Антикорупционният фонд е сезирал ОЛАФ за "реконструкция" на рибарско пристанище във Варна

Скрийншот от Google Earth - новото рибарско пристанище "Карантината" във Варна (вляво) и ваканционните апартаментни комплекси (вдясно)

© Дневник

Скрийншот от Google Earth - новото рибарско пристанище "Карантината" във Варна (вляво) и ваканционните апартаментни комплекси (вдясно)Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" e сезирала Дирекцията "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС) за потенциални нередности при строителството на рибарско пристанище във Варна на стойност 14 милиона лева. Сигналът е подаден след публикация на "Дневник" за изпълнението на проекта за модернизация и реконструкция на пристанище в местността "Карантината" във Варна. Проблемът е, че в действителност пристанището е изградено от нулата едва след получаване на европейското финансиране.


Разследването на "Дневник" - тук.


През 2017 г. Община Варна кандидатства по Програмата на Европейския съюз за морско дело и рибарство 2014 - 2020 г., в рамките на сектор "Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища" с проект за "модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината" във Варненския район "Аспарухово". Проектът е на стойност почти 14 млн. лв. (без ДДС), като около 8 млн. от тях са безвъзмездно европейско финансиране. Останалите близо 6 млн. лв. са за сметка на местния бюджет във Варна. Условията по мярка "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" изрично посочват, че е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи рибарски пристанища.
Според разследването на "Дневник" обаче в местността "Карантината" рибарско или каквото и да е друго пристанище не е съществувало преди получаването на средствата по европейската програма. Строителството на пристанището започва на 21 май 2019 г., няколко месеца преди проведените тогава избори за местни органи на властта. До този момент мястото, на което в момента се намира новото рибарско пристанище, е тесен и див плаж в южния край на Варненския залив. Единствената конструкция на плажа е метален мостик, който навлиза на тридесетина метра в морето. Това е видно както от архивни снимки, така и от сателитни изображения и свидетелствата на местни хора.


По документи обаче пристанището "възниква" още в края на 2016 г., няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по проекта. С Решение от 4 октомври 2016 г. Министерският съвет предоставя на Община Варна правото да управлява чeтиpи дъpжaвни имoтa c oбщa плoщ 3,5 дĸa в paйoна на "Карантината". Месец по-късно - на 14 ноември 2016 г., Община Варна получава Удостоверение за експлоатационна годност за рибарско пристанище в местност "Карантината". Областният управител на Варна обявява, че "на територията на Варна няма рибарско пристанище", но че "вече има регистрирано такова и държавата прехвърли 4 дка площ за изграждането му".


Пристанището е вписано в регистъра на пристанищата на 14 декември 2016 г., непосредствено преди подаването на проектната документация за финансиране по Европейската програма. Според източници на "Дневник" към документите за кандидатстване са добавени и снимки на виртуалното пристанище, направени с помощта на подвижни понтони, сглобени като плаващи кейове.


С второ Решение на Министерския съвет от 30 юни 2017 г. Община Варна получава безвъзмездно право на строеж върху част от морското дъно с цел "модернизиране и реконструкция на пристанището - пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение и изграждане на нови пристанищни съоръжения".


В информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър имотът обаче продължава да фигурира като морски плаж чак до август 2018 г., когато частта от него, по документи вече представляваща "пристанище", внезапно изчезва от системата. За това още тогава сигнализира неправителствената организация "Камара на геодезистите в България". Промяната бе удостоверена със скрийншотове от сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър отново в публикация на "Дневник".


Така на практика излиза, че Община Варна е получила целенасочено финансиране за реконструкция, което е било използвано за строеж на съвършено ново рибарско пристанище, което преди това е съществувало само документално. След получаването на средствата на мястото на плажа действително е построено пристанище със статут на рибарско.


По този повод Антикорупционният фонд е сезирал Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз", Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, и Министерството на земеделието, храните и горите. В подадения сигнал се настоява институциите да проверят изнесените данни за нередности по проекта за модернизация на пристанище "Карантината", които засягат финансовите интереси на Европейския съюз.


"Ще следим реакцията на отговорните български и европейски институции и ще направим всичко възможно интересите на българските и европейските данъкоплатци да бъдат защитени по най-добрия начин", казва Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  ​Иречек: За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  някакви новини от "Осемте джуджета" ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Варна, къде беше това? А да, ТИМ + ГЕРБ = ВНЛ. И Доган, разбира се. И тонове фекалии. Ясно.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  До коментар [#1] от "Корки":

  предишните не са ли виновни?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Като си нямаме наши "органи", ще трябва другите да ни "оправят".
  Къде е каскета, дето предлага негодни помощници на Кьовеши?
  Въпроса е риторичен.

 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 640 Гневно

  Супер голЕм праз, като е сезиран и наложи мерки, които ще плащаме ние, абдалите, докато истинските престъпници биват оневинявани до степен да съдят обратно и същите абдали да плащаме още и още.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Misinformed_808
  Misinformed_808
  Рейтинг: 494 Весело

  ​Иречек: За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.
  —цитат от коментар 1 на Корки


  Не се сещам да си казвал нещо подобно за акции на прокуратурата...

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  "...което е било използвано за строеж на съвършено ново рибарско пристанище, което преди това е съществувало само документално. След получаването на средствата на мястото на плажа действително е построено пристанище със статут на рибарско..."

  преди седмица един братчед тук обясняваше как не"съществуваща" "сграда" + АДС за не"съществуващата" "сграда" било = няма нищо, но в никакъв случай не и на схема за кражба... съветвам го да си актуализира вер(е)сията или повече да не се обажда

 10. 10 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Ами трябва си им "рибарско" пристанище на тези 10 етажни рибарски хижички.

 11. 11 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Медузи,Дънката,Гуцанов-БКП!!! Дреме им на хурката и двамата живеят в Швейцария....

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4920 Любопитно

  А защо не и новоизбраният разследващ най-най-главният човек у тероторията......

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  #КОЙ е собственика на тази фирма Антикорупцонен фонд и защо неговият бизнес трябва да ни интересува!?

 14. 14 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Да, документална хватка са използвали, за да станат нещата. В крайна сметка действително има пристанище и то ще е рибарско. Според скрийншот, който Спас Спасов направил през интернет, преди имало копка, т.е. нямало, а трябвало да има... Да ви имам проблемите!
  Апропо, като става въпрос за възползване от документални хватки, някак Дневник и конкретно г-н Спасов системно пропускат техните "сини" - от Добрин Митев до Нелко Начев. Някак ми пречи да вярвам в обективността и безпристрастността на информацията, особено предизборно...

  Sic transit gloria mundi...
 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Единствената конструкция на плажа е метален мостик, който навлиза на тридесетина метра в морето. Това е видно както от архивни снимки, така и от сателитни изображения и свидетелствата на местни хора."
  За много хора, включително лодкари мостикът е пристан и трябва да се модернизира за да е по-удобен и да се ползва от повече хора, а не само за елита.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на Misinformed_808
  Misinformed_808
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#15] от "Корки":

  Трогателен опит.

 17. 17 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Не че на други места е по-добре, но за крадене, непотизъм и далаверки, Варна е просто рай. Ако не си от "богопомазаните" с връзки в града, не те чака нищо добро.

 18. 18 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Долни мръсници! Само ни коладят пред чужденците, до като ние работим, работим, раборим!

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Браво на тези хора!!! малцина са българите които биха си дали труда дори да напишат една жалба до полицията и след като са им обрали домът например.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 20. 20 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 921 Неутрално

  От Гугълмап се вижда че така наречения пристан е точно пред сградата/хотел или апартаменти на Дънката,та никой не може да ме убеди че няма да прилапа пристана.Например ще сложи бариера както е на Златни...айде че ще хвръкне синята идея.....Всъщност къде по ченоморието може свободно да си спуснете на вода лодка-от каяк до РИБ???? Навсякъде бариери стражари,такси,глоби,...

 21. 21 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#18] от "Умнокрасив":

  и обикалямЕ със джипкЪта по път и над път !
  за чекмеджетата !
  и чорапите си събувам за матряла !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Лошото е, че пристанището ще си остане да се ползва от руснаците, които са си купили апартаменти от Дънката, но ще е платено с наши пари. Тъй като европейските вероятно ще трябва да върнем, след като е недопустимо. Наказани няма да има, а и да има, ще е с "мъмрене", а не те лично да възстановят парите.
  Отделно дето тези 14 милиона сигурно са ги надули, та половината са отишли у когото трябва. Така като го гледам, няколко хиляди кубика бетон по 150 лева кубика, и няколко камиона камъни. Къде ти 14 милиона. Ама имали сме бол пари, дали сме. Като си избираме такива управници...

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6190 Любопитно

  Да видим сега какво ще направят от ОЛАФ.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  То за какво по-напред да се сезира ОЛАФ. Където бутнеш, нарушения.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 981 Неутрално

  ТЮХХХХХ...ОТИДЕМ ИМ ЕВТИНКАТА МАРИНА НА БЕДНИТЕ "РИБАРИ" С ЯХТИЧКИ ЗА ПО ДВА МИЛИОНА КИНТА.😢😢😢😢😢😢😢😢

 28. 28 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Супер голЕм праз, като е сезиран и наложи мерки, които ще плащаме ние, абдалите, докато истинските престъпници биват оневинявани до степен да съдят обратно и същите абдали да плащаме още и още.
  —цитат от коментар 6 на parcaleste


  Тези истински престъпници са наш продукт и е редно ние да плащаме. Те не превземат НС с танкове и самолети, с инвазия отвън. Ние сами си ги избираме. Сгрешили сме - сега ще плащаме. Нормално и логично. Добре е това да ни е в главата на 4-ти април.

 29. 29 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 173 Весело

  "...което е било използвано за строеж на съвършено ново рибарско пристанище, което преди това е съществувало само документално. След получаването на средствата на мястото на плажа действително е построено пристанище със статут на рибарско..."преди седмица един братчед тук обясняваше как не"съществуваща" "сграда" + АДС за не"съществуващата" "сграда" било = няма нищо, но в никакъв случай не и на схема за кражба... съветвам го да си актуализира вер(е)сията или повече да не се обажда
  —цитат от коментар 9 на extraCACA


  Земи с прочети Закона за ДС та да мирясаш :)

  Версията си е севсем ТОЧНА, АДС е констативен, не правопораждащ акт...ама
  кат' гледам твойта версия за света, няма кой да я бутне :)

 30. 30 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  Лошото е, че пристанището ще си остане да се ползва от руснаците, които са си купили апартаменти от Дънката, но ще е платено с наши пари.
  —цитат от коментар 22 на Камен


  Знаеш ли колко струва едно място на пристан за яхта?

  Това пристанище ще се изплати за 10 години и после ни е без пари! Ама трябва да мислиш като бизнесмен!

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  #КОЙ е собственика на тази фирма Антикорупцонен фонд и защо неговият бизнес трябва да ни интересува!?
  —цитат от коментар 13 на svoboden


  Активисти са, живеят от спонсорство и от бюджета.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Знаеш ли колко струва едно място на пристан за яхта?
  Това пристанище ще се изплати за 10 години и после ни е без пари! Ама трябва да мислиш като бизнесмен!
  —цитат от коментар 30 на Dariya Koleva


  Ти сред собствениците ли си? Щото аз не съм. А с твои пари ли го построи или с помощи? А помощите ти ли ще ги връщаш или всички заедно ще ги връщаме? Нека се изясним кой кой е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK