Омбудсманът с остро писмо до кмета на Варна заради идея за събаряне на 100-годишно училище (допълнена)

Училището, което общината във Варна има намерение да събори, е разположено в терен от 13 дка.

© Скрийншот от Google maps

Училището, което общината във Варна има намерение да събори, е разположено в терен от 13 дка.В остро писмо до кмета на Варна Иван Портних омбудсманът Диана Ковачева е възразила срещу идеята на местната администрация да закрие и разруши 100-годишното училище "Св. Иван Рилски", за да построи на негово място сграда за една от градските езикови гимназии. Писмото е било получено в общината на 8 март, а освен до кмета на Варна то е адресирано и до председателя на общинския съвет Тодор Балабанов. То е отговор на подписка от над 250 души, изпратена до Ковачева с молба за подкрепа за запазване на основното училище.


Сградата е разположена в


терен от 13 дка в оживен район на Варна,
където са разположени и два от най-големите търговски центрова в града. Един от фактите, които будят най-голямо недоумение след решението за събарянето на училището, обаче е е, че само преди година общинската администрация е похарчила близо 260 хил. лв. за основен ремонт и реконструкция на спортните площадки в училището. Малко преди това пак за сметка на общинския бюджет на стойност, надхвърляща 700 хил. лв., е била извършена подмяна на покрива и дограмата му, изградена е била и нова отоплителна инсталация.


Съмненията в чистите помисли на местната администрация във Варна за строеж на нова сграда за V езикова гимназия "Йоан Екзарх" са подхранвани и от начина, по който идеята за разрушаване на 100-годишното училище "Св. Иван Рилски" стана обществено достояние. Пред местното издание Moreto.net директорката му Юлияна Иванова разказва, че е била информирана за намеренията на кметската администрация едва в началото на годината. В разпространената информация обаче е била представена единствено идеята за строителство на нова училищна сграда, но не и за разрушаването на съществуващата в момента.


"В обществено достъпните документи и в представянето на информацията за новата сграда на V езикова гимназия "Йоан Екзарх"


не ставаше и дума, че ще бъде съборено друго училище,


казва Иванова. Определеният терен за строителството бе посочен единствено с като урегулиран поземлен имот, свободен за строеж, сякаш там има дупка или поляна. В същото време като административен адрес на гимназията бе даден този на училище "Иван Рилски."


Така според Юлияна Иванова гражданите са били лишени от пълната информация за намеренията на местната администрация, а така е било възпрепятствано и участието им в общественото обсъждане на проектобюджета на община Варна.


Вторият опит за прикриване на информация


е бил направен от администрацията на общинския съвет във Варна. След обсъждането на проекта от местната комисия "Наука и образование" към съвета от пресцентъра му разпространяват съобщение до медиите, в което информация за това, че ОУ "Свети Иван Рилски", предстои да бъде съборено, а учениците и учителите в него - прехвърлени в друго училище, няма. Вместо това е съобщено следното: "Предвижда се в нов дом да се премести Гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ "Йоан Екзарх".


"Гражданите изразяват разочарованието си от намерението на община Варна да разруши сградата и на терена да построи друга - за нуждите на друго училище, пише още в писмото на омбудсмана Диана Ковачева до кмета на Варна. Според тях разрушаването на училището ще изложи на


риск от отпадане на децата от образователната система


и изразяват тревогата си от последствията които ще понесат децата им от това решение."


В писмото си Ковачева отправя препоръка към кмета на Варна искането на гражданите за запазване на Основно училище "Св. Иван Рилски" да бъде разгледано, за да не бъде застрашен достъпът на учениците му до качествено образование.


"Бих искала да подчертая, че с оглед на силния обществен отзвук решението по този въпрос е необходимо да бъде взето след широко обсъждане на проблема с гражданите, след участието им в обществени дискусии по темата. Очаквам с резултата да бъда запозната в законоустановения срок", завършва писмото на Ковачева до Иван Портних.


Училище "Св. Иван Рилски" е изградено след Междусъюзническата война с парично дарение на варненското сем. Трошеви. В грамотата за дарението е посочено и желанието им средствата да бъдат вложени "за изграждане на училище на децата от квартала". За да изпълни волята на дарителя, някогашната общинска администрация във Варна осигурява терен от 13 дка, в който започва строителството.


Именно привлекателността на този терен в оживена част на Варна сега е един от основните мотиви за подозренията, че зад идеята за строителство на нова сграда за гимназията "Йоан Екзарх" са прикрити инвеститорски интереси. Имотът се намира в непосредствена близост до два търговски центъра и има добре развита транспортна и търговска инфраструктура.


Ден след като този текст беше публикуван в "Дневник" общинската администрация във Варна разпространи съобщение, в което отрича да има планове за събаряне на училище "Св. Иван Рилски". Публикуваме го без редакторска намеса:


"Няма внесено предложение в Общински съвет - Варна за събаряне на сградата на ОУ "Иван Рилски", за закриване, преместване или вливане на училището, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна. Извършено е проучване на заетите образователни площи в отделните училища, с цел поетапно преминаване на едносменен режим на обучение в общинските училища, тъй като трябва да бъдат изпълнени изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба 10 от 2016 г. Данните сочат, че през учебната 2020/2021 г. в ОУ "Иван Рилски" има 240 ученици, 10 паралелки, 2 подготвителни групи за деца на 5 и на 6 години. Сградата е строена през 1921 година и не е архитектурен паметник, няма достъпна среда и не отговаря на изискванията на наредбите за физическа сигурност на строежите. Броят на учениците в някои паралелки е критично малък: 1А клас - 14 ученици; 1Б клас - 15 ученици; 4А клас - една паралелка с 15 ученици. 18 от записаните деца не посещават присъствено занятията, а се обучават в Центъра за специална образователна подкрепа. Общият брой на учениците през последните години намалява. ОУ "Св. Иван Рилски" не отговаря на критериите за защитено училище (основно училище става защитено, в случай че бъде закрито или преобразувано и поне десет деца пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище).


В съседство се намират още две училища - СУ "Елин Пелин" и ОУ "Отец Паисий", на отстояние от ОУ "Иван Рилски" съответно на 1800 м и на 800 м. Две трети от техния сградния фонд е свободен. Сградата на СУ "Елин Пелин" е строена през 1961 г., броят ученици е 321, паралелки са 15. Има 2 подготвителни групи за деца на 5 и 6 години. В училището има спортна зала, спортни площадки, достъпна среда. Сградата на ОУ "Отец Паисий" съответно е построена през 1953 г., учениците са 164, има нов физкултурен салон.


Не така стои въпросът в други райони на Варна, където има по 2000 деца в една и съща сграда. Например, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и ОУ "Захари Стоянов", Пета Гимназия и ОУ "Георги Раковски" в район "Приморски". Затова предстои да се търсят решения, които ще бъдат подробно обсъдени с всички заинтересовани страни.


През последните години Община Варна е изградила много нови детски градини, а на мястото на стари бараки и пристройки вече има нови модерни сгради, като ДГ "Мир", ДГ "Иглика", ДГ "Карамфилче". Възстановено бе НУ "Васил Левски", опазена бе сградата на бившето оздравително училище, което ще бъде превърнато в модерна образователна база. Категорично не отговарят на истината твърдения, че на мястото на Професионалната гимназия по електротехника (електротехникума) ще бъде построена новата сграда на Математическата гимназия. Кампусът ще бъде изграден отделно, а Електротехникумът се запазва с всички негови функции. Обръщаме се с апел към политическите сили да не използват образователната система като място за предизборни битки, заявяват от дирекцията".


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK