Прокурорите ще отговорят на Кьовеши за българските номинации, но конфиденциално

Прокурорската колегия на ВСС реши да изпрати поисканата информация до Лаура Кьовеши, но какво точно ще съдържат документите не бе съобщено.

© Цветелина Белутова, Капитал

Прокурорската колегия на ВСС реши да изпрати поисканата информация до Лаура Кьовеши, но какво точно ще съдържат документите не бе съобщено.С 9 гласа "за" и нито един против прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува да изпрати допълнителна информация в отговор на писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари. В отговорът ще се съдържа допълнителна информация за избраните в България кандидати и предложени за европейски делегирани прокурори. Каква точно информация не бе посочено с мотива, че процедурата не е приключила и все още тече, а данните са конфиденциални.


Все пак Калина Чапкънова уточни, че ще бъдат изпратени допълнителна информация за статута на българските магистрати и какво се включва в понятието магистрат, за общата нормативна рамка на България, която регламентира структурата на съдебната власт. Ще бъде изпратена и много лична информация, която касае работата на всеки един от предложените 10 кандидати за европейски делегирани прокурори. "Именно по този начин ние мислим, че ще бъде дадена най-добра визитка за всеки и по този начин ще защитим качествата, които притежава. Заради личната информация няма как да огласим автентичния текст на нашия документ", обясни още Чапкънова.


В началото на обсъждането главният прокурор Иван Гешев подчерта, че и в съобщението на европейската прокуратура изрично е посочено, че процедурата не е приключила.
"Крайното решение принадлежи на колегията на европейската прокуратура. Комуникацията ни е през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. В тази част тя е с конфиденциален характер и трябва да спазваме правилата - собствените, тези за подбор на европейската прокуратура и всички останали", каза Гешев.


По думите му към момента не трябва да се коментират публично детайли, които имат конфиденциален характер.


"Моментът за цялостен коментар, както е посочено и в изявлението на европейската прокуратура, е след приключване на тази процедура. От друга страна, лично аз споделям мнението на члена на съдийската колегия Красимир Шекерджиев в интервю, че все пак прокурорската колегия дължи отговор - не толкова заради самата прокурорска колегия, съдебната власт, прокуратурата и ВСС, а заради професионалната биография и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите, които са част от съдебната власт, както и това на всички кандидати, които се явиха в тази процедура и тези, които бяха излъчени и предложени на европейската прокуратура", посочи още главният прокурор.


Последваха коментари и от Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Евгени Иванов както и от други членове на прокурорската колегия, които защитиха избора си и заявиха, че днес биха гласували по същия начин.


По време на обсъждането на писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което тя иска допълнителна информация за българските кандидати, Евгени Иванов нарече искането на допълнителна информация "процедурно нетърпение". По думите му, писмото на Кьовеши е пристигнало във ВСС преди цялата документация от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.


На финала пък Гешев заяви: "Надявам се, най-после всички в България разбраха, че сме все още в неприключила процедура. След като приключи, всеки може да дава интервюта и изявления" в опит да опровергае публикациите, че Кьовеши е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България. Информацията за това бе съобщена от EURACTIV България, а пред изданието Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши, посочва, че вече е изпратено писмо до Министерството на правосъдието.


Прокурорите бяха излъчени в средата на февруари. Сред тях има шестима прокурори, трима следователи и един съдия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK