"Отказал се": как липсата на избор на ваксина обърка имунизацията със запазен час

"Отказал се": как липсата на избор на ваксина обърка имунизацията със запазен час

© Велко Ангелов-- Тези, които сме във фаза, какво да правим?
- Госпожо, няма фаза, няма коридори. Днес е само по списък или със запазен час.
- Но аз какво да правя? 100 пъти пробвах и системата не ме пусна. Следващите дати са чак през април.


Диалог между възрастна жена, "на 65 плюс", както тя се представя, и охрана на входа на Военномедицинска академия (ВМА). Дамата е дошла да пробва да получи ваксина, без значение коя, защото иска защита, но не е успяла да се запише в регистъра. "Забиваше ми още на лична карта, личната лекарка ми каза, че има само 10 ваксини, а в нейния списък са 500 души и ми каза да дойда във ВМА", обяснява жената, докато излиза от болницата.


Интернет порталът беше пуснат в началото на март, като за по-малко от ден в него записалите се бяха над 25 хиляди души. Днес, 11 март, беше първата възможна дата, в която можеше успелите да се регистрират получат първа доза ваксина в един от 350-те ваксинационни пункта.
Въпреки че в системата може да се покаже предпочитание за определена ваксина - РНК, аденовирусна или да се отбележи "нямам предпочитания", има единствено дози от "Астра Зенека". Вероятно заради това в голямата зала с над 10 столове за ваксини във ВМА седят основно лекарите, които чакат записалите се. Няма навалица, няма смут, няма и хора. Допускат се само хората със запазен час, както и тези "по списък" - фирми, ЧЕЗ и членове на общински и секционни комисии.


Създадена е организация да поеме всички желаещи - само за четвъртък според данните от системата те са над 200 във ВМА, като в един час има записани над 10 души. Около 11 ч. пред залата и в нея няма почти никой.
Отпред са поставени столове с масички, върху които стоят купчини непопълнени информационни съгласия, и един, двама души, които чакат след ваксина. Един от тях - Марин Чинарски, току-що е получил първа доза от "Астра Зенека".


"Чакалнята" пред залата във ВМА, в която трябва да се поставят ваксини на хората, запазили час

© Велко Ангелов

"Чакалнята" пред залата във ВМА, в която трябва да се поставят ваксини на хората, запазили час


Предпочитаната от него е била иРНК - (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна"). Въпреки това той е решил да дойде, защото иска да има защита. Не е прекарал вируса, надява се да остане здрав, а единственият аргумент да предпочете иРНК ваксинация е, че времето между двете дози е по-малко.


"Сега ще чакам до май за пълен имунитет", казва още мъжът, който е на възраст над 50 години. По професия е ИТ специалист и уточнява, че заради това не би се изказал "много дипломатично за системата за записване".


Има забележки, но той недоумява, защото, след като толкова време се знае, че ще дойде моментът на ваксинацията, системата е била направена "от днес за утре". Притеснително за него е, че не може да презапишеш часа си, а ако откажеш да дойдеш, защото няма предпочитаната ваксина, трябва да чакаш да се отворят отново дати за след две или повече седмици.


"Ей, не питахме коя е партидата, ама да се надяваме...", казва малко по-късно друг мъж, който забързано излиза от ВМА и слага маската си. До него върви жена, която го хваща под ръка и успокоява: "Пишеше, пишеше партидата. Не е от тази опасната", коментира тя.


Партидата е ABV5300, от която е имало 1 милион дози, доставени в 17 държави, сред които и България (около 32 хиляди дози). Ваксина от нея е била поставена на жена в Австрия, която впоследствие е починала в резултат на тромбоза. Европейската агенция по лекарствата е изследвала случая от Австрия и не открива връзка между ваксинирането и случаите, обяви по-рано днес Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата. По думите му почти всички дози са приложени.


Входът на имунизационния център на "Пирогов"

© Велко Ангелов

Входът на имунизационния център на "Пирогов"


"Аз колко хора съм набола с дози от тази партида.. Дали е заради съмнения, дали е заради нещо друго, но ето виждате", казва лекарка и в имунизационния център на "Пирогов". Тя не иска да бъде снимана, но показва списък, в който са посочени - име, контакти и предпочитана ваксина. "Отк." - съкращението на отказал се, написано ръчно, преобладава в таблицата над имената, маркирани в зелено - тези, които са дошли от началото на деня. Преобладава и "иРНК" в частта на таблицата за вида ваксина.


Още предишният ден, след като стана известно, че на записалите се през регистъра ще се поставя само "Астра Зенека", тя и нейни колеги прозвъняват записалите, за да видят дали ще дойдат, въпреки че няма да бъдат ваксинирани с желаната ваксина. До неделя в "Пирогов" са записани над 1600 души.


"Звънна един човек. Записан е за 18-и, пита дали може да дойде днес", казва медицинска сестра на жената със списъка. "Да, идва. Ако го има в системата и е записан, по-добре да дойде. Защото аз, като отворя флакон, в който има около 10 дози, но не дойдат 10 души, какво правя с остатъка", пита жената. Тя казва, че в момента в центъра не може да дойдат хора, които не са записани през системата, но предполага, че ако продължава да има толкова отказали се, ще трябва да се отворят отново зелени коридори или нещо подобно, за да няма фира от ваксини.


Хората, които са се отказали от часа си, трябва да се презапишат за друг момент, като няма данни кога и дали ще има друг тип ваксини. В началото на обявените зелени коридори във ВМА се правеше списък с хора, които желаят да получат иРНК ваксина. От болницата заявиха, че когато имат дози за този списък, ще се свържат с хората в него.


Възможност за избор във Варна


Павел Антонов, който е имал запазен час за ваксина в поликлиника във Варна, написа във "Фейсбук", че въпреки първоначалното забавяне и информацията, че ваксините не са достигнали до града, е успял да се ваксинира с желаната от него иРНК ваксина.


"Добра вест. Ваксини има, списък има, всеки в него ще получи каквото е заявил. Съобщи ни го лично д-р Соня Цекова, управител на ДКЦ 4 - дори застана пред камера. Е, има и трески за дялане: в списъка не се четат часовете, а ваксините били тук още в 8.15 ч. но трябвало да се затоплят. Обаче пък опашка няма, на топло сме и най-важното - има ваксини! Стана ясно, че има неявили се. Всички записани са пожелали Pfizer/Moderna", написа още Павел Антонов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK