На живо

Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

© Георги КожухаровВъпреки нарастващия брой заразени и достигането на голям брой активни случаи в няколко области властите отказват да въвеждат национални ограничения. Продължават да се въвеждат мерки по места. В Благоевград и Плевен представители на засегнати от ограниченията бизнеси протестираха.


За последното денонощие са регистрирани нови 2774 случая на зараза като на седмична база броят им расте с 48%. Положителни са 20.3% от направените 13 691 теста. Очаквано най-много са новите случаи в областите София- град - 734, Пловдив - 223, Варна - 153. В болница се лекуват 6395 пациенти, от които 501 са в интензивни отделения.Като излекувани за 24 часа са отчетени 2531 души, починали са 97.
През последното денонощие са направени 6995 ваксинации и общият им брой става 309 145. С втора доза са 52 735 души.


Първият ден от ваксинирането след регистрация на желаещите в електронния регистър за целта бе съпътствано с хаос и проблеми в системата.


Властите увериха, че не е имало данни за проблеми с партида на "Астра Зенека", за която сигнализира Австрия."Дневник" проследи на живо ситуацията с коронавируса. Данните по света - тук.

Областният щаб в Сливен прие допълнителни противоепидемични мерки, които влизат в сила утре и ще бъдат прекратени два дни преди парламентарните избори.


Както и в някои други области учениците от 5 до 11 клас минават към учене онлайн. Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни в търговските центрове, моловете, ресторантите, питейните заведения, кафенетата без придружител – родител или настойник.


Носенето на предпазни маски за лице ще се изисква както на закрити, така и на открити обществени места /като пазари, битаци, гари и др./. Изискването не се отнася за улици, площади, паркове и градини. Ресторантите и заведенията за обществено хранене и развлечения преустановяват дейността си след 22 часа. Не се допуска провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 души.


В Добрич учениците от пети до 12 клас няма да влизат в клас физически от 15 до 26 март. Спират се извънкласните прояви в присъствена среда, преустановяват се присъствени групови занимания в езикови и образователни центрове и школи. Фитнес центрове и зали за групови занимания и любителски спортни зали ще работят по график при запълнен не повече от 30% о общия им капацитет. Заведенията да не се посещават от малолетни и непълнолетни без придружител, както и да няма жива музика в заведения за хранене и развлечения, реши щабът. Семейните тържества, както и погребенията ще се провеждат с до 10 присъстващи.

Не се е увеличил броят на заболели учители и ученици, посочи образователното министерство

Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

© Юлия Лазарова


Към настоящия момент стойностите на заболелите в образователната система не са по-високи спрямо тези през изминалите месеци. Наблюдава се по-ниска заболеваемост при педагогическите специалисти вследствие на ваксинацията. Това обяви министерството на образованието на запитване на "Дневник".


Общо 365 са заразените с COVID-19 деца и ученици. Педагогическите специалисти с положителна проба са 597, като 498 работят в училища, а 99 - в детски градини. 77 са паралелките и групите, поставени под карантина, отчита МОН.


Най-засегнати са областите София, където под карантина са 3047 ученици, Бургас – 1165, Пловдив - 1150 и Варна - 709. Най-малко случаи има в областите Видин – 3, Кърджали – 48, Монтана – 47.


В електронна среда от разстояние по избор на ученик или родител и след разрешение на съответното Регионално управление на образованието се обучават общо 1335 ученици. Други над 300 ученици в момента учат от разстояние за не повече от 30 учебни дни по тяхно желание и след заповед на директора на образователната институция.


От утре в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София-град, Шумен и Перник, в които разпространението на COVID-19 е най тревожно, учениците от 5 до 12 клас преминават изцяло на онлайн обучение.

Допълнителни ограничения са въведени и за Софийска област

Директорът на РЗИ-Софийска област издаде заповед, с която се въвеждат допълнителни ограничения от 12 до 26 март.


На територията на областта маските стават задължителни при посещение на пазари и тържища. Учениците от 5 до 12 клас минават на дистанционно обучение, а тези в предучилищна възраст могат да не ходят присъствено, ако родителите им уведомят писмено за това директора на училището или детската градина.

На работодателите се препоръчва при възможност да въведат дистанционна работа на служителите си. Ако няма възможност, работодателите трябва да въведат засилени противоепидемични мерки на работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция от 1,5 м. и недопускане на служители или външни хора с прояви на респираторна симптоматика.

Заповедта въвежда засилен контрол при провеждането на културно – масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област.


Болниците трябва да са в готовност да спрат плановите дейности при достигане на заболеваемост над 500 на 100 хил. души и разкриване на допълнителни легла за COVID-19.


Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

© Георги Кожухаров

Сривът при нощувките продължава и през януари

Дори през януари, който обичайно е силен за зимните ваканции, но очаквано заради епидемията и мерките заради нея продължава сривът при нощувките в хотелите. През месеца са работили общо 1634 места за настаняване, като броят им е с 16.8% по-малко спрямо същия месец на предходната година, а броят на леглата в тях - с 19.3%. Това показват данните на НСИ.


Повече по темата четете тук.

Мярката 60/40 вероятно ще бъде удължена

Мярката 60/40 за запазване на заетостта да бъде удължена до 31 май (в момента срокът й е 31 март) - това предвижда проект на правителствено постановление, съобщи БНР. То ще се обсъжда с бизнеса и синдикатите на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. Действието на мярката "Запази ме" за работещите в затворени обекти в неплатен отпуск също ще бъде удължено, като срокът по нея ще е 30 юни 2021 г. Предвижда се хората да имат право на компенсация по нея за не повече от 60 дни в рамките на 2020 година и за не повече от 90 дни в рамките на 2021 година.


Промените предвиждат за изплащане на средства да могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ този, в който кандидатстват, с не по малко от 20 на сто спрямо осреднените приходи за 2019 година.


До 15 април 2021 година работодателите могат да подават заявления за изплащане на средства по тази мярка за периода от 1 януари до 31 март 2021. Заявленията ще се разглеждат и финансират по реда преди промяната в мярката.


Към средата на февруари 2021 година по мярката са изплатени общо над 854 млн. лева за запазване на заетостта на над 265 хил. работници.

В Плевен и Благоевград се проведоха протести срещу ограниченията

В Плевен и в Благоевград се проведоха протести срещу ограничителните мерки, съобщи БНТ. Сградата на РЗИ в Плевен бе замеряна с парчета торта, представена за нереализирана продукция, от собственик на заведение, съобщи "Нова телевизия". Сред останалите участници са собствениците на молове и на бизнеси, които също страдат от новите, локални ограничения.


Протестът в Благоевград бе срещу затварянето на фитнесите и моловете.

Хаос при ваксинирането във Варна

В първия ден от ваксинирането на хора, регистрирали се в електронния портал за целта, във Варна се създаде напрежение, предава БНТ. Проблемът е, че хората за втора доза, са включени в електронния регистър, без да са уведомени и те не знаят кога точно трябва да отидат в съответния имунизационен кабинет. Така се получава струпване на хора и се създава хаос в болничните заведения.


На лекарите се налага или да търсят хората по телефона, за да ги уведомят, или да ги върнат, казвайки им кога точно им е часът.


Възрастните хора не могат да се регистрират сами в електронния портал и отиват направо на място при личните си лекари. Те пък нямат ваксини и връщат пациентите си.

Университетската болница в Стара Загора разкрива още легла

Нови 25 легла за лечение на коронавирус ще бъдат разкрити днес в Университетската болница в Стара Загора, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев, цитиран от БНР. Към моментат 80 от общо предвидените до вчера 82 ковид легла са заети. В петък чрез преструктуриране на още едно от звената ще бъдат разкрити още 25 места.


Общият брой на функционалните легла за лечение на коронавирус на територията на университската болница до края на седмицата ще бъде 132. Плановият прием в областта не е преустановен, свижданията обаче не са разрешени. 107 са новите случаи на коронавирус в област Стара Загора за последното денонощие.

Българите ще влизат в Черна гора при нови условия

Българските граждани, пътуващи за Черна гора, ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 48 часа преди отпътуването, положителен резултат от антигенен IgG тест, не по-стар от 30 дни, или да представят удостоверение за извършена ваксинация – поставена втора доза поне 7 дни преди датата на влизане в Черна гора.


Мярката влиза в сила от 13 март 2021 г. и засега ще важи до 17 март 2021 г. Новите изисквания няма да се прилагат за деца до 5-годишна възраст, съобщава Министерството на външните работи.

Българите, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискваните документи, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, като не се предвижда възможност за предсрочното й прекратяване.

Българските граждани, които нямат постоянно или временно пребиваване в Черна гора и не представят изискваните документи, няма се допускат в страната.


От българското посолство в Подгорица обръщат внимание, че новите изисквания не се отнасят до българските граждани, пристигащи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, за които няма ограничения за влизане в страната. Ограниченията не се прилагат и спрямо транзитно преминаващи пътници и водачите на пътнически и товарни превозни средства.


Пътниците следва да имат предвид, че два от граничните пунктове в Черна гора работят в ограничен режим – ГКПП Vuča по пътя Rožaje – Tutin и Metaljka по пътя Pljevlja – Čajniče, където е разрешено преминаване само в часовия интервал от 07:00-19:00 ч. местно време.


От 10 март действат и вътрешни мерки в страната. Сред тях е забрана за влизане и напускане на територията на столицата Подгорица, старата столица Цетине и общините Будва, Тиват, Никшич, Плужине, Херцег Нови, Улцин, Бар, Котор, Плевля.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Подгорица на следните телефони: 382 20 655 009; 382 20 674 156; дежурен телефон в извънработно време: 382 69 143 298; 382 69133616 (номер за спешни случаи).

Швейцария въвежда карантина за българи

Швейцария въвежда задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България от 22 март 2021 г., съобщи Министерството на външните работи. От тази дата страната е добавена в списъка с рискови страни и региони, пристигащите от които чужди граждани на територията на Швейцария подлежат на задължителна карантина, независимо с какво превозно средство пристигат.


Както и досега, пристигащите от България граждани трябва да представят отрицателен PCR тест. 10- дневната карантина може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден при представяне на втори отрицателен тест.


За Княжество Лихтенщайн важи същият режим за влизане.


Затова министерството препоръчва на българите да се въздържат от ненужни пътувания.


Допълнителна информация за режима на пътуване до Швейцария и Лихтенщайн може да намерите тук:


При нужда от съдействие българите може да се обърнат към посолството в Берн на следните телефони за връзка: 41 31 351 14 55; 41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: 41 798243822.

Според здравния министър обществото не е готово за пълно затваряне

Българското общество на този етап не е готово за пълно затваряне. И ако направим всичко това, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие. Това заяви в отговор на въпрос здравният министър Костадин Ангелов. Освен това допълни, че за разлика от други страни в България доверието в институциите не голямо.
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев го подкрепи и също насочи отговорността за разпространението на заразата, определена като експоненциална, към поведението на хората. И двамата се отрекоха от праговете, които те самите определяха през последните месеци, след които заявиха, че ще се налагат ограничения в цялата страна. Обявиха, че няма как да контролират поведението на всеки гражданин. Първоначално за такъв праг бе определена заболеваемостта от 200 на 100 хил. души, а по-късно бе завишена на 300 на 100 хил.


Министърът обясни решението да се взимат мерки на местата с висока зараза, а не национални, както се случи няколко пъти през миналата и началото на тази година тъкмо с неспазването им от страна на хората, особено на ограничени места, където не е имало заразени. Прехвърли отговорността към хората и обяви, че е получил видеоклипове за танцуване по масите на заведения на 8 март. "Не говорим за капацитет и за вечерен час на работа на заведенията, а за отношенията на хората", посочи той.


Реагираме в движение. Няма правилно и неправилно решение, действа се като при война, обяви още министърът. Увери, че на масата до него не стоят безотговорни хора. "Не се страхувам от мерките и тяхното налагане. И ако се наложи, ще го направим. Нямаме колебания в тази посока", заключи той.


Повече по темата четете тук.


Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

© Юлия Лазарова

Мутафчийски: Много стръмно расте кривата на починалите

Не е изненада високата смъртност в резултат на коронавируса в страната, но кривата й показва много стръмно покачване в момента, коментира Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. "Толкова стръмно не сме имали от септември. На седмична база ръстът е с около 53%, което е силно обезпокоително", допълни той. Обяви и че поне от 14 дни има експоненциално нарастване на новите случаи.


Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление.


Венцислав Мутафчийски,

председател на Националния оперативен щаб


Призова хората да пазят себе си и своите близки, за да не се стигне до изчерпване на леглата и медикаментите и това да увеличи още смъртността. Обяви, че на много места вече са свършили леглата, очаква това и за ВМА, която ръководи.

По данните, обявени от здравния министър, заетите неинтензивни легла в страната са 58%, а интензивните - 65%.


В същото време колегите му обявиха, че има ръст на заразата в цяла Европа и данните за България не променят мястото й по степен на заболеваемост и смъртност за последната седмица. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че въпреки критиките за дистанционното обучение има училище с 13 преподаватели, болни по едно и също време, в детски заведения има по няколко служители, а в неназован старчески дом има взрив на заразата сред непожелали да се ваксинират.


Здравният министър пък съобщи за случаи на бебета и малки деца, настанени с двустранна бронхопневмония в болница. В същото време той обяви за неоснователни критиките, че здравните власти не знаят как се справят със ситуацията.

Властите нямат данни за тежки реакции от партида "Астра Зенека"

Европейската агенция по лекарствата е изследвала случаите от Австрия за смъртни случаи в резултат на тромбоза след ваксиниране с "Астра Зенека" от определена партида и не открива връзка между ваксинирането и случаите. Това обяви Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата. За случая се разбра публично вчера.


България е сред страните, които са получили от тази партида - 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички са вече приложени, уточни Кирилов. Посочи, че няма данни за починал след ваксинация от тази партида, а дори по-малко са развилите грипоподобни симптоми сред тези, на които е приложена.


Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата.

© Велко Ангелов

Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата.

Здравните власти дават традиционния седмичен брифинг

От казаното досега не се очаква да бъдат въведени по-строги мерки на национално ниво. В началото на седмицата здравният министър Костадин Ангелов даде карт бланш на директорите на РЗИ в страната да въвеждат локални ограничения. Такива има вече в 10 области.


Данните за защитата на над 1 млн. ваксинирани са обнадеждаващи

Председателят на Българската асоциация по клинични проучвания Борислав Борисов обяви пред БНТ, че има вече много категорични данни за резултата от ваксините в глобален мащаб. Цитира данни обхващащи над 1 млн. ваксинирани между 20 декември и 2 февруари.
"И данните са много категорични. Между втора и трета седмица от първа доза имаме понижен риск от инфектиране с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% намален риск от инфектиране", обясни той.

Това по думите му е прецедент в историята на ваксинационните програми, когато освен данните от клинични изпитвания, има и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото. "В момента има 80 ваксини в клинични проучвания, 16 от тях са в последните си фази. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума наистина за огромен ресурс и много сериозен доказателствен материал", каза още доц. Борисов.

Свършват леглата за ковид пациенти в Пазарджик

Ситуацията в пазарджишката болница се усложнява. Всички легла за ковид пациенти вече са запълнени, съобщи БНТ.


Затова преди десетина дни е възстановен приемът на пациенти с коронавирус в двете вътрешни отделения заедно с инфекциозно отделение.


В момента има настанени 102-ма пациенти с коронавирус и е останало едно свободно легло. Очаква се да се изпишат пациенти, за да се освободят около 5-6 легла за деня, но това е ако няма наплив, обяснява директорът Красимир Темнилов.


Местният противоепидемичен щаб ще заседава днес в 13.00 ч.

В Плевен ще има протест срещу мерките

Днес в Плевен е организиран протест след въвеждането на новите мерки за борба с коронавируса. Недоволството е предизвикано от затварянето на моловете и заведенията в тях, както и на фитнесите, съобщава БНР. Новите ограничения влизат в сила от 15 март и ще важат до 26 март и предвиждат също дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас, затваряне на кината и театрите, забранени са масовите мероприятия, ресторантите ще работят до 22 часа, семейните събирания са до 10 души.


В област Плевен в последните 10 дни се очерта тренд на екстремно нарастване на заболеваемостта от коронавирус, заяви д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ - Плевен, цитиран от БНТ. Заразените са 587 на 100 хил. към 10 март при 501 на 100 хил. преди 10 дни.


Протестиращите ще се съберат в 10 ч. пред Регионалната здравна инспекция.

Кантарджиев: Има отчетлив ръст на заразените до 19 г. и между 20 и 49 г.

Променен е възрастовият профил на заболелите. Боледуват, и то тежко, деца и млади хора в активна възраст, "смело" неспазващи препоръките за отстояние, носене на маски и ограничаване на големите събирания. Това казва в интервю за "24 часа" Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразно и паразитни болести.
В последните графики, които изготвяме, се вижда отчетлив ръст във възрастовите групи до 19 г. и между 20 и 49 г., допълва той. "През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране, което се прави в ръководения от него център, я установява в 75-85% от пробите в някои области.


"Слава богу, този коронавирус не е много "деен" генетично", посочва Кантарджиев. Обяснява, че мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти.


"Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант", казва Кантарджиев.


Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

© Юлия Лазарова

Повикванията в Спешна помощ продължават да растат

Значително са се увеличили повикванията към столичната Спешна помощ през последните седмици. Само за едно денонощие в началото на седмицата са отчетени с около 100-150 сигнала повече спрямо същия ден преди седмица. Това каза пред "Нова телевизия" говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска, като уточни, че за 24 часа постъпват към 1000 обаждания.


Тя добави, че не малко са сигналите, свързани с коронавирус. Имало обаче и много случаи на хора, които укриват симптоми. "Притеснително е отношението на хората след въвеждането на по-лекия режим, защото всички решиха плътно да се докоснат до ресторантите. Всички трябва да сме отговорни", добави тя.


При недостиг на ваксини трябва да се спазва плана, обяви общопрактикуващ лекар

При недостиг на ваксини трябва да се спазва изготвеният ваксинационен план. Не може някой, който се е записал за имунизация през януари, да бъде изпреварен от някой, който онзи ден се е записал в електронния регистър. Това каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов пред Би Ти Ви.


По думите му хората от четвърта фаза на ваксинационния план трябва да са с приоритет. Тя обхваща гражданите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Лекарят дори предложи разпределението на дозите да е три към едно в полза на пациентите от ваксинационните фази. Миндов се оплака и от липсата на организация преди началото на ваксинирането на записалите се в електронните регистри, което започна тази сутрин.


На маймуни ни направиха, луди станахме.


д-р Георги Миндов,

общопрактикуващ лекар


Колегите искат да се откажат, но аз ги призовавам да не го правят. Беше ни обещана логистика с доставката на ваксините, а ни карат да чакаме пред пунктовете, за да вземем нужните дози, обяснява Миндов.

В Пловдив ще работят мобилни екипи за ваксиниране

В Пловдив и областта се очаква днес да започнат работа два мобилни екипа за имунизация с "АстраЗенека", съобщи БНР. Те ще са в помощ на възрастните и трудноподвижни хора. За да бъдат вписани в графиците, те трябва да се обаждат в общината. Ще се посещават и отдалечени населени места, тъй като живеещите там изпитват затруднения да стигнат до имунизационни кабинети.


Предвижда се по заявка служители на големи общински, държавни и частни предприятия също да бъдат ваксинирани на място.

Започва ваксинирането на записалите се в електронния регистър

От днес започва ваксинацията срещу коронавирус на хората, които са се записали в електронния регистър.
Имунизацията на гражданите започва с наличния препарат на "АстраЗенека", макар в аванс да бе обявено, че хората могат да избират с какъв препарат да бъдат имунизирани. Вчера се разбра, че тези, които са избрали друг препарат, отново трябва да се регистрират и да чакат доставка на други препарати или да се възползват от запазения час и да получат "АстраЗенека".


В понеделник в България бяха доставени 21 600 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", но по думите на зам.-министъра на здравеопазването флаконите продължават да се пазят за изборната администрация.


Повече за организационните проблеми четете тук и тук.


Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

В общо 10 области, сред които и София-град, от днес са в сила нови ограничения заради големия брой новозаразени. Мерките варират - от затваряне на заведенията с час по-рано и преминаване на дистанционно обучение на учениците, през задължително носене на маски на открито и затваряне на големите търговски обекти.


Засега властите не дават знак, че ще има ограничения за цялата страна, а в началото на седмицата здравният министър даде възможност на РЗИ да въвеждат локални мерки.


С 48% расте броят на заразените са седмица

Коронавирусът в България: Властите смятат обществото за неготово за общи ограничения (хронология)

© Юлия Лазарова

Общо 2774 са новите установени случаи на коронавирус в България за последните 24 часа, сочат данните в Единния информационен портал. За седмица ръстът на заразените е средно 48%. Положителни са 20.3% от направените 13 691 теста.


Очаквано най-много са новите случаи в областите

София- град - 734
Пловдив - 223
Варна - 153.


В болница се лекуват 6395 пациенти, от които 501 са в интензивни отделения.


Като излекувани за 24 часа са отчетени 2531 души, починали са 97.


През последното денонощие са направени 6995 ваксинации и общият им брой става 309 145. с втора доза са 52 735 души.Данните в графики можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Болните по болници и тежки случаи почти не се увеличават. Вървим с бързи стъпки към колективен имунитет.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Достигнахме средната стойност за 27.10-2.11.2020 /2338/. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  1-7.3 – 1896
  2-8.3 – 1954
  3-9.3 – 2111
  4-10.3 - 2342

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Броят на починалите достигна стойностите от средата на ноември 2020 /11-17.11.2020 - 80 средно/.
  Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  1-7.2 – 41
  ...
  8-14.2 – 42
  ...
  15-21.2 – 33
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  1-7.3 – 60
  2-8.3 – 65
  3-9.3 – 73
  4-10.3 - 84

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса не достига стойностите от октомври-ноември /около 1,5/, но е достатъчно голямо за да предизвика претоварване на здравната система след десетина дни.
  21-31.1 – 1,16
  ...
  28.1 -7.2 - 1,16
  ...
  4.2 – 14.2 – 1,14
  ...
  11.2 – 21.2 – 1,09
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  25.2 -7.3 -1,18
  26.2-8.3 – 1,19
  27.2-9.3 – 1,20
  28.2 -10.3 – 1,26

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3932 Разстроено

  Статистиката за смъртните случаи също не е радостна. За 304 дни с корона вирус през 2020 - 7576 починали - по 24,9 средно на ден.
  За 69 дни от 2021 - 3423 починали, по 49,6 на ден.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Други болни вече няма. Здравната ни система абдикира. Истанбулските болници харесват това.

 7. 7 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Болните по болници и тежки случаи почти не се увеличават. Вървим с бързи стъпки към колективен имунитет.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  А 97 починали за ден са от леките случаи!

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3845 Любопитно

  А " опашките " не намаляват......

 9. 9 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  Напротив, има други болни и те нямат достъп до здравеопазване. Защото владеем положението.

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Току що лекар , директор на болница , по БНТ каза, че негов колега изкарал много тежко вируса и оцелял по случайност !
  По случайност !!!!

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  > Започва ваксинирането на записалите се в електронния регистър

  А добрата новина е че Народната Власт - в лицето на министъра на здравеопазването - е гарантирала на всички желаещи да се ваксинират че могат да си изберат вида на ваксината.

  Цитат:

  ----

  И сега вече, през февруари, българските граждани ще могат да избират от коя ваксина да вземат с информирано решение – нещо, за което аз винаги съм настоявал.

  Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, в интервю за "Панорама", БНТ

  https://www.mh.government.bg/bg/novini/intervyuta/prof-kostadin-angelov-ministr-na-zdraveo-29-01-21/

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  КОГА ЩЕ ОТВОРИТЕ РЕГИСТЪРА ЗА АПРИЛ ДРУГАРИ ГЕРБЕРИ!?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4452 Весело

  Най-големите "специалисти" по ваксинация, ограничителни мерки, и въобще по ковид-19, в момента дават акъл от БТВ.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Колективен имунитет ще има при около 100 000 починали отгоре в сравнение с очакваното без корона (ако няма ваксини, при средната смъртност за света и 70% покритие). Има 10 000 официално и още двайсет и нещо от НСИ, така че имаш някакъв шанс около 25% от хората да са го изкарали.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1778 Разстроено

  Темповете на ускорение на ваксинирането са по-бавни от темповете на ускорение на заразяването... ГЕРБ държат под контрол и двете!

 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1328 Весело

  "При недостиг на ваксини трябва да се спазва изготвеният ваксинационен план. Не може някой, който се е записал за имунизация през януари, да бъде изпреварен от някой, който онзи ден се е записал в електронния регистър. Това каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов пред Би Ти Ви."

  Как да го съобразят това управляващите - важното е да се говорят глупости по телевизора.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1991 Весело

  До коментар [#11] от "Ан Он":

  Че какъв е проблемът? Българските граждани могат да избират между ваксината на Астра и ваксината на Зенека...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#10] от "stenlyaka":

  нарича се - късмет. много такива има оцелели по чист късмет.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5909 Разстроено

  "Повикванията в Спешна помощ продължават да растат"
  Дано да не започнат отново да измират, чакайки линейка, или в нея, чакайки да ги приемат някъде.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 766 Неутрално

  ГЕРБ И БОБО ПОГУБИХА БЪЛГАРИЯ !
  ЧЕСТИТО ЗА УСПЕХА ВИ ! ! !

 21. 21 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Защо не публикувате колко от положителните проби са повторни проби на някой вече тествал се?
  Защо някои дни се набляга на процентите заразени, други дни се набляга на колко на брой в повече са се заразили?
  То вярно, че повечето хора гледат само 'цифрите', но има и такива, които правят разлика между цифри и числа....

 22. 22 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Честно казано не знам, кои са гостите в БТВ, но след вчерашния фарс с така нареченото налагане на по-строги мерки, а по същество едно голямо НИЩО, вече всеки има право да се изживява, като специалист в областа. След като тези, от които зависи овладяването на кризата се оплетоха, като патета в кълчища и не знаят, какво да направят, защо да не дават акъл и хора, които не са специалисти? За разлика от ония в щаба те може и да предложат нещо умно и работещо.

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  Мнението на Др Миндов успява да изрази много точно за какво става въпрос:

  "На маймуни ни направиха, луди станахме."

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Любопитно

  Защо не публикувате колко от положителните проби са повторни проби на някой вече тествал се? Защо някои дни се набляга на процентите заразени, други дни се набляга на колко на брой в повече са се заразили?То вярно, че повечето хора гледат само 'цифрите', но има и такива, които правят разлика между цифри и числа....
  —цитат от коментар 21 на gorodetski


  Това пак няма да ти каже нищо конкретно. По този показател примерно във Великобритания от Май 2020 до сега са направени над 96 милиона теста при 65 милиона население. И тези лисла какво ти казват?

  https://coronavirus.data.gov.uk/details/testing

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 817 Разстроено

  Втора фаза от националния план е по средата, а ваксинираме хора по желание. Вече ваксинираните от масовата програма надхвърлиха тези от приоритетните групи. Бем ти организацията.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#21] от "gorodetski":

  Защото структурираните данни са тайна.
  Те ня двамата генерали начело на държавата не ги дават, камо ли на теб и мен.
  Иначе интересно би било някоя мисирка като Ризова например да зададе въпросчета като
  Събирате ли повече данни от това което показвате?
  ДА.
  Изпращате ли ги някъде ? Да.
  Къде? Тайна.
  Какво получава ръководството на държавата? Само обобщен анализ.
  Ако някой държи да си отвюва властта от здравната хунта в щаба трябва да се назначи ЗКПЧ, доверено лице през които да минава залата комуникация с глобалните здравни власти, защото вече прекалиха.

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Падре, как е при вас? Гледам Англия известява но още е начело по увеличена обща смъртност в Европа.
  Как ги постигат тия работи ваште доктори?
  Това не е нормално...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  Ти остави гоя фатмашки лаф - много искаш да знаеш!
  Сложи база данните в нета с все атрибутите а ние знаем какво да гледаме.

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#28] от "tos_buratino":

  Много неща минават между ушите но стигаме до може би. Не дават данните в цялата им пълнота.
  А имат вече достатъчно.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Гневно

  До коментар [#10] от "stenlyaka":нарича се - късмет. много такива има оцелели по чист късмет.
  —цитат от коментар 18 на bludniq_sin


  Демек здравната система под ръководството на калинките от ГЕРБ разчита на късмет! Ако ти е било писано, ще оцелееш! Ако не, ние вина нямаме!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Гневно

  До коментар [#27] от "k_":

  " Гледам Англия известява но още е начело по увеличена обща смъртност в Европа."

  Виж кой е начело по смъртност в света:

  https://infographics.economist.com/2020/covid-19-excess-mortality-interactive/table.html

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Весело

  Демек здравната система под ръководството на калинките от ГЕРБ разчита на късмет! Ако ти е било писано, ще оцелееш! Ако не, ние вина нямаме!
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Забрави да уточниш, че ако оцелееш това е защото ГЕРБ са осигурили "перфектна" организация....ако не оцелееш това е защото не следваш "препоръките" на ГЕРБ...В крайна сметки ти сам си си виновен 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4555 Любопитно

  До коментар [#27] от "k_":" Гледам Англия известява но още е начело по увеличена обща смъртност в Европа."Виж кой е начело по смъртност в света:https://infographics.economist.com/2020/covid-19-excess-mortality-interactive/table.html
  —цитат от коментар 32 на vassilun


  Не му разваляй опорките бре Васко, той я дъвче тази неговат дъвка от седмици. Аз престанах да му отговарям защото за мен е просто трол😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Ковидистите що не се гръмнат, така със сигурност ще избегнат вируса...?

 37. 37 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 568 Неутрално

  "Дневник следи на живо ситуацията с корона вируса". А министър Ангелов и проф. Балтов унизително следят строежа на магистрали. И тяхната не е лесна.

 38. 38 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Весело

  "На маймуни ни направиха, луди станахме." - д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар

  И нас така, докторе. С маски, без маски. Кефне им затварят това, кефне им отварят онова. Миналата пролет пазарите ги отвориха и затвориха два пъти в рамките на една седмица. Никаква сериозна аргументация за конкретно действие.

 39. 39 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#27] от "k_":

  И то без да има ГЕРБ там и форумните умници да ги обвиняват

 40. 40 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Перу и Раша? И?

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Общопрактикуващ лекар: " На маймуни ни направиха с ваксините".
  Цялата нация е превърната в маймуни, но не без нашето съгласие.

 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иполит Матвеевич":

  > Миналата пролет пазарите ги отвориха и затвориха два пъти в рамките на една седмица.

  А покрай тия анти-пандемични инициативи глобиха и една женичка с магазинче за изкуствени цветя.

  Цитат:
  ----

  „Моите цветя не са естествени, всичко е изкуствено при нас. Мен не са ме уведомили.“, каза продавачката Минка Ковачева

  „Заповедта на министъра е за всички цветни борси и кооперативни пазари. Няма уточнения кои да затварят, кои да работят. Смятаме да глобим управителя на фирмата“, заяви инспекторът от РЗИ Саша Колева.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най-после ГЕРБ намери виновни за изтърваната ситуация и това са директорите на РЗИ.
  Те са невероятно удобни и вече им се приписват всички смъртни грехове.
  А Борисов остава бял и добър.

 44. 44 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 692 Весело

  Новина от днес - имам час за 9:40 - един от първите в 25то ДКЦ в София. Влизам и най-любезно питам на регистратурата, къде а кабинета за ваксинация, груба лелка: Нямаме такъв!! -Ама как аз съм се записал през сайта -Това дето го пише в сайте е грешно!!! -Звъня на СРЗИ, намирам се пред 25та поликлиника.. груба лелка: "За ваксини на 455" и ми затваря... На 455 - телефонът на абоната е изключен, моля обадете се по-късно. В това ДКЦ има стотици записани до края на месеца! А аз имам напомнящ мейл от вчера ако някой не вярва на историята: Здравейте!

  Няпомняме за Вашия час за имунизация срещу COVID19 в ДКЦ 25 на 11.03.2021 от 09:40 код:...

  Благодарим за личния Ви принос в борбата с COVID19.

  Министерство на здравеопазването

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 45. 45 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#44] от "FvH":

  За да компенсира създаденото Ви неудобство Министерство на здравеопазването ще затвори една танцова зала и два фитнеса в избран от Вас район ... :-)

 46. 46 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 797 Неутрално

  А март месец миналата година имахме 412 случая на заразени и 8 починали.Всичко беше затворено,Банско беше блокирано,имаше забрана за посещение на паркове,детски площадки и спорни съоръжения на открито и закрито.
  Сега ,март 2021 г,всичко е отворено,имаме пълна свободия и резултатът е 2774 случая и 97 починали само за днес.
  Благодарим на великия курмчия Борисов.

 47. 47 Профил на redlight
  redlight
  Рейтинг: 62 Разстроено

  Прочетох заглавието като "трагикомичния седмичен брифинг", но това сигурно защото чух началното, традиционно словоизлияние на очилаткото...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Боко се паникьоса. От една страна вируси, от друга избори. Ще трябва да избира на кого да угажда.

 50. 50 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#46] от "kwy38371721":

  Да блокираме пак Банско и да изкъртим пейките от парковете. Аз и още няколко съмишленици отдавна зовем за това! ... :-)

 51. 51 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#44] от "FvH":

  Избрали сте грешното ДКЦ. 😉 От 17-то много любезно се обадиха и дадоха цялата информация за предстоящото ваксиниране със записан час утре, а преди обаждането имаше и СМС.

 52. 52 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#51] от "Nelumbo":

  Ами шанс, какво да направя, че живея най-близо до 25то... :D а до края на месеца са записани над 150 човека.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 53. 53 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тоя смехотворен министър на здравеопазването е пълен глупак! АМА КАКВО СЕ ОПРАВДАВАШ ЧЕ НЕ ИДВАТ ВАКСИНИ ОТ АСТРА ЗЕНЕКА КОГАТО СИ ЗАЛОЖИЛ КЪЩАТА СИ НА ТАЗИ ВАКСИНА. Този смешник поръча САМО 1 МИЛИОН ДОЗИ от първоначалната поръчка на Пфайзер. После увеличи поръчката ама кой знае кога ще дойдат. И ми философства за % и че били консервативни и не знам си какво. Абе смешко, и Буркина Фасо нямаше да поръча толкова малко ваксини. Този нито от здраве разбира, нито от Фармациевтика, изобщо БРУТАЛНА ИЗДЪНКА на ББ, Ананиев щеше да се справи по добре. Човек да се чуди защо не сложи Мутафчийски за министър

 54. 54 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Dob":

  > Ананиев щеше да се справи по добре.

  Ананиев е добър във финансовите машинации - бая сериозни суми са минали през ръчичките му и са били разпределени накъдето трябва. Неслучайно като свърши чистото крадене и започна да се очертава и медицински проблем, запраши с 200 обратно към финансовото министерство.

  કટાક્ષ
 55. 55 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Колективен имунитет ще има при около 100 000 починали отгоре в сравнение с очакваното без корона (ако няма ваксини, при средната смъртност за света и 70% покритие). Има 10 000 официално и още двайсет и нещо от НСИ, така че имаш някакъв шанс около 25% от хората да са го изкарали.
  —цитат от коментар 14 на fpyyh


  25 % от хората са го изкарали (или го карат в момента) по два пъти. Това нежелание за ваксини не е случайно. Като преболедуваш 1-2 пъти заедно с цялата рода разбираш, че тези страшилки от телевизора не са съвсем истински. Болест има и тя е сериозна, но не поразява на случаен принцип, както някои ни убеждават.

 56. 56 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#53] от "Julian Dob":> Ананиев щеше да се справи по добре.Ананиев е добър във финансовите машинации - бая сериозни суми са минали през ръчичките му и са били разпределени накъдето трябва. Неслучайно като свърши чистото крадене и започна да се очертава и медицински проблем, запраши с 200 обратно към финансовото министерство.
  —цитат от коментар 54 на Ан Он


  Говорим за здравеопазване не за финанси. Тоя министър е тотал щета, защото за разлика от всички други министри в ЕС този се провали с поръчката за ваксини щото е просто ограничен. Не случайно е единствения министър който не е критикуван от ДеБъ и БСП - просто и те са ограничени, и говорят за пачки и чекмеджета, вместо да се опитат да спасят живота на хората. Бойкикев и Корнела директо убиха 5/6000 души организирайки протести ранната есен и призовавайки хората да не спазват мерките.

 57. 57 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  ....Трол ли си или лейка?
  —цитат от коментар 28 на tos_buratino


  Защо или?! По скоро и!

  Точно днес Мутафчиски обясни, че смъртните случаи нарастват много рязко, а болниците издишат.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Най-после ГЕРБ намери виновни за изтърваната ситуация и това са директорите на РЗИ.Те са невероятно удобни и вече им се приписват всички смъртни грехове.А Борисов остава бял и добър.
  —цитат от коментар 43 на yavooor


  Стандартно тиквено поведение - гърмят бушоните, а главните виновници излизат сухи.

 61. 61 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 260 Любопитно

  "Българското общество на този етап не е готово за пълно затваряне."

  Май някой е гледал как в Гърция преди няколко дена хвърляха коктейли Молотов по полицията.

 62. 62 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  За нищо не стават тея, за нищо ! ..... анализирали цифри, ама не били анализатори и бля-бля .... и никой не можел да каже тва и онува..... а Ангелов все повече му личи огромния дефицит, не само на медицински познания, но и на интелект....... мисли си, че го крие успешно с 10-12 заучени мазни фрази но......ни наука, ни разум има у тоя ....... щял да чака, недоразумението някой да му каже да спре "партида"...... и бля-бля....

 63. 63 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Миналата година по това време локдауните се смятаха за временна мярка, докато се намери по-креативно решение срещу вируса, а именно: 1. работещи терапии; 2. евентуално директно атакуващо лекарство; 3. създаване на отделения; 4. създаване на ваксина.

  Тоест локдаунът сам по себе си не се представяше като решение, а като инструмент за намиране на решение. Бавно и постепенно обаче мисленето се измести само в една координатна система, а именно бройка-строгост на мерките. Ама дали има смисъл, дали нещо се прави да се намери решение - няма значение. Вече решението е локдаун и само локдаун.

  Даже индийците си направиха пакет лекарства за ранна реакция, тук след година пак схемата е чакай до пневмония и после ще лекуваме пневмонията. Дадохме с доста стрес и лишения цяла година на лекарите да се подготвят - не виждам какво точно подготвиха, все същото е. Освен че имат тоя път стимул да приемат 92-годишни, да заемат легло и да си вземат парите по една нелошо платена пътека. Все едно досега някой е щял да ти приеме 92-годишен с пневмония...

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Андрешко
  Андрешко
  Рейтинг: 640 Разстроено

  Бях записан в електронния регистър за 9:00 днес. Не получих мейл, но отидох навреме. Пред имунизационния кабинет нямаше никой. Вътре имаше две лекарки. Провериха името ми в списъка и ме поканиха за ваксинация. Попитах каква е ваксината - Астра Зенека. Благодарих и казах, че изразявам информираното си несъгласие да ме бодат с нея.
  В този си вид електронният регистър е само една HTML форма каквато 13 годишният ми син може да направи за няколко часа. Какво пречи насрочването на час за ваксинация да бъде обвързано с очакваните количества от съответните ваксини. Тогава бих имал избора да си сложа Астра Зенека през март или иРНК ваксина през юни. И да не заемам часа на някой който е готов да се ваксинира и с тази ваксина.

 66. 66 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  “Българското общество на този етап не е готово за пълно затваряне. И ако направим всичко това, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие”

  Безполезни сламени човечета!

  А как ви звучи това “обещавам ви кръв пот и сълзи”?

  Истинският лидер не се обяснява като ученичка хваната да пиши в тоалетната.

  Идиоти!

 67. 67 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Какво пречи насрочването на час за ваксинация да бъде обвързано с очакваните количества от съответните ваксини.
  —цитат от коментар 65 на Андрешко


  Много от държавните софтуерни системи са самостоятелни единици, които даже не могат да комуникират помежду си. Отделно - я има електронен регистър къде, колко и какви ваксини има, я не. Имаме не един пример(първото, което ми идва наум е, как възложиха на външна фирма поддръжката на тол системата, въпреки че специално отвориха държавна хранилка именно за това), че доста от електронните държавни изпълнения са пълна боза.

 68. 68 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Усеща се леко вразумяване във властите относно налагането на ограничения. Най-накрая се усетиха, че налаганите ограничения не помагат в ограничаване разпространението, а само добавят поражения (икономически, социални, психологически) към пораженията на вируса. Дано тази разумна посока на поведение се запази, въпреки твърде пискливите и истерични апологети на човешките ограничения ...

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2757 Весело

  .... Страшна работа е когато едно полуграмотно недоразумение сложи костюмче и си повярва че "уМин" ....... https://vladimirkaramazov.com/wp-content/uploads/2018/12/DSC1421AAA-1024x658.jpg

 71. 71 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Българското общество на този етап не е готово за пълно затваряне. И ако направим всичко това, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие."

  Споделям мнението на Мангъров, че няма смисъл от пълно затваряне, защото видимо не помага ама никак. Ако някой си мисли, че в България е имало затваряне (освен март 2020) много се лъже. Елате тук в Англия да видите какво е затваряне. Коледните украси още седят по магазините и не са прибрани. Не можеш дори обикновен крос да направиш. Тъй като доста полемика има с избора на васкини в България, ще кажа, че и тук в Англия отначало можеше да се избира но после тази опция беше спряна. Масово се ваксинира с АЗ и малко Пфайзър. Оксфорд е институция като монархият в Англия и местните нямат причина да не вярват в качествата на таиз ваксина. Силно вярват и на правителството и на Джонсън (за потрес на недоклатените пишман либерали в България).

 72. 72 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Тия тримата клоуни са го по.ли на Бойко до мак.рите. Преди месеци ауууу колко е страшно да ходиш без маска в парка или в планината при 50-100 болни и глоба от по 5000 лв а днес при 3000 + на ден заведенията, молове, фитнеси, чалготеки отворени и видиш ли те били безопасни. Това което направи Тиквата с държавата за тези 10 години е нещо страшно, направи така, че хора с титли и професии да се държат като олиго..ени все едно са хванати от гората само и само да му угодят.

 73. 73 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Мерки няма да има, защото не се били спазвали.
  Абдикация от държава и управление?
  То управлението не е само да се пълнят чекмеджета и да се ядат суджуци, другари!

  С какви очи след подобни изявления се явявате на избори? Само да крадете още 4 години ли?
  Нито сте способни, нито имате желание да управлявате!

 74. 74 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Ми вразумяване...би било добре но.. по-скоро страх от избори. Дано Радев ги премести замай, че да се насладим на липса на парламент и простотии поне месец..

 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#48] от "b.rainstorm":

  Айде глупости, най-много леко неразположение за ден, един парацетамол и край. И говоря от личен опит разбира се.

 76. 76 Профил на wvl56623693
  wvl56623693
  Рейтинг: 34 Неутрално

  "Обяви и че поне от 14 дни има експоненциално нарастване на новите случаи."

  Не твърдеше ли Ангелов допреди няколко дни, че новите случаи се увеличавали плавно и линейно?

  „Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса."

  Не твърдеше ли Ангелов, че всичко е под контрол? Че в чужбина се говори за "българския модел"?

  Явно здравният министър е знаел през цялото време, че лъже, и обърна плочата, когато вече сериозността на ситуацията не можеше да се омаловажава.

 77. 77 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Сигурно като минат изборите, обществото ще бъде готово. :) И особено като К.А. вече не е здравен министър. Палачинка нещастна..

 78. 78 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Абсолютни нещастници. Ваксината на Астра Зенека ви хвърля в тъча за 2-3 дни.
  —цитат от коментар 48 на b.rainstorm


  А коронавируса за поне 2 сеедмици, може и 3, а може и да не оцелееш. Някакси ми се струва лесно да направиш разликата. Ти как мислиш?

 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Ще им слушаме глупостите на тея измислени прУфесорчета........... Прочетох някъде че бил част от екипа на „Сървайвър“ и една от най-големите му мечти била да покори Килиманджаро ...... и се порових в нета и взех че попаднах на някаква "полугейташка" изповед на Карамазов за Костадин Ангелов - прУфесора и министъра на ГЕРБ и реших да споделя......за някой това е старо, но аз го прочетох преди 4 дена и се смях до припадък.......че Костадин Ангелов на старта на шеметната си кариера """......бил лекарчето на първия Сървайвър през 2007 година, който се заснел в Доминиканската република на остров Самана........на лекарчето Коста ( Костадин Ангелов) любимите му фрази били :„всички се преструват или симулират“ и „всичко е на шест“..... .... ходел като квачка и давал на участниците каша от протеин. а в последния сезон ( значи се подразбира че няколко сезона е маал гащи), понеже минали години и нещата се развили, вече им носел протеинови вафли...... Владо Карамазов казва : ""Той ходеше с една огромна 100-килограмова чанта, пълна с лекарства и инструменти за първа помощ. Приличаше на чичките по плажовете с подвижните сергии...... Тогава не съм подозирал, че той така ще се издигне и ще управлява една от най-големите ни болници–Александровска. """""... (и аз не съм подозирал Карамазов , и аз .. хахаха) .....И нещо което ми направи впечатление: Карамазов пише: "'"Когато бяхме в Камбоджа, по средата на снимките трябваше да се прибере за малко в България. Вече ръководеше болницата....и т.н"'''"' шах... това недоразумение е ръководело болницата (Александровска болница оуууу не някоя селска) докато маал гащи по Сървайвър...... През 2006 г. постъпва като хирург в УМБАЛ „Александровска“ – град София. От 2013 г. до избирането му за министър на здравеопазването е директор на болницата.....а през 2020 г. става и професор ....Историята на Великият Гетсби от Сървайвър......прУфесор Коста....=================.... """ В памет на достойните лекари, специалисти от Александровска болница ...... ""'. ..... https://vladimirkaramazov.com/wp-content/uploads/2018/12/DSC1421AAA-1024x658.jpg

 80. 80 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "Спестихте" ни го миналата година, но като просто го отложихте. Мерси от такова спестяване. Така и Бойко дава, като взима.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#55] от "petiopit":

  Това е докато на познатите ти им минава леко. Обаче като умре първия познат на твоята възраст, дето сте били на маса с него и почваш да се замисляш дали пък не е поне малко опасно.

 83. 83 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#68] от "Иполит Матвеевич":

  Братле, твоите твърдения за това, че повечето хора са го изкарали не се оправдаха ни най-малко. Положението става все по-страшно. Има и вариант да кажеш "е, не бях прав". Не боли чак толкова, шъ знаеш.

 84. 84 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 640 Гневно

  По-добре на старите щамове да се зарази човек, отколкото на новите. Ако вярваме на вампирите в щаба. Ако бяха отворили заведенията на 1 февруари, да се заразят 50 човека в повече на празни болници, щеше да е келепир. Сега тия 50 ще се заразят на пълни болници. Оправят ни, оправят, и все накриво.

 85. 85 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "според здравния министър обществото не е готово за пълно затваряне"

  Пълно затваряне никога не е имало. Затварят се само децата, цяла година. Това се нарича "меки мерки".
  Ако някой си направи труда да провери за последната година колко време са били затворени училищата и колко време пенсионерските домове, ще светне защо имаме толкова починали.

 86. 86 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 451 Неутрално
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Сега пък обществото им е виновно. Костов и Орешарски изтъркаха ли се вече?

 90. 90 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Бях записан в електронния регистър за 9:00 днес. Не получих мейл, но отидох навреме. Пред имунизационния кабинет нямаше никой. Вътре имаше две лекарки. Провериха името ми в списъка и ме поканиха за ваксинация. Попитах каква е ваксината - Астра Зенека. Благодарих и казах, че изразявам информираното си несъгласие да ме бодат с нея.В този си вид електронният регистър е само една HTML форма каквато 13 годишният ми син може да направи за няколко часа. Какво пречи насрочването на час за ваксинация да бъде обвързано с очакваните количества от съответните ваксини. Тогава бих имал избора да си сложа Астра Зенека през март или иРНК ваксина през юни. И да не заемам часа на някой който е готов да се ваксинира и с тази ваксина.
  —цитат от коментар 65 на Андрешко


  Няма как регистъра да знае кога ще има РНК ваксини, защото другарите си ги присвояват за тях си, семействата си и разни връзкари.
  Преди няма и три дни по данни на щаба дойдоха 21 хиляди РНК ваксини и... "изчезнаха" Никой не знае къде са. В болниците били, за записаните онлайн нямало?
  Как тогава какъвто и да било регистър ще разпределя, като тук всичко е с връзки.

 91. 91 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 640 Гневно

  До коментар [#77] от "wvk19677913":

  Обществото няма никога да спазва пълен затвор, нито пък държавата има възможности да го наложи. Никой не контролираше дори на 22 март миналата година хората по селата, които нямаха къде да ходят, но си джиткаха по къщите. Справка - Софийско.
  В Източна България хората са по-стриктни и по-изпълнителни, което е в техен минус. Бургазлии обаче не са много стриктни, за разлика от кмета им обаче. Веднъж да кажа хубаво и за тях.

 92. 92 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Жалко че за разлика от американските, българските Ляво Радикали от ДеБъ са агресивни антиваксъри.
  —цитат от коментар 87 на Julian Dob


  Абстрахирам се от злобливото ти определение даже: това е поредната ти лъжа. Именно потенциалните гласоподаватели на ДБ, демек модерни хора с про-европейско мислене и сравнително добри доходи, са сред най-актовно ваксиниращите се. Според мен имаш по-голям мегдан да тролиш, че пререждат бабите и дядовците на зеления коридор, отколкото тая скалъпена опорка, че били анти-ваксъри.

 93. 93 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  От всичките титулувани членове на НОЩ, най-смешен и безполезен е Мутафчийски! Не върви на един генерал да ни уведомява за стръмния ръст. Това всички го виждат и няма нужда от преразказ на данните.
  Работата на този пуяк е да бъде начело на всички дейности и механизми свързани с опазване здравето на обществото - ваксинация, превенция, ограничения и т.н, и ефективно лекуване на болните. Нищо от това не се случва! Напротив, чуваме само хленчене. Очевидно не е дорасъл за подобни отговорности и трябва да върне пагоните и панталона с лампазите и да ходи да оперира хернии, т.е. да прави това, за което е учил.

 94. 94 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#83] от "Сенсей НАНАЙ":

  А има и вариант да погледнем какво става в Чехия, Франция, Гърция, Словакия и да преценим дали наложеният тежък терор там дава положителен резултат по ограничение на разпространението ... :-)

 95. 95 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#87] от "Julian Dob":

  Чакай да им паднеш, да видиш дали са антиваксери. Те са за всичко, което каже дядо им Шорош и другите дядовци. За мене те заедно със сбирщината около Маяма Нолова са най-опасното зло за България. Просто не са на власт, та не вършат зло. Надявам се и да не дойдат. Като опозиция са много по-полезни. Надявам се така и да останат.

 96. 96 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#94] от "Иполит Матвеевич":

  Няма какво друго да се направи, човек. Това е измислило човечеството засега. За повече - в бъдеще, като се спрат безсмислените политически дискурси и като на някои хора им уврат главит, че третият пол не е най-големия проблем в тоя свят.

  Това, че в Чехия станало така, не значи, че и у нас щеше да стане така. У нас разпространението е по-бавно от западните и централноевропейските държави по принцип, вероятно зарад начина на живот. Това, обаче, следваше да се превърне в още повече спасени човешки животи чрез същите крути мерки, а не в основание да се охлабват мерките, защото ние сме ок.

 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2757 Весело

  До коментар [#93] от "мики маус":

  ====От всичките титулувани членове на НОЩ, най-смешен и безполезен е Мутафчийски! Не върви на един генерал да ни....====== до колко е реално генерал и проф. ........ мали-мали........

 98. 98 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#21] от "gorodetski":

  Разбирам Ви напълно. Вирусът е измислен. От Бил Гейтс. За да ни ваксинира. С чипове. За 5G.

 99. 99 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 479 Неутрално

  шефът на "Пфайзер" вече месеци наред отказва да си вкара собствената отрова в тялото.
  —цитат от коментар 58 на Chicho_Granch

  Източник?
  Или чуваш гласове?

 100. 100 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 646 Неутрално

  "Обществото не било готово за затваряне.." Така каза и миналия път. Преди да затворят учениците, кината, театрите, заведенията, т.е всичко което има значение за повечето нормални хора.
  Въпросът е друг- докога така ще я караме- от карантина в карантина..Аз мисля че това повече не може да продължава така. И повечето хора около мен считат така..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK