Според съда Горанов и комисията по хазарта са бездействали необяснимо спрямо Божков

Според съда е необяснимо както бездействието комисията по хазарта, така и на самия министър на финансите Владислав Горанов спрямо хазартния бизнес на Васил Божков.

© Дневник

Според съда е необяснимо както бездействието комисията по хазарта, така и на самия министър на финансите Владислав Горанов спрямо хазартния бизнес на Васил Божков.Административният съд в София (АССГ) е отхвърлил огромна част от претенциите на свързаното с бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков "Еврофутбол" ООД, но в същото време е отправил сериозни критики към бездействието на държавата в лицето на комисията по хазарта и министерството на финансите, които са довели до неплащането на милиони данъци и такси. Това става ясно от решението на съдия Антоанета Аргирова от 8 март, съобщава "Сега" в публикация по темата.


Съдът се произнася по жалбата на "Еврофутбол" срещу акта на ДКХ за такси и лихви за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. за 328.88 млн. лв. От тях 261 млн. лв. са такси, а 67.7 млн. лв. са лихви. Таксите и лихвите са начислени след началото на проверките и разследванията срещу Васил Божков и бизнеса му, когато държавата реши, че години наред таксите и лихвите са начислявани и плащани по грешен начин, който обаче според Божков е позволен от закона. Решението на съда не е окончателно.


Отменен е акт за малко над 30 млн. лв. такси и лихви. Въпреки решението в полза на държавата съдът не спестява критики към министерството и бившия финансов министър Владислав Горанов.
Съдия Аргирова подчертава, че законът изобщо не е ясен и че ако е бил, не е било нужно комисията по хазарта да пише правила, по които да събира таксите.


"Ако една норма е неясна заради недобра редакция, без значение каква е причината за тази недобра редакция и запазването й във времето, не създава основание нито за неприлагане на нормата, нито за неправилното й прилагане", обяснява съдът. И допълва, че неяснотата се преодолява с тълкуване, което е задължение не само на съда, но и на изпълнителната власт.

"Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период - повече от 5 години - спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта", подчертава съдебният състав, цитиран от "Сега".

За този 5-годишен период комисията по хазарта е трябвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Съдебният състав подчертава, че е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавен надзор над хазарта, така и бездействието на самия министър на финансите, към който е комисията по хазарта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK