С бутафорната си крепостна стена Созопол трябвало да конкурира Дубровник

С бутафорната си крепостна стена Созопол трябвало да конкурира Дубровник

© Община СозополБутафорната крайбрежна крепостна стена в Созопол, част от която трябва да бъде съборена след решението на Бургаския Районен съд, трябвало да направи от града "конкурент на Дубровник". Това показват публикации в страницата на местната администрация от 2011 г., когато с проекта за стената градът е кандидатствал в конкурса "Чудесата на България". Още през 2013 г. част от възстановената крепостна стена в Стария град в Созопол обаче е била


обявена със съдебно решение за незаконна


тъй като на мястото не са били открити части от античен паметник. Това каза днес пред Би Ти Ви кметът на града Тихомир Янакиев.
Въпреки съдебното решение стената не е била премахната заради съдебни процeдури, продължили до края на миналата седмица. "Това е второ дело по този казус като първото е касаело законността на стената в тази част, каза днес Янакиев. Съдът е постановил че в тази част (от стената) има закононарушения които предполагат събарянето й , а общината трябва да го приеме защото


решенията на съда трябва да се изпълняват


Според Янакиев обаче администрацията му ще обжалва присъдата на Бургаския районен съд в частта й, според която общината трябва да покрие разходите по съдебното дело в размер на 1500 лв. "Ние сме изготвили проекта за премахване на част от стената, който е внесен в Националния институт за паметниците на културата и чака одобрение", каза още Янакиев.


Проблемът с бутафорната част от възстановката на крепостната стена край Стория град в Созопол стана публичен след решение на районния съд в Бургас от 4 варт. т.г. Делото е заведено от Иван Манолов, собственик на имота, в който е била построена стената. Там се намирала родната му къща - паметник на културата от 17 - 18 в. Тъй като тогавашния й собственик - община Созопол не намерила пари да я реставрира, сградата рухнала. По-късно на нейно място Манолов направил заведение, което също не оцеляло дълго. През част от него най-напред преминала бутафорната крепостна стена, а след като била завършена, скрила напълно и гледката към морето.


Още през 2014 г.


Административният съд в Бургас е отменил строителното разрешение


издадено от бившия главен архитект на Созопол. Сред аргументите на съда тогава е и фактът ,че за строеж не е приложена част "Геодезия", която би трябвало да определи точното пространствено положение на стената, нейната височина и ширина. Освен това в съдебното решение е записано, че в следствие на извършеното по незаконен начин строителство от имота на Иван Манолов е отнета площ от около 6,5 кв.м."Още повече, че в участъка пред неговия имот не е бил наличен съществуващ крепостен зид, който да се консервира или реставрира, поради което на място е бил изпълнен изцяло нов каменен зид с височина 3,10 м.", пише още в решението на Бургаскя Районен съд от 4 март.
Второто дело, заведено по същия казус от Иван Манолов е по Закона за собствеността.


В мотивите на съда да се произнесе отново в негова полза е записано, че според привлеченото вещо лице на мястото на зида, преминал през частния имот,


няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник


По тази причива заключението му гласи, че става дума за новоизградена стена, която не педставлява възстановка на архитектурен паметник от Античността или Средновековието. Вещото лице по делото е констатирало също, че с новопостроената стена е затворена улицата, която осигурява достъп от имота на ищеца до крайбрежната алея, като му е отнет и изгледът към морето. Това от своя страна препятства ползването на собствеността по предназначение - като сезонно заведение".


Според адвокатите на местната администрация в Созопол, по времето, когато тя е оглавявана от бившия кмет на града Панайот Рейзи обаче, стената е "архитектурно-строителен паметник на културата и частичното й премахване ще го увреди".


Така въпреки съдебното решение за незаконност на стената, издадено още през 2014 г., Рейзи не предприема нищо, за да го изпълни.


В т.нар. "реставрация на крепостната стена на Стария Созопол" са вложени над 1 млн. лв., показват публикации в сайта на местната администрация. Инвестиционният й проект и включвал "консервация и реставрация на крепостна система -"Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР "Старинен Созопол". С него общината е кандидатствала и за място в класацията


"Чудесата на България"


с награден фонд от 10 млн. лв., осигурени от Министерството на финансите. Именно по време на церемонията за присъждане на наградите, преминала под патронажа на премиера Бойко Борисов, бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи обявява, че изграждането на крепостната стена било "част от мегапроект, с чиито завършек Созопол би конкурирал перлата на Адриатика- Дубровник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK