Върховният съд: Спирането на границата за неплатени глоби погазва Конституцията

Спорната практика беше въведена в началото на лятото на 2020 г. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби.

© Велко Ангелов

Спорната практика беше въведена в началото на лятото на 2020 г. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби.Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие становище, че текстовете от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), с които се ограничават основни права на гражданите - на свободно придвижване в страната, на напускане на нейните предели и на личен живот, погазва принципът на правовата държава.


Става дума за текстове от закона, въз основа на които при преминаване на граничните пунктове, органите на КАТ спират колите от движение за неплатени такси и отнемат временно свидетелствата за управление. Писменото становище на съда е по искане на Конституционния съд, който на 30 юли 2020 г. се зае да разгледа искането на омбудсмана и ще се произнесе по въпроса дали тексответе от Закона за движението по пътищата противоречат на Конституцията.


Върховните съдии приемат, че с оспорените разпоредби законодателят флагрантно е нарушил принципа на правовата държава, а с това недопустимо и в противоречие с изискванията на правната сигурност, предвидимост и стабилност е ограничил конституционно защитени права на гражданите.

"Липсва правна логика в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение да води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, при това да се твърди, че преследваната цел е "осигуряване на безопасността на движението по пътищата", подчертават в становището си съдиите от пленума на ВАС.

"Действително тези принудителни административни мерки са оправдани, но само когато с тях се преследват декларираните в закона цели и когато се прилагат за предотвратяване и преустановяване на административните нарушения по ЗДвП, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, но не и като санкция за неплащане на глоба, изразяваща се във временно отнемане на свидетелство за управление и/или спиране от движение на МПС с цел да бъде принудено лицето да изпълни публичното си задължение", е становището на върховните съдии.
Спорната практика беше въведена в началото на лятото на 2020 г. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби. Когато санкцията не е била получена тя се връчва на провинилия се. Когато за шофьор се открие, че не е платил вече връчена глоба, той трябва да се издължи. В противен случай книжката му се отнема, а превозното средство, ако е негова собственост, се спира от движение, докато санкцията бъде платена.


Срещу този подход се обяви омбудсманът Диана Ковачева, която атакува пред Конституционния съд съответните текстове от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот.


Мнението на върховните съдии по жалба на адвокат е, че: "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".


Върховните съдии са посочили, че в задължения на граничните полицаи е да установят самоличността на пътуващия, да проверят валидността на документа и дали има признаци, че е подправен. Граничният полицай има право да извърши проверка на лицето и в информационната система "Граничен контрол", но само в рамките на "минималната гранична проверка".


Пътна полиция има проблем със събираемостта на глобите от години, като опита няколко подхода за справяне със ситуацията.


Последно на 9 септември м.г. правителството реши да приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, който предвиждаше отмяна на актовете и налагане на глоби само с фишове. Малко повече от месец по-късно обаче решението беше отменено "поради необходимост от допълнително съгласуване със заинтересованите страни".


Всичко по казуса с проверките по границите четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Кой ти гледа в България конституция. Съмнявам се, че управляващите изобщо са я прочели, особено Борисов.

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  зда си извадя ли старите коментари, които твърдяха същото докато форумни "юристи" герберски калинки ме заклеймяваха. Да си скъсат дипломите.

 3. 3 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Добро утро! Айде сега тези, които са го измъдрили да бъдат изправени пред същия този съд и да обясняват защо аджеба нарушават Конституцията.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  После да не се чудите що джихадистите по пътя се множат :)

  Ти се опиташ да събереш глобите, обаче съда реши че така не може.

  Аз викам да качат глобите двойно и да назначат още хора да ходят по домовете да ги събират или да правят запори на заплати. :)

 5. 5 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Масова практика е едно административно задължение да бъде обвързвано с ОТКАЗ от административна услуга, която няма нищо общо със задължението.
  Това е показател за умишлен юридически произвол и управленска некадърност.
  ----
  Манталитетът на управляващите е на ниво С. Корея и Рассссия.
  Само близоста на Европа и членството в ЕС ни спасява от абсолютен произвол.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  После да не се чудите що джихадистите по пътя се множат :)Ти се опиташ да събереш глобите, обаче съда реши че така не може.Аз викам да качат глобите двойно и да назначат още хора да ходят по домовете да ги събират или да правят запори на заплати. :)
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Пълна дивотия сте написали, държавата има достатъчно механизми да си събере глобите, ако иска. На границата нито му е мястото, нито му е времето.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Добро утро! Айде сега тези, които са го измъдрили да бъдат изправени пред същия този съд и да обясняват защо аджеба нарушават Конституцията.
  —цитат от коментар 3 на zero_day


  И да платят обезщетения (от чекмеджето си , не от бюджета )на хората пострадали от тяхното недомислие!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Който се минал, минал се е. Върховният съд ни освобождава от плащане на глоби. А от данъци кога?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  После да не се чудите що джихадистите по пътя се множат :)Ти се опиташ да събереш глобите, обаче съда реши че така не може.Аз викам да качат глобите двойно и да назначат още хора да ходят по домовете да ги събират или да правят запори на заплати. :)
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Решението на съда не се обсъжда. А ти си говори никой не ти пречи.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  [quote#7:"rumen_s"][/quote]

  Избройте 3 :)

  И те трябва да са ефективни. Т.е. да се харчат по-малко пари за събирането на глобите, отколкото струват глобите. :)

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Масова практика е едно административно задължение да бъде обвързвано с ОТКАЗ от административна услуга, която няма нищо общо със задължението.Това е показател за умишлен юридически произвол и управленска некадърност.
  —цитат от коментар 5 на ali_ibn_isa


  Масова практика е да се вкарват нови закони, членове, членчета, алинейки и после да се чудите що нещата не вървят. :)

  Но така се получава когато нещата се ръководят от юристи теоретици. :)

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Кой ти гледа в България конституция. Съмнявам се, че управляващите изобщо са я прочели, особено Борисов.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  То един се сети лятото , че има конституция. Поиска и своя.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Прикрита балканска диктатура?

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#3] от "zero_day":

  изглежда и вие не сте чели Конституцията, що очаквате баш този съд да осъди някой :)

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#7:"rumen_s"]
  —цитат от коментар 11 на realguru
  Избройте 3 :)И те трябва да са ефективни. Т.е. да се харчат по-малко пари за събирането на глобите, отколкото струват глобите. :)[/quote]

  АУПДВ е напълно достатъчен механизъм за събиране на такива глоби.

 17. 17 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  После да не се чудите що джихадистите по пътя се множат :)Ти се опиташ да събереш глобите, обаче съда реши че така не може.Аз викам да качат глобите двойно и да назначат още хора да ходят по домовете да ги събират или да правят запори на заплати. :)
  —цитат от коментар 4 на realguru

  Увеличените в пъти глоби не намалиха джихадистите , явно трябва друга стратегия а не клекнали да с***т в храстите милиционери. Да се назначават още хора в администрацията е направо престъпно - ние имаме толкова калинки и милиция че може да покрием нуждите на целите Балкани.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Кой ти гледа в България конституция. Съмнявам се, че управляващите изобщо са я прочели, особено Борисов.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  В Симеоново не я изучават.

 19. 19 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Весело

  Масова практика е да се вкарват нови закони, членове, членчета, алинейки и после да се чудите що нещата не вървят. :)

  Но така се получава когато нещата се ръководят от юристи теоретици. :)
  —цитат от коментар 12 на realguru

  Ама, кой ви ги 'вкарва' тези 'нови закони, членове, членчета', бе гербав юнак?!
  ГЕРБ-ДПС управляват 10 години и пак някой ви свършил работа у гащичките.
  В нормалните държави има НОРМАЛЕН ред за събиране, налагане и обжалване на глоби, но за мутро-милиционерския манталитет на ГЕРБ има само милиционерски произвол.
  Кое не разбра?

 20. 20 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":


  Хилядата синекури назначени да дремят в дачиите по магистралите докато снимат кой е без винетка явно не са достатъчни. Тези процеси се автоматизират в цял свят, само тук се назначават роднини и съпартийци.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Решението е добро. А съответните органи да почнат да работят и да си събират парите.

 22. 22 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#15] от "хм":

  Не очаквам ВКС или КС да осъди някой, идеята ми беше да бъдат изправени пред съдебната система различните калинки за недомислието и своеволията, които си позволяват.

 23. 23 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Ооооо мъка. Все пак, родната полиция, ... и конституция, не са думи за едно изречение, ама юристите им, трябва да бъдат освободени. СОРИ.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":Хилядата синекури назначени да дремят в дачиите по магистралите докато снимат кой е без винетка явно не са достатъчни. Тези процеси се автоматизират в цял свят, само тук се назначават роднини и съпартийци.
  —цитат от коментар 20 на мики маус


  Той и тука е автоматизиран, ама хората не си ги плащат :)

  Парадокс някакъв ще да е :)

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Цъкат в компютъра и глобата излиза :)

  Даже пращат писма, ама получателя често не отива да си вземе писмото или се крие или се води на друг адрес.

  Някои ден като почнете да управлявате умните и красивите дано измислите механизъм да събирате глобите и да се борите с проблемите. :)

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Теоретиците юристи са герберските остриета - Дани Кирилов, мама Цеца, Менда Стоянова, които се отказаха от законодателния съвет от юристи на СУ. Да не забравим и завършилите в Симеоново или ЮЗУ и случайно упражнявали право в треторазрядни казуси в общини или държавни организации.

  Предвиждам бляскаво бъдеще и на тази юристка с невероятната си специализация през 2017.
  https://www.mh.government.bg/bg/ministerstvo/vatreshna-struktura/ekip-na-kabineta/nachalnik-na-kabineta/

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  В Германия си правиш адресна регистрация по интернет и след два дни ти се изсипват неплатените неща по куриер и се считат за връчени. После става весело със сроковете и множителите, но никой не те спира на границата.

 28. 28 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Който се минал, минал се е. Върховният съд ни освобождава от плащане на глоби. А от данъци кога?
  —цитат от коментар 9 на Корки


  И как точно съда те спира и освобождава от задължението да си плащаш глобите? Те казват, че е противоконституционно да те спират на границата за неплатени глоби, а не че такива не са дължими. Ама то трябва и да можеш да мислиш, а не да тропаш по клавишите като кълвач безмозъчен!

 29. 29 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ПРОСТО РЕКЕТ , БАЦЕ САМО ТАКА ЗНАЕ , ВЗИМА ТИ НЕЩО И ДАКАТО НЕ ПЛАТИШ НЕ ТИ ГО ВРЪЩА

 30. 30 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 419 Весело

  "Липсва правна логика"
  То за карфицоглавите униформени, които по ТВ се показват, логиката принципно е непозната материя.

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Весело

  И не е възпитателно , размишлявайки върху рецидивиращите......

 32. 32 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 799 Неутрално

  А затварянето на магазини и заведения заради съмнения за неиздаване на касови бележки какво е? Удря се катинара, слагат лепенките, а после в съда се установява, че никакво нарушение няма. Да не говорим и че ефекта за фиска е негативен, защото като се затвори нещо работещо, тогава със сигурност няма данъци, заплати, осигуровки и държавата наистина не събира нищо.

 33. 33 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Крайно време е да се огледат ОПГ-то как е в нормалните държави и да се опитат поне да въведат практиките в едно от тях БЕЗ да я променят! Ако имаш глоба - да се връчи по пощата или полицаите да следят за автомобили, чиито СОБСТВЕНИЦИ ( и вероятно ползватели) имат неполучени фишове и да ги спират за да им ги връчат, а не да се крият по сенките и шубраците и да спят. Освен това НАП има данни за всеки и може да прати писъмце за задълженито на всеки гражданин (имат ни данните - нали ги изтекоха вече) и ако не си плащаш глобите да ти слагат законната лихва за задължение. Така все някой ден ще си ги платиш... Ама ние - ще взимаме книжки по границите - милиционерска работа. Утре и открити листове ще почнат да искат да стигнеш до граничната зона. От Фончо и компания милиционери и каскети какво да очакваш?

 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#15] от "хм":Не очаквам ВКС или КС да осъди някой, идеята ми беше да бъдат изправени пред съдебната система различните калинки за недомислието и своеволията, които си позволяват.
  —цитат от коментар 22 на zero_day


  хм, подозренията ми, че не сте чели Конституцията се оправдаха :)

  няма юридически аргумент, на базата на който да бъде съден за действията си предложил закон (вкл. и законова промяна) или гласувал за приемането му.

  аз мисля, че е сериозен юридическия пропуск да не могат да бъдат съдени колективни органи (НС или общински въвет) за взетите от тях решения, предвид изключително ниския морал и политическа хигиена на обитателите на такива (доста често - срамни) органи

 35. 35 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Всички подобни рестриктни мерки на властващите, незаконни във повечето
  случаи показват само едно, невъзможност да се справят със ситуацията !!!

 36. 36 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Какво като погазва ?:)) Има ли нещо което е в ред и работи като в държава ? Така е в монархията , ОНЗИ КАЗАЛ ТАКА ...

 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Какво като погазва ?:)) Има ли нещо което е в ред и работи като в държава ? Така е в монархията , ОНЗИ КАЗАЛ ТАКА ...

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#33] от "BlueBoss":

  Точно така е в момента. Пращат се по пощата, само че чрез препоръчано писмо, което трябва да отидеш да вземеш лично и да се подпишеш че си го получил. Съответно никой не ходи да си взема писмата и не се подписва никъде. Съответно се водиш че не си уведомен.

  Ако те спрат някъде и имаш глоба, те уведомяват и те карат да се подпишеш че си уведомен. И хоп вече си уведомен че имаш глоба за плащане.

  Следващия момент е да я платиш. Само че има хора дето не ги и плащат даже. Някои ги плащат като ги уведомят. Но други си правят пас.

  Съответно като те спрат и видят че имаш неплатени глоби, директно свалят номерата на автомобила.

  Само че явно не работи баш така - щото има доста несъбрани глоби.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Колега, мисли как да се избегнат превантивно а не реактивно как да се оправят бакиите веднъж станали.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 41. 41 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#9] от "Корки":

  Никой от нищо не те е освободил. Но милиционерите толкова си можете. Даже можете да върнете заставите, кльонове те и граничарски те кучета.

 42. 42 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  След първите две изречения третото губи смисъл - продължете с обясненията за ПОСЛЕДСТВИЯТА.
  Впрочем,в не-Ковид обстановка през границите на Германия се преминава със съвсем малко намаление - указано със знак,на скоростта.

 43. 43 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 968 Неутрално

  А , добро утро!
  Още при съобщаването на тази незаконна практика ,беше казано,че не може да се прави така! Ама кой да слуша....
  Разни умни глави , жадни за налагане на порядки от тъмното Сталинистко минало ,ревяха колко е редно и законно това деяние , без да си имат идея даже , за какво иде реч! В обременените им милиционерски глави се върти идеята само мисълта , как да прее*ат хората и какви от тъпи по тъпи практики да въведат.

 44. 44 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Всеки българин има банкова сметка. Проблем ли е автоматично от собственика на автомобила да се дърпа глобата а пък той да се оправя с който е карал. Как в Австрия това работи още от 20-ти век, а тук никой не го е решил как да се случва?

 45. 45 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Те спряха на хората бизнесите заради безумните им мерки, ама Върховният съд се за грижил за тези дето не са плащали глобите. Не знам какво някой сижвъобразява че скоро ще имаме държава.

 46. 46 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Министерството на вътрешните работи ще трябва по друг начин да си събира глобите. Решението на Върховния съд при всички случаи важи както за българските граждани, така и за чужденците, така че много от тях никога няма да си платят глобите. Ще понастъпи погасителна давност.

 47. 47 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  От ГЕРБ само "качествени" закони. Те по-скоро приличат на хрумки спуснати еднолично отгоре и гласувани чинно от депупати статисти, които шефа ги е хванал за топките, за да подържат "партийната" дисциплина. Никаква партийна дисциплина не е това. Това е банда с главатар и подържа дисциплината на бандата.

 48. 48 Профил на Momchil Cholakov
  Momchil Cholakov
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#39] от "chichka":

  Ясно е, че на герберите четенето и мисленето не ви е силата, но не пречи поне да пробвате понякога.

 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Като цяло спиране на МПС от движение е оправдано и правомерно само при техническа неизправност, всичко останало е малоумно (само като видиш, че се спира ако е собственост на водача но не се спира ако не е негова собственост ти става ясно за каква простотия става дума)

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#44] от "iavorski":

  Разбира се че е проблем. Абе вие акъл имате ли? Как ще ти дърпа е така някой пари от банковата сметка? Това не противоконституционно ами незнам какво е. Утре другаря милиционер ще ти тресне една глоба за 800 лева примерно за нарушение, което не си извършил и ще си ги вземе и после иди се жалвай на арменския поп. Съмнявам се, че в Австрия работи баш така

 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Весело

  Като цяло спиране на МПС от движение е оправдано и правомерно само при техническа неизправност, всичко останало е малоумно (само като видиш, че се спира ако е собственост на водача но не се спира ако не е негова собственост ти става ясно за каква простотия става дума)
  —цитат от коментар 49 на uq


  Цъ, лошите гърци, румънци, австрийци, унгарци, немци... нямат ли конституция? Това сваляни на номера, спиране на граница за глоби защо го има по света? Отново повтарям, да пуснат Кристиян, който уби Милен Цветков. Срамота е да ограничат конституционното му право на придвижване!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#51] от "chichka":

  И какво, понеже го имало в Гърция и Румъния, значи е правилно така ли? Аз в Германия някой да ти сваля номерата на улицата не съм чул. То трябва малко да се помисли, ама на милиционерите ви е трудно. Но нищо де....ще ти дойде до главата някой ден и друга песен ще запееш

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Като прочете човек коментарите и му става ясно всичко. Българина си обича да си го мачка милиционера, да си издевателства над него, да го спира и да му иска пари, да го вкарва на топло и да го бие е така щото му е кеф, даже и да може сам да си взема пари от сметката му е така кога си иска, щото...за българина това винаги се случва на другите, лошите тия дето....не и на него, честния и примерен. А после се обяснява..да ама тва не е верно не беше червено. Не беше ама милиционера каза че е било така че аре у лево.
  Изобщо..отчайваща работа, а седнал Костов да ми говори защо гражданите правели това. Кои граждани бе Костов? Къде ги? Роби, с робско мислене. Тях да ги освободиш насила, ще си търсят милиционер да ги мачка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK