ГЕРБ заподозря влияние на Цветан Цветанов в позицията на американските сенатори, атакува и президента

ГЕРБ заподозря влияние на Цветан Цветанов в позицията на американските сенатори, атакува и президента

© СкрийншотПозицията на американските сенатори Боб Менендес и Джим Риш е лична и не ангажира институцията. Такава теза застъпиха от ГЕРБ на брифинг по темата. От името на партията говориха зам. външният министър Георг Георгиев и кандидатът за депутат и бивш външен министър Даниел Митов. Те обвиниха в лъжи, некомпетентност и нарушаване на конституцията президента Румен Радев, който днес коментира позицията. Заподозряха в участие в нея и бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.


Менендес и Риш, съответно председател и член на сенатската Комисия за международни отношения, разпространиха съвместно изявление за отношенията на САЩ с България, свързано с началото на предизборната кампания. То не е документ на Сената, но е потвърждение, че критичното отношение към състоянието на демокрацията в България идва и от двете големи партии в американския парламент. "Българското правителство и правораздавателната система трябва да полагат усилия за спазване върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои от тях, а медиите трябва да са свободни да съобщават истината, без да са подлагани на тормоз, насилие или наказания", пише в част от позицията.


"Познавам сенатор Менендес, той е много активен, има лични позиции. Отдавна не е имало посещение на членове на американския Конгрес в България. Те поставят нормални въпроси за двустранните ни отношения, но ще е полезно да посетят България и да видят как се развива страната", започна коментара Митов.
След това Георгиев показа разпечатки, с които да докаже, че позициите на сенаторите не ангажират институцията. Последва презентация на позицията на президента Румен Радев с коментар, че той внушава, че американският Сенат е решил определени неща за България.


Днес Румен Радев обяви, че позицията на двама американски сенатори представлява "съкрушителна оценка" за равнището на корупцията в България. "Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ", каза той пред журналисти.


"Радев лъже брутално и безцеремонно. Тотална липса на култура, държавният глава се позовава на лично мнение в социалните мрежи на двама сенатори. Радев се включи в предизборната надпревара за 45-ия български парламент. На чия страна той вдигна юмрука? На БСП, на Отрови се.БГ (бел. ред - тук Георгиев допуска уж неволна грешка с името на коалицията "Изправи се! Мутри вън!"), на политически партньори, на хора, на които симпатизира и в момента се намират зад граница в топлите страни, или на някой друг опозиционер", каза Георгиев.


От ГЕРБ изразиха предположение, че зад позицията на сенаторите има намеса на партията на Цветан Цветанов. "Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която дали пък не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, наскоро върнали се от транслантическо пътешествие", попита Георг Георгиев.


Двамата с Митов припомниха, че Радев не е канен на официално посещение в САЩ, и го призоваха да разгледа и позициите на сенатор Менендес за Русия. Според тях президентът не изпълнява функциите на обединител на нацията и в този контекст нарушава конституцията. Те коментираха, че разпространяването на позициите на сенаторите може да накърни репутацията на България пред света.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK