На живо

Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

© Велко АнгеловПлановите операции и прием в болниците се очаква да спрат от понеделник в 22 области, които са в червената зона заради висока заболеваемост от коронавирус. Софийската здравна инспекция излезе със заповед за забраната.


Процентът положителни сред направените проби остава притеснително висок, но пък добрата новина е, че тази година няма нито един регистриран случай на грип. Депутатите не приеха искането на БСП правителството да търси самостоятелно вариант за доставки на руската ваксина. Пуснатата вчера система за електронно записване на час за ваксинация започна да дава някои бъгове още в първите часове, характеризиращи се с голям интерес. "Дневник" проследи ситуацията в реално време.
В понеделник спира плановият прием и операциите в София

Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Временни противоепидемични мерки се въвеждат със заповед на директора на РЗИ на територията на София, считано от 8 март.


Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.


Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.


Временните противоепидемични мерки, определени с днешната заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град.


Здравната инспекция в Шумен въвежда забрана за прием в болниците, операции и свиждания още от утре - 6 март, се вижда от сайта й. Ограничението ще важи до 12 март.

В петък е имало две хакерски атаки срещу електронния регистър, в който започна записването на часове за ваксиниране срещу COVID-19, потвърди държавната фирма "Информационно обслужване" за "Дневник". Опитите са били за т.нар. атака за отказ на услуга (на англ. език denial of service attack), с която - както се подразбира от наименованието - се цели блокиране на достъпа на потребители до системата. Още по темата четете тук)

Повече от 41 хил. души са се записали за ваксиниране срещу COVID-19 през електронния регистър, твърди Министерството на здравеопазването в съобщение до медиите. Според данните най-много са желаещите от София (21 709 души), близо пет пъти по-малко са регистриралите се от Пловдив (4370 души). От София-област записалите си час в системата са 3172. Най-малко се желаещите със запазване по електронен път от Смолян (120 души), Търговище (97 души) и Видин (76 души).


Данните от Министерството на здравеопазването не включват информация за избора на потребителите на ваксини при направената регистрация. Опциите в платформата са: иРНК, аденовирусна и "Нямам предпочитания".


(За проблемите при записването на час за ваксиниране – тук)

Първи бъгове в системата за насрочване на час за ваксина

По-малко от денонощие след стартирането на електронния регистър за записване на час, място и вид ваксина срещу COVID-19 са вписани над 25 хил. желаещи, съобщава държавната фирма "Информационно обслужване", изготвила платформата.


Записването обаче не протича съвсем безпроблемно - има редица съобщения, че системата изисква преглед на въведените данни, въпреки че според потребители са въведени правилно. В София, където интересът към ваксиниране срещу COVID-19 е най-значителен, голяма част от часовете са изчерпани.


Подробности тук

България няма да преговаря с Русия за ваксина

Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

© Дневник


Парламентът не подкрепи предложението на БСП Народното събрание да задължи Министерския съвет да "предприеме всички необходими действия" за осигуряване на руската ваксина Спутник V за българските граждани. Депутатите от ГЕРБ редактираха текста и сега кабинетът е задължен само да започне "своевременни консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство".
Така разрешението за употреба на руската ваксина в България ще зависи от одобрението и от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Кърмещите жени могат да се ваксинират

Кърменето не е противопоказание за ваксинация, защото всички налични към настоящия момент ваксини срещу COVID-19, които са получили одобрение, не могат да предизвикат заболяване от коронавирус, съответно и заразяване на кърмачето, се казва в съвети до младите майки на медицински комплекс д-р Щерев. "Една жена, която кърми, в момента може спокойно да си постави ваксина. По този начин ще подсигури своето здраве, а така ще предпази и детето си от евентуално заразяване", уточняват експертите. Според тях болна от COVID-19 майка може да продължи да кърми, освен ако няма тежки симптоми и не се чувства добре.

Музиканти на свободна практика поискаха помощ от държавата

С писмо до премиера и министъра на културата музикални творци на свободна практика поискаха изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на хората, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. То е подписана от близо 600 души, сред които най-актуалните български изпълнители. В писмото се посочва, че отдавна е настъпил моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от корона вирусната пандемия, са направили невъзможно физическото оцеляване на много музиканти.
Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

© Георги Кожухаров


"Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации – някои от тях с процент от годишните обороти за изминали периоди, други със средства за запазване на персонала, трети като колегите ни на щат с гарантирани заплати и бюджети за културните институти, в които упражняват дейността си. Дори заведенията, с които се оказахме събратя по съдба получиха компенсации за периода, в който не упражняват своята дейност.
Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита", се казва оше в писмото.

Над 25 хил. записани за ваксинация за часове

Електронният регистър за записване за ваксина заработи вчера малко след 17 часа, като до 8 часа днес има над 25 хил. записани, съобщи "Нова телевизия", като цитира координаторът на системата. Запазването на час за ваксина отнема между 2 и 5 минути.
Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

© Юлия Лазарова


"Идеята на тази система е да планираме както нашето време, така и доставките на ваксините по местата. Преценката за това какъв вид ваксина да бъде поставена преди всичко трябва да е медицинска. Лекарят дава преценка след прегледа, който се прави", поясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.


Ако в центъра за ваксинация липсва препаратът, който е предпочетен, има възможност да се избере друг или да се смени часа за имунизация.

Маските на открито са задължителни във Враца

Маските на открито стават задължителни във Враца от днес. Причината е високата заболеваемост. В града за последните две седмици новозаразените с коронавируса приближават 450 на 100 000 души. Предпазните маски ще са задължителни само на места със струпване на повече хора - като пазари, изложения и тържища. Забраняват се и свижданията в здравните заведения.


Местните власти разрешават и отсъствието от предучилищните групи в детските градини, а за отсъствие от училище ще е нужно писмено уведомление от родителите до директора.

Плановите операции и прием в болниците спират от понеделник

Очаква се до края на деня днес да бъде издадена заповед за спиране на плановия приема в болниците в областите в червените зони, това съобщи днес директорът на Александровска болница проф. Борис Богов. Мярката ще засегне лечебните заведения в 22 от общо 28 области (виж картата), включително София град и Софийска област. Плановите операции и прием спират и в института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Целта на ограничението е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.
Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

© Юлия Лазарова


Коментирайки електронната система за записване на ваксинация проф. Богов каза, че дадената възможност за избор на ваксина ще предизвика проблеми, заради недостатъчния внос. Той смята също, че предвидените по 10 минути на човек за ваксинация са недостатъчни.


Личните лекари са поставили до момента 45 хил. дози ваксина. Това каза пред Би Ти Ви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз и член на ваксионационния щаб. Той уточни, че всички получени ваксини от общопрактикуващите лекари са поставени и няма нищо на склад

Коронавирусът изгони грипа

До 5 март няма регистриран грипен вирус в България, каза днес пред БНТ ръководителят на отдел "Вирусология" в Националния център за заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева - Гломб. "Това се дължи на няколко фактора - вирусна интерференция, предпазните мерки и ролята на ваксинирането", допълни тя.
Коронавирусът в България: В София е забранен приемът и свижданията в болници (хронология)

© Юлия Лазарова


"В момента не се виждат други причинители на респираторни инфекция, освен коронавируса. Може би защото в биологията има вирусна интерференция - обикновено един вирус става доминантен и това е COVID-19. Миналият грипен сезон (2019-2020) не беше така", обобщи доц. Любомира Николаева.

Ръст на излекуваните със 159% за седмица

Ръст на излекуваните от коронавирус със 159% за седмица и повишаване на броя на починалите с 46%, показват данните на Единния информационен портал. Заразените за денонощието са 2198, като на седмична база има ръст от 20%. 7212 души са били ваксинирани. Най-много са новите случаи в София - 607, следват Пловдив (183) и Варна (142).
Всички данни за денонощието вижте тук

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  В България са малко тези, които наистина са излекувани и трябва да попаднат в подобна статистика.
  Има преболедували или болни, на които изтичат 14-те дни карантина.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени, макар че трите почивни дни през миналите седем повлияха на кривата. Средно на ден са регистрирани:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  23.2 – 1.3 – 1576
  24.2 – 2.3 – 1663
  25.2 – 3.3 – 1580
  26.2 – 4.3 - 1634

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  Народът отдавна го е казал - Клин клин избива!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  В последните дни продължава и нарастването на броя на починалите. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  31.1.-6.2 – 40
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  23.2 – 1.3 – 54
  24.2 – 2.3 – 59
  25.2 – 3.3 – 55
  26.2 -4.3 – 61

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса, обаче, не достига стойностите от октомври-ноември /1,4-1,6/, поради което нарастването на заразата е по-бавно:
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  19.2 – 1.3 – 1,27
  20.2 – 2.3 – 1,30
  21.2 – 3.3 – 1,26
  22.2 – 4.3 – 1,21

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Значи вирусите са като комунистите, вземат ли властта и другите изчезват!
  Яко!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Разстроено

  Достигнахме границата от 300 заболели на 100 000 за 14 дни. Следва увеличаването на критичната граница на 400.
  19-25.2 - 1360 заразени среднодневно
  26.2 - 4.3 - 1634
  /1634+1360/ х 7 : 69 = 304 заразени на 100 000 души за последните 14 дни.

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4724 Любопитно

  "Коронавирусът в България: плановият прием в болниците спира от понеделник в 22 области"

  И защо? Нали всичко е под контрол и нарастването е "плавно"? Да не би капацитета на болничната леглова база да е на изчерпване? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4724 Любопитно

  Достигнахме границата от 300 заболели на 100 000 за 14 дни. Следва увеличаването на критичната граница на 400. 19-25.2 - 1360 заразени среднодневно26.2 - 4.3 - 1634/1634+1360/ х 7 : 69 = 304 заразени на 100 000 души за последните 14 дни.
  —цитат от коментар 7 на Patsis


  Спомням си момента в който Боко каза, че при достигане на 100 на 100 000 се попада в критична ситуация....А сега при 300 каква е ситуацията? На ОТВАРЯНЕ😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Весело

  " Коронавирусът изгони грипа"

  Да, от трън та на глог.....

 11. 11 Профил на _raccoon
  _raccoon
  Рейтинг: 86 Неутрално

  "Плановият прием в болниците спира от понеделник", обаче кръчмите продължават да бачкат.
  Приоритети...

 12. 12 Профил на cosmo
  cosmo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Боко и Пееф за решили да разболеят гласоподавателя масово за изборния ден ... а гласоподавателя с удоволствие им помага да се преизберат ...

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  По-скоро мерките срещу короната изгониха грипа.

 14. 14 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Точно в това е проблема. Че за да МУ угодят безхарактерните плазмодии в щаба налагат малоумни мерки, които ще влошат още повече положението. И есента стана така, сега се повтаря. В болниците отново всичко е само и единствено Ковид. Обаче хората се разболяват, получават инфаркти, инсулти и т.н. И няма кой да ги погледне. В крайна сметка стигаме до абсурдни в 21 век ситуации, човек да си отиде от лесно лечими заболявания, само защото никой не им обръща внимание понеже не са болни от Ковид. Жалка картинка, за която трябва да МУ благодарим на НЕГО.
  Но пък кръчмите ни работят и на 8 март ще се мятат гюбеци, а вие там не сте никакви мъже и всичко ви е затворено.

 15. 15 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Как така за корона може ,а за никакво друго заболяване не може ???Нещо не схващам .....

 16. 16 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Както вече добре знаем, организацията и справянето с кризата са "перфектни" :)
  Един пример от КОЦ-Бургас. До вчера Х онкоболни се лекуваха от 7 лекари в отделението.
  След разкриване отново на КОВИД-отделение, 5 от лекарите отиват там, а 2-ма остават да лекуват същата Х-бройка онкоболни... Какво да говорим повече???

 17. 17 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#15] от "stenlyaka":

  Никой не схваща. Не е важно да има логика в действията. Важното е да се имитират действия.

 18. 18 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Знае ли се кога ще заработи системата за регистрация? Вчера явно е работила 2-3 часа и е спряла да работи около 17-18ч. До момента не може да се запише човек - дава грешка "Проверете данните си и опитайте отново"
  Толкова я направиха и цялата система - целият сайт е на режим "очаквайте скоро"

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  Има ръст на заразените, но прави впечатление, че при всички преминава много леко, а тежки случаи въобще не се наблюдават.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1265 Разстроено

  Отворени кръчми и затворени операционни - гениално.

 21. 21 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#9:"padrino"][/quote]

  +++
  Сега ситуацията не е критична , а предизборна :)
  Народът трябва да има усещането , че нещата са на добре :)

 22. 22 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  "Коронавирусът в България: плановият прием в болниците спира от понеделник в 22 области"
  После реват че смъртността се вдигала - това са истинските жертви на К19.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Вероятно това е причината за една седмица в болница да са постъпили 1 000 човека повече, от 4 300 на 26.02 сега са 5 300. А в интензивните вече са 440 при 370 преди седмица. Защото минава леко и тежки случаи въобще няма. Явно на все повече хора им е кеф да лежат по болниците с тръби в гърлото.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  От коментарите на повечето съфорумци лъха Schadenfreude (škodolibost на славянски 😉) Някаква мазохистична радост.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Малоум_ик, това го кажи на 98-те умряли

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#18] от "zaza":

  Системата трябваше да работи вчера от 17,00 ч., но станало техническа грешка по вина на създателите й и около 18,00 ч започнала да работи. След което пак спряла и т.н. Гледам вчера около 17,15 ч. линк за легистрация -йок, няма. Въртя, суча...все тъй. Около 17,50 ч. пробвах отново, и я виж ти, турнали го, едно червинакаво правоъгълниче горе в ляво и пише ковид -регистрация. Айзе юреш на ваксините, не останаха. До обед ша свършат.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Браво. Чудесно обрисува ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Малко са преправили системата за детските градини и готово :)

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  Не с България, никъде няма излекувани. Има преболедували и те никак не са малко в България

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  Не с България, никъде няма излекувани. Има преболедували и те никак не са малко в България

 32. 32 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Защо в системата могат да се записват едни, а други - не? Някой успял ли е да открие някаква зависимост? Нещо пол, възраст, религиозни убеждения, цвят на кожата....?
  Двама човека записахме, двама не можем...

 33. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  интересно ми е доколко са защитени данните в този електронен регистър за ваксинация.

  единствената съществена характеристика която липсваше за попълване, беше дължината на сеш'се.

  защо нямат пасивен достъп до определени полета от регистъра ЕСГРАОН (по въведено ЕГН и рождена дата примерно)?

  сега ако някой докопа този списък за ваксинация, ...

 34. 34 Профил на Alex Yosifov
  Alex Yosifov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "zaza":

  От 3-те ЕГН-та с които пробвах вчера нито едно не е пусна да продължа напред, накрая вместо ЕГН избрах ЛНЧ (попълних си ЕГН-то) и успях да си насроча час. Успех

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#32] от "elena_pipilota":

  Възрастта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1558 Весело

  До коментар [#12] от "cosmo":

  То до избориня ден на гласоподавателя ще му е минало бе кюнец

 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1558 Весело

  До коментар [#14] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Мани го тоя, от чие име се изказва тоя? От името на англичаните ли? Дали те са съгласни да седят затворени? Прави бяха англичаните, че твърде много им напълзяха в държавата на готово.

 38. 38 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#32] от "elena_pipilota":Възрастта.
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  И на мен ми мина през ума, че за пенсионери на става, ама защо не е упоменато някъде???

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван":

  Има ефект, истински им се получава като изключат хемодиализите и вкарат ковида в онкологиите

 40. 40 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Българите сме световни иноватори - затваряме болниците, за да отворим кръчмите.

 41. 41 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Не ми приема данните и това е!
  Тия барем изпробват ли си продуктите преди да ги пуснат за употреба? Или толкова бързаме, че няма време за такива глезотии. Пък и да не е станало, ще излезе Маркуча и ще каже, че всичко е наред, а лошия материал не може да си напише името.

 42. 42 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "Patsis":

  Не се съмнявам в компетентността Ви, но при сравняване на репродукивното число, показвано от Вас и това, което чешките здравни власти показват за Чехия /за тях това е един от най-важните критерии за оценка на ситуацията/, виждам сериозно разминаване. Последните дни Вие давате между 1,3 и 1,27 , докато в Чехия, където заболеваемостта е в пъти над отчитаната в България, официалните данни са за репродуктивно число 1,1 за дните от 28.02 до 04.03.
  Бихте ли коментирал?

 43. 43 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Нито един човек не успях да запиша аз, винаги дава грешка. Хората са между 41-45 години. Всички данни са верни

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#38] от "elena_pipilota":

  Защото не е политкоректно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 533 Разстроено

  ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА...

 46. 46 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#15] от "stenlyaka":Никой не схваща. Не е важно да има логика в действията. Важното е да се имитират действия.
  —цитат от коментар 17 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Това до известна степен ме успокоява . Благодаря Ви !
  Аз си мислех , че съм затъпял още повече , под точката на ноу ритърн .......

 47. 47 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  До коментар [#38] от "elena_pipilota":

  Няма такова нещо. Аз вчера успях да регистрирам две пенсионерки и себе си. Нямах никакъв проблем, нито с данни, нито с въвеждане на ЕГН, стана бързо и учудващо лесно, потвържденията на регистрациите дойдоха в рамките на няколко минути (и СМС, и имейл - кой каквото си беше избрал). Но това беше минути след като системата тръгна. Може би след това нещо се е сбъгясало поради натоварването, знам ли. Все пак, държавни айтита са го писали. Факт е, че аз се изненадах колко лесно и бързо успях да ни регистрирам.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 48. 48 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Защо в системата могат да се записват едни, а други - не? Някой успял ли е да открие някаква зависимост? Нещо пол, възраст, религиозни убеждения, цвят на кожата....? Двама човека записахме, двама не можем...
  —цитат от коментар 32 на elena_pipilota


  Защото не работи! Но това няма да го чуеш по нова телевизия! :) Да не мисли някой, че само 25000 са искали да се запишат?

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хриси":

  Сега може да сте спокойни, може да излезете на разходка. Една регистрация е половин ваксинация.

 50. 50 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Българите сме световни иноватори - затваряме болниците, за да отворим кръчмите.
  —цитат от коментар 40 на PoToP


  Добре, че докато бяха затворени "кръчмите", случаите пак не растяха ..... пустите "кръчми" .... направо ги закрийте, очевидно те са виновникът за всичко.

 51. 51 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#18] от "zaza":От 3-те ЕГН-та с които пробвах вчера нито едно не е пусна да продължа напред, накрая вместо ЕГН избрах ЛНЧ (попълних си ЕГН-то) и успях да си насроча час. Успех
  —цитат от коментар 34 на Alex Yosifov


  И с ЕГН пробвам, и с ЛНЧ пробвам - всичко е зелено, нищо не се получава...

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 52. 52 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Някой извън София записал ли се е? Всички които са успели и познавам са от София

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#38] от "elena_pipilota":

  Да , ама за военни пенсионери минава. Тях ги проверяват в специален регистър.

 54. 54 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1318 Весело

  "Българският модел" работи безотказно - просто не виждаме проблем. Колкото по-големи проблеми спираме да виждаме, толкова по-добре работи "българският модел".

  Иначе скоро се очаква революционно решение на министъра на здравеопазването според "българския модел" - КОВИД отделения в кръчмите, казината и моловете. Така хем "лекуваме", хем не поставяме премиера в неудобна ситуация да не си спази "обещанието".

 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#16] от "debruckere":

  Не е добре за здравната система лекарите в онкологията да ходят само при ковид болните. Трябва поне веднъж на ден са минават на визитация и през онкоболните. По този начин се намалява натиска върху системата и броя на онкоболните намалява рязко.
  Доказаха го през ноември. Сега пишат статия и ще бъде представена на конгрес като метода на Ангелов-Мутафчийски за намаляване брой на онкоболни на глава от населението в кратки срокове.

 56. 56 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Ами чудесно значи...няма дискриминация на възрастов и какъвто и да е бил признак! Извинявам се ако съм заблудила неволно някого!
  Просто от един момент нататък не работи за всички.

 57. 57 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#8] от "padrino":

  "И защо? Нали всичко е под контрол и нарастването е "плавно"? Да не би капацитета на болничната леглова база да е на изчерпване? 😂"

  Не знам, дали някой ще се наеме да ти го обясни- сложно е за възприемане и не всички са в състояние да го асимилират.
  Затова карай известно време на питанки, докато нещата не се изяснят дори за теб.

 58. 58 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2018 Весело

  До коментар [#18] от "zaza":

  Това е подготовка за машинното гласуване:
  "Проверете данните си и опитайте отново"

  Остава да включат :
  "Вашето обаждане е ценно за нас..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 59. 59 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Тиквите с този избор на ваксина си вкараха не автогол ,а нещо по-тръбесто. Алоо това не е бакалия да се качваш по рафтовете какво иска клиентът. Експертът лекар ще решава какво е най-подходящо , ако въобще и той има избор при тази липса на ваксини. Все едно утре един пациент с пневмония да го питам 'какво предпочиташ ? антибиотик или хомеопатия, Или какъв искаш антибиотик - макролид , флуорхинолон или аминогликозид? Алооо, това се решава от специалист с висше медицинско образование. Не е хляб ръжен или хляб Добруджа. При тази растяща заболеваемост (която ще надмине ноемврийската в пъти) не може да избираш -правиш си първия вид ваксина, която я има налична. Както не избираш какъв цвят да е спасителния пояс , който ти хвърлят през борда...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 60. 60 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Има ръст на заразените, но прави впечатление, че при всички преминава много леко, а тежки случаи въобще не се наблюдават.
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Пожелавам ти и ти така леко да го минеш - поне 10 дни в болница, на няколко антибиотика и със сигурност - последици!Така леко го изкара една позната.
  А съвсем в началото - дори почина една.Пак тъй леко и безгрижно, както ги пишеш глупостите.
  Ама то на чужд гръб и сто тояги са малко.Затуй - дано се олекотиш и ти!!!И без това покрай този "лек" вирус, бая се нагуши лично от аптеките, нали?!Трябва и да се даде вече нещо - не може само да се взема!

 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6142 Неутрално

  До коментар [#60] от "Капабланка":

  Тежките случаи не се съобщават, за да не се травматизира електоратът.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Плановият прием в болниците спира от понеделник" - да ви поясня: ако имате херния, апендисит, или искате да влезете за нещо в болница - няма да може.
  Имате нужда от спешна кардио операция? Не може, няма да стане.
  Това ако не ви притеснява, продължавайте да не носите маски.

 63. 63 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Интересно ,в това Търговище съвсем ли няма хора,че е все в жълто.

 64. 64 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Някой извън София записал ли се е? Всички които са успели и познавам са от София
  —цитат от коментар 52 на dv r


  Аз пък един час не можах да намеря час до 26 март в софийски ццентър, но за сметка на това за нула време регистрирах цялото семейство в Перник

 65. 65 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#59] от "Dr_Doolittle":

  Да, да, като ви гледам колко сте наясно всичките по въпроса с ваксините и имунитета, големи сте експерти. Всеки разправя нещо различно, противоречите си през ден и така вече цяла година :D После хората не искали да се ваксинират, сега пък тези, дето искат да се ваксинират, защо пък да можели да си избират ваксина. Айде стига вече глупости! Радвайте се, че изобщо някой иска да се ваксинира, особено след всичките фейкове и дивотии, дето и разни уж големи експерти ги говорят.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2409 Разстроено

  Важно е фитнесите и баровете да работят.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 67. 67 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1318 Весело

  да ви поясня: ако имате херния, апендисит, или искате да влезете за нещо в болница - няма да може. Имате нужда от спешна кардио операция? Не може, няма да стане. Това ако не ви притеснява, продължавайте да не носите маски.
  —цитат от коментар 62 на b.rainstorm


  Но пък можете да отидете на кръчма, дискотека, казино, да пиете 2-3 ракии, малко чалга, малко комар и то болежките ще ви минат.

 68. 68 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#59] от "Dr_Doolittle":

  При положение, че и трите ваксини са одобрени, човек все пак може да има предпочитание, за да не чака 70 дни за втората доза например.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#66] от "etty1":

  Всичко трябва да работи и всеки да ходи там където му се иска.
  Фитнес, бар, чалга Витоша, басейн или болница.
  Аз не настоявам хипохондриците да не ги взимат в болницата, където мисля че ще получат ударна доза вируси и шанса да оцелеят пада с пэти. Щом си желаят, защо да им се отказва.

 70. 70 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Не съм сигурен кое убива повече хора - коронавирусът или спирането на плановият прием в болница? В крайна сметка да не се окаже, че "мерките" са по-опасният вирус?

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#68] от "fpyyh":

  Одобрени са, но не са налични.
  Иначе на много хора им се ходи в космоса, ама местата в орбиталната станция са ограничени.

 72. 72 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#59] от "Dr_Doolittle":

  За да се преодолее липсата трябва просто да обявят, че които желае може да си купи и направят платформа с наддаване.
  Това е единствения справедлив начин.
  Когато нещо е безплатно, винаги не стига. Важи за чушки, салам и ваксини.
  Ако някои хора са забравили тия уроци от соца, ами да си ги припомнят.

 73. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  А кви опашки имаше едно време, а!
  За банани, за агнешко, за маслини, за червен пипер, за хляб (при виденов), за книги, за такси, за маса в ресторант, за билети за театър и кино, за перални, телевизори и хладилници, за карти за море и пр.

 74. 74 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Платформата за резервиране на час за ваксинация е направена много удобно за потребителя.
  След като си изгубил време да пишеш номера на лични карти и други глупости, ти дава възможност да прецъкаш определен брой дати напред (добре, че не са толкова много) само за да разбереш, че (поне в София) всичко вече е заето.
  Калинки, сър...

 75. 75 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  НякоИ май объркаха форума с ДБ ?

 76. 76 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#75] от "gobay":

  Грешка!Не ДБ а ФБ!Извинявам се на всички засегнати!

 77. 77 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#64] от "AdMin":
  Но го направи от София, нали? Браузърът ти знае къде си, това имам предвид. Досега не съм чул някой извън София да е успял. Не съм конспиратор, просто ми стана интересен този факт.

 78. 78 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Целият народ (без специалните "хора:) да измре, но да не е от корона вирус!

  Да идват турците, а по-добре да ни завладеят туркините!

 79. 79 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#70] от "themtrx":
  Спирането на операциите трябва да е крайна мярка. Властите са преценили, че положението е толкова страшно, че по - добре някой да умре поради липса на операция, отколкото много повече хора от вируса.
  Когато обаче в същото време кръчмите са отворени?
  Е, умни ли са властите?
  Да, умни са. За себе си обаче.
  За да спечелят изборите, са готови да пожертват няколко хиляди души.
  Глупаците няма да разберат, подхилква се главната Тиква. Каскетът, който трябваше отдавна да е прибрал Тиквата в кауша, също се подхилква.
  Хиляда души, голяма работа! Те все някой ден ще умрат!
  В крайна сметка важно е Чекмеджето!
  Пълно ли е Чекмеджето, и Тиквата е доволна, и Къскетът пасва удобно на Тиквата.
  А раздадем ли малко пачки, и Телевизията ще ни хвали, и троловете ще се надпреварват, и ПКП ще се направи на лееко ядосана, ама Мерцедесът си е Мерцедес, ще сведе скромна главица.
  Чекмеджето, Дончо, Чекмеджето!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivangabrovo":

  Репродуктивното число зотразява темпа на нарастване на броя на заразените. Не съм преглеждал в последните дни данните за Чехия. Ако броят на случаите е голям, но расте бавно, естествено репродуктивното число е близо до единица.

 81. 81 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#64] от "AdMin":Но го направи от София, нали? Браузърът ти знае къде си, това имам предвид. Досега не съм чул някой извън София да е успял. Не съм конспиратор, просто ми стана интересен този факт.
  —цитат от коментар 77 на dv r


  Опс, току що успях от Бургас за 12ти. Значи все пак в тях беше проблема, данните бяха абсолютно същите

 82. 82 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Няма какво да се мъкнете по болници, отворил съм ви кръчмите Ха-ха-ха.

 83. 83 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 791 Неутрално

  "Музиканти на свободна практика поискаха помощ от държавата"

  А те помогнаха ли на държавата с нещо? Платиха ли дори и един лев данък когато вземат по 5000 на ръка за един час "участие"?

 84. 84 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#80] от "Patsis":

  Благодаря!

  Едно от местата, където има информация по темата:

  https://www.seznamzpravy.cz/sekce/koronavirus-stopcovid


 85. 85 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Добре е госпожата да посочи на колко пациенти е изследван серум за грипен вирус А и В през тази година. И тогава да разправя, че няма грип.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Слабо, много слабо представленине на Ниновичока и хор от БСП! Бях приготвил тъмна бира и кашу.... артисаха ми!
  Слаби приказки, без нито една цифра.... Унгария се ваксинирала със Спутник, но орбан се ваксинира с китайска ваксина!!!! В утгария са внесени 2 000 дози спутник и 4 млн!!! друг ваксини, само китайските са 1млн!!! Е, кое решава въпроса 2000 или 1 млн!
  Мятайте си екстременти, ясно е че на момента, на секундата не могат да бъдат ваксинирани 4 млн българи, но в другпост споделих как познат каца на летището от корабен рейс, такси, окражна болница, ваксинира се и с таксито у дома! Случайност?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  Абе чудя се днес, сина на Корни с руска ваксина ли се имуницира, а децата на червените другари на запад с руска ваксина ли се предпазват?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 962 Любопитно

  Случайно свободните музиканти и изпълнители да са чели баснята за щуреца?

 89. 89 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 962 Весело

  До коментар [#87] от "chichka":

  Със сигурност - в гадните САЩ,при още по-гадните банкери ще си бодни *сПутник1001*!

 90. 90 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#88] от "tedif":

  Абе щом Кидика като търговец на тенджери и прахосмукачки се уреди с музикална пенсия..... що и ние да не гребнем в далаверата!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 91. 91 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  Със "зелените коридори" ваксинирахме по 18 - 20 000 на ден, сега с това записване по колко ваксинираме? Вече не се съобщава?
  Освен, че ще трябва да платим на Информационно обслужване, неизвестно колка.......
  Всичко се оскъпява и усложнява.

  Любовта ще спаси света!!!
 92. 92 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Навсякъде тотална диктатура и депресия , в България Свобода , душманите вият като псета и се пукат от яд !
  Браво на Герб , всеки който е за свободата на народа е достоен Човек .

 93. 93 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Правилно. Руснаците нямат достатъчно ваксини за собственото си население, тръгнали на други да продават. Нищо чудно де - гладът за зелена валута там е, като преди 30-40 години.

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Правилно ршение, подкрепям!
  Да не се правят на улави, да подадат документи за сертификация в ЕС, както правят всички останали.

 95. 95 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#67] от "kapitan_laino":

  Разбирасе , на теб като не ти се ходи стой си в къщи с парцала на устата , никой нищо не те задължава да правиш .

 96. 96 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  При соца при грипна епидемия нямаше затваряне на кръчми или заводи, нито молове (ГУМ и ЦУМ). Пускаха някои училища в грипна ваканция и спираха отпуските на наборните войници. Най-сериозни мерки се взимаха в болниците. Тоест сега се връщаме към методиката на соца.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 97. 97 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 906 Неутрално

  07:58
  Коронавирусът изгони грипа

  Никой никого не е гонил. Просто се смени терминологията.
  Грипа вече се казва Ковид, белодробният лекар е пулмолог, врачките са футуролози, и т. н.
  Мдааа

 98. 98 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Неутрално

  Бойко да закупи за комунистите по списък и да си ги сложат като искат.

 99. 99 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Не, просто се напълниха отделенията със своите си болни и сега трябва да ги изгонят за да отворят отново ковид отделенията. До една седмица ще ги изпишат масово и отново влизат в ковид режим

 100. 100 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#5] от "Patsis":

  Ще ще, не бой се. Всичко върви по плана на ГЕРБ. Целта е ниска избирателна активност на предстоящите избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK