Омбудсманът с остро писмо до кмета на Варна заради идея за събаряне на 100-годишно училище (допълнена)

Училището, което общината във Варна има намерение да събори, е разположено в терен от 13 дка.

© Скрийншот от Google maps

Училището, което общината във Варна има намерение да събори, е разположено в терен от 13 дка.В остро писмо до кмета на Варна Иван Портних омбудсманът Диана Ковачева е възразила срещу идеята на местната администрация да закрие и разруши 100-годишното училище "Св. Иван Рилски", за да построи на негово място сграда за една от градските езикови гимназии. Писмото е било получено в общината на 8 март, а освен до кмета на Варна то е адресирано и до председателя на общинския съвет Тодор Балабанов. То е отговор на подписка от над 250 души, изпратена до Ковачева с молба за подкрепа за запазване на основното училище.


Сградата е разположена в


терен от 13 дка в оживен район на Варна,
където са разположени и два от най-големите търговски центрова в града. Един от фактите, които будят най-голямо недоумение след решението за събарянето на училището, обаче е е, че само преди година общинската администрация е похарчила близо 260 хил. лв. за основен ремонт и реконструкция на спортните площадки в училището. Малко преди това пак за сметка на общинския бюджет на стойност, надхвърляща 700 хил. лв., е била извършена подмяна на покрива и дограмата му, изградена е била и нова отоплителна инсталация.


Съмненията в чистите помисли на местната администрация във Варна за строеж на нова сграда за V езикова гимназия "Йоан Екзарх" са подхранвани и от начина, по който идеята за разрушаване на 100-годишното училище "Св. Иван Рилски" стана обществено достояние. Пред местното издание Moreto.net директорката му Юлияна Иванова разказва, че е била информирана за намеренията на кметската администрация едва в началото на годината. В разпространената информация обаче е била представена единствено идеята за строителство на нова училищна сграда, но не и за разрушаването на съществуващата в момента.


"В обществено достъпните документи и в представянето на информацията за новата сграда на V езикова гимназия "Йоан Екзарх"


не ставаше и дума, че ще бъде съборено друго училище,


казва Иванова. Определеният терен за строителството бе посочен единствено с като урегулиран поземлен имот, свободен за строеж, сякаш там има дупка или поляна. В същото време като административен адрес на гимназията бе даден този на училище "Иван Рилски."


Така според Юлияна Иванова гражданите са били лишени от пълната информация за намеренията на местната администрация, а така е било възпрепятствано и участието им в общественото обсъждане на проектобюджета на община Варна.


Вторият опит за прикриване на информация


е бил направен от администрацията на общинския съвет във Варна. След обсъждането на проекта от местната комисия "Наука и образование" към съвета от пресцентъра му разпространяват съобщение до медиите, в което информация за това, че ОУ "Свети Иван Рилски", предстои да бъде съборено, а учениците и учителите в него - прехвърлени в друго училище, няма. Вместо това е съобщено следното: "Предвижда се в нов дом да се премести Гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ "Йоан Екзарх".


"Гражданите изразяват разочарованието си от намерението на община Варна да разруши сградата и на терена да построи друга - за нуждите на друго училище, пише още в писмото на омбудсмана Диана Ковачева до кмета на Варна. Според тях разрушаването на училището ще изложи на


риск от отпадане на децата от образователната система


и изразяват тревогата си от последствията които ще понесат децата им от това решение."


В писмото си Ковачева отправя препоръка към кмета на Варна искането на гражданите за запазване на Основно училище "Св. Иван Рилски" да бъде разгледано, за да не бъде застрашен достъпът на учениците му до качествено образование.


"Бих искала да подчертая, че с оглед на силния обществен отзвук решението по този въпрос е необходимо да бъде взето след широко обсъждане на проблема с гражданите, след участието им в обществени дискусии по темата. Очаквам с резултата да бъда запозната в законоустановения срок", завършва писмото на Ковачева до Иван Портних.


Училище "Св. Иван Рилски" е изградено след Междусъюзническата война с парично дарение на варненското сем. Трошеви. В грамотата за дарението е посочено и желанието им средствата да бъдат вложени "за изграждане на училище на децата от квартала". За да изпълни волята на дарителя, някогашната общинска администрация във Варна осигурява терен от 13 дка, в който започва строителството.


Именно привлекателността на този терен в оживена част на Варна сега е един от основните мотиви за подозренията, че зад идеята за строителство на нова сграда за гимназията "Йоан Екзарх" са прикрити инвеститорски интереси. Имотът се намира в непосредствена близост до два търговски центъра и има добре развита транспортна и търговска инфраструктура.


Ден след като този текст беше публикуван в "Дневник" общинската администрация във Варна разпространи съобщение, в което отрича да има планове за събаряне на училище "Св. Иван Рилски". Публикуваме го без редакторска намеса:


"Няма внесено предложение в Общински съвет - Варна за събаряне на сградата на ОУ "Иван Рилски", за закриване, преместване или вливане на училището, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна. Извършено е проучване на заетите образователни площи в отделните училища, с цел поетапно преминаване на едносменен режим на обучение в общинските училища, тъй като трябва да бъдат изпълнени изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба 10 от 2016 г. Данните сочат, че през учебната 2020/2021 г. в ОУ "Иван Рилски" има 240 ученици, 10 паралелки, 2 подготвителни групи за деца на 5 и на 6 години. Сградата е строена през 1921 година и не е архитектурен паметник, няма достъпна среда и не отговаря на изискванията на наредбите за физическа сигурност на строежите. Броят на учениците в някои паралелки е критично малък: 1А клас - 14 ученици; 1Б клас - 15 ученици; 4А клас - една паралелка с 15 ученици. 18 от записаните деца не посещават присъствено занятията, а се обучават в Центъра за специална образователна подкрепа. Общият брой на учениците през последните години намалява. ОУ "Св. Иван Рилски" не отговаря на критериите за защитено училище (основно училище става защитено, в случай че бъде закрито или преобразувано и поне десет деца пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище).


В съседство се намират още две училища - СУ "Елин Пелин" и ОУ "Отец Паисий", на отстояние от ОУ "Иван Рилски" съответно на 1800 м и на 800 м. Две трети от техния сградния фонд е свободен. Сградата на СУ "Елин Пелин" е строена през 1961 г., броят ученици е 321, паралелки са 15. Има 2 подготвителни групи за деца на 5 и 6 години. В училището има спортна зала, спортни площадки, достъпна среда. Сградата на ОУ "Отец Паисий" съответно е построена през 1953 г., учениците са 164, има нов физкултурен салон.


Не така стои въпросът в други райони на Варна, където има по 2000 деца в една и съща сграда. Например, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и ОУ "Захари Стоянов", Пета Гимназия и ОУ "Георги Раковски" в район "Приморски". Затова предстои да се търсят решения, които ще бъдат подробно обсъдени с всички заинтересовани страни.


През последните години Община Варна е изградила много нови детски градини, а на мястото на стари бараки и пристройки вече има нови модерни сгради, като ДГ "Мир", ДГ "Иглика", ДГ "Карамфилче". Възстановено бе НУ "Васил Левски", опазена бе сградата на бившето оздравително училище, което ще бъде превърнато в модерна образователна база. Категорично не отговарят на истината твърдения, че на мястото на Професионалната гимназия по електротехника (електротехникума) ще бъде построена новата сграда на Математическата гимназия. Кампусът ще бъде изграден отделно, а Електротехникумът се запазва с всички негови функции. Обръщаме се с апел към политическите сили да не използват образователната система като място за предизборни битки, заявяват от дирекцията".


Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Разумът няма да спре другаря кмет.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Не съм вярвал, че Варна може да стане по-зле, в сравнение с периода от време преди 20 години, когато живеех там. Портних не само трябва да лежи за дълго, но и да му се отнеме българския паспорт.

 3. 3 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Варна много скоро ще добие архитектурата на Манастирски Ливади (в София)

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Гневно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Г?з глава затрива...

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Тази пък била против да се строи училище, за да пазим съборетината!? То бива щуротия ама чак толкова...

 6. 6 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 717 Неутрално

  13 декара са туй бе! Който много иска да уми, да оди в Повеляново! Ама за ко има да са учи някой, дет е станал на 13?!? То ако до сега не е научил всичко, което му трябва, начи за нищо не става!

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Разумът няма да спре другаря кмет.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Иван Портних e класически гьонсурат а Варна става все по-зле!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Бе как училище ше седи там. Бутай!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 672 Гневно

  ДНЕВНИК, да бяхте взели да публикувате снимка на сградата, а не някаква тъпотия от Google Earth, която никому не върши работа...

 10. 10 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "bretschneider":

  Варна? Архитектура?? Инфраструктура???
  То е един хаос нескончаем...

 11. 11 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 660 Неутрално
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  ДНЕВНИК, да бяхте взели да публикувате снимка на сградата, а не някаква тъпотия от Google Earth, която никому не върши работа...
  —цитат от коментар 9 на Sir Humphrey


  Няма кореспонденти на терен...

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  И това , и онова другото срещу печатницата, ще е много хубаво да се построят наново !

  [email protected]
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Неутрално
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Лаком терен, много "неизползвана незастроеня площ"...

 16. 16 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 861 Весело

  молче и апартаменти ще има за учащите там,какво недоволстват от другаря портних след кат варненци сами си го избрахте:))

 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Тая е Мая Манолова 2.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Училището простояло 100г, а хексагоналния пето###ник "1300 г.България" дори 40 не изкара.

 19. 19 Профил на Nikolay Nikolov
  Nikolay Nikolov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "сграда за една от градските езикови гимназии, нова сграда за V езикова гимназия "Йоан Екзарх" ."

  Във Варна има само 2 езикови гимназии 1ЕГ и 4ЕГ, и двете гимназии имат сгради.
  5 гимназия никога не е била езикова гимназия и надали ще бъде

 20. 20 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nikolay Nikolov":

  На пета им викаха лузърите, на които не им е стигнал бала да влязат в първа.

 21. 21 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#19] от "Nikolay Nikolov":

  Пета не бяха ли в “Чайка”?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 22. 22 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bullet":

  Пета са на края на чайка. От другата страна е китайската стена.

 23. 23 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Гневно

  Не съм вярвал, че Варна може да стане по-зле, в сравнение с периода от време преди 20 години, когато живеех там. Портних не само трябва да лежи за дълго, но и да му се отнеме българския паспорт.
  —цитат от коментар 2 на pantyshot


  Варна сега е по-зле от Сталин на времето!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Много апетитен за застрояване имот

 25. 25 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nikolay Nikolov":На пета им викаха лузърите, на които не им е стигнал бала да влязат в първа.
  —цитат от коментар 20 на pantyshot


  През 80-те трета беше No.1

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 26. 26 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Тая е Мая Манолова 2.
  —цитат от коментар 17 на Alarmstufe: Rot

  А Портних какво е?

 27. 27 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Дай им на тези да разрушават,
  тези, които нищо не създават.

 28. 28 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1000 Неутрално
 29. 29 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Защо ще разрушаваш монолитна сграда - училище! на 100 години, с току-що извършен ремонт за един милион лева на покрив, дограма, отопление и спортни площадки? За да строиш друго училище?!? Нямам думи...

 30. 30 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Преди 100 години направено,
  още успешно употребявано.

 31. 31 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Голями майстори сме имали,
  сега самохвалци сме събрали.

 32. 32 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":

  Вампире, бе как търговски обекти да стоят там. Преди 100 г. не тъй са мислели хората. Да бутнем тях, дали няма а е по-добре? В близост са старите гробища, а някога е било края на Варна. Виждаш къде са строени у-ща - далеч от разни изкушения, децата да се посвещават само на четмото и писмото, на знанието. Сега...

 33. 33 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1189 Весело

  До коментар [#16] от "Ivan Ivanov":

  Едва ли. Портних е като кол за домати - дет го забучиш, там седи. Сложиш го за кмет, мет ще е. Ще го въртиш по посока на слънчевата светлина и да слънчаса, не можеш го смениш.

 34. 34 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#22] от "pantyshot":

  🤣
  Ако Пета е накрая на “Чайка”, то Математическата и Спортното къде са? Китайската и “Кольо Фичето” са в “Левски”.
  Та ако Пета ще се мести, от “Чайка”, сегашната сграда и терен, за какво са предназначени?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 35. 35 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#34] от "Bullet":

  Грешно се изразих. Исках да кажа, че пета е накрая на чайка близо до 8ми приморски, от другата страна на който е китайската стена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK