Около 40% от българите биха подкрепили партия с ЛГБТИ политики

Около 40% от българите биха подкрепили партия с ЛГБТИ политики

© Анелия НиколоваПо-малко от месец преди парламентарните избори на 4 април около 40 процента от българските граждани заявяват, че биха гласували за политическа формация, която е с позитивно отношение към правата на ЛГБТИ общността. Само 6,4 процента от анкетираните гласоподаватели биха подкрепили такава партия безусловно, докато останалите 34,8 биха гласували "за" ако позициите ѝ по други важни въпроси съвпада с техните възгледи. Приблизително толкова е и процента на участниците в проучването, които не са съгласни политическата сила, която подкрепят, да има про-ЛГБТИ нагласи - 38,3 % от анкетираните са на това мнение. 20,5 % заявяват, че не могат да преценят.


Това показват резултатите от национално-представително проучване, направено от "Алфа Рисърч" в периода 26 февруари - 1 март 2021, проведено сред 1013 души на възраст между 18 и 61 години по поръчка на фондация GLAS и фондация "Фридрих Еберт".


Около 40% от българите биха подкрепили партия с ЛГБТИ политики

© ''Алфа Рисърч''
От гласоподавателите, които са заявили, че със сигурност ще гласуват на изборите на 4 април, а те според последното проучване на "Алфа Рисърч" възлизат на 52,5% , процентът на избирателите, които одобряват положителното отношение към правата на ЛГБТИ хората, е най-висок сред симпатизантите на "Демократична България" - цели 75%. От привържениците на "Изправи се! Мутри вън!" 58, 6% са съгласни с подобно отношение, следвани от тези на ГЕБР-СДС и "Има такъв народ" със сходните 53.2%. Същевременно едва 6 процента от респондентите, подкрепящи коалицията "Воля"-НФСБ, биха гласували за тях, ако покажат позитивни нагласи към ЛГБТИ общността. Високи нива на несъгласие са изразили и избирателите на БСП и ВМРО, съответно 60,9% и 56,3%.


Резултатите от проучването разкриват и друг важен щрих от нагласите сред българите - повечето анкентирани нямат нищо против да познават и общуват с ЛГБТИ хора. Почти половината (48,9%) казват, че не сексуалната ориентация, а човешките качества са важни и следователно се отнасят или биха се отнасяли към тях като с всички останали.


Според Симеон Василев, председател на фондация GLAS, резултатите от проучването показват, че политическите партии не трябва да се страхуват да заявят своя позиция на подкрепа по темата за равноправието на ЛГБТИ хората в страната. "За съжаление за последните няколко години сме чули единствено мълчание от тяхна страна. А при повечето партии това би довело единствено до затвърдяване, а вероятно и дори привличане на повече електорална подкрепа", коментира още Василев.


Около 40% от българите биха подкрепили партия с ЛГБТИ политики

© ''Алфа Рисърч''


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK