"Равенството е сила" - разгледайте виртуална изложба за неравенството между половете

Най-важният баланс според Небойша Цветкович Nebojša Cvetković.

© Nebojša Cvetković

Най-важният баланс според Небойша Цветкович Nebojša Cvetković.Равенството е сила" - така е озаглавена изложбата, организирана от бюрото на Европейския парламент в България заедно с креативното студио за социално въздействие Fine Acts по повод Международния ден на жената 8 март. Темата ѝ е предизвикана от задълбочаващото се неравенство между половете като последствие от корона кризата.


Всяка от творбите представя различен проблем, отразен от Европейския парламент в специален доклад, който се фокусира именно върху въздействието на пандемията от COVID-19 върху жените и мерките за защита на правата им.


Според проучването по-голяма част от персонала, предоставящ основни услуги на първа линия в Европейския съюз, са жени - 76% от здравните работници, 82% от касиерите и 93% от работещите в сферата на грижите за деца и учителите. По тази причина те са изложени и на много по-голям риск от заразяване.
Още по-тревожна е и тенденцията за нарастване на случаите на домашно насилие. Според данните от ЕП преди пандемията всяка пета жена в ЕС е била засегната от домашно насилие, а след избухването ѝ броят на пострадалите се е увеличил поне с 30%. Това се дължи най-вече на факта, че лицата, жертви на домашно насилие, често са изолирани със своите насилници и това не им позволява да потърсят помощ.


Илюстрацията на Розалина Буркова.

Илюстрацията на Розалина Буркова.


Освен последиците от пандемията от COVID-19 изложбата поставя акцент и върху неравенството при заплащането на труда, феминизирането на бедността, както и върху постигането на балансирано представителство в процеса на взимане на решения в политиката.


Автори на 20-те плаката, чиято обща тема е проблема за равенството между половете, са творци от целия свят. Сред тях е и българката Розалина Буркова, чиито илюстрации често могат да се видят и на страниците на "Ню Йорк Таймс".


Част от творбите ще бъдат изложени на фасадата на Дома на Европа в София (ул. "Г.С.Раковски" 124) от 6 до 31 март, а пълната изложба ще може да бъде разгледана онлайн.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Очаквам с нетърпение как утре бойко с младежки плам ще почете този комунистически празник.
  Може дори да го предложи за официален празник по путински модел.
  Слава, вечна слава!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Преиграване!

  Жените искат да са равнопоставени само когато имат изгода!

  Дали са съгласни на абсолютна равнопоставеност?

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Всичките 31 пола трябва да са развноправни!

 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Жените отдавна нямат нужда от феминизъм, никой не нарушава правата им, никой не им пречи да постигнат каквото и да е.

  Съвременният феминацизъм не е идеология за права, а тоталитарна идеология за привилегии, подобна на останалите розовомарксистки идеологии касаещи различните малцинства.

  Тоталитаризъм.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 5. 5 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Милчо Левиев, леко почерпен във Варна, оповести: "Американките погрозняват." Защото е очевидно: В момента има диктатура на жените над мъжете. Иначе съм съгласен, че мъжът и жената са еднакво необходими за пълнотата на живота.

 6. 6 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 550 Весело

  ХАХАХАХАХАХА

  непременно ще посетя изложбата, само като си помисля комунистите едно време какви плакати за 8 март правиха и ми се насълзяват очите, дали днешните интернационални комсомолци са толкова добри... нямам нетърпения да видя

  инак тежко е за някои геюви в голямата свободна страна оттатък голямата вода, вече не са достатъчно "дивърсити" да покрият критрия за участие в прогресивното общество... и те станаха опресори недьни, не са достатъчно "равни" на борците за равенство... мъка, мъка, мъка

  https://www.kgoradio.com/2021/02/11/sf-school-board-says-gay-dad-does-not-add-enough-diversity-to-volunteer-parent-committee/

  Je suis дани кирилов
 7. 7 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Напълно съм съгласен за равенството между жените и мъжете. Трябва да има квоти 50 на 50 за работата в мините, при работата с тежки и токсични материали, при морското дело, металургия, индустриялна химия, строителство. При работа в ядрени електроцентрали, отработване и транспортиране на ядрено гориво, при тировете и въобще навсякъде съм ЗА да има равенство между жените и мъжете.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Е-ха, пропагандата продължава:
  "Според данните от ЕП преди пандемията всяка пета жена в ЕС е била засегната от домашно насилие, а след избухването ѝ броят на пострадалите се е увеличил поне с 30 %. "

  Хайде посмалете малко, а? Тези цифри за нищо ги нямат...

  Иначе и аз искам равенство - в изисквания трудов стаж и възраст за пенсиониране, в срока за получаване на пенсия след пенсионирането и т.н. Като толкова търсим равенство да е за всичко или май не искаме това, а само за каквото ни изнася...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 733 Любопитно

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Какво е абсолютна равнопоставеност? Само с това ваше изказване става ясно, че жените не са равнопоставени според вас

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Весело

  До коментар [#3] от "moreee":

  31 пола
  ======
  Няма как, аби.....
  Вие сте в гилдията на напредналите и цивилизовани държави.....
  А ние като прости и изостанали....сме само с два пола и един диктатор.

  Bukalemun
 11. 11 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Аз съм за равноправието.....не виждам нищо лошо , ако жената цапне някое питие в бара , извърли боклука или закара моята кола до автомивката......

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#6] от "samarianin":

  Вече я разгледах виртуално.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1519 Весело

  "всяка пета жена в ЕС е била засегната от домашно насилие"

  Да не забравяме отговорността на институциите за допускане на домашната насилие. Нашите управници а много силни срещу законопослушните хора а срещу насилниците са политкоректни.

  подпис
 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Взе да става банално! Какви права имат мъжете, които жените нямат?!?

 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  "Няма как, аби.....
  Вие сте в гилдията на напредналите и цивилизовани държави.....
  А ние като прости и изостанали....сме само с два пола и един диктатор."

  Аби, сигурен съм, че всеки втори европеец иска да емигрира в Турция, и само само мисълта, че ще трябва да живее с 1500 лири на месец го спира. Ердо е номер 1, и европейците го знаят.

  И върнете зетя в банката, много добре се справяше момчето.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван K":

  Има много просто обяснение- от един дол дренки са. Спомни си какви насилия бяха по време на протестите от силните на деня, въоръжени до зъби спрямо деца, майки и свободни граждани.
  Да не мислиш, че у дома същите са херувими?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  На пристанищата има свободни места за хамали, по мините е пълно с места за миньори. Тираджии се търсят, също и зидаро-мазачи, фаянсаджии и кофражисти. Дамата авторка на последната боза може да заповяда на всяко едно от тези места и да бъде напълно равноправно с мъжете.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Весело

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":

  "Жените искат да са равнопоставени само когато имат изгода!"

  Хайде сега, и аз искам да съм равнопоставен на шефа, когато се получават заплатите, ама без да си тургам "главата в торбата" при подписване на рискови договори.

 19. 19 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":


  Е-ха, пропагандата продължава: "Според данните от ЕП преди пандемията всяка пета жена в ЕС е била засегната от домашно насилие, а след избухването ѝ броят на пострадалите се е увеличил поне с 30 %. "Хайде посмалете малко, а? Тези цифри за нищо ги нямат... Иначе и аз искам равенство - в изисквания трудов стаж и възраст за пенсиониране, в срока за получаване на пенсия след пенсионирането и т.н. Като толкова търсим равенство да е за всичко или май не искаме това, а само за каквото ни изнася...
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  Като дойде време за пенсия ще се пишем жени. Ако не го приемат, ще ги съдим за дискриминация. хахах :-)

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Весело

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  "Хайде посмалете малко, а? Тези цифри за нищо ги нямат..."

  В епохата на "отрицателния растеж", "отрицателната доходност", "отрицателната лихва", тъмната материя и тъмната енергия, отрицанието на логиката и здравия разум няма спиране.
  Една пета от жените били пострадали от домашно насилие при условие, че една трета от жените живеят сами (надживели "насилника" старици, метреси на "велики" политици -Берлускони, Борисов, Саркози). Или трябва да приемем, че жените се самонасилват сами в къщи, или 120% от омъжени са обект на домашно насилие.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Весело

  Всичките 31 пола трябва да са развноправни!
  —цитат от коментар 3 на moreee


  Ами тия джендъри не са ли се размножили!? Поне "социалните роли" да са 64, та процесорът за (измислени) права да работи на пълна мощност.

 22. 22 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 641 Неутрално

  На пристанищата има свободни места за хамали, по мините е пълно с места за миньори. Тираджии се търсят, също и зидаро-мазачи, фаянсаджии и кофражисти. Дамата авторка на последната боза може да заповяда на всяко едно от тези места и да бъде напълно равноправно с мъжете.
  —цитат от коментар 17 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  И аз не съм забелязал жена с мръсни нокти,без маникюр.Ами ако вземат жени в казармата и ги хванат нервите,ще гръмнат някого с автомата.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3329 Весело

  До коментар [#15] от "moreee":

  Олмаз аби....
  Много хубу не е хубу.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  За какво равенство говорим, щом мъжете не могат да раждат?

 25. 25 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Може да има равноПРАВИЕ, но не може да има равенство!!! Равенство не може да има и между двама различни мъже или две жени.
  Равенство между мъже и жени ще има, когато мъжете започнат да раждат, а жените да отливат бетон по строежите. Съществуват различия във физиологията и няма как мъж да е = на жена.
  Равенството е термин от комунистическата пропаганда, но някои продължават съзнателно и несъзнателно с комунизма. Всичко левичарско е точно такова.
  Ще пропусна да коментирам качествата на журналистите.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2086 Любопитно

  До коментар [#9] от "ilinko":


  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":Какво е абсолютна равнопоставеност? Само с това ваше изказване става ясно, че жените не са равнопоставени според вас
  —цитат от коментар 9 на ilinko


  Че за какво се борят тогава?
  Да го напишат!
  "Борбата се отнавя само за белите християнки!"

  Не забравяй че към момента в части на света, една жена струва колкото на 25 кози, например!
  За какво равенство на жените може да става дума в Арабския Свят или Африка?
  Известно ли ви е че по време на стриктната китайска политика "Едно семейство - едно дете", ако се е родяло момиче, не се е регистрирало и съответно завършвало в бунището?

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Искаш да кажеш че са прагматични? Ами защо не, те продължават рода человечески :-)

 28. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Жените отдавна нямат нужда от феминизъм, никой не нарушава правата им, никой не им пречи да постигнат каквото и да е.Съвременният феминацизъм не е идеология за права, а тоталитарна идеология за привилегии, подобна на останалите розовомарксистки идеологии касаещи различните малцинства.Тоталитаризъм.
  —цитат от коментар 4 на Дисидент в ЕССР


  Точно. След като получиш еднакви права, започваш да търсиш привилегии.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#25] от "quatro_4x3":

  Да не бъркате "равенство" с "идентичност"? За равни права съм съгласен, макар много съдии да не са в делата при развод ...:-)

 30. 30 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Днес на пазара за цветя не можеше да се разминеш. Цветя за дамите и тяхната красота и нежност. Либерали, всуе се морите, не се гаси туй, що не гасне! Да живее 8 март!

  Свободата, Санчо...
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#25] от "quatro_4x3":Да не бъркате "равенство" с "идентичност"? За равни права съм съгласен, макар много съдии да не са в делата при развод ...:-)
  —цитат от коментар 29 на daskal1


  Не, не бъркам.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 33. 33 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2086 Весело

  До коментар [#27] от "daskal1":


  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":Искаш да кажеш че са прагматични? Ами защо не, те продължават рода человечески :-)
  —цитат от коментар 27 на daskal1


  Ма'ани, ма'ани!
  Искат "да продължават рода человечески" и без мъжко участие!

 34. 34 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 953 Весело

  Взе да става банално! Какви права имат мъжете, които жените нямат?!?
  —цитат от коментар 14 на Stargate


  Това е отличен въпрос.

  Същият въпрос може да бъде зададен и спрямо хомосексуалните, които твърдят, че нямали същите права (като хетеросексуалните).

  Правата и на мъжете, и на жените, и на хомо и хетеросексуалните- са еднакви! Справка- той (мъж) не можел да се омъжи- за мъж. Ми и аз не мога- къде е разликата в правата? Важат еднакво и за двамата. Ама той не искал да се жени за жена, ми за мъж... Ми то и аз не искам да спирам на знак Стоп, ма спирам- също като него...

  С жените- същата работа- кой й пречи (закон ли я спира, що ли)- да прави каквото правят мъжете? Сядаш над някакви книги (IT, ядрена физика, минно дело...), научаваш ги. Кандидатсваш за работа, свързана с наученото, и- ако ставаш- не вярвам някой да не те наеме (и да наеме някой тъпук)- само щото си жена, а тъпукът бил мъж. Ако все пак това се случи- това си е дискриминация, и си е забранено и сега.

  Та- нищо им няма на "правата", ревът май е за привилегийки разни.

  А- и покрай всички тези изкривени "течения"- са се нароили маса НПО-та, които- в епичната си битка с вятърни мелници- въртят, мажат и усукват, и- уж НеПравителствени, пък все за финансиране от Правителствата натискат. Айде, холън- ние в кръчмата си имаме неправителствена организация- кьорав лев не сме взели от никого- плащаме си сами... 😂😂😂😂😂

  Накрая- да вкарам и един посничък виц:

  В женски форум:

  "Вчера излязохме с моя- на разходка. По някое време се размрънка, че му било скучно, и естествено- отидохме в МОЛ-а. Той реши, че трябва да обиколи всички магазини- по 4 пъти. Накрая си купи 2 чифта обувки, един панталон, 2 блузи, една риза, още някакви дреболии и накрая- някакви специални хлебчета (ама много специални- на диета е някаква).

  Прибрахме се вкъщи, той премери пак- всичко- по 2 пъти. Накрая изпадна в депресия, че нямал какво да облече, та покрай депресията- останах и без... кекс..."

  Това, драги ми пичове- било в женски форум. Как ви се струва? 😂😂😂😂😂

  Ше ви да аз едни привилегии! Айце мирясвайте- да не вкарам в действие "Пернишкия бумеранг"- мяташ чехъл- връща се жена ти- с ракия и салата... 😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#33] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Сакън, не го казвай, защото вече и това става...
  Или, както е казал Рабинович на въпроса "Обичате ли децата?"
  - Не, но прцеса...:-)

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  акцент и върху неравенството при заплащането на труда, феминизирането на бедността, както и върху постигането на балансирано представителство в процеса на взимане на решения в политиката.
  _____________
  Неравенство е да! С предимство са калинките жени , след това ЛХБТ и накрая мъже!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Равенството е такава комунистическа утопия, че който се хване на тази измама рискува да си опропасти живота драматично!
  Всеки човек е различен от другия и това толкова чудесно, само демонизирани хора с благоприличен вид могат да ви говорят за равенство!
  В Н И М А В А Й Т Е И Н Е С Е М А М Е Т Е !

 40. 40 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Равенството е такава комунистическа утопия, че който се хване на тази измама рискува да си опропасти живота драматично!Всеки човек е различен от другия и това толкова чудесно, само демонизирани хора с благоприличен вид могат да ви говорят за равенство!В Н И М А В А Й Т Е И Н Е С Е М А М Е Т Е !
  —цитат от коментар 39 на konservator.bg

  Различие и равенство не е едно и също. Примерно всички страни сме равни в ЕС но в България е различно откакто управлява ГЕРБ - обедняваме всеки ден.

  Свободата, Санчо...
 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  Част от картините са интересни, но част са такива, от които те налягат едни размисли —> какво изразяват тези юмруци и ритници? Не сме ли вече виждали някъде подобни плакати, но на други теми?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Относно равенства и права —> вижте ми подписа. Казала го е жена...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Направо се разплачем начи :)

  Уж жените са повече изложени на риск, а починалите от короната са повече мъже. :)

  И за капак мъжете имат по-ниска средна продължителност на живот. :)

  Що ли така?

 44. 44 Профил на gql35564103
  gql35564103
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Много слаба работа, яко копи пейст....

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Още от кога има училища у нас и фотография, може да се види на всяка снимка - момчета и момичета заедно.

  https://twitter.com/Al_Stoyanov/status/1364267276682289155

  https://twitter.com/Al_Stoyanov/status/1362749526105329667

  https://twitter.com/Al_Stoyanov/status/1351193913038667779

  И една снимка бонус
  https://twitter.com/Tsvetince/status/1365408609350336521

  И една снимка майтап от соца
  https://twitter.com/Al_Stoyanov/status/1362401529228050439

 46. 46 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Напълно съм съгласен за равенството между жените и мъжете. Трябва да има квоти 50 на 50 за работата в мините, при работата с тежки и токсични материали, при морското дело, металургия, индустриялна химия, строителство.
  —цитат от коментар 7 на Darkman


  Е, пък аз искам съотношението между медицински сестри и медицински братя да бъде 50:50

  Сам съм, други няма...
 47. 47 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#40] от "Bornagain":
  Вместо безсмисленото ти скудоумие да беше разказал един виц.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  А иначе изложбата доколкото я разгледах онлайн е типично комунистически нонсенс.

  Скоро ще почнат да налагат и слогани подобни на комунистическите, дето им се хилим сега, ама за съжаление, няма да е смешно. :)

 49. 49 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#40] от "Bornagain":Вместо безсмисленото ти скудоумие да беше разказал един виц.
  —цитат от коментар 47 на konservator.bg

  Твоята интетелктуална немощ, която демонстрираш в псевдокоментарите си те прави импотентен за всякакви вицове.

  Свободата, Санчо...
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#42] от "DDR":

  Подписът ти ме разсмя за това как "при капитализма чевек е експлоатиран от човека, а при социализма е обратно". Частта за индивида и колектива я оставям настрани. И, понеже съм във весело неделно настроение, навън слънце, ще се изкажа и за логиката на темата, както обикновено с помощта на одески анекдот:
  - Изя, ти защо не си искаш парите от Давид? - пита гневно Соня.
  - Ами по две причини. Първата е, че Давид почина преди шест месеца...
  - А втората причина?...

 51. 51 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Виж какво ми направиха, вика - и посочва третата поредна стоножка излязла от корема и.
  Ама на маратонки да не можеш да и смогнеш, отговарям загрижено.

  Извод : правата са за същества с акъл, не с първични инстинкти.

  завалял дъжд, всички умрели.
 52. 52 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Ако Бог или еволюцията бяха решили половете да са равни, сигурно щяха да измислят някакъв друг начин за размножаване на човеците. Голите охлюви мисля го практикуват, както и доста други видове, но ние [поне не всички] не сме голи охлюви...

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2881 Весело

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Възрастта за пенсиониране на мъже и жени ще се изравни до няколко години.
  Как ще изравним времето за получаване на пенсии след като някои живеят над 90 години? Какво да правим тези пенсионери, които "неправомерно" живеят по-дълго от средното време за получаване на пенсии? Ще им спираме пенсиите ли?

 54. 54 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ако жените и мъжете са равни, защо във всеки нов филм от Холивуд, жените са много по-добри от мъжете във всяко едно нещо?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2881 Весело

  До коментар [#22] от "Сд":

  Някой от тези, които пишете тука работи ли такава професия?

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Любопитно

  До коментар [#33] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Ще се пъпкуват ли, или чрез деление, като чехълчетата и зелените еуглени?

 57. 57 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Прави много лошо впечатление пълната дискриминация на жените в области като пътното строителство, миналия ден като минавах по магистралата където сменяха мантинелите, само мъже. Абсолютна дискримнация!

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  Равенство, равенство, какво равенство? Май настана време мъжете да се борят за равноправие!

 59. 59 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 794 Неутрално

  "Равенството е сила" ... Ама равенство на кое, я обяснете на ганя (моя милост визирам) особено по-прогресивните колеги от форума. Равенство на възможностите ли, равенство на резултата ли... Сещам се какво ще стане в един симфоничен оркестър ако всички цигулки трябва да са първа цигулка...

 60. 60 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Таман ми залипсваха лозунгите от комунистическо време със труженички с големи гаечни ключове :) :) :)

 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Втората част на подписа е една финна игра на думи (глайхберехтигунг, глайхштелунг и глайхмахерай) които се занимават с равноправие, равнопоставеност и уравновиловка. Мисълта е на една доказана немска мениджърка относно опитите за квоти в големият бизнес.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 62. 62 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само като тръгнат всичките с космати подмишници и спрат да се бръснат отдолу, тогава ще ги призная за равни!

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Любопитно

  До коментар [#3] от "moreee":31 пола======Няма как, аби..... Вие сте в гилдията на напредналите и цивилизовани държави.....А ние като прости и изостанали....сме само с два пола и един диктатор.
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Еха..а..а..а!
  Ти два пола ли имаш?
  Че и диктатор си имаш а?
  То и с двата пола ми е малко мътно, ама да имаш и диктатор???
  Абе като какво предтавлява това диктатора?
  Къде стои?
  Отпред ли отзад ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на Ufo
  Ufo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Има разлика между равенство и равнопоставеност. Тук се пропагандира първото, което е проблем.
  С други думи, равният старт е ОК, но търсенето на равенство само при крайния резултат е порочно, дълбоко погрешно и дори опасно.

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Любопитно

  До коментар [#61] от "DDR":

  Знаеш че съм досадно педантичен в намирането на кой какво е казал като цитат, та разбрах, че е на шефката на СДУ Аннегрет Крамп-Каренбауер по повод женското равенство и е цитирано като "Циатти от жени" (Frauenquote) :-)
  Между другото, преводът от Гугъл е много добър, давам го без редакция:
  "Равенството дава свобода, защото неравенствата не се отричат. Равенството е изравняване, което вече не възприема хората в тяхната индивидуалност, а само като представители на колектив."

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Весело

  До коментар [#53] от "pamela":

  Зависи от пенсионния модел. При някои варианти е доживотно гарантирана пенсия с минимални корекции за инфлация, при други варианти за хора с по-висока толеранция към риска може да се вземе по-висока пенсия, но с предварително ограничен срок на получаване. Лично аз планирам при ниска толеранция към риска, с някаква резерва за управлявани инвестиции.

 67. 67 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Който е тръгнал срещу природата, до никъде не е стигнал...

 68. 68 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Спонсорите не ги бръгат жени, мъже, геюве, османлии, христиени ..а само разделяй и владей. Вий разбира се се ловите на куката, като шарани.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 69. 69 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Гугъла е ”поизял” превода. В груб превод:”Равноправието позволява/дава възможност за свобода, защото не неглижира неравенството. Равнопоставеността е уравновиловка (думата в буквален превод значи да го направиш равно) ковто вече не възприема човека с неговата индивидуалнист а като представител на колектива”.
  Не е от ЦДУ шефката а от авторката на тази критична статия
  https://www.nzz.ch/meinung/frauenquoten-der-siegeszug-eines-denkfehlers-ld.1526537
  Заслужава си да се прочете, дори и с преводач.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 70. 70 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Голямо полово неравенство има в мините за въглища. Само мъже работят там. Да се поправи.

 71. 71 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Голяма дискриминация има също при спринтовете на 100 метра. Само черни там. Веднага квота за 50 % бели.

 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  До коментар [#65] от "daskal1":

  И още Фрауенквотен не е цитати от жени (квоте в случая на немски е квота, става въпрос за Квоти за жени). Почти една и съща дума ама различни значения в различните езици 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#72] от "DDR":

  Е, кажи го "женски цитати".

 74. 74 Профил на Николай Суков
  Николай Суков
  Рейтинг: 8 Весело

  Прекрасна заложба по хубав повод. Честити да сте красиви дами.

  Nick
 75. 75 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#22] от "Сд":

  Ти много неща не си виждал, значи ли че не съществуват?
  Отвори очите малко по широко от твоя квартал

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 76. 76 Профил на PrimumNonNocere
  PrimumNonNocere
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Възрастта за пенсиониране на мъже и жени ще се изравни до няколко години.
  Как ще изравним времето за получаване на пенсии след като някои живеят над 90 години? Какво да правим тези пенсионери, които "неправомерно" живеят по-дълго от средното време за получаване на пенсии? Ще им спираме пенсиите ли?
  До коментар [#53] от "pamela":

  Не се коси како. Само за няколко години ваксинациите за "естествената" пандемия ще оправят нещата така добре, че единствено ще оцелеят тези пенционери, които са си възпитали децата добре и които ще живеят заедно с тях, като им помагат доколкото могат.

 77. 77 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#73] от "daskal1":

  Ами не е цитати, в случая Квоте е квота. Става въпрос за женските квоти в бизнеса и управлението —колко да са жените в бордовете и колко мъжете. Статията дето пуснах линка е много интересна, дано гугъла я преведе добре, да хване нпансите на думите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 78. 78 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Поредната простотия.👎👎👎 Не може различните да са равни. Всеки има предимство в нещо.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 79. 79 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1387 Гневно

  За това глупаво противоставяне на половете назная от къде да започна коментара си.
  Преди всичко искам да обърна внимание на форумните либерални фанатици, които цинично и с наслада обичат да обиждат българите на "балкански мачовци", че историята на България, нашата възрожденска литература и нашата народопсихология показват едно дълбоко уважение към жената - майка, възлюбена или дъщеря. Нека вземем примери от творчеството на Вазов - всичко в неговата литература е взето от реалния живот. Къде при него можем да намелим "мачовско"отношение къв жената? Докато в Англия, Франция и Русия жените не са имали право да учат ние имаме девически училища и жени учителки. Райна Попгеоргиева, баба Тонка, майката на Васил Левски, сестрата на Васил Петлешков, жените от Батак имат място в националното съзнание редом до своете мъже. Те са на този пиадестал не защото сме прочели статията да това "равенство", а защото българският народ винаги оценява своите герои по заслугите, каквото и да обичаме да си говорим.
  Цинично и предателско спрямо нашите деди е "политкоректното" поведение, което някакви смешници се опитват пробутат като "модереност" или "напредничавост".
  За нас, българите, жените са повече от равноправни. Те са нашите достойни майки, баби, съпруги и дъщери. Незная в България някога да са били убивани (както в Азия) женските чеда, да са продавани в господарските имения (както в Западна Европа) или изоставяни на животните (както в Африка)... Не. Ние винаги сме уважавели хората по техните заслуги, а не по полът им.
  Някой българин да се срамува, че има дъщеря? Да я спира от образование? Не. И това е факт още от Възраждането. Стига вече с тая безобразна либерастка пропаганда!
  Прочетете си семейната история. Вижте колко от вашите баби или прабаби са били лишени от нещо ЕДИНСТВЕНО защото са жени. Разбира се, не всеки може да осигури най-доброто образование на децата си, но имал ли е възможност всеки го е правил, независимо дали има син или дъщеря.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 80. 80 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Изложбата е грозна и скудоумна.
  Повечето плакати са груби. Не искам груби жени.
  Повечето послания на плакатите са първопланови. Като висш бозайник имам добре развита втора сигнална система, че дори и абстрактно мислене - като висш примат.
  Хората - независимо от пола, възрастта , образователния и имуществения ценз, расата, религията (или липсата й) трябва да са равни
  а) пред Бога
  б) пред смъртта
  в) пред законите и държавата.
  Всякакво друго равенство е неестествено, наложено е насилствено и не е удържимо в дългосрочен план.

  E PLVRIBVS VNVM
 81. 81 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#79] от "olexander":

  Ами просто не е вярно. И е лесно проверимо.
  1. Девически училища - в България това е феномен от средата на XIX век. В Западна Европа и САЩ - от XVIII век.
  2. На жените в България - особено във висшето общество - преди 1947 - не се е позволявало да работят. Били са точно и единствено това - майки, съпруги и дъщери. Баба ми (*1913) е била милионерска щерка в Бургас. През 1931 завършва с пълно отличие бургаската девическа гимназия и казва на прадядо, че иска да учи математика. Неговата реакция е "Защо ти е да учиш? Ти си богата и ще се омъжиш добре - мъжът ти ще те гледа. Учат мъжете, да издържат семейство, а от жените - бедните, защото трябва да работят и леките жени, защото си търсят мъже."
  Баба ми го врънка 3 години - и нищо. Брат (*1904) й завършил Робъртс Колидж в Константинопол и от там си довел съпруга - дъщеря от едно от много богатите семейства в София. Баба не се сдържала и попитала, дали снаха им е бедна, или е лека. Прадядо я нахокал.
  3. В Западна Европа феодализмът не е позволявал да се продават свободни християнки. Имало е роби, но те са били вносни - от Африка и от америките. В отделните европейски страни робството е премахнато в периода 1792-1833. В Османската империя - за Румелия и Анатолия - 1876 с първата Османска Конституция. В африканските земи на империята не е изчезнало до самото й падане 1918 - 22. За сравнение - в Русия феодалната система е позволявала продажбата на крепостни - до отменянето на системата 1861-63.

  E PLVRIBVS VNVM
 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#77] от "DDR":

  Прав си, движението за правата на жените в Германия се развива по подобие на движението на правата на афро-американците от 1960-те в САЩ, като постепенно се приоритизират въпросите за участието на жените в ръководните дейности във всички сфери.

 83. 83 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 365 Любопитно

  Е-ха, пропагандата продължава: "Според данните от ЕП преди пандемията всяка пета жена в ЕС е била засегната от домашно насилие, а след избухването ѝ броят на пострадалите се е увеличил поне с 30 %. "Хайде посмалете малко, а? Тези цифри за нищо ги нямат... Иначе и аз искам равенство - в изисквания трудов стаж и възраст за пенсиониране, в срока за получаване на пенсия след пенсионирането и т.н. Като толкова търсим равенство да е за всичко или май не искаме това, а само за каквото ни изнася...
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  Гледането на деца и домакинската работа също се признава за трудов стаж. За това забравихте ли?!

 84. 84 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 365 Любопитно

  Взе да става банално! Какви права имат мъжете, които жените нямат?!?
  —цитат от коментар 14 на Stargate


  Например право на равно заплащане при равно образование и трудов стаж. Освен това не говорим само за жени в развитите страни, а в целият свят. Има много държави, където жените не са равноправни на мъжете.

 85. 85 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Всъщност равенството е слабост, но глобалните комунисти няма как да си признаят това.
  Защо равенството е слабост ли? Защото когато всеки се е пръкнал на тоя свят е надарен с различни възможности. Така природата създава еволюцията и оцеляват най приспособимите. А от историята знаем че когато човек се намесва в природата нещата обикновенно завършват в полза на природата.

  Защо обаче ви се натрапва тази пропаганда? Много просто - всяко правителство както всеки тумор търси да се умножава на гърба на индивида. Пропагандата за равенството им дава възможност да създават повече правителствени програми и да хранят повече държавни толупи: ерго повече кражба от данъкоплатеца. 🤷🏻‍♂️

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 86. 86 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Ако за една и съща работа, на жените се плаща по-малко от колкото на мъжете, защо фирмите продължават да назначават мъже?

 87. 87 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 151 Неутрално

  За какво равенство говорим, щом мъжете не могат да раждат?
  —цитат от коментар 24 на atmanpg


  Много си изостанал от времето, брачед.
  Има много, ето само един пример.
  https://www.theguardian.com/society/2019/apr/20/the-dad-who-gave-birth-pregnant-trans-freddy-mcconnell

 88. 88 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Т.е., понеже мъжете са физически по-силни, автоматично трябва да бъдат смятани и за по-умни и да имат повече права? Ами тази ви опорна точка, която се надпреварвате да повтаряте, още говори точно за обратното. Все едно аз да ви кажа: ами хайде като сте толкова важни, елате да раждате :) Физическите данни нямат нищо общо с равенството между хората и правата им.

 89. 89 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#79] от "olexander":

  Бабите и прабабите ми са били лишени от гимназиално образование точно и единствено поради това, че са били жени. Братята на бабите ми са с висше образование.
  Когато дядо бил войник, баба нямала пари дори за пощенска марка, за да му изпрати писмо. Свекърът категорично отказвал да ѝ даде. Майка ѝ, прабаба ми, тайно продавала някакви вещи, за да набави заветните 25 лв. тогавашни пари, колкото струвала пощенската марка. Затова след войната дядо купил на баба подарък шевна машина, за да може, случи ли се нещо с него, да има хляб в ръцете си.
  Същата тази прабаба, която тайно помагала на дъщеря си, беше невероятна певица. Канена неколкократно за записи в радиото, но принудена да откаже, защото съпругът и баща ѝ били против.
  Този манталитет и отношение към жените не е изкоренен и до днес. Например, масово явление и досега е домакинската работа и отглеждането на децата да се смята за задължение на жените, независимо дали работят или не.
  Та не ми говорете врели-некипели за пълноправие и уважение.

 90. 90 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#89] от "murttle":
  Явна твоето семейство е такова. Имам друг поглед от моята камбанария, съжалявам.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 91. 91 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#90] от "olexander":

  Дадох пример със семейството си, за да илюстрирам твърдението си. Такова е положението в повечето семейства до 40-те години на 20 век, каквото и да твърдите от вашата висока "камбанария". Така беше във всички роднински, приятелски и познати семейства от онези поколения. Има статистики, има исторически извори – не е трудно да се провери. Момичетата с гимназиално образование са били малко, а тези с висше – рядкост. Колкото и да ни е тъжно да го признаем, едва "социализмът" дава реална възможност на всички момичета да получават образование наравно с момчетата. И дори тогава, а май и до днес в по-изостанали места и общности за момичетата все така няма същите възможности като за момчетата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK