"Репортери без граници" към властта: Спрете да купувате "приятелско покритие" в медиите

От организацията уточняват, че публикуват идеите си сега, в навечерието на парламентарните избори и се обръщат към всички партии, за да може тази "жизненоважна тема" да стане част о от предизборния дебат.

© Репортери без граници

От организацията уточняват, че публикуват идеите си сега, в навечерието на парламентарните избори и се обръщат към всички партии, за да може тази "жизненоважна тема" да стане част о от предизборния дебат.Българските власти трябва да спрат с широко разпространената практика за "купуване" на приятелско покритие чрез поставяне реклами в определени медии, трябва да се прекрати с използването на посреднически компании, които разпространяват европейски средства по непрозрачен начин, да се преразгледа разпределянето на публични средства към медии, които системно нарушават етичните стандарти на журналистиката.


Това са част от предложенията и препоръките за спасяване на свободата на словото в България на международната неправителствена организация "Репортери без граници". Идеите, групирани в 10 точки, обхващат теми от сигурността на журналистите, достъпа до информация, финансирането на медии и спазването на етичните стандарти. От организацията уточняват, че публикуват идеите си сега, в навечерието на парламентарните избори и се обръщат към всички партии, за да може тази "жизненоважна тема" да стане част о от предизборния дебат.


"След отказа на правителството да превърне свободата на словото в приоритет тези препоръките са насочени към всички политически партии и към българската общественост. Изготвени с помощта на български медийни експерти, те имат за цел да превърнат темата в обект на национален дебат преди изборите на 4 април", пишат от организацията в прессъобщението. В него се акцентира върху важността на парламентарните избори, които "ще определят "кой ще е следващия премиер - фигурата с най-много власт в политическата система на страната".
През октомври 2020 година, от "Репортери без граници" разкриха, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент към организацията в страната да бъде създаден борд, който да наблюдава медийната среда и да работи за подобряване на свободата на словото. Ангажиментът така и не е бил изпълнен, а след поемането му от организацията не са имали никаква обратна връзка от страна на министър-председателя или представители на кабинета му. Малко след това от "Репортери без граници" призоваха да бъде направена независима комисия за медиите, без участието на Борисов.


България заема 111-о място в класацията на международната организация, която неколкократно е реагирала във връзка със случващото се в българската медийна среда.


"Свободата на словото стигна до задънена улица в България и независимите медии са на ръба на изчезването. Тези парламентарни избори дават възможност за действие на всяка една политическа сила, както и на всеки избирател, който е загрижен за свободата и качеството на медиите", казва Павол Салай, ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите.

Приложение за подаване на сигнали за насилие над журналисти


Сред идеите, представени от организацията, на първо място е поставена темата за сигурността на журналистите.
"През 2020 г. "Репортери без граници" регистрира множество случаи на насилие срещу журналисти във връзка с тяхната работа, докато властите не могат докрай да отговорят и разследват тези случаи на злопоутреби", пишат от организацията и припомнят, че прокуратурата не е разкрила кой е подбудителят на побоя над журналиста Слави Ангелов (който в средата на март 2020 година беше причакан и пребит в центъра на София, на съд бяха предадени трима души, за които държавното обвинение твърди, че са физическите извършители - бел. ред).


Друг пример е с отказа на МВР и прокуратурата да разследва побоя и ареста на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителстен протест през есента на 2020 година. От "Репортери без граници" припомнят още, че разследващият журналист Николай Стайков, автор на поредицата "Осемте джуджета", разкриваща схема за кражба на бизнеси в прокуратурата, е бил заплашван, но е получил закрила, едва след намесата на организацията. И досега - близо година след като стана известно, че Стайков е заплашван, не е известно какво се случва с проверката за това.


Свободата на словото стигна до задънена улица в България и независимите медии са на ръба на изчезването.


Павол Салай,,

ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите


Предложенията за сигурността на журналистите включват:


- създаването на специална телефонна линия или мобилно приложение, през което журналистите да докладват максимално бързо за случаи на насилие над тях;


- случаите на насилие над журналисти да бъдат разглеждани от независим и централизиран полицейски отдел;


- дебат по предложение за увеличаване на наказанията за насилие над журналисти;


- осигуряване на институционална независимост и отчетност на полицията, прокуратура и съдилища и насърчване на върховенството на закона;


- изобличаване на физически и вербални атаки срещу журналисти публично и незабавно и въздържане от политически атаки срещу журналисти, които могат да ги поставят в допълнителна заплаха;


Сред предложенията има още за защита на медиите от съдебно преследване, като това да стане чрез по-голяма прозрачност и отчетност на процедурите, насочени към журналисти, собственици на медии, мениджъри, както и дарители на медии.


Професионалните журналисти в България често са подложени на съдебен и икономически тормоз. На медиите, които са критични към правителството, често бива отказано държавно финансиране и достъп до информация. Независимостта на обществените медии страда от политическо вмешателство докато, в конфликт на интереси, някои частни медии се използват за очернящи кампании без спазване на журналистическа етика, пишат още от "Репортери без граници".


Медиите с език на омразата да не получават публични средства


Организацията предлага да отправи искане до Европейската комисия за законодателство, установяващо общоевропейски минимални стандарти за защита чрез въвеждане на процедурни гаранции за жертвите на т.нар SLAPP - стратегически дела срещу ограничаване на публичното участие (SLAPP) и чрез комбиниране на превантивни мерки за блокиране на съдебни искове за злоупотреба. От организацията предлагат още да се намалят наказанията за клевета на държавни служители до нивото на глобите за клевета на други лица.


Сред другите предложения са да бъдат спрени широко разпространената практика за "купуване" на приятелско покритие чрез поставяне реклами в определени медии и да се прекрати с използването на посреднически компании, които разпространяват европейски средства по непрозрачен начин, да се преразгледа разпределянето на публични средства към медии, които системно нарушават етичните стандарти на журналистиката.


От организацията призовават медиите, които умишлено и многократно разпространяват невярна информация, използват реч на омразата и насърчават дискриминацията на определени групи от обществото да не получават публични средства. Те предлагат да има ясни стандарти към свободата на словото, така че да може да се гарантира дори на критичните към правителството медии, да получават информация.


Сред другите идеи са за засилване капацитета на двете обществени медии и промотиране на работата на Националния съвет по етика така, че журналисти, граждани, политици да са по-активни и да се обръщат към комисията заради проблеми, които забелязват в медийното съдържание. От организацията предлагат още да се модернизира обучението по журналистика и публичен дебат по въпроса дали да има общодостъпни курсове по медийна грамотност и проверка на фактите.


Пълният списък с предложенията на организацията може да бъде видян - тук

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 932 Неутрално

  „Илиана Беновска, чрез регионалното софийско радио К2 е получила 203 651,60 лева. Най-щедри към Илиана Беновска са били от Министерството на икономиката – по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” Беновска е отличена със 114 981,60 лева; по Програмата за развитие на селските райони – с 45 792 лева; по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” – с 24 000 лева; по оперативна програма “Региони в растеж” – с 11 016 лева; по оперативна програма “Околна среда” – със 7 862 лева.“, 19.02.2019 г.- clubz.bg/79669 pravitelstvoto_e_razdalo_otnovo_milioni_levove_na_elektronnite_medii

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Направо се разплачем :)

  Щели да правят борд без Баце - ми да си направят, някой пречи ли им? ;)

  Или чакат неговото одобрение, ааа чакат пари от него да си направят борда :)

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  Хубав апел, но властта естествено ще си направи оглушки!

 5. 5 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Само Бобобокококови подсъдимите могат да купуват лобисти, за плюватели на България и медиите свободните да им препечатват статусите и в свободната медия фейсбук да се шерват платена лъжа.

 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2430 Весело

  "Свободата на словото стигна до задънена улица в България и независимите медии са на ръба на изчезването. "

  Какво ще се лъжем- в България никога не е имало независими медии.
  Затова никой не обръща внимание на това апркалиптично "изчезване".
  Пируетите около това виртуално явление са си чисто словоблудство.
  И само пълнят гушките на една шепа всеядни писачи , които искат да ни убедят, че съвестта и моралът им никак не са свързани с кесиите на тези, които им плащат.
  На което ние мигновено повярвахме.
  ПС Журналистиката в България е също толкова дискредитирана, колкото и българският съд.
  Но, може би, за разлика от него (надявам се) - безнадеждно, без право на поправка.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Какво ще се лъжем- в България никога не е имало независими медии.
  —цитат от коментар 6 на Дон Кихот


  Медиите в България са независими - в смисъл че от тях нищо не зависи :)

  Както и трябва да бъде. Ако искат да зависи, да се явят на избори, да ги спечелят и да зависи от тях нещо. ;)

  В интерес на истината от медиите зависят доста неща. Като надуят рев някъде и Баце, а и другите управляващи се съобразяват криво ляво с тях.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Репортери без граници не са критерий. Те гледат дали техни партии са на власт и само тогава вдигат рейтинга. Тук това няма как да стане.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2430 Весело

  До коментар [#7] от "realguru":

  "Медиите в България са независими - в смисъл че от тях нищо не зависи :)"

  И кому са нужни тогава?
  За какво са тези крокодилски сълзи?
  В моите очи те служат само като витрина на един вагон комплексари, обвзети от мания за кадърност, величие, елитарност, незаменимост, изключителност-трубадури на морала, еталон на съвестта и образец на интелигентност.
  Които вият от ярост, когато хората под натуфреното лустро разгадаят същността им. 11. 11 Профил на knu201006282
  knu201006282
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи, кротува. Социолозите-агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим , с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.

 12. 12 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  Властта купува защото на пазара има такива които се продават...репортерите без граница защо не се обърнат към тях...

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  В България има свобода на медиите, този сайт е едно добро доказателство. Никой не се меси в редакционната политика!

  Тогава от къде са ни измукали 111 място в някаква тяхна стъкмистика? И защо сме там?

  Един реторичен въпрос, ако след изборите уравлява БСП си гурно ще се качим поне с 50 места нагоре?

 14. 14 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Нещо друго да изкоандарят финансиранитее от сорос репортери?

 15. 15 Профил на Kahles
  Kahles
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Репортери без граници" съставят своята класация за свободата на медиите на базата на анкети, попълнени от определени от тях журналисти в съответната страна. Ако публикуват имената на анкетираните, ще стане ясно защо резултатите са такива. Обзалагам се, че сред тези имена ще са Иван Бедров, Полина Паунова, Силвия Великова, Петър Волгин и пр.

 16. 16 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Медиите в Бг не са на висота,но тази организация е компроментирана отдавна.Уж борещите се за независими медии,се показаха доста зависими и с наклонности към фалшиви новини и подкрепяне на определени партии и организации.Повечето си спомнят за убитата и изнасилена журналистка от Русе от един ром.Направиха и невъзможното това престъпление да бъде изкарано като убийство на разследваща властта журналистка и опит за прикриване на случая,демек е поръчана за да мълчи.Това влезе в доклада и класацията на тази измислена организация,която изпълнява нечии заръки и се прави на независима.Ай гитла!

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Тия "Репортери без ...багаж" Не са ли ония на Сорос?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK