На живо

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов3 502 са новите случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17 193 теста. В болница остават 6017 пациенти, 497 от тях са в тежко състояние. Пристигащите от Занзибар българи няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина, обяви здравният министър. Със заповед той забрани временно износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19.


До края на седмицата всички ученици от 5 до 12 клас в София, Бургас, Ямбол и Шумен ще преминат на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Собствениците на заведения се противопоставиха на ограничението.


"Дневник" проследи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света може да се информирате тук.
Учениците от Бургас, Ямбол и Шумен минават отново онлайн

Затворен ресторант, заведение, магазин, мерки, коронавирус, ковид, Covid-19, малък бизнес

© Цветелина Белутова, Капитал

Затворен ресторант, заведение, магазин, мерки, коронавирус, ковид, Covid-19, малък бизнес


Областните щабове за борба с COVID-19 в Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките за изолация. И в трите града спират учебните занятия.


В Бургас от петък се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас. Те ще преминат на онлайн обучение до 26 март, реши Областният щаб за борба с COVID-19 . Детските градини остават отворени.


Маските стават задължителни и на открито, където се забелязва струпване на хора, а заведенията ще работят с намалено работно време до 22 часа.


Фитнесите и моловете към този момент няма да бъдат затваряни. Ако Бургаска област достигне заболеваемост от 600 души на 100 хил., ще се предприеме и тази мярка.


Учениците от 5 до 12 клас в област Шумен преминават на дистанционно обучение за периода от 15 до 26 реши областният кризисен щаб.


От 12 март работното време на заведенията се ограничава до 22 ч. Пазаруването в супермаркетите ще става само с колички като броят им ще бъде намален спрямо обичайния.


Спират репетициите на самодейните състави, затварят фитнес центрове и залите за йога и аеробика


От утре до 2 април учебните занятия от 5 до 12 клас в област Ямбол ще се провеждат в електронна среда, дистанционно. За същия период спират груповите извънкласни дейности. Пенсионерските клубове ще са затворени до 17 март. До 24 март читалищата трябва да осъществяват дейността си до 30% от капацитета.

Николова поиска плажните принадлежности да са по-евтини

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Държавата ще опрости 50% сумите, които концесионерите й плащат, ако те на свой ред намалят цените на плажните принадлежности. Това съобщи пресцентърът на Министерството на туризма след среща на ресорния министър Мариана Николова с представители на стопаните на морските плажове. Тя им е обещала, че ще имат възможност да увеличат и търговските площи до 4% от площта на плажа, а срокът за плащанията към държавата ще се измести след края на летния сезон.


Такива мерки са прилагани и през миналата година.


Представителите на бизнеса са поискали отрано да знаят какви противоепидемични мерки ще се прилагат, защото записванията за Великден вече са започнали.

Румъния иска ваксина или отрицателен тест за влизащи с обществен транспорт

Транзитно преминаващите през територията на Румъния граждани, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, включително България, с лично превозно средство, са освободени от изискването за представяне на отрицателен PCR тест. Това съобщава Министерството на външните работи във връзка с въведените на 6 март 2021 г. нови ограничителни мерки при влизане на български граждани, вследствие на включването на България в списък с държави от т.нар. жълта зона.


Пътуващите с обществен транспорт обаче ще трябва да представят негативен резултат от тест. Изключение се прави за деца до 3 г., и ваксинирани с втора доза поне преди 10 дни преди влизане в страната. Изисква се и съответната медицинска документация, която да потвърди датата на имунизация.


Още за въведените на 6 март 2021 г. при влизане в Румъния мерки за пристигащите от България може да прочетете тук.


При нужда от съдействие българските граждани мога да се обръщат към: посолство на Република България в Букурещ на телефон 40 21 230 2150; 40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Забранен е износът на хепарини

Министърът на здравеопазването временно забранява износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти, използвани за разреждане на кръвта, държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени, съобщава ведомството.


Предната такава забрана е от декември и бе в сила до края на януари.


В заповедта е посочено, че към настоящия момент са налице данни за потенциален недостиг на лекарствени продукти от групите:

- С международно непатентно наименование Enoxaparin;
- С международно непатентно наименование Nadroparin.

Анализът на Изпълнителната агенция по лекарствата показва повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци с над 400%. Проверки на агенцията пък показват, че тези продукти са предмет на паралелен износ от България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг на медикаментите.


Забраната е в сила до 30 април.


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Георги Кожухаров

Пациентска организация обвини властите за спирането на плановия прием

Пациентската организация "Заедно с теб" нарече спирането на плановите операции и приеми в болниците "пълна безотговорност към пациентите от страна на Министерство на здравеопазването". В отделни области, където нивата на новозаразени с коронавирус са високи, здравните власти в последните дни ограничиха плановите дейности на лечебните заведения в опит да овладеят разпространението на заразата.


В позиция, разпратена до медиите, от организацията днес посочват, че лекарите и медицинските специалисти са се научили както да се предпазват, така и да пазят пациентите. Допълва се, че вече има надеждни тестове и обособени сектори за лечение на COVID-19, както и голяма група преболедували и ваксинирани. Всичко това, според "Заедно с теб", доказва, че няма основания да спира нормалната работа на лечебните заведения.


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов

Собственици на заведения: Скоро може да няма какво да се затваря

Намаляването на работното време за заведенията с 1 час (каквото решение вече бе взето за София, а се готви и за други градове) като цяло си е сериозен проблем. Това коментира пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Съюза на собствениците на заведения. Обясни, че всякакви ограничения в допълнение на вече въведените – за работа с 50% от капацитета и до 23 часа, ще тежат. "В същото време спират компенсациите и помощите за бизнесите и персонала, сметките започва да си вървят 100%, а сега вече ще ни ограничат и работното време. Не можем да си обясним каква е тази мярка за 1 час по-рано затваряне на заведенията", допълни Коларов.


Затворят ли ни още веднъж и продължават ли да ни ограничават, мисля, че в най-скоро няма да има какво да затворят.


Емил Коларов,

Съюз на собствениците на заведения


Посочи, че както се очакваше 20-30% от заведенията не са отворили, защото имат проблем да си съберат пренасочилия се към други сфери персонал и заради несигурността какво ще се случи. Разказа, че държавата е понаваксала изостаналото плащане на останалия без работа персонал от края на ноември, но за януари все още текат плащания. Помощта за бизнеса също се движи със закъснение като много от кандидатите, подали заявления пред НАП, още чакат документите им да бъдат разгледани. Мярката за тях започна на 21 декември.


По-късно в съвместна позиция Съюзът и асоциацията на заведенията излязоха с официална позиция срещу ограниченията в няколко града едва седмица след като им бе разрешено да работят.


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов

Във ваксинационните пунктове в страната не са разпределени количества от иРНК ваксините (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") за записалите се през електронния регистър. Следователно, желаещите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с такъв препарат, макар и да имат запазен час, трябва или получат от аденовирусната ваксина (одобрената в Европейския съюз е на "АстраЗенека"/Оксфорд), или да изчакат неизвестно точно колко да има наличности. Подробности четете тук.


Брифинга на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева за реда, по който гражданите ще могат да се ваксинират гледайте по-долу..


Строителството през януари се свива с 6.4% на годишна база и с 1.3% спрямо декември, показват данните на Националния статистически институт. Календарно изгладените сочат, че спадът се дължи основно на сградното строителство, което се свива с 11% за година, а на това на инфраструктурни проекти се увеличава с 0.5%.


Статистиката отчита спад и в промишленото производство, който на годишна база е 3.4%, а спрямо декември - има увеличение от 0.8%.


Подробности четете тук.

От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч.


Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши софийският оперативен щаб на заседанието си днес, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова във "Фейсбук".


По предложение на директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев се обмисля и затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.


Подробности четете тук.


Без карантина за пристигащи от Занзибар българи

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Георги Кожухаров


Пристигащите от Занзибар българи няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб в Бургас. В последните месеци африканският остров се превърна в предпочитана туристическа дестинация от българите заради по-либералните си мерки и липсата на карантина при прибиране от там.


Вчера Ангелов намекна, че е възможно да се въведе карантина на всички пристигащи от Африка, но днес уточни, че на този етап тази мярка няма да се предприема. Туристите, които се връщат от острова ще трябва единствено да представят отрицателен PCR тест, направен до 24 часа преди влизане в България, което гарантира премахване на карантината от РЗИ.

Местният щаб обмисля да затегне мерките в Бургас

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Дневник


Регионалният щаб в Бургас втори ден обмисля дали да затегне рестрикциите, днес в града пристигна и здравният министър Костадин Ангелов да се запознае с обстановката. "Имаме нарастване на повикванията на Спешна помощ с 30%, около 40% до 50% от повикванията са за пациенти, които са с COVID инфекция", посочи Ангелов.


Следобед областният щаб ще обсъди мерките, предложени на среща между общинския щаб, кмета Димитър Николов, директора на Регионалната здравна инспекция Георги Паздеров и представителите на лечебните заведения.


Предложените мерки са да се намали работното време на заведенията до 22 часа и учениците от 5 до 12 клас да преминат на онлайн обучение за две седмици. Същите мерки предложи по-рано днес и кметът на София Йорданка Фандъкова.


"Обсъждахме мерки по отношение на носенето на маски на открито. Също така ограничаване на масови мероприятия на открито и закрито. Също и мерки, насочени към посещението на фитнеси и молове. Всичките мерки ще бъдат разгледани на Областен щаб и до края на деня се очаква да има заповед на директора на РЗИ", каза Ангелов.


Той подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболяемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. "Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи", коментира той.


Той информира, че днес ще издаде заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, посочи здравният министър.

"Галъп": Повечето българи остават против ваксините и строгите мерки

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© "Галъп Интернешънъл"


Повечето българи все още са против ваксините и строгите мерки - това сочи проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Все пак се отчита ръст на желанието на българите да се ваксинират.


Докато към началото на януари и февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега вече искат 36% и намалява процентът на нежелаещите на 41% . Спада и делът на колебаещите се - от 24% преди до 20% сега. Че са ваксинирани казват 3%.


От "Галъп" посочват, че част от нежеланието за ваксиниране идва от факта, че още преди месец е можело да се отчете, че поне 1.5 милиона българи вече са прекарали вируса - от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи в България пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен. Най-силно искат ваксина най-възрастните.


Българите искат облекчаване на мерките


Обществото обаче става и все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията. Повечето от българите са "за" все по-леки мерки, отчитат изследователите. Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% - за по-строги. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни, посочват от "Галъп".


От социологическата агенция поясняват, че отношението към мерките зависи от цялостния фон с броя случаи в страната - колкото повече са случаите, толкова по-боязливи са хората. Определящо е и отношението на властта - когато тя говори успокояващо, това има видимо отражение. Опитът от есента сочи, че с ескалацията на напрежението в болници и интензивни отделения обществото самостоятелно стига до идеята за по-твърди мерки.


Доверието в Националния оперативен щаб с борба с коронавируса се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в щаба е високо, посочват социолозите. През последния месец 46% отговарят с "да" на въпроса дали имат доверие на щаба, а 35% - "не".


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© "Галъп Интернешънъл"

Екатерина Захариева е с положителен PCR тест

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов


Вицепремиерът Екатерина Захариева даде положителен резултат при PCR тест за COVID-19. Тя е в добро общо състояние и ще изпълнява задълженията си дистанционно, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. По време на изолацията ще я замества зам.-министър Петко Дойков.

Кабинетът отпусна 4.2 млн. лв. за музикантите на свободна практика

На заседанието си днес правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата в размер на 4.2 млн. лв. за подпомагане на музикантите на свободна практика. "Изпълняваме поетия ангажимент и осигуряваме средствата, с които ще подпомогнем с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях музикалните творци на свободна практика у нас в условията на пандемия", заяви министър-председателят Бойко Борисов.


Министърът на културата Боил Банов изтъкна, че средствата ще бъдат предоставени чрез Национален фонд "Култура" и за тях ще се кандидатства. "Няма никакви предварителни списъци. Всички могат да подадат своите документи", отбеляза Банов.

Борисов вярва, че локалните мерки ще нормализират положението

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Министерския съвет


Допълнителните мерки, които областните щабове ще приложат локално в червените зони на страната с висока заболеваемост от COVID-19, ще доведат до нормализиране на ситуацията. Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание.


"Толкова либерални мерки като в България никъде не е имало. Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот, нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските или че не трябва да се събираме на големи групи", заяви той.


По думите му от днес (10 март) отново ще бъдат ваксинирани по 15 - 20 хил. желаещи на ден и "с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани".


Днес кабинетът отпусна 7 млн. лв. за лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектанти за болници и поликлиники.

Фандъкова предлага онлайн обучение и намалено работно време на заведенията

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


На заседание на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи на територията на Столичната община две нови ограничителни мерки. Първата засяга учениците, като кметът предлага всички от 5 до 12 клас в София да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици (от 15 до 26 март, включително).


Втората мярка е свързана с намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22 ч. за периода от 12 до 26 март.


"Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191", пише Фандъкова във "Фейсбук".


Сега повече от всякога са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото ние наистина се надпреварваме с вируса - това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.


По думите й британският вариант на вируса има 17 мутации, за някои от които все още нямаме информация, възможно е те да са неутрални. "Едната мутация е вече известната N501Y, за която се предполага, че му помага да се разпространява и по-добре да се закачи за рецептора на клетката. Същата мутация я има и при бразилския, и при южноафриканския вариант. Така че те много по-добре се прикрепват към рецептора на клетката и това им помага да се разпространяват", обясни вирусологът.

Борисов: Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Министерския съвет


С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, посочи премиерът Бойко Борисов на заседание на правителствеото, на което кабинетът осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.


"Над 2.1 млн. пенсионери, да са ни живи и здрави, получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август миналата година. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева", припомни Борисов.


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева информира, че през април ще бъдат изплатени и по 120 лева на 392 хил. пенсионери, които имат пенсия между 300.01 лв. и 369 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.


"Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки"


Бойко Борисов,

премиер


Борисов на свой ред отбеляза, че поддържаният нисък дефицит в България и фактът, че е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС след Естония, гарантират осигуряването на пари както за изграждането и ремонти на църкви, манастири, джамии, така и за антикризисните мерки за нуждаещи се групи.

Ако няма резултат от мерките за ограничаване на заразата на регионално ниво, ще се въведат нови ограничения на централно ниво за цялата страна - това каза директорът на "Пирогов" Асен Балтов в ефира на Би Ти Ви. "В момента в "Пирогов" все още не изнемогваме, имаме 319 пациенти", информира той.


Според него увеличението на броя на заразените с коронавирус се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската мутация на COVID-19. "Колегите от Великобритания се оказаха прави, че протича по-тежко при хора на по-млада възраст. А активните хора са имаенно на вързаст между 20 и 50 години, които общуват активно", каза Балтов. По думите му вече се приемат 40-годишни пациенти, които се нуждаят от интубация от входа на болницата. Причина за това положение е и фактът, че те много късно търсят болнична помощ и се лекуват вкъщи.

В болница "Света Анна" в София за запълнени 85% от COVID леглата

В болница "Света Анна" в София за запълнени 85% от COVID леглата, които са 260 на брой - това обяви в ефира на БНТ директорът на болницата Славчо Близнаков. Към момента там се лекуват 218 болни в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани. Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника в COVID клиника с 35 легла и тази сутрин 21 са заети. Близнаков предполага, че до обяд ще бъдат запълнени.


За последните 24 часа са постъпили 39 души с доказан COVID-19 с белодробни изменения в среднотежко и тежко състояние, при този темп за 48 часа COVID леглата могат да бъдат запълнени. В големите болници като "Пирогов", "Света Анна" и ВМА се затруднява и другата дейност, затова са спрени плановите операции - защото екипите са разкъсвани между спешните, травматичните случаи и COVID болните. Тези екипи не бива да се смесват, обясни д-р Близнаков. По думите му последните 7-10 дни увеличението на болните е доста рязко.


Не всички планови операции са спрени, от тях са изключени голяма част онкологични операции и за бременни и родилки. "Реално нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ. "Света Анна" осигурява над 260 легла за Ковид болни, има още толкова за спешни и травматични състояния", увери д-р Близнаков.

Мобилни екипи за имунизация срещу COVID-19 тръгват от утре в Пловдив и малките населени места от областта. Те ще работят по график, който се изготвя според наличните количества от различните ваксини. Ваксини има в необходимото количество, за да започне изпълнението на имунизационния план в община Пловдив както в имунизационните кабинети, така и за двете мобилни групи, обясни в "ефира на БНТ д-р Калин Калинов от дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив.


Ще бъдат ваксинирани на място и хората, които работят в големи общински, частни и държавни предприятия. В община Карлово има няколко населени места без медицинското обслужване. "Днес до обяд ще бъде готов графикът, в тясна връзка сме с община Карлово и може би още утре сутринта една от колите ще пътува в тази посока", каза Калинов. Ваксината ще е с "Астра Зенека", но ще има доставка и на "Пфайзер".

Увеличават се COVID леглата в Пловдив

Леглата за лечение на коронавирус в болниците в Пловдив отново стават толкова, колкото бяха по време на втората вълна на пандемията в края на миналата година - 1200. Решението на областния кризисен щаб е свързано с увеличаването на заболелите през последните дни, които достигнаха 270 на 100 хиляди, съобщи БНТ.


Все още плановият прием и операциите в Пловдив не са спрени, но се прекратяват свижданията в болниците. Всичките болници в града и региона имат по два корпуса, а това позволява разделяне на потоците без да се смесват пациенти. Според лекари лечението на ковид инфекции сега е по-добре обезпечено от ваксинирането. Най-големите притеснения на областния щаб са свързани с интензивното лечение на пациенти. За това 99 от всичките близо 1200 легла в болниците са определени само за спешна помощ. Още 103 легла са оборудвани за интензивно лечение на тежки случаи.

Ресторантьорите са против нови мерки

Председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред БНТ, че е много странно да се говори за ново затваряне на заведенията само седмица след отварянето им. Според него това не е нормална работна среда, а всичко това е довело до нова вълна на напуснали. По думите му хората са се върнали в заведенията и това показва, че не са притеснени и че са видели добрата работа по дезинфекция на всички обекти. Алибегов каза още, че локалните мерки може да наложат затварянето на заведенията в Шумен, например, но не и във Варна и така клиентите да се придвижат от единия до другия град.

[img:4182529]]


3502 са новите случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17 193 теста - това показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 266 805 души. От тях активните случаи са 38 385.

Разпределението на случаите по области: Благоевград - 126; Бургас - 441; Варна - 272; Велико Търново - 70; Видин - 16; Враца - 114; Габрово - 50; Добрич - 37; Кърджали - 27; Кюстендил - 49; Ловеч - 35; Монтана - 49; Пазарджик - 87; Перник - 64; Плевен - 142; Пловдив - 217; Разград - 8; Русе - 72; Силистра - 52; Сливен - 99; Смолян - 50; София област - 147; София (град) - 882; Стара Загора - 145; Търговище - 7; Хасково - 102; Шумен - 79; Ямбол - 63.

В болница остават 6017 пациенти, 497 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 217 518. От тях 3403 са регистрирани през изминалото денонощие.


Починалите се увеличават със 138 - общо 10 902 са жертвите за последното денонощие. Ваксинирани са 302 151 души, за последните 24 часа - 8019-ма.


Подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK