На живо

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов3 502 са новите случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17 193 теста. В болница остават 6017 пациенти, 497 от тях са в тежко състояние. Пристигащите от Занзибар българи няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина, обяви здравният министър. Със заповед той забрани временно износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19.


До края на седмицата всички ученици от 5 до 12 клас в София, Бургас, Ямбол и Шумен ще преминат на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Собствениците на заведения се противопоставиха на ограничението.


"Дневник" проследи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света може да се информирате тук.
Учениците от Бургас, Ямбол и Шумен минават отново онлайн

Затворен ресторант, заведение, магазин, мерки, коронавирус, ковид, Covid-19, малък бизнес

© Цветелина Белутова, Капитал

Затворен ресторант, заведение, магазин, мерки, коронавирус, ковид, Covid-19, малък бизнес


Областните щабове за борба с COVID-19 в Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките за изолация. И в трите града спират учебните занятия.


В Бургас от петък се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас. Те ще преминат на онлайн обучение до 26 март, реши Областният щаб за борба с COVID-19 . Детските градини остават отворени.


Маските стават задължителни и на открито, където се забелязва струпване на хора, а заведенията ще работят с намалено работно време до 22 часа.


Фитнесите и моловете към този момент няма да бъдат затваряни. Ако Бургаска област достигне заболеваемост от 600 души на 100 хил., ще се предприеме и тази мярка.


Учениците от 5 до 12 клас в област Шумен преминават на дистанционно обучение за периода от 15 до 26 реши областният кризисен щаб.


От 12 март работното време на заведенията се ограничава до 22 ч. Пазаруването в супермаркетите ще става само с колички като броят им ще бъде намален спрямо обичайния.


Спират репетициите на самодейните състави, затварят фитнес центрове и залите за йога и аеробика


От утре до 2 април учебните занятия от 5 до 12 клас в област Ямбол ще се провеждат в електронна среда, дистанционно. За същия период спират груповите извънкласни дейности. Пенсионерските клубове ще са затворени до 17 март. До 24 март читалищата трябва да осъществяват дейността си до 30% от капацитета.

Николова поиска плажните принадлежности да са по-евтини

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Държавата ще опрости 50% сумите, които концесионерите й плащат, ако те на свой ред намалят цените на плажните принадлежности. Това съобщи пресцентърът на Министерството на туризма след среща на ресорния министър Мариана Николова с представители на стопаните на морските плажове. Тя им е обещала, че ще имат възможност да увеличат и търговските площи до 4% от площта на плажа, а срокът за плащанията към държавата ще се измести след края на летния сезон.


Такива мерки са прилагани и през миналата година.


Представителите на бизнеса са поискали отрано да знаят какви противоепидемични мерки ще се прилагат, защото записванията за Великден вече са започнали.

Румъния иска ваксина или отрицателен тест за влизащи с обществен транспорт

Транзитно преминаващите през територията на Румъния граждани, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, включително България, с лично превозно средство, са освободени от изискването за представяне на отрицателен PCR тест. Това съобщава Министерството на външните работи във връзка с въведените на 6 март 2021 г. нови ограничителни мерки при влизане на български граждани, вследствие на включването на България в списък с държави от т.нар. жълта зона.


Пътуващите с обществен транспорт обаче ще трябва да представят негативен резултат от тест. Изключение се прави за деца до 3 г., и ваксинирани с втора доза поне преди 10 дни преди влизане в страната. Изисква се и съответната медицинска документация, която да потвърди датата на имунизация.


Още за въведените на 6 март 2021 г. при влизане в Румъния мерки за пристигащите от България може да прочетете тук.


При нужда от съдействие българските граждани мога да се обръщат към: посолство на Република България в Букурещ на телефон 40 21 230 2150; 40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Забранен е износът на хепарини

Министърът на здравеопазването временно забранява износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти, използвани за разреждане на кръвта, държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени, съобщава ведомството.


Предната такава забрана е от декември и бе в сила до края на януари.


В заповедта е посочено, че към настоящия момент са налице данни за потенциален недостиг на лекарствени продукти от групите:

- С международно непатентно наименование Enoxaparin;
- С международно непатентно наименование Nadroparin.

Анализът на Изпълнителната агенция по лекарствата показва повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци с над 400%. Проверки на агенцията пък показват, че тези продукти са предмет на паралелен износ от България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг на медикаментите.


Забраната е в сила до 30 април.


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Георги Кожухаров

Пациентска организация обвини властите за спирането на плановия прием

Пациентската организация "Заедно с теб" нарече спирането на плановите операции и приеми в болниците "пълна безотговорност към пациентите от страна на Министерство на здравеопазването". В отделни области, където нивата на новозаразени с коронавирус са високи, здравните власти в последните дни ограничиха плановите дейности на лечебните заведения в опит да овладеят разпространението на заразата.


В позиция, разпратена до медиите, от организацията днес посочват, че лекарите и медицинските специалисти са се научили както да се предпазват, така и да пазят пациентите. Допълва се, че вече има надеждни тестове и обособени сектори за лечение на COVID-19, както и голяма група преболедували и ваксинирани. Всичко това, според "Заедно с теб", доказва, че няма основания да спира нормалната работа на лечебните заведения.


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов

Собственици на заведения: Скоро може да няма какво да се затваря

Намаляването на работното време за заведенията с 1 час (каквото решение вече бе взето за София, а се готви и за други градове) като цяло си е сериозен проблем. Това коментира пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Съюза на собствениците на заведения. Обясни, че всякакви ограничения в допълнение на вече въведените – за работа с 50% от капацитета и до 23 часа, ще тежат. "В същото време спират компенсациите и помощите за бизнесите и персонала, сметките започва да си вървят 100%, а сега вече ще ни ограничат и работното време. Не можем да си обясним каква е тази мярка за 1 час по-рано затваряне на заведенията", допълни Коларов.


Затворят ли ни още веднъж и продължават ли да ни ограничават, мисля, че в най-скоро няма да има какво да затворят.


Емил Коларов,

Съюз на собствениците на заведения


Посочи, че както се очакваше 20-30% от заведенията не са отворили, защото имат проблем да си съберат пренасочилия се към други сфери персонал и заради несигурността какво ще се случи. Разказа, че държавата е понаваксала изостаналото плащане на останалия без работа персонал от края на ноември, но за януари все още текат плащания. Помощта за бизнеса също се движи със закъснение като много от кандидатите, подали заявления пред НАП, още чакат документите им да бъдат разгледани. Мярката за тях започна на 21 декември.


По-късно в съвместна позиция Съюзът и асоциацията на заведенията излязоха с официална позиция срещу ограниченията в няколко града едва седмица след като им бе разрешено да работят.


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов

Във ваксинационните пунктове в страната не са разпределени количества от иРНК ваксините (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") за записалите се през електронния регистър. Следователно, желаещите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с такъв препарат, макар и да имат запазен час, трябва или получат от аденовирусната ваксина (одобрената в Европейския съюз е на "АстраЗенека"/Оксфорд), или да изчакат неизвестно точно колко да има наличности. Подробности четете тук.


Брифинга на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева за реда, по който гражданите ще могат да се ваксинират гледайте по-долу..


Строителството през януари се свива с 6.4% на годишна база и с 1.3% спрямо декември, показват данните на Националния статистически институт. Календарно изгладените сочат, че спадът се дължи основно на сградното строителство, което се свива с 11% за година, а на това на инфраструктурни проекти се увеличава с 0.5%.


Статистиката отчита спад и в промишленото производство, който на годишна база е 3.4%, а спрямо декември - има увеличение от 0.8%.


Подробности четете тук.

От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч.


Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши софийският оперативен щаб на заседанието си днес, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова във "Фейсбук".


По предложение на директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев се обмисля и затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.


Подробности четете тук.


Без карантина за пристигащи от Занзибар българи

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Георги Кожухаров


Пристигащите от Занзибар българи няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб в Бургас. В последните месеци африканският остров се превърна в предпочитана туристическа дестинация от българите заради по-либералните си мерки и липсата на карантина при прибиране от там.


Вчера Ангелов намекна, че е възможно да се въведе карантина на всички пристигащи от Африка, но днес уточни, че на този етап тази мярка няма да се предприема. Туристите, които се връщат от острова ще трябва единствено да представят отрицателен PCR тест, направен до 24 часа преди влизане в България, което гарантира премахване на карантината от РЗИ.

Местният щаб обмисля да затегне мерките в Бургас

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Дневник


Регионалният щаб в Бургас втори ден обмисля дали да затегне рестрикциите, днес в града пристигна и здравният министър Костадин Ангелов да се запознае с обстановката. "Имаме нарастване на повикванията на Спешна помощ с 30%, около 40% до 50% от повикванията са за пациенти, които са с COVID инфекция", посочи Ангелов.


Следобед областният щаб ще обсъди мерките, предложени на среща между общинския щаб, кмета Димитър Николов, директора на Регионалната здравна инспекция Георги Паздеров и представителите на лечебните заведения.


Предложените мерки са да се намали работното време на заведенията до 22 часа и учениците от 5 до 12 клас да преминат на онлайн обучение за две седмици. Същите мерки предложи по-рано днес и кметът на София Йорданка Фандъкова.


"Обсъждахме мерки по отношение на носенето на маски на открито. Също така ограничаване на масови мероприятия на открито и закрито. Също и мерки, насочени към посещението на фитнеси и молове. Всичките мерки ще бъдат разгледани на Областен щаб и до края на деня се очаква да има заповед на директора на РЗИ", каза Ангелов.


Той подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболяемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. "Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи", коментира той.


Той информира, че днес ще издаде заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, посочи здравният министър.

"Галъп": Повечето българи остават против ваксините и строгите мерки

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© "Галъп Интернешънъл"


Повечето българи все още са против ваксините и строгите мерки - това сочи проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Все пак се отчита ръст на желанието на българите да се ваксинират.


Докато към началото на януари и февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега вече искат 36% и намалява процентът на нежелаещите на 41% . Спада и делът на колебаещите се - от 24% преди до 20% сега. Че са ваксинирани казват 3%.


От "Галъп" посочват, че част от нежеланието за ваксиниране идва от факта, че още преди месец е можело да се отчете, че поне 1.5 милиона българи вече са прекарали вируса - от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи в България пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен. Най-силно искат ваксина най-възрастните.


Българите искат облекчаване на мерките


Обществото обаче става и все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията. Повечето от българите са "за" все по-леки мерки, отчитат изследователите. Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% - за по-строги. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни, посочват от "Галъп".


От социологическата агенция поясняват, че отношението към мерките зависи от цялостния фон с броя случаи в страната - колкото повече са случаите, толкова по-боязливи са хората. Определящо е и отношението на властта - когато тя говори успокояващо, това има видимо отражение. Опитът от есента сочи, че с ескалацията на напрежението в болници и интензивни отделения обществото самостоятелно стига до идеята за по-твърди мерки.


Доверието в Националния оперативен щаб с борба с коронавируса се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в щаба е високо, посочват социолозите. През последния месец 46% отговарят с "да" на въпроса дали имат доверие на щаба, а 35% - "не".


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© "Галъп Интернешънъл"

Екатерина Захариева е с положителен PCR тест

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Велко Ангелов


Вицепремиерът Екатерина Захариева даде положителен резултат при PCR тест за COVID-19. Тя е в добро общо състояние и ще изпълнява задълженията си дистанционно, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. По време на изолацията ще я замества зам.-министър Петко Дойков.

Кабинетът отпусна 4.2 млн. лв. за музикантите на свободна практика

На заседанието си днес правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата в размер на 4.2 млн. лв. за подпомагане на музикантите на свободна практика. "Изпълняваме поетия ангажимент и осигуряваме средствата, с които ще подпомогнем с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях музикалните творци на свободна практика у нас в условията на пандемия", заяви министър-председателят Бойко Борисов.


Министърът на културата Боил Банов изтъкна, че средствата ще бъдат предоставени чрез Национален фонд "Култура" и за тях ще се кандидатства. "Няма никакви предварителни списъци. Всички могат да подадат своите документи", отбеляза Банов.

Борисов вярва, че локалните мерки ще нормализират положението

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Министерския съвет


Допълнителните мерки, които областните щабове ще приложат локално в червените зони на страната с висока заболеваемост от COVID-19, ще доведат до нормализиране на ситуацията. Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание.


"Толкова либерални мерки като в България никъде не е имало. Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот, нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските или че не трябва да се събираме на големи групи", заяви той.


По думите му от днес (10 март) отново ще бъдат ваксинирани по 15 - 20 хил. желаещи на ден и "с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани".


Днес кабинетът отпусна 7 млн. лв. за лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектанти за болници и поликлиники.

Фандъкова предлага онлайн обучение и намалено работно време на заведенията

Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


На заседание на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи на територията на Столичната община две нови ограничителни мерки. Първата засяга учениците, като кметът предлага всички от 5 до 12 клас в София да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици (от 15 до 26 март, включително).


Втората мярка е свързана с намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22 ч. за периода от 12 до 26 март.


"Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191", пише Фандъкова във "Фейсбук".


Сега повече от всякога са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото ние наистина се надпреварваме с вируса - това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.


По думите й британският вариант на вируса има 17 мутации, за някои от които все още нямаме информация, възможно е те да са неутрални. "Едната мутация е вече известната N501Y, за която се предполага, че му помага да се разпространява и по-добре да се закачи за рецептора на клетката. Същата мутация я има и при бразилския, и при южноафриканския вариант. Така че те много по-добре се прикрепват към рецептора на клетката и това им помага да се разпространяват", обясни вирусологът.

Борисов: Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки


Коронавирусът в България: Щабовете в София, Бургас, Ямбол и Шумен затегнаха мерките (хронология)

© Министерския съвет


С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, посочи премиерът Бойко Борисов на заседание на правителствеото, на което кабинетът осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.


"Над 2.1 млн. пенсионери, да са ни живи и здрави, получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август миналата година. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева", припомни Борисов.


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева информира, че през април ще бъдат изплатени и по 120 лева на 392 хил. пенсионери, които имат пенсия между 300.01 лв. и 369 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.


"Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки"


Бойко Борисов,

премиер


Борисов на свой ред отбеляза, че поддържаният нисък дефицит в България и фактът, че е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС след Естония, гарантират осигуряването на пари както за изграждането и ремонти на църкви, манастири, джамии, така и за антикризисните мерки за нуждаещи се групи.

Ако няма резултат от мерките за ограничаване на заразата на регионално ниво, ще се въведат нови ограничения на централно ниво за цялата страна - това каза директорът на "Пирогов" Асен Балтов в ефира на Би Ти Ви. "В момента в "Пирогов" все още не изнемогваме, имаме 319 пациенти", информира той.


Според него увеличението на броя на заразените с коронавирус се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската мутация на COVID-19. "Колегите от Великобритания се оказаха прави, че протича по-тежко при хора на по-млада възраст. А активните хора са имаенно на вързаст между 20 и 50 години, които общуват активно", каза Балтов. По думите му вече се приемат 40-годишни пациенти, които се нуждаят от интубация от входа на болницата. Причина за това положение е и фактът, че те много късно търсят болнична помощ и се лекуват вкъщи.

В болница "Света Анна" в София за запълнени 85% от COVID леглата

В болница "Света Анна" в София за запълнени 85% от COVID леглата, които са 260 на брой - това обяви в ефира на БНТ директорът на болницата Славчо Близнаков. Към момента там се лекуват 218 болни в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани. Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника в COVID клиника с 35 легла и тази сутрин 21 са заети. Близнаков предполага, че до обяд ще бъдат запълнени.


За последните 24 часа са постъпили 39 души с доказан COVID-19 с белодробни изменения в среднотежко и тежко състояние, при този темп за 48 часа COVID леглата могат да бъдат запълнени. В големите болници като "Пирогов", "Света Анна" и ВМА се затруднява и другата дейност, затова са спрени плановите операции - защото екипите са разкъсвани между спешните, травматичните случаи и COVID болните. Тези екипи не бива да се смесват, обясни д-р Близнаков. По думите му последните 7-10 дни увеличението на болните е доста рязко.


Не всички планови операции са спрени, от тях са изключени голяма част онкологични операции и за бременни и родилки. "Реално нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ. "Света Анна" осигурява над 260 легла за Ковид болни, има още толкова за спешни и травматични състояния", увери д-р Близнаков.

Мобилни екипи за имунизация срещу COVID-19 тръгват от утре в Пловдив и малките населени места от областта. Те ще работят по график, който се изготвя според наличните количества от различните ваксини. Ваксини има в необходимото количество, за да започне изпълнението на имунизационния план в община Пловдив както в имунизационните кабинети, така и за двете мобилни групи, обясни в "ефира на БНТ д-р Калин Калинов от дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив.


Ще бъдат ваксинирани на място и хората, които работят в големи общински, частни и държавни предприятия. В община Карлово има няколко населени места без медицинското обслужване. "Днес до обяд ще бъде готов графикът, в тясна връзка сме с община Карлово и може би още утре сутринта една от колите ще пътува в тази посока", каза Калинов. Ваксината ще е с "Астра Зенека", но ще има доставка и на "Пфайзер".

Увеличават се COVID леглата в Пловдив

Леглата за лечение на коронавирус в болниците в Пловдив отново стават толкова, колкото бяха по време на втората вълна на пандемията в края на миналата година - 1200. Решението на областния кризисен щаб е свързано с увеличаването на заболелите през последните дни, които достигнаха 270 на 100 хиляди, съобщи БНТ.


Все още плановият прием и операциите в Пловдив не са спрени, но се прекратяват свижданията в болниците. Всичките болници в града и региона имат по два корпуса, а това позволява разделяне на потоците без да се смесват пациенти. Според лекари лечението на ковид инфекции сега е по-добре обезпечено от ваксинирането. Най-големите притеснения на областния щаб са свързани с интензивното лечение на пациенти. За това 99 от всичките близо 1200 легла в болниците са определени само за спешна помощ. Още 103 легла са оборудвани за интензивно лечение на тежки случаи.

Ресторантьорите са против нови мерки

Председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред БНТ, че е много странно да се говори за ново затваряне на заведенията само седмица след отварянето им. Според него това не е нормална работна среда, а всичко това е довело до нова вълна на напуснали. По думите му хората са се върнали в заведенията и това показва, че не са притеснени и че са видели добрата работа по дезинфекция на всички обекти. Алибегов каза още, че локалните мерки може да наложат затварянето на заведенията в Шумен, например, но не и във Варна и така клиентите да се придвижат от единия до другия град.

[img:4182529]]


3502 са новите случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17 193 теста - това показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 266 805 души. От тях активните случаи са 38 385.

Разпределението на случаите по области: Благоевград - 126; Бургас - 441; Варна - 272; Велико Търново - 70; Видин - 16; Враца - 114; Габрово - 50; Добрич - 37; Кърджали - 27; Кюстендил - 49; Ловеч - 35; Монтана - 49; Пазарджик - 87; Перник - 64; Плевен - 142; Пловдив - 217; Разград - 8; Русе - 72; Силистра - 52; Сливен - 99; Смолян - 50; София област - 147; София (град) - 882; Стара Загора - 145; Търговище - 7; Хасково - 102; Шумен - 79; Ямбол - 63.

В болница остават 6017 пациенти, 497 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 217 518. От тях 3403 са регистрирани през изминалото денонощие.


Починалите се увеличават със 138 - общо 10 902 са жертвите за последното денонощие. Ваксинирани са 302 151 души, за последните 24 часа - 8019-ма.


Подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Оправете си заглавието - "ивеличават".
  Иначе така както вървят нещата в края на седмицата май броя на настанени в болниците ще изпревари този от първата вълна.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  23.2 – 1.3 – 1576
  24.2 – 2.3 – 1663
  25.2 – 3.3 – 1580
  26.2 – 4.3 – 1634
  27.2-5.3 – 1823
  28.2 – 6.3 – 1879
  1-7.3 – 1896
  2-8.3 – 1954
  3-9.3 - 2111

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Нарастването на броя на починалите изпреварва нарастването на броя на заразените. Регистрираните заразени са колкото в края на октомври, а регистрираните починали, колкото в средата на ноември. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  23.2 – 1.3 – 54
  24.2 – 2.3 – 59
  25.2 – 3.3 – 55
  26.2 -4.3 – 61
  27.2-5.3 – 63
  28.2 – 6.3 – 61
  1-7.3 – 60
  2-8.3 – 65
  3-9.3 - 73

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  До коментар [#1] от "У Чен":

  Е, дано да са се организирали по-добре и да няма починали в линейките, или агонизиращи по стълбищата...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса е по-ниско отколкото през октомври ноември /1,4-1,6/, защото от 1 до 2,5 млн души вече са прекарали болестта. То, обаче, е достатъчно високо за да достигнем броя на заразените от върха на есенната вълна след две седмици.
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  19.2 – 1.3 – 1,27
  20.2 – 2.3 – 1,30
  21.2 – 3.3 – 1,26
  22.2 – 4.3 – 1,21
  23.2 – 5.3 – 1,24
  24.2 6.3 – 1,22
  25.2 -7.3 -1,18
  26.2-8.3 – 1,19
  27.2-9.3 – 1,20

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Според НСИ:
  Период Починали 2020 Починали 2021 разлика Починали от ковид %
  4-10.1 ........2110 ...............2559 ...............449 ...............448........... 17,5
  11-17.1 ........2279 ...............2442 ................163 ...............357 ................14,6
  18-24.1 ........2185 ...............2476 ................291 ...............337 ................13,6
  25-31.1 ........2393 ................2412 ..................19 ...............225 .................9,3
  1-7.2 ........2439 ...............2307 ...............-132 ...............286 ................12,4
  8-14.2 ........2350 ...............2295 .................-55 ...............293 ................12,8
  15-21.2. ........2310 ...............2411 .........................101 ................230 .................9,6
  22-28.2 ........2162 ...............2493 .................331 ................337 ................13,5

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Неутрално

  До коментар [#5] от "Patsis": "То, обаче, е достатъчно високо за да достигнем броя на заразените от върха на есенната вълна след две седмици."
  @@@###
  Все си мисля, че третата вълна ще е малко по-слаба от есенната.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#2] от "Patsis":

  Нека позная: Вие сте държавен служител и цял ден се чудите какво да правите...

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Надеждата крепи човека.
  Засега кривите на заболеваемостта и смъртността се качват по-плавно. Нищо обаче не гарантира доколко ще се качат. От друга страна, както знаете, площта на триъгълник се определя не само от височината, но и от дължината на основата. Т.е. ако качването бъде по-полегато, слизането също /дали? рано е да се прогнозира/, кризата би продължила повече /по-дълга основа/ и в крайна сметка площта под кривата /т.е. общият брой на заразените или на жертвите/ ще бъде по-голяма...

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Весело

  До коментар [#8] от "Lazarus":

  Ядец! Не позна!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на _raccoon
  _raccoon
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Прави впечатление, че нуждаещите се от интензивни грижи спрямо общия брой хоспитализирани са повече отколкото през есента. Миналата година, когато имахме около 6000 хоспитализирани, интензивните бяха ок. 400, сега са 500. Това са 25% повече. Което потвърждава твърдението, че в болница са предимно тежки случаи и леглата явно се пазят за такива, т.е. ситуацията вече е такава, че не е въпрос на клинична пътека. Поне медиците са научили нещо от набрания опит есента и се опитват да не повтарят стари грешки (за разлика от Тиквата).

 13. 13 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "Ако няма резултат от мерките за ограничаване на заразата на регионално ниво, ще се въведат нови ограничения на централно ниво за цялата страна"

  те мерките вече дават стабилни резултати - 300 починали само за 2 дни !

  Моралът не е порок!
 14. 14 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Нещата отиват на зле. Колкото и управляващите да се правят, че нещата са под контрол, изобщо не са. Отиваме към мощна трета вълна. Бог да ни е на помощ.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Отново сме първи по смърт в Европа, скоро ще минем 200 умрели на ден.
  Пазете се и се ваксинирайте.

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Разстроено

  Равносметката - за 304 дни от първия регистриран случай на ковид у нас до 31.12.2020- 7576 починали - по 24,9 на ден.
  За 68 дни от началото на 2020 до нощес - 3326 починали - по 48,9 на ден.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Лошото е, че постъпилите в болница се нуждаят от продължително лечение, повечето за по 30 и повече дни. А с това темпо на нарастване за заразените, болниците няма да се справят. Затова и лекарите от спешните отделения в страната оппризоваха за по-строги мерки, ама кой ги чува. Оня от джипката командва и с медицински доводи не се съобразява.

 19. 19 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Преди да кажа каквото и да било искам да уточня, че не понасям нито Борисов, нито БСП, нито Радев.
  Вече една година не можаха да ни уврат тиквите, че:

  1. Вирус има и от него умират хора
  2. Докато не се ваксинираме или не се случи чудо ще трябва да спазваме някакви ограничения
  3. Ако не спазваме ограничения, следва локдаун

  Няма политик, който при покачване на смъртността от вирус да не наложи локдаун, просто защото след това някой ще му потърси сметка и може да влезе в затвора.

 20. 20 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 922 Весело

  Напълно нормална ситуация. Нагоре-надолу, нагоре-надолу. Тази седмица е пикът. От другата заболеваемостта ще започне да спада по естествени причини. Днес колкото са новите случаи, при които е открито РНК на вируса в гърлото, толкова, горе-долу, са и оздравелите. Важното е да запазим спокойствие и да не се поддаваме на истерията, генерирана от истериците. Рецептата е спокойствие и бързо ваксиниране, с което да ускорим самоограничаването на епидемията ...

 21. 21 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо не се ползват маски, респиратори,не трябвали такива несъзнателни граждани да бъдат санкционирани, както и ББ за отваряне на общесвените обекти, които стават развъдник бактерите. Той се разкарва в джипката в която се крие разправя хитрини селски!!!

 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Цяла година пандемия и все още схемата е чакаме- влизаме в болница в лошо състояние. Доболничната помощ изчезна, никой не е изнамерил пакет лекарства за ранно лечение и подобряване.

 23. 23 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 922 Весело

  Преди една година това беше последната седмица от нормалния живот, но тогава никой още не го знаеше и никой не подозираше до какви висоти може да стигне терорът върху здрави и мирни хора от страна на лекари, които започнаха да се правят на политици и политици, които започнаха да се правят на лекари ...

 24. 24 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Всичко е изчислено. Пикът трябва да е около изборите. Отмяната на мерките цели точно това. Това е политическо решение, което ще увеличи шанса за ГЕРБ за сметка на човешки животи. Само че сметките им може да излязат криви, защото отвориха кутията на Пандора.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Todor Kitov
  Todor Kitov
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Ресторантите и фитнесите да се готвят за ново затваряне.
  В Румъния ги затвориха в понеделник, след като бяха отворени 1 месец.

  И тоя път да се сърдят на себе си. Защото за 1 година трябваше да им дойде акъла, че по тоя начин няма да стане. Отваряне-затваряне докато фалират.
  Лятото трябваше да са на протестите срещу това правителство, а декември трябваше да съсредоточат усилията си да изискват масово ваксиниране, а не да плашат с бунт.
  Без масово ваксиниране заведенията са довиждане.

 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Както много наблюдатели предвиждаха третата вълна и затваряни ята ще са по време на изборите. Обаче няма нищо общо за да остане главно платения вот :) какви мърши не е истина направо.

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Затваряйте, пък после като тръгне народа със сопите по улиците, ще се питате "къде сбъркахме?"

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#30] от "Todor Kitov":

  > ... тук има доста тролове, които ...
  > ... За да може държавата да е нестабилна ...

  Викаш, троловете клатят стабилността ?

  Пък баш Вожда се опитва да я крепи тая стабилност като си джитка с джипката анонимно и никъде не можеш да провери графика му за следващия ден ? (Понеже един познат иска да се снима с него, ама не може да разбере накъде да кара)

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#30] от "Todor Kitov":

  > лесно залита по популистки обещания. Е

  ГЕРБ ли визираш ?

  > Една държава на изток има интерес от това.

  Не им стига че им построихме Съвецки Поток за 3 милиарда и искат още ?

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Как един коронавирус, който още никой не е виждал
  —цитат от коментар 26 на Nik Nikolov

  Така е, това с вирусите е измислица. Някой виждал ли е някога вирус?

 34. 34 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Това, което Данчето уж предлага, а явно им е спуснато отгоре, защото го ломотят всички не са никакви мерки, а чиста имитация. Откровена подигравка. Да пуснат онлай учениците между 5 и 12 клас. Абе алоууу, за малоумни ли ни взехте, те повечето и сега са онлайн, ще спирате спрените ученици. Това с работното време дори няма смисъл да го коментираме, защото би означавало да паднем до нивото им. А истина е много, много проста. Боко си вкара жесток автогол и не знае, какво да прави. Може би за първи път той сам се постави в безизходица. Трябва да затваря и много добре го знае. Но няма как да затвори кръчмите, защото ги отвори преди седмица. Не може и да затвори всичко друго, а да остави кръчмите да работят. Затова прехвърли отговорността на РЗИ да се оправят те, а той да е чист. Но те пък не смеят да гъкнат без разрешение от него.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 35. 35 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#12] от "_raccoon":

  Въпросните 500 това са имтубирани пациенти. Т.е. на командно дишане, най вероятно и друга поддържаща апаратура.
  Има обаче и друга група, които дишат самостоятелно, в съзнание са и могат да се обслужват частично самостоятелно. Но е необходимо да им се подава кислород. Те трябва да са в болница. Никой никога не е давал информация колко хора в болниците са такива.
  Има и трета група пациенти. Нямат нужда от кислород. Чувстват се зле. Пият лекарства, лежат в легло, не използват апаратура, която съществува само в болници.

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Фандъкова не е познала. До четвъртък са присъствено учениците.
  Не може ресторантите да работят, а децата да са онлайн.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  :-) Моето дете от началото на ноември е затворено вкъщи. Тъкмо му дойде редът да ходи на училище и Фандъкова ще отмени присъственото обучение. Предполагам и при вас е така, ако правилно си спомням и ти имаш шестокласник.

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Борисов: Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки

  Колкото по остаряваш, все по-набожен ставаш!
  Страх, Бате, А? Щот не се знай кой къде, нали?
  А това с оставащите пари – мисля, че не забравяш да остане и за чекмеджето. Пари в държавата винаги е имало бол!
  Колкото и да се насилваш, от последното място по всичко, не мож ни измъкна!
  Само по смъртност ни изтъпани ПЪРВИ!
  Браво Бойко, браво Борисов! Самохвалко ниеден!
  Отваряме, нали?

 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Гневно

  "Борисов: Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки"

  Ниският дефицит спестява пари на гражданите, но дали спестеното ще се ползва за църкви или антикризисни мерки зависи от гражнаните. Не зависи от Борисов

  подпис
 40. 40 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Циркаджии! Шопът от Банкя, обяздил простите, се крие отново зад полата на Фандъкова :) Срамно е да си гербераст!

 41. 41 Профил на dvbsjsjadjasdasdjas
  dvbsjsjadjasdasdjas
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ако съдя по всички мои познати които се заразиха с Ковид, горе-долу 1 на всеки 5 влиза в официалната статистиката. Много хора си взимат антигенни тестове от аптеката и след като установят, че са болни, се карантинират сами вкъщи без да информират никой. Същото важи и за хората с изразени симптоми, които знаят, че са контактни. Ако официално София в момента заболеваемостта е близо 500 на 100,000 силно вероятно е реалното число да е 1000, 2000 или повече на 100,000.

 42. 42 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 759 Разстроено

  Ех ... „Църкви“, на първо място?!
  Щом църквите са ни добре, няма к'во да питам за учебници или таблети, нъл тъй ..., а разправят, че някога сме имали космическа програма.

 43. 43 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки"

  Стига с тези църкви, бе. Бахти популиста.

 44. 44 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Ще си играем на иди ми дойди ми още сто години сигурно, щото тоя народ никога няма да стигне стаден имунитет, щото няма достатъчно ваксини, а и да имаше, няма достатъчно желаещи, щото това правителство така и не си мръдна пръста да направи информационна кампания. Здравната система не може да издържи без локдаун, а икономиката не може да издържи с дълъг локдаун. Въобще когато всичко е некадърно и прогнило, изход няма. Освен пълен ребуут на държавата. Или Терминал 2.

 45. 45 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Пък аз предлагам намалено обучение и онлайн работно време на заведенията...а Данче пошла в Москву!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Весело

  Кръчмите вземат антикризисни мерки:

  https://forum.investor.bg/filedata/fetch?id=3727463&d=1614942834&type=medium

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 47. 47 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#35] от "petiopit":

  Май не си влизал в болница.
  Третата група са там заради системите. Понякога, при бронхопневмония, няма да ти мине без вливания, колкото и хапчета и чайчета да пиеш вкъщи.

 48. 48 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Боце прехвърли горещия картоф на местните власти и сега о е да си джитка с джипка на воля!

 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#44] от "kapitan_laino":

  "Политиците и пелените трябва да бъдат сменяни често. По една и съща причина."
  (Марк Твен)

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 50. 50 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darkman":

  и като тръгнат да умират по линейки и по стълби пак ще се питат "къде сбъркахме".

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 51. 51 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2372 Любопитно

  Ще ми се да видя изчислението, на базата на което се предлага намаляване на работното време от 23 на 22 Как са установили и с колко точно очакват да намалеят разболяващите се заради този един час? И дали имат подобно за въвеждане на вечерен час, който да спре всичките нелегални партита, които продължават да се случват? Или статистика колко бара станаха сладкарници, защото поставиха една витринка с торти? Не че не трябва да им се помага, сигурно повечето го правят от безсилие, но системата е създадена порочно, неработеща и само за провокиране на конфликти и омраза покрай същества като Алибегов.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 52. 52 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Ще затварят училищата, но ще оставят отворени кръчмите????
  Очевидните приоритети на австралопитеките от ГЕРБ - кебапшчета и бира. А че децата тази година са били общо под три месеца в училище не е проблем - важното е заведенията да преливат. Те ще рябва да се явят на матура без да са били на училище, ама в Самоков така са ги обучавали учителите по руски.... Трагедия до трагедията ни управляват
  А тая за малко слизала ли е от мерцедеса да види как са наблъскани столовете в заведенията? Нещо за това да направи първо?

 53. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Весело

  До коментар [#33] от "irina.gergova":

  Настроение - весело. Няма вируси - всички сме чипирани и защото сме чипирани глобалното правителство пуска програми да се разболяваме. Земята е плоска - звездите са проекция на тавана, инсталирани от глобалното правителство. Гълъбите и всички птици всъщоност са изкуствени дронове с камери, които ни следят. Някой виждал ли е вирус - не. Значи няма вируси. Някой виждал ли е динозавър - не, и динозаври е нямало. Костите в земята са заровени от глобалното правителство и са направени от тях, за да ни лъжат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  "Фандъкова предлага онлайн обучение и намалено работно време на заведенията ...."

  Глупости......
  Проблемът не са 5-12 клас, а 1-4.....! Карат го безсимптомно, а около тях е мазало..... ще се разбере до 4-5 месеца, като започнат сърдечно-съдовите проблеми при родители, баби, дядовци и учители.... Ма, нали училището се е превърнало в целодневен парник за отглеждане на саксийни цветенца....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 56. 56 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#53] от "bludniq_sin":

  Скоро ще стане една година от началото на двуседмичната карантина.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Адекватно предложения на Фандъкова. Дано алибеговци спазват дистанция за клиентите си!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#57] от "Корки":

  И кое им е адекватното? Какво ще им спира на учениците от 5,7,8,10 и 11 клас, като те в момента са... точно така, те са си онлайн и без имитации на загриженост. Щели да намалят работното време от 23.00 на 22.00. Че те не спазват едното, защо си мислиш, че ще спазват другото? Този път надминаха себе си и със сигурност учудват дори най-големите си критици.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 59. 59 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#53] от "bludniq_sin":

  В един свинарник прасетата си говорят .
  Едното казва - Чух че хората се канят да ни колят по Коледа .
  Няколко му отговарят в хор - Ееее айде стига с тия конспирации ...

 60. 60 Профил на M
  M
  Рейтинг: 244 Гневно

  Данчето пак се изказва неадекватно - децата да не учат, болните да не се лекуват, а кръчмите, моловете и игралните зали да си работят, това ли са мерките!!? А трябва да бъде точно обратното, последни да се затврят училища и болници, след всичко останало и само при крайна необходимост. А за родителите, които искат - от началото на годината се предлага дистанционно обучение - с молба и по желание. Нека останалите деца учат нормално, моля. Учителите имаха шанса да бъдат ваксинирани, да не се оправдават с тях!

 61. 61 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#42] от "Zippie":
  Е нали сме втори Занзибар , лекуваме ковида с молитви .
  А къде най добре се чуват молитвите, в църквите ако се молиш сам в къщи не е същото.


 62. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#56] от "mitko11":

  Аз не помня някой да е обещавал карантината да бъде двуседмична. Аз не съм бил в карантина с изключение на времето когато бях болен и през времето когато имаше КПП. През цялото друго време си ходех където си поискам. И на море бях и тази година ако съм жив и здрав пак съм си планирал море.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 63 Профил на army
  army
  Рейтинг: 562 Неутрално

  И това се случи само 10 дена след разхлабване. Кога ли ще отмине това??!!

 64. 64 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#59] от "crq15625101":

  Да добре - чакай да затворя прозореца, че има едни гълъби на близката лампа - може да ме чуят какво говоря на детето.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 65. 65 Профил на M
  M
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Хайде да затворим бабите по къщите, ще им пазаруваме дистанционно! Те са рисковата група - да ги опазим, нека си стоят вкъщи вместо да пазаруват по два часа всеки ден, а децата да ходят на училище, за да може когато пораснат да не предлагат такива тъпотии!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на wvl56623693
  wvl56623693
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вчера Бойко изглеждаше зле - небръснат, уморен, мрънкащ, но не трябва да го съжаляваме. Той сам си е виновен - на 14-ти февруари заяви, че заведенията задължително отварят на 1-ви март и че по тази тема повече не трябва да се говори. Е, сега числата са високи, реалността повече не може да бъде игнорирана и  отново се говори за мерките, което е неизбежно. Бойко е притиснат от две страни - лекарите настояват за затягане на мерките, а заетите в ресторантите, фитнесите и моловете категорично отхвърлят връщане на ограниченията, които ги засягат. Нещо повече, ресторантьорите настояват нощните заведения да бъдат отворени на 1-ви април! Ако бъдат върнати мерките, Борисов ще бъде изправен пред три големи проблема: 1. протести в центъра на София , 2. наказателен вот на 4-ти и 3.  протестно отваряне. Не съм убедена и че номерът с прехвърляне на отговорността на районните здравни инспекции ще мине - в много коментари на фейсбук страницата на ресторантьорите гневът се излива върху Борисов.
  Предполагам, че Борисов ще обвини гражданите, когато болниците започват да изнемогват. Ще се оправдава и с мутацията и ще се бие в гърдите колко много бил помогнал на бизнеса, като го оставил да работи. Накрая ще върне ограниченията, но ще каже нещо от рода на: "Популярността ми намалява, може да загубя много гласове на изборите, но за мен са важни човешките животи", тоест той ще се представи и като герой,  и като жертва.

 68. 68 Профил на Рада Госпожина
  Рада Госпожина
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Въпрос: А защо не, обратното онлайн кетъринг и намалено учебно време на училищата!???

  Отговор: Защото децата нямат лоби, което да се тръшка и да целува ръката с пръстена, затова :р

  ПП: А на всички стейкхолдъри им идва много дюшеш това онлайн обучение - направо мечта, да не кажа машина за пари :)))

 69. 69 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Заглавието...
  Което ще доведе до бавно научаване и бързо напиване...

  От идиоти отговор не чакам
 70. 70 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Заглавието...
  Което ще доведе до бавно научаване и бързо напиване...

  От идиоти отговор не чакам
 71. 71 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Докато ТИКВИТЕ се наканят да вкарат мерки, болниците отдавна ще са препълнени.

 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  > Вицепремиерът Екатерина Захариева даде положителен
  > резултат при PCR тест за COVID-19.

  Казва се

  'Вицепремиерът Екатерина Захариева е Заразена'

  нали такава беше официалната терминология в статистическите таблички?

  કટાક્ષ
 73. 73 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Бързо да оздравява и да не е така наклонена на Запада. Министърка в най-бедната и корумпирана държава в Европа.

 74. 74 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2804 Весело

  До коментар [#36] от "hope"::-) Моето дете от началото на ноември е затворено вкъщи. Тъкмо му дойде редът да ходи на училище и Фандъкова ще отмени присъственото обучение. Предполагам и при вас е така, ако правилно си спомням и ти имаш шестокласник.
  —цитат от коментар 37 на Smile


  ---
  точно .. другото свърши на 2 март.

  Любовта ще спаси света!!!
 75. 75 Профил на wvl56623693
  wvl56623693
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "Инженер Раул Викторов":

  Борисов сам вчера си каза: "Като видим, че болниците изнемогват, ще вземем мерки". Само дето вече ще е късно - броят на заболелите не започва да спада веднага след затягане на мерките, а се увеличава поне още седмица. Не знам защо на това изказване не се обръща много внимание - то най-ясно показва некомпетентността та правителството: закъснели мерки, компромис с човешкия живот, хаотичност, подигравка с лекарите, които изнемогват.

 76. 76 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Най-после нещо положително от кухата водосточна тръба.

 77. 77 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  МанипулациЙ му е майката. Довчера нямаше умрели, днес станаха 138. Изведнъж. И отново пълна тайна за ОБЩАТА СМЪРТНОСТ, включваща и умрелите от "несъществуващи" болести. Докато съществува това безобразие, ще смятам, че безсрамно ни манипулират и лъжат, без да дават и ПЕТ ПАРИ за здравето и живота на обикновените хора. За т.н. държавници те са просто СТОКА, като ония 50 000 свине, изтрепани безпричинно.

 78. 78 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Докато ТИКВИТЕ се наканят да вкарат мерки, болниците отдавна ще са препълнени.
  —цитат от коментар 71 на Инженер Раул Викторов


  Да де, ама болниците ще са препълнени с болни, от които над 80% могат да си останат у дома, а те сега заемат 4/5 от местата на действително нуждаещи се от болнична помощ. Това ми прилича на търговия със здравето и живота на обикновените хора, нали болниците са Търговски дружества?

 79. 79 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Весело

  "Екатерина Захариева е с положителен PCR тест"
  Защо не се е избоцкала с някой Пфайзър?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 80. 80 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 776 Неутрално

  По време на изолацията ще я замества зам.-министър Петко Дойков.

  Добре, че е този а не многообещаващото младо говедо лидер на младежката ГЕРБ. което говори без връзка с главния мозък.

 81. 81 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  " Повечето от българите са "за" все по-леки мерки, отчитат изследователите. Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% - за по-строги. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни, посочват от "Галъп"

  Хората си формират обикновено мнението според това къде точно се намира техния интерес - да правят бизнес или да се лекуват от ковид ! Според това къде точно са, то може и да се промени.....

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Чаках пенсионерите да намалея, а сега, като и много млади боледуват тежко, какво ще правим. То не може на всички да иска да се хареса Боко. За едни отваря, за други затваря, кой каквото поиска.Така ли се държи един премиер?

 83. 83 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Весело

  Ниският дефицит ама и ниските заплати и пенсии/най ниските в ЕС/.

 84. 84 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Най-после нещо положително от кухата водосточна тръба.
  —цитат от коментар 76 на venelingeologia


  Бургас винаги е бил на острието на ковидистката атака!
  ---------------------
  “Всички пейки в Борисовата градинка в ж.к.”Възраждане” в Бургас, парк „Света Троица” в ж.к.”Славейков” и парк „Славейков” днес бяха вдигнати.

  Това е поредна мярка, която се предприема срещу разпространението на пандемията коронавирус, а заповедта за временното премахване е на кмета на града Димитър Николов, който е началник на Общинския кризисен щаб и като такъв показа, че няма да прави компромиси, а ще прилага строга, почти фанатична дисциплина, за да предпази Бургас от силно заразното заболяване.

  В града контролът е изключително затегнат, а организацията може би най-добрата в страната.“
  --------------------
  Организацията Е НАЙ–ДОБРАТА, без никакво съмнение ..

  Това, че градът бе спасен от гибел, още повече лични , на фона на случващото се в Калофер!

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Той да не е врачка. Няма ли специалисти да казват, какво да се прави, че той взема еднолични решения.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  И какво ще промени намаленото работно време.

 87. 87 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Тия тулупи все още обмислят маски на открито. Ако има една от мерките, която е категорично малоумна и безсмислена това е именно носенето на маски на открито. Обаче понеже ги е страх да затворят молове или отворените съвсем скоро фитнеси и ресторанти - това ще измислят. някакви неща колкото да се каже, че са наложили някакви мерки.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 88. 88 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Фандъкова не е познала. До четвъртък са присъствено учениците.Не може ресторантите да работят, а децата да са онлайн.
  —цитат от коментар 36 на hope


  Наистина ли са на училище?
  Не съм много запознат..

  Това което гледам - е че имат карантинено поведение - седят на тумби, на тумби и жулят кенчета “Хелл“.. така правеха, когато имаше яки мерки.

  За това си мислех, че училищата са спрени в момента .

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Даже и за крадене остава. То , като не харчиш, за каквото трябва , винаги остават пари за глупости.

 90. 90 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  И какво ще промени намаленото работно време.
  —цитат от коментар 86 на Роси


  Вечер нищо няма да работи - нещо като вечерен час!

  Бием по вируса!

  Като се изкъртят и пейките - и ще ни се дари радостта, на живот вечен!

 91. 91 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Тия тулупи все още обмислят маски на открито. Ако има една от мерките, която е категорично малоумна и безсмислена това е именно носенето на маски .
  —цитат от коментар 87 на bludniq_sin


  Мангъров, ти ли си?

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "Ниският дефицит осигурява пари както за църкви, така и за антикризисни мерки".
  Но това са нашите пари, нашите данъци и Борисов няма право да ги харчи, както си иска. Никого не пита, не признава,че има Закон за бюджета. Няма държава в Европа, в която така да се управлява, никой народ няма да го до пусне, само тука.

 93. 93 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  "Борисов вярва, че локалните мерки ще нормализират положението"

  Борисов вярва, че локалните мерки ще играят ролята на лошото ченге, докато той си остава доброто ченге.

  подпис
 94. 94 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Да спасим пенсионната система.

 95. 95 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Значи в Занзибар продължават да си ходят ей така, без нищо..

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Туристите, които се връщат от острова ще трябва единствено да представят отрицателен PCR тест, направен до 24 часа преди влизане в България, което гарантира премахване на карантината от РЗИ."

  Преди влизане означава в Занзибар да си направиш теста. Как, като там няма вирус?

 98. 98 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Бахахааааа Бойко не смее да затвори кръчмите предизборно. Затваряме училищата и фитнесите но не и кръчмите. Бойкоооо целата ти работа е такава .. убулешка викаше баба ми

 99. 99 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Имало някакъв /немалък/ процент българи, които вярвали на НОЩ... На тези хора не може да се помогне - те са заразени завинаги с вирус, който води до липса на критично мислене.

 100. 100 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Преди една година това беше последната седмица от нормалния живот, но тогава никой още не го знаеше и никой не подозираше до какви висоти може да стигне терорът върху здрави и мирни хора от страна на лекари, които започнаха да се правят на политици и политици, които започнаха да се правят на лекари ...
  —цитат от коментар 23 на Иполит Матвеевич


  Ви да не би да сте член на Съюза не Репресираните от Мерките срещу КОВИД-19?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK