Според българските здравни власти няма проблем с партида ваксина на AstraZeneca

Според българските здравни власти няма проблем с партида ваксина на AstraZeneca

© Надежда Чипева, КапиталПрез февруари България е получила 31 200 дози от партида на ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд", която временно бе спряна в Австрия по повод проверка на смъртен случай в страната, след като ваксина от партида ABV 5300 е била поставена на починал по-късно пациент.


Почти всички от получените дози от партидата в България са поставени, обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на традиционния за четвъртък брифинг за ситуацията с коронавируса в страната. По думите му в институцията няма съобщения за странични реакции след поставяне на инжекция на "Астра Зенека", различни от описаните в листовката и кратката характеристика на препарата - основно температура и втрисане.


Почти всички дози от партидата са използвани


Богдан Кирилов не разполагаше с точни числа колко са вече поставените ваксини от партидата. Не стана известно и дали все още непоставените дози ще бъдат използвани. Той обаче неколкократно отбеляза, че според Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) няма доказателства за причинно-следствена връзка между ваксината и смъртния случай.
"Това, че някой е спрял партида в държавата си, символизира загриженост, но не и медицина, защото нямаме ясно и точно заключение, че тази партида е причината за нежеланата лекарствена реакция, свързана с летален изход", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в този контекст.


Случаите в Австрия


Партидата с номер ABV 5300 е разпределена сред 17 държави от ЕС, които са получили своите квоти от нея на 11-12 февруари. За съмнение за връзка на доза от тази партида с два случая - единият от тях смъртен - бе съобщено в края на миналата седмица в Австрия.


Здравните власти там обявиха, че замразяват използването на флакони от ABV 5300, след като 49-годишна ваксинирана медицинска сестра от Цветл (на северозапад от Виена) почина от кръвоизлив, свързан с проблем със съсирването. Нейна колежка на 35 години от същия град, същата клиника и след инжектиране на доза от същата партида получи пулмонална емболия (възпрепятстване на потока по артерия от сърцето към белите дробове), но се възстановява в болница. Едната жена е била ваксинирана 10 дни преди да почине, а втората е получила криза след инжектирането и местни медии твърдят, че тя е имала проблеми със здравето преди това.


Информацията веднага е била разпространена от Австрия към останалите държави, а употребата на партидата е замразена. Ваксината на AstraZeneca продължава да се прилага в страната.


Другите държави не съобщават за проблем с партидата


По данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) от сряда вечерта четири страни превантивно са спрели употребата на партидата ABV 5300 - Люксембург и трите балтийски републики (днес за две седмици партидата бе замразена и в Дания.) Към този момент в отделните държави, където тя е разпратена, количествата вече са били поставени или почти изчерпани.


Конкретно в Австрия от 37 хиляди дози са останали непоставени около 6 хиляди. Към момента на инцидента в страната бяха поставени над 830 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca, а в близо 50 държави - общо около 10 милиона дози.


Започналата в понеделник проверка, за която ЕМА съобщи (национални регулатори също проверяват), не е установила причинно-следствена връзка между пратката от ваксината и здравословните проблеми и смъртта на двете жени. За тромбоемболични случаи и такива, засягащи появата на съсиреци, след ваксинирането е съобщавано, но статистически при ваксинираните те не са повече, отколкото сред населението като цяло. Според ЕМА сред около 3 милиона ваксинирани към 9 март има информация за само 22 случая за подобен проблем.


Никоя друга от 17-те държави не е съобщавала за проблем с партидата, не е известно и за такива странични ефекти от тази ваксина. Най-често тези ефекти са леки до средни и преминават след няколко дни, но за да изключи всякакви потенциални рискове за тази партида от около 1 млн. дози, ЕМА продължава оценката ѝ. Очакват се и резултатите от аутопсията на починалата жена в болница AKH Wien, които би трябвало да станат известни в следващите седмици.


Не е започвано никакво разследване от австрийската прокуратура срещу болницата, не са установени нередности при доставянето, съхраняването или поставянето на ваксините. За ваксинираните с партидата ABV 5300 е обявена гореща телефонна линия в Австрия, така че хората да получават информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK