"Равенството е сила" - разгледайте виртуална изложба за неравенството между половете

Най-важният баланс според Небойша Цветкович Nebojša Cvetković.

© Nebojša Cvetković

Най-важният баланс според Небойша Цветкович Nebojša Cvetković.Равенството е сила" - така е озаглавена изложбата, организирана от бюрото на Европейския парламент в България заедно с креативното студио за социално въздействие Fine Acts по повод Международния ден на жената 8 март. Темата ѝ е предизвикана от задълбочаващото се неравенство между половете като последствие от корона кризата.


Всяка от творбите представя различен проблем, отразен от Европейския парламент в специален доклад, който се фокусира именно върху въздействието на пандемията от COVID-19 върху жените и мерките за защита на правата им.


Според проучването по-голяма част от персонала, предоставящ основни услуги на първа линия в Европейския съюз, са жени - 76% от здравните работници, 82% от касиерите и 93% от работещите в сферата на грижите за деца и учителите. По тази причина те са изложени и на много по-голям риск от заразяване.
Още по-тревожна е и тенденцията за нарастване на случаите на домашно насилие. Според данните от ЕП преди пандемията всяка пета жена в ЕС е била засегната от домашно насилие, а след избухването ѝ броят на пострадалите се е увеличил поне с 30%. Това се дължи най-вече на факта, че лицата, жертви на домашно насилие, често са изолирани със своите насилници и това не им позволява да потърсят помощ.


Илюстрацията на Розалина Буркова.

Илюстрацията на Розалина Буркова.


Освен последиците от пандемията от COVID-19 изложбата поставя акцент и върху неравенството при заплащането на труда, феминизирането на бедността, както и върху постигането на балансирано представителство в процеса на взимане на решения в политиката.


Автори на 20-те плаката, чиято обща тема е проблема за равенството между половете, са творци от целия свят. Сред тях е и българката Розалина Буркова, чиито илюстрации често могат да се видят и на страниците на "Ню Йорк Таймс".


Част от творбите ще бъдат изложени на фасадата на Дома на Европа в София (ул. "Г.С.Раковски" 124) от 6 до 31 март, а пълната изложба ще може да бъде разгледана онлайн.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK