На живо

Коронавирусът в България: Властите подготвят нови ограничения (хронология)

Избрано от редактора
Костадин Ангелов

© Георги Кожухаров

Костадин АнгеловТочно година след регистрирането на първите случаи на коронавирус в страната, България се намира на прага на трета вълна на заразата, а властите обмислят как да затегнат противовирусните мерки. За седмица инфектираните и починалите с коронавирус се увеличават с 30 на сто. Средната заболеваемост в страната достигна 340 души на 100 хил. население за последните две седмици (при 250 миналия понеделник). За седем дни хората, които са постъпили в лечебни заведения заради вируса се увеличават с 12%. Властите отчитат, че в столицата положението със специално отделените за целта болнични легла вече е тревожно.


Според направените генетични изследвания преобладаващата част от случаите са причинени от т.нар. британски вариант на SARS-CoV2 (вирусът причинител на COVID-19). Проучването, направено през първата седмица на март, е установило, че в страната засега не циркулират останалите мутации - южноафриканска, бразилска или нигерийска. Най-важните новини за коронавируса днес вижте в хронологията в статията. За ситуацията по света - тук.
Инфекциозните отделения трябва да се финансират от държавата, а не от Националната здравноосигурителна каса. Това мнение изрази пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Той обобщи уроците, които здравната система е получила в резултат от разпространението на коронавируса. В нормално време тези структури не са натоварени, но трябва да се поддържат в готовност, ние и не искаме постоянно да горят пандемии, коментира медикът.


Друг проблем, който според него е станал видим през последната година, е недобрата осигуреност с медицински кадри по региони. Над 50% от лекарите и сестрите са в София, Пловдив и Варна, подчерта д-р Маджаров.

Подготвя се връщане на мерките след като има региони с 500 заболели на 100 хил. души

Обмислят се нови ограничения - намаляване на вечерния час за нощните заведения, носене на маски на открито, ограничения за посещения на моловете и фитнесите, онлайн обучение, ограничения за пристигащите от региони, където коронавирусът е с голямо разпространение. Това е обсъждал днес Националния оперативен щаб и представители на 28-те регионални здравни инспекции , съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.


Все още не е решено дали мерките ще се прилагат на национално ниво или на регионално. Причината е, че вече има няколко области е преминат прагът от над 500 заразени на 100 хил. от населението, докато в други области разпространението на коронавируса е много по-слабо. Унифициран подход е невъзможен, подчерта той.


Заболеваемостта на 14- дневна база на национално ниво все още не е преминала 300 на 100 хил. души население, но седемдневната - да, добави министърът.


Изборите ще бъдат проведени в безопасна среда.


Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Щабът внимателно ще се прецени кои от мерките ще донесат добавена стойност, но няма да вървим към забраняване, каза министърът.


Той заяви, че изборите ще бъдат проведени в безопасна среда и призова да не се използва темата за политически цели и спекулации.


Допълнителни противоепидемични мерки въвеждат в област Плевен, съобщи БНР като се позова на информация от областния управител Красимир Трифонов.


След като вече бяха ограничени свижданията в болничните заведения, от 11 до 22 март по решение на областния щаб се прекратяват плановият прием и плановите операции. Носенето на маски на открито става задължително. От щаба призоваха родителите при възможност да гледат децата си вкъщи, да се ограничи посещаемостта на деца в детските градини и деца в предучилищна възраст от областта

Точно преди година - в нощта на 7 срещу 8 март, властите официално потвърдиха първи случаи на заразени с коронавирус в България. Те бяха на 27-годишен мъж от Плевен и 75- годишна жена от Габрово. Каква беше обстановката тогава - "Дневник" припомня репортерските разкази от Габрово и от Плевен.


Фотогалерия: Плевен по време на коронавирус >

И болниците в Благоевград спряха плановия прием

От днес до 22 март се преустановяват плановият прием и оперативна дейност в лечебните заведения в Благоевград, съобщи официалният държавен сайт за коронавируса.


Изключения се допускат за трансплантациите на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.


В цялата област се забраняват и болничните свиждания, освен за пациентите в терминален стадий.


Ограничения за планов прием и операции въведоха вече София-град, Бургас, Велико Търново, Шумен, Ямбол и някои болници във Варна.

Ръст с една трета на заразените и починалите с коронавируса SARS-CoV2 на седмична база показват данните на Единната информационна система. За периода 1 - 7 март новорегистрираните случаи са 13 105 срещу 10 267 за последните седем дни на февруари. Резултатите са при почти еднакъв брой направени тестове - около 78 хиляди. Броят на заразените расте без прекъсване шеста поредна седмица - от края на януари насам. С около 12 % повече за седмица са и запълнените места в болниците - 885.


Починалите се увеличават на седмична база за втора поредна седмица, като следва посочваното от специалистите разминаване от около четири седмици между скок на инфектираните и на смъртните случаи. За изминалите седем дни жертвите на коронавируса са 426 при 328 за предходния период ( виж графиката).


Статистиката отчита и близо 50 на сто увеличение на излекуваните от COVID-19 - 7365 срещу 4999.


Със заповед на директора на регионалната здравна инспекция от днес


в София спират плановия прием и операции


във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове. Изключение от ограничението ще се прави само за на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.


Забраняват се свижданията в болниците, като посетители ще се допускат само при терминално болни.

Полицай и общинар осъдиха властите заради карантина

Полицай от Варна и общински съветник от Хасково осъдиха регионалните здравни инспекции заради неправомерно наложена карантина, съобщава електронното издание на вестник "Сега", като описва случаи от съдебните регистри. Според вестника делата за отмяна на карантина струват поне по 500 лв. на здравните власти, без да се отчитат възможностите потърпевшите да търсят обезщетения за вреди.


В единия от описаните случаи служител на реда е бил изолиран заради снимка във "Фейсбук", на която обаче не е бил с посочения за негов контакт. Съдът приема, че местната здравна инспекция не е установила фактите около случая. В другия общинар от Хасково, който е поставен под карантина заради снимка с тенисиста Григор Димитров. Подробности - тук.

Eдинствената засечена досега в страната мутация е британската

Коронавирусът в България: Властите подготвят нови ограничения (хронология)

© Георги Кожухаров

Всички описани досега по света мутации на коронавируса се покриват от използваните ваксини, с изключение на засечената през декември 2020 г. нигерийска - това обясни в интервю за БНТ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за коронавируса порф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че при нигерийския вариант на вируса имунизацията не предпазва от заразяване, но боледуването е леко и не се стига до болница. По думите му ако се появят и нови мутации,


производителите на ваксините са в състояние до месец


да приведат препаратите дотам, че да отговарят на тях. В отговор на въпрос Кантарджиев каза, че ако се появи вариант, който не се покрива от съществуващите ваксини, може да се наложи през есента да се поставя нова доза, но засега този въпрос не стои.


Кантарджиев препоръча преболедувалите COVID-19 да си поставят само една доза ваксина и това да стане през есента. Цялото интервю може да видите тук.

Над 70 на сто от случаите на коронавирус в България се дължат на британския вариант, а останалите цикрулиращи по света мутации - южноафриканска, бразилска и нигерийска, не са открити досега в страната.


Това съобщава Центърът за заразни и паразитни болести на базата на резултатите от направено през първата седмица на март целогеномно секвениранe на 413 проби на SARS-CoV-2 (вируса, причиняващ COVID-19) от пациенти в страната. Целогеномното секвениране е високоспециализирано генетично изследване, при което се търси т. нар. S ген в шипчестия протеин, с който коронавирусът атакува клетката.


При изследването на пробите, направено в България и в Германия, са търсени всички варианти на вируса, но е доказан единствено британският - в 303 от пробите, се уточнява в съобщението. Мутацията е открита в 15 области:

Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол

Средно за страната 73.37% са британски вариант,


се казва в съобщението на Центъра за заразни и паразитни болести. Уточнява се, че за пробите през последните седмици честотата му се увеличава, особено за областите София, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Сливен.

От началото на ваксинационната кампания в края на 2020 г досега в София са получени 105 хил. дози ваксини и са раздадени 95 хил. дози, съобщи шефът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев в интервю за "Нова телевизия". По негови данни


в столицата са ваксинирани 85 хил. души,


като най-много са хората над 65 г, лекарите, педагогическите специалисти и служителите от основни инфраструктурни обекти (става дума за поставени дози, а не за брой хора, завършили ваксинационния курс с две дози - бел.ред.)


Пенчев увери, че за всички поставени дози от препаратите на "Пфайзер/БионТех" и "Модерна", при които второто инжектиране е в рамките на месец, се пази втора доза. Доставения препарат на "Астра Зенека"/Оксфордския университет е приложен изцяло, но "сме сигурни, че вносителят ще успее да компенсира доставките, за да има достатъчно за втора игла".

Половината болнични COVID легла в София са заети

"На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно - през последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично", съобщи в интервю за "Нова телевизия" директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев. Той уточни, че
до момента в столицата са заети 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи.

Пенчев увери, че поддържа постоянен контакт с директорите на болниците в София и че при нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. По думите му има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост. Той обаче подчерта, че най-големият град в страната все още е далеч от своя "кризисен лимит".

Пристигна нова пратка с ваксини на "Пфайзер/БионТех"


Нова пратка с ваксини на "Пфайзер/БионТех" пристигна тази сутрин в София, съобщи "Нова телевизия". Доставените дози са 21 600 - достатъчни за имунизирането на 10 530 души. От летището те трябва да бъдат транспортирани до регионалните здравни инспекции в страната.


Очаква се всеки понеделник на март да идват същите по размер пратки от този препарат, уточни пред "Нова телевизия" директорът на столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. До момента доставените в България дози от ваксината на "Пфайзер/БионТех" са 192 700.


Заболеваемостта в страната достигна 340 на 100 хил. души

Коронавирусът в България: Властите подготвят нови ограничения (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Средната заболеваемост в България от COVID-19 е 340 на 100 хил. души население, сочи официалната статистика.


Всички официално оповестявани показатели за развитието на пандемията в страната бележат значителен спад, както е традиционно за понеделник, когато част от информацията от почивните дни не е подадена. Според обявената информация в неделя са регистрирани едва 497 нови случая, открити при направените 2 971 теста. Те са съответно три и четири пъти по-малко, отколкото в събота.


В болници за последното денонощие са настанени нови 147 души, така общият брой на хоспитализираните достига 5 776 души, от които 456 имат нужда от интензивна грижа. В почивната неделя са поставени 1513 дози ваксини в страната. Повече за данните за деня вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK