил 200 хил. лв. обезщетение за имуществени вреди, още 10 000 лв. за морални вреди, които с разноските и лихвите за последните 9 години надхвърлят 400 хил. лв.

© Юлия Лазарова

Върховният касационен съд окончателно е отменил решението и е присъдил 200 хил. лв. обезщетение за имуществени вреди, още 10 000 лв. за морални вреди, които с разноските и лихвите за последните 9 години надхвърлят 400 хил. лв.Прокуратурата е осъдена да плати общо над 400 хил. лв. обезщетения на фирма "Кепитъл Лизинг" АД, която преди 11 г. бе обявена за едно от "пипалата" по делото "Октопод", съобщава в подробна публикация по темата Lex.bg.


След дела, продължили 6 г., дружеството е успяло да спечели делото срещу прокуратурата за нарушаване на правото на Европейския съюз. Софийският градски съд и апелативен съд отхвърлят исковете на "Кепитъл Лизинг", но Върховният касационен съд (ВКС) окончателно е отменил решението и е присъдил 200 хил. лв. обезщетение за имуществени вреди, още 10 000 лв. за морални вреди, които с разноските и лихвите за последните 9 години надхвърлят 400 хил. лв.


Все още се очаква решение на ВКС по друго дело - на фирмата "Голд Лизинг", която заради същия казус е осъдила прокуратурата на втора инстанция да й плати обезщетение от над 800 хил. лв.
Зрелищната акция "Октопод" бе извършена на 10 февруари 2010 г. по време на мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Акцията бе една от гордостите на Цветанов и бе посочвана многократно като един от най-големите успехи на МВР и прокуратурата. Тогава бяха арестувани Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Същия ден разследващите влизат и в общия офис на "Голд лизинг" и "Кепитъл лизинг", а медийни публикации дружествата бяха споменавани като част от "пипалата" на "Октопод"-а.


След първоначалните арести обвиненията бяха разделени в 3 дела - "Голям Октопод" за икономически престъпления, "Малък Октопод" за рекет и изнудване и "Нежен Октопод" - за сводничество и проституция. До съдебна фаза стигна само "Малък Октопод", а делото се този по инстанциите години наред и все още не е приключило.


Документите, иззети от "Кепитъл лизинг", са по делото за т.нар. Голям Октопод, което обаче беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK