МВнР е учудено от становището на сенаторите от САЩ за корупцията у нас

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е в отпуск днес, тъй като е участвала в предизборни мероприятия. заместникът й Георг Георгиев беше основният коментатор по темата от името на ГЕРБ.

© Велко Ангелов

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е в отпуск днес, тъй като е участвала в предизборни мероприятия. заместникът й Георг Георгиев беше основният коментатор по темата от името на ГЕРБ.Министерството на външните работи би искало да изрази своето учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения, се казва в позиция на Министерството на външните работи, разпространена до медиите.


Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец), съответно председател и член на сенатската Комисия за международни отношения, разпространиха съвместно изявление за отношенията на САЩ с България, свързано с началото на предизборната кампания. То не е документ на Сената, но е потвърждение, че критичното отношение към състоянието на демокрацията в България идва и от двете големи партии в американския парламент. "Българското правителство и правораздавателната система трябва да полагат усилия за спазване върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои от тях, а медиите трябва да са свободни да съобщават истината, без да са подлагани на тормоз, насилие или наказания", пише в част от позицията.


Позицията на Менендес и Риш беше коментирана от президента Румен Радев, според когото това е "съкрушителна оценка". "Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, които последно дадох в много ясен вид, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор", посочи държавният глава.
Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас, се казва в съобщението на българското външно министерство. .


В него се подчертава, че "отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени". И се изреждат аргументи в подкрепа на това твърдение: "Преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата "Три морета".


Преди това представители на ГЕРБ изказаха подозрение, че Менендес и Риш са били повлияни от бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който сега е лидер на "Републиканци за България". И ГЕРБ, и външното министерство не коментират заключенията на двамата сенатори по същество, но опитват да ги омаловажат, подчертавайки, че това е лична позиция на двамата. В. "Сега" обаче откри, че тя е публикувана на официалния сайт на сенатската Комисия за международни отношения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK