Ваксинирането със записан час засега ще е или с каквото има, или трябва да се чака

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването

© Велко Ангелов

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазванетоВъв ваксинационните пунктове в страната не са разпределени количества от иРНК ваксините (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") за записалите се през електронния регистър. Следователно, желаещите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с такъв препарат, макар и да имат запазен час, трябва или получат от аденовирусната ваксина (одобрената в Европейския съюз е на "АстраЗенека"/Оксфорд), или да изчакат неизвестно точно колко да има наличности.


Това стана известно от брифинг на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева по повод утрешното начало на ваксиниране на хора, вписани онлайн. По думите ѝ до края на март, когато засега е и последната възможна дата за записване на час, са регистрирани около 70 хил. души. Тя не посочи конкретно какво е разпределението спрямо опциите за избор в електронната система: иРНК, аденовирусна и нямам предпочитания.


"Има голям брой хора, които не са посочили предпочитания, има хора, които са посочили единия вид ваксина, може би има превес на желаещите за иРНК ваксина", каза Жени Начева.
Както "Дневник" писа, макар и електронният регистър да дава възможност да се избират час, място и вид ваксина, то изборът на препарат на практика не е възможен. Във ваксинационните пунктове през следващите дни ще се предлага само от ваксината на "АстраЗенека".


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1401 гласа

  1. Да, всички ваксини са приемливи. (17.56%)
  2. Да, по-добре каквато и да е ваксина, отколкото никаква. (16.06%)
  3. Да, случаите се увеличават, искам максимално бързо да се ваксинирам. (5.71%)
  4. Не, писна ми да ме разиграват. (12.28%)
  5. Не, заради здравен проблем имам. лекарска препоръка за конкретна ваксина. (4.00%)
  6. Не, ще изчакам докато се осигури възможност на избор. (32.26%)
  7. Вече се ваксинирах с каквато исках. (3.85%)
  8. Вече се ваксинирах с каквато имаше. (8.28%)

Как да се постъпи


Жени Начева отново припомни, че избор на ваксина трябва да се прави само след съвет на лекар, както и че всички одобрени ваксини срещу COVID-19 предпазват от тежко разболяване. Ако все пак решението е за иРНК ваксина, то записаните в електронния регистър за такава, трябва да изчакат. Не стана ясно обаче колко време, както и дали първите записани са с приоритет пред следващите желаещи в системата за препаратите на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна".


"Хората посочват предпочитания, но това не означава, че в деня, в който се поставя ваксината, ще има налични тези дози ваксини. Правото да се изчака за иРНК ваксина, не е отменено, тоест, когато има налични иРНК ваксини, ще могат да получат дози", каза Жени Начева. Тя твърди, че отбелязалите предпочитание за иРНК ваксини през следващите дни са уведомени, че такива засега няма.


В понеделник в България бяха доставени 21 600 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", но по думите на зам.-министъра на здравеопазването флаконите продължават да се пазят за изборната администрация. Причината е, че срокът между двете дози от този препарат е най-кратък (21 дни) и се смята, че така членовете на комисиите ще бъдат защитени от разболяване от COVID-19 до деня на вота.


"До днес включително постъпваха списъци за лица, които следва да бъдат обхванати за изборния процес", обяви Жени Начева.


И още организация


По думите на Жени Начева, е направена организация, ако някой се откаже от часа си за ваксиниране (това може да бъде направено през електронния регистър) или не се яви, да бъдат включени хора от приоритетните групи (напр. медицински лица, преподаватели, които в последствие са се решили за ваксиниране) или такива, които са заявили желание, но не онлайн.


Зам.-министърът на здравеопазването обясни още, че ваксините срещу COVID-19 се разпределят спрямо броя на хората, които са заявили желание да им бъде поставена инжекция, а не на равни количества по области. Тоест: следва се принцип, че където има повече желаещи, се разпределят и повече флакони.


"Молим всички за разбиране, толерантност и комуникация, така че, ако възникнат проблеми, да ги решаваме своевременно", каза Жени Начева, с признанието, че началата са често съпътствани от проблеми.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK