Трибуната на Народното събрание няма да бъде достъпна за хора с увреждания

Стъпалата в залата на Народното събрание, които са пречка пред хората с увреждания

© Юлия Лазарова

Стъпалата в залата на Народното събрание, които са пречка пред хората с уврежданияПарламентът няма намерение да прави трибуната на Народното събрание достъпна за хора с увреждания. Ще бъде купена техника, с която да направи възможно изказването на всеки депутат от място, но заради необходимостта да има осигурени пътища за евакуация, амфитеатралния характер на залата и постигането на симетрия на местата от двете страни на президиума, трибуната няма как да бъде преустроена и до нея да имат достъп хора в инвалидни колички.


Това се разбира от отговор на парламента на въпроси до "Дневник". Проблем с недостъпността на трибуната стана отново виден наскоро, когато Павел Савов от ГЕРБ не успя да положи клетва като народен представител, както неговите колеги, защото стъпалата между зоната на депутатските банки и трибуната се оказаха препятствие за инвалидната количка, в която Савов се предвижда. Той се закле от последния ред с подвижен микрофон.


Депутатите се преместиха в новата зала в сградата на бившия партиен дом през септември миналата година след ремонт, продължил няколко години и струващ над 20 милиона лева. Още тогава стана известно, че залата е достъпна за хора с увреждания единствено до последния ред на депутатските банки. След това следват стъпала, които са непреодолими.


Липсата на достъп до трибуната е дискриминация
Комисията за защита от дискриминация, която води кампанията "Достъпна България" (от 2017 г. - бел.авт.) обяви, че ще провери сградата, но резултатите така и не са оповестени публично.


Пред "Дневник" от комисията отговориха, че на 9 ноември екип с нейн член в инвалидна количка и други представители са посетили парламента. Резултатът е издадена препоръка - Народното събрание да изгради "разумни улеснения" за хора със зрителни и слухови увреждания и да поддържа в изправност съоръженията, осигуряващи достъпност до сградата. Никъде в отговора не се споменава, че трибуната е недостъпна за изказвания.


Според член 5 от Закона за защита от дискриминация неосигуряването на достъпна среда представлява пряка дискриминация.

"Поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация", пише още в закона.

Капка Панайотова от "Център за независим живот" заяви преди време пред "Дневник", че е "абсолютно безобразие сграда, която е ремонтирана за милиони левове да не отговаря на стандартите на 21 век и да не бъде достъпна". Тя даде за пример, че ако в правителството има човек в инвалидна количка, тогава той няма да има възможност както колегите му да се изказва от трибуната или да бъде питан по време на парламентарен контрол, както останалите му колеги.


За всеки - микрофон от място


"Осигуряването на достъп на хора с увреждания до пленарната зала на Парламента е решено, тъй като с преустройството на съществуващата зала "Света София" в пленарна зала е търсено едновременно изграждане на две отделни зали, една над друга в общия обем и постигане на симетрия при разполагане на работните места на президиума и работните места на Министерския съвет, симетрично от двете страни, в тясната част на трапецовидната форма на залата, при преодоляване на значителна денивелация, наложена от амфитеатралния характер на зала "Света София".


Наред с това са осигурени пътища за евакуация в залата и е търсено постигане на максимален зрителен обхват от всички работни места на народните представители към президиума на залата, което не може да бъде осигурено с по-малка денивелация от предвидената. Всички гореизброени обстоятелства не позволяват изказването на хора с увреждания от трибуната в залата".


Това гласи отговорът на Народното събрание на въпроси на "Дневник" какво ще предприемат по повод проблема.


От там уточняват, че през тази година ще бъде обявена обществена поръчка за аудио-видео система за техническо обезпечаване на пленарните заседания в пленарна и конферентна зали в сградата на Народното събрани, като с реализирането й "ще се осигури възможност за изказване на всички народни представители от място без да е необходимо излизане на трибуната".


От Народното събрание обясняват, че сградата е достъпна от няколко меса, а влизането в пленарната зала се осъществява откъм централните врати на залата, като оттам е достъпен единствено последния ред на банките.


Отговорът на Комисията за защита от дискриминация


"Достъпът на хора с двигателни увреждания е осигурен от вход "Източен" и вход "Ларго". Достъпът от вход "Източен" е осигурен от четири електрически подемни платформи и автоматични отваряващи се врати. От този вход е осигурен достъпност до заседателни зали 1,3,4,126, 130, 132, 134, 142 и конферентна зала; фойаета, санитарни помещения за хора с увреждания. Поставени са знаци за маршрутите за достъпност и международния знак за хора с увреждания", пише в отговора от КЗД до "Дневник" за резултатите от проверката. В екипа, посетил Народното събрание, е бил и членът на комисията Петър Кичашки.


От КЗД обясняват още, че са установили, че през "Ларгото" може да се влезе чрез платформа и два асансьора. "Чрез тях се осигурява достъпност до трибуната за изявления в Мраморната зала и до Планарната зала на втория етаж. Поставени са знаци за маршрутите за достъпност и международния знак за хора с увреждания", пишат още в отговора от Комисията за защита от дискриминация.


Тяхната проверка установява, че в пленарна зала има предвидени специални места за хора с увреждания и инвалидни колички, като е осигурено достатъчно пространство за свободно движение. Предвидена е възможност за изказване от място. Има осигурен достъп и откъм вътрешния двор и гаража за автомобили. Проверката установява, че "не са поставени тактилни ленти за улесняване придвижването на хора със зрителни увреждания; липсват брайлови карти за хора със зрителни увреждания; липсва подходяща сигнализация за хора със слухови увреждания", затова и те издават препоръка тези нередности да бъдат отстранени.


От Народното събрание отговарят, че Националният център за рехабилитация на слепи към Съюза на слепите в България е изработил и предоставил безвъзмездно на Народното събрание брайлови брошури (пътеводител) и схеми за незрящи, както и информация в подходящ шрифт за хора с намалена зрителна способност. "Тези брошури се съхраняват на вход "Изток" на сградата на Народното събрание и се предоставят при необходимост, като осигуряват информационна независимост и улесняват свободната ориентация и движение на хора със зрителни проблеми в сградата", отговарят още от парламента.


През 2010 г. в Комисията за защита от дискриминация беше постановено решение по производство заради твърдяна липса на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания в предишната сграда на Народното събрание на площад "Народно събрание" 2. Вследствие на това беше сложена платформа, която позволяваше на хора в колички да влязат на първия етаж на сградата.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Весело

  "Резултатът е издадена препоръка" - към Народното събрание не трябва да е, към Баш-а си трЕбе, че ТОЙ е дашния. ТОЙ и само ТОЙ може всичко - от ново сако на ближния, до милиони за всеки, който се е обадил както се полага. Е, поне табелки са сложили, да се знае. Мисълта за хора с проблеми е последна грижа на хора без такива.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "екип с нейн"... Обидно ми е да чета статия с подобен правопис...

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Весело

  "Трибуната на Народното събрание няма да бъде достъпна за хора с увреждания"

  Няма да е зле да направят цялото Народно събрание недостъпно за хора с _умствени и психически_ увреждания (най-вече, клептомания). Но какво да правиш, демокрация, за който е гласувал народа той ще определя законите...

 4. 4 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Поредното доказателство че сме просто и тъпо племе

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Неутрално

  Трибуната на НС е широко достъпна за хора с психически увреждания. Например за страдащи от аргиромания /сребролюбие на прост български/, нарцисизъм, влатолюбие...

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Затва пък новинарки и радиа бъкат с фъфлещи репортери, често с неразбираеми логопедични изкривени послания. Норма.

 7. 7 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Това не е хубаво!
  Хубаво ще е, ако трибуната не бъде достъпна за хора с умствени увреждания! Такива до днес имаше много в това, отиващо си, Народно събрание.
  Ще поизброя само няколко и моля много други да не ми се обидят!
  - "Една немногоумна сгодна женица" от Кърджали;
  - "Николай" или "Стефан" Марков, записван често и като Георги;
  - Спас Гърневски;
  - Волен Сидеров;
  - Валери Симеонов;
  - Веселин Марешки;
  - Деси Дащната (записвана и като Атанасова);
  - един Ципов (все не мога да му запомня името);
  - една друга Дариткова (и нейното име ми се губи);
  - Мента Стоянова; . . . .
  - еееей, да не пропусна Барни Ръбъла!!!, Веждичката, Лъчо Мозъка, Милиционера Маноил, Николинка Красавичката, Томето Биков.
  Прегледах ги всичките 94 по имена и снимки и установих, че всички останали нито съм ги чувал, нито съм ги виждал и ако случайно ги срещна някъде ще си помисля, че са лелки и разносвачи на щайги на Женския пазар!

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#7] от "Косьо Генчев":

  бие на политрасизъм, пък било то и физиология.

 9. 9 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#3] от "plamen_b":

  Извинявай . . . не съм плагиатствал! Чак сега прегледах коментарите и установих доста голямо сходство.

 10. 10 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 366 Неутрално

  "Трибуната на Народното събрание няма да бъде достъпна за хора с психически увреждания"

  Сега разбирам защо Борисов не говори там

 11. 11 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Закони, препоръки, мнения...
  Ако баш башията реши, ще се разпореди и ще се реши въпросът. Ако ББ каже, и кабинков лифт до трибуната ще им направят

 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Неутрално

  До коментар [#10] от "plamen peshev":

  Самальотчика и той.

 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Неутрално

  Закони, препоръки, мнения...Ако баш башията реши, ще се разпореди и ще се реши въпросът. Ако ББ каже, и кабинков лифт до трибуната ще им направят
  —цитат от коментар 11 на debruckere


  Е, ти сега изкара твоите хора от БСП като абсолютно безгласни букви.

 14. 14 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Още една тъжна констатации за безгласната институция, която по конституция е най- важния орган в държавата. Нещо което председателят и, ПКП и нищожество, никога няма да вдене, поради партийната си обремененост и тотална ощететеност откъм интелект.

  А на Комисията са и го нафърфолят... Аман от чиновнически хранилки, които адвокатстват на властта, вместо да защитават правата на гражданите, каквато уж им е идеята.

 15. 15 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Председател на Народното събрание е бил Стефан Стамболов. А сега е Цвета Караянчева. Сравнението е убийствено.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Тази сграда НЕ Е на Народното събрание,а зала на Партийният дом.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  И колко точно милиона струваше ремонта на сградата на партийният дом, който НИКОГА няма да стане Български Парламент?!
  И защо не е предвидена възможност за достъп???

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Сградата е със съмнителна историческа стойност, пък и е реконструирана с обществени пари. Т.е. надали ще е такава загуба на автентичност, ако се направи приспособление за хора с увреждания. Правят ги на много по-емблематични сгради с много повече историческа и архитектурна стойност - така на прима виста - и в Миланската Скала...

  Аудио-визуалната техника си е едно на ръка, но трибуната на един Парламент е символично място и неговата недостъпност за когото и да било е груба дискриминация, независимо от това, че иначе ще може да се изкаже, защото ще има техника. Многоо от депутатите и министрите си играят на масони, тамплиери и не знам какви си други, но от съответните си клубове (например ложи) не са прихванали нищо - ниуто отн символичното мислене, нитоо от културните ценности на Запада, към който уж се стремим, и от който са дошли тези организации. Иначе нямаше да има нужда да се плюнчавим тук със смисъла на символичните пространства.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#8] от "hasmokar":
  "бие на политрасизъм, пък било то и физиология."

  'Ми физиология, физиология, ама нали знаеш - душевния свят на човека се отразява пряко на физиономията му. То и затова тези, които са умни, са обикновено и красиви. Но за жалост няма как да бъдат много! Вземи сто жени и виж колко сред тях са приятни за душата и за окото.

 20. 20 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 231 Разстроено

  Тя и за нормални хора не е достъпна

 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 981 Неутрално

  "Комисията за защита от дискриминация" трябва да се прекръсти на "КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЧИНОВНИЧЕСКИ ЗАДНИЦИ", КОЕТО Е ОСНОВЕН ПРЕДМЕТ НА НЕЙНАТА ДЕЙНОСТ.ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ СА ОБЕКТ НА НЕЙНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ.
  МАСА ДИСКРИМИНИРАНИ СА ПРОПИЩЕЛИ ОТ НЕЯ...
  ПРИЯТНА ХРАНИЛКА...👿👿👿👿👿👿

 22. 22 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Значи започнахме от кота нула, наляхме 20 милиона и не сме се сетили като проектираме нещото да може инвалидна количка да иде до трибуната. Хората се тъкмят да стъпят на Марс, а ние залата на парламента не можем да измислим както трябва. И ако това не е пренебрежително отношение към част от населението не знам кое е?

 23. 23 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 309 Неутрално

  караянчева явно няма огледало у дома.

 24. 24 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Нещо не ми се връзва. Всеки ден виждам на трибуната десетки хора с увреждания, основмо ментални, но все пак с увреждания...

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Не е за вярване , че проектът за устройване на тази зала като заседателна на Народното събрание не е предвидил достъп на хора с увреждания до трибуната , което е задължително изискване на архитектите , когато проектират подобни публични сгради. Проектът е минал през един куп експертни комисии и контроли и на никой не му е направило впечатление този съществен пропуск. Много хора и интстанции не са си свършили работата от некадърност или от безхаберие.

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  За хора с двигателни увреждания само. За тези с интелектуални и психични си остава достъпна, и даже приветстваща ги.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  То не ни трябва изобщо НС. Като гледам , кои ще са следващите депутати, по-добре без него.

 29. 29 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 197 Неутрално

  А зала за намаз предвидена ли е?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK