"Отказал се": как липсата на избор на ваксина обърка имунизацията със запазен час

"Отказал се": как липсата на избор на ваксина обърка имунизацията със запазен час

© Велко Ангелов-- Тези, които сме във фаза, какво да правим?
- Госпожо, няма фаза, няма коридори. Днес е само по списък или със запазен час.
- Но аз какво да правя? 100 пъти пробвах и системата не ме пусна. Следващите дати са чак през април.


Диалог между възрастна жена, "на 65 плюс", както тя се представя, и охрана на входа на Военномедицинска академия (ВМА). Дамата е дошла да пробва да получи ваксина, без значение коя, защото иска защита, но не е успяла да се запише в регистъра. "Забиваше ми още на лична карта, личната лекарка ми каза, че има само 10 ваксини, а в нейния списък са 500 души и ми каза да дойда във ВМА", обяснява жената, докато излиза от болницата.


Интернет порталът беше пуснат в началото на март, като за по-малко от ден в него записалите се бяха над 25 хиляди души. Днес, 11 март, беше първата възможна дата, в която можеше успелите да се регистрират получат първа доза ваксина в един от 350-те ваксинационни пункта.
Въпреки че в системата може да се покаже предпочитание за определена ваксина - РНК, аденовирусна или да се отбележи "нямам предпочитания", има единствено дози от "Астра Зенека". Вероятно заради това в голямата зала с над 10 столове за ваксини във ВМА седят основно лекарите, които чакат записалите се. Няма навалица, няма смут, няма и хора. Допускат се само хората със запазен час, както и тези "по списък" - фирми, ЧЕЗ и членове на общински и секционни комисии.


Създадена е организация да поеме всички желаещи - само за четвъртък според данните от системата те са над 200 във ВМА, като в един час има записани над 10 души. Около 11 ч. пред залата и в нея няма почти никой.
Отпред са поставени столове с масички, върху които стоят купчини непопълнени информационни съгласия, и един, двама души, които чакат след ваксина. Един от тях - Марин Чинарски, току-що е получил първа доза от "Астра Зенека".


"Чакалнята" пред залата във ВМА, в която трябва да се поставят ваксини на хората, запазили час

© Велко Ангелов

"Чакалнята" пред залата във ВМА, в която трябва да се поставят ваксини на хората, запазили час


Предпочитаната от него е била иРНК - (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна"). Въпреки това той е решил да дойде, защото иска да има защита. Не е прекарал вируса, надява се да остане здрав, а единственият аргумент да предпочете иРНК ваксинация е, че времето между двете дози е по-малко.


"Сега ще чакам до май за пълен имунитет", казва още мъжът, който е на възраст над 50 години. По професия е ИТ специалист и уточнява, че заради това не би се изказал "много дипломатично за системата за записване".


Има забележки, но той недоумява, защото, след като толкова време се знае, че ще дойде моментът на ваксинацията, системата е била направена "от днес за утре". Притеснително за него е, че не може да презапишеш часа си, а ако откажеш да дойдеш, защото няма предпочитаната ваксина, трябва да чакаш да се отворят отново дати за след две или повече седмици.


"Ей, не питахме коя е партидата, ама да се надяваме...", казва малко по-късно друг мъж, който забързано излиза от ВМА и слага маската си. До него върви жена, която го хваща под ръка и успокоява: "Пишеше, пишеше партидата. Не е от тази опасната", коментира тя.


Партидата е ABV5300, от която е имало 1 милион дози, доставени в 17 държави, сред които и България (около 32 хиляди дози). Ваксина от нея е била поставена на жена в Австрия, която впоследствие е починала в резултат на тромбоза. Европейската агенция по лекарствата е изследвала случая от Австрия и не открива връзка между ваксинирането и случаите, обяви по-рано днес Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата. По думите му почти всички дози са приложени.


Входът на имунизационния център на "Пирогов"

© Велко Ангелов

Входът на имунизационния център на "Пирогов"


"Аз колко хора съм набола с дози от тази партида.. Дали е заради съмнения, дали е заради нещо друго, но ето виждате", казва лекарка и в имунизационния център на "Пирогов". Тя не иска да бъде снимана, но показва списък, в който са посочени - име, контакти и предпочитана ваксина. "Отк." - съкращението на отказал се, написано ръчно, преобладава в таблицата над имената, маркирани в зелено - тези, които са дошли от началото на деня. Преобладава и "иРНК" в частта на таблицата за вида ваксина.


Още предишният ден, след като стана известно, че на записалите се през регистъра ще се поставя само "Астра Зенека", тя и нейни колеги прозвъняват записалите, за да видят дали ще дойдат, въпреки че няма да бъдат ваксинирани с желаната ваксина. До неделя в "Пирогов" са записани над 1600 души.


"Звънна един човек. Записан е за 18-и, пита дали може да дойде днес", казва медицинска сестра на жената със списъка. "Да, идва. Ако го има в системата и е записан, по-добре да дойде. Защото аз, като отворя флакон, в който има около 10 дози, но не дойдат 10 души, какво правя с остатъка", пита жената. Тя казва, че в момента в центъра не може да дойдат хора, които не са записани през системата, но предполага, че ако продължава да има толкова отказали се, ще трябва да се отворят отново зелени коридори или нещо подобно, за да няма фира от ваксини.


Хората, които са се отказали от часа си, трябва да се презапишат за друг момент, като няма данни кога и дали ще има друг тип ваксини. В началото на обявените зелени коридори във ВМА се правеше списък с хора, които желаят да получат иРНК ваксина. От болницата заявиха, че когато имат дози за този списък, ще се свържат с хората в него.


Възможност за избор във Варна


Павел Антонов, който е имал запазен час за ваксина в поликлиника във Варна, написа във "Фейсбук", че въпреки първоначалното забавяне и информацията, че ваксините не са достигнали до града, е успял да се ваксинира с желаната от него иРНК ваксина.


"Добра вест. Ваксини има, списък има, всеки в него ще получи каквото е заявил. Съобщи ни го лично д-р Соня Цекова, управител на ДКЦ 4 - дори застана пред камера. Е, има и трески за дялане: в списъка не се четат часовете, а ваксините били тук още в 8.15 ч. но трябвало да се затоплят. Обаче пък опашка няма, на топло сме и най-важното - има ваксини! Стана ясно, че има неявили се. Всички записани са пожелали Pfizer/Moderna", написа още Павел Антонов.

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Защо не са поканили само тези, които искат наличната ваксина.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Още вчера видях, че се освобождават часове в София и го написах. Поздрав на хейтърите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  астра зенека не се търгува защо ли

 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  снимката от пирогов е уникална. направили спретнат ремонт, ново, симпатично и пляснали табела "вход" в найлонов джоб, отпечатана на принтер

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Защото 99% от записаните не искат АЗ.

 6. 6 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 429 Весело

  "Българският модел" :)))

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Писах вече,че ваксинацията протича като текезесацията като липсват само байряците музиката и отрядниците да ръчкат народа.Защо беше този юруш?Дезенфектантите,маските и физическата дистанция ще останат.Ами ако се окаже,че в най добрият случай имаме антитела за 6 месеца/това ще го разберем в края на юни/.Винаги ли така ще търчим за ваксинация.

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Лорчето се изтърчало и Репортаж написало.
  Каква е поуката няма такава.
  Ваксини има хора няма и какво да се прави?
  Ми нищо създайте условия и оставете хората на мира който иска да се ваксинира който не не .
  Стига сте търсили под Вола Теле оставете ни на мира аз не съм Убиец спазвам правилата въпреки тяхната безмисленост,
  Изкарал съм Ковида и счирам че всеки трябва да се пази сам съобразно свойте възможности.
  Нямам Заеми и Кредити но не мога да си седя в къши всяко затваряне ми носи щети сам си нося Кръста и не очаквам нищо от държавата освен само това за което е създадена.
  А то е само сигурност и равеннство пред закона.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Сайта е направо отвратителен като функционалност от гледна точка на потребителите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на mertonite
  mertonite
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да потвърдя и аз - в друг център във Варна днес (РЗИ) също имаше Пфайзер и следобеда, и нямаше връщане на хора, всеки си получава това което е поискал. Интересно кой и как разпределя ваксините - явно въпрос на късмет. Но от друга страна също и показва че беше нелепо онова изказване че ще има 'само' Астра (и на нея бях готов, де) от вчера. Толкова ли е трудна логистиката като наука?

 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  толкова ли беше сложно да направят един телефон, например 113, а не да хората да звънят по рзита, дкцта и пкпта.

 12. 12 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 817 Весело

  Както обаче пише по медиите - на всеки е ясно, че за проблемите и неуредиците с ваксината в ЕС са виновни англичаните ;)

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Не разбирам?
  Има явно хора от приоритетните категории по възраст/болест които искат да се ваксинират но не могат.
  А пускат ваксина за всички?
  Уж има записани, но не се явяват, какво правят с подготвените ваксини?
  Толкова ли е трудно ако имат един вид ваксина да се обадят на записалите се за друг вид и да ги попитат ще отиват ли или не? И ако не да запишат други хора.
  И какъв е този хаос с по 10 ваксини на личен лекар? Защо не отворят повече места за ваксинация наместо това?
  Разбирам че няма хора в управлението и администрацията които да са с възможности за мислене, организация, логистика.
  Ама чак толкова ли?

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Не разбирам?
  Има явно хора от приоритетните категории по възраст/болест които искат да се ваксинират но не могат.
  А пускат ваксина за всички?
  Уж има записани, но не се явяват, какво правят с подготвените ваксини?
  Толкова ли е трудно ако имат един вид ваксина да се обадят на записалите се за друг вид и да ги попитат ще отиват ли или не? И ако не да запишат други хора.
  И какъв е този хаос с по 10 ваксини на личен лекар? Защо не отворят повече места за ваксинация наместо това?
  Разбирам че няма хора в управлението и администрацията които да са с възможности за мислене, организация, логистика.
  Ама чак толкова ли?

 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Не разбирам?
  Има явно хора от приоритетните категории по възраст/болест които искат да се ваксинират но не могат.
  А пускат ваксина за всички?
  Уж има записани, но не се явяват, какво правят с подготвените ваксини?
  Толкова ли е трудно ако имат един вид ваксина да се обадят на записалите се за друг вид и да ги попитат ще отиват ли или не? И ако не да запишат други хора.
  И какъв е този хаос с по 10 ваксини на личен лекар? Защо не отворят повече места за ваксинация наместо това?
  Разбирам че няма хора в управлението и администрацията които да са с възможности за мислене, организация, логистика.
  Ама чак толкова ли?

 16. 16 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#11] от "karatista":

  Далеч по-лесно беше да предвидят 2-3 ситуации в този софтуер за да не трябва сума си хора да станат на телефонистки вместо да слагат ваксини. Например ако случайно закъснее някоя доставка, можеше да изпраща имейл до записаните да си запазят друг час и да се звъни само на тези, които не са го направили. И да нямаше страница за избор щом няма избор. И други такива малки детайли. Но по-лесно е после да кажем, че софтуерът е идеален, ама доставките са закъснели, вместо да съобразяваме такива неща

  Не ме търсете преди обяд
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Мишо Константинов да не се ослушва, а да връща парите докато му е време... то бива, бива тъпотия, ма тва техното си граничи вече с психопатия

 18. 18 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#16] от "tulup":

  тук всеки тръгва да пише софтуер, за каквото му е скимнало, страшна простотия. ми то има готови - ей ги, salesforce vaccination хората са го написали, мислили са го умни глави и най-важното идва с готови процеси за работа, няма какво да мислиш - сядаш и изпълняваш. няма някакви вчерашни келеши в информационно обслужване тепърва да мислят тралала, като хал хабер си нямат с какво са захващат.

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Весело

  До коментар [#16] от "tulup":

  чакай, чакай... още седмица и нещо имат, все ще измислят как да ти звъннат на мейла хахах

 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Предварително беше ясно, че въпросният избор (който няма как да се осъществи на практика) ще бъде проблем, но началниците в еуфорията си да правят театър игнорираха здравия разум.

  Спомняте ли си навремето великата система на Фандъкова за прием в детските градини? Там критерият беше "който превари, той завари" (демек който пръв се регистрира). И имаше родители, които бяха наели ИТ специалисти, които бяха направили програми, които автоматично бълваха заявки, за да може още в първата милисекунда на отварянето на системата да се регистрират. В резултат на това системата беше залята от стотици хиляди заявки още в първата секунда на отварянето си и съвсем резонно крушира :) После фирма Сирма даваше обяснения за глупостта на общинарските началници начело с Юрдечка :)

 21. 21 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smoke":

  дабеда, наели ИТ специалисти. пълна смешка. с това ли се опрадваха сирма? лелеле

 22. 22 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Ежо ти ваксира ли се?
  Щото ми писна да виеш като Линейка из Форумът и да не се разбира какво точно искаш освен да търсиш кусури?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#22] от "dedoliben":

  Дедо, като не показваш кусури, кусури НЕМА, а?
  Урааааа!
  А на манифистации кога?

 24. 24 Профил на deasly
  deasly
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Тази система е пълен провал! Записах се за час в РЗИ-София с избор на иРНК ваксина, защото поне по публичните данни там се съхраняват всички иРНК ваксини и се надявам да има, когато отида. Днес министърът потвърди, че в някои пунктове има налични иРНК.

  Днес случайно си проверявам по ЕГН информацията и... оказва се, че са ме преместили във фургона пред Пирогов. Без да ме питат, съвсем едностранно. Ще отида в РЗИ, каквото потвърждение съм получил. Вероятно, в Пирогов ще ме отчетат като "неявил се" и после ще приказват глупости по брифингите, как гражданите били безотговорни...

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Това е целта. Непрекъснато боцкане за подновяване на имунитета. По - добро и по - печелившо е от перпетуум мобиле.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Свидетелствам от първо лице. Съпругата ми е записана за 14-ти, аз за 20-ти в "Света Анна" (Окръжна болница). От нямане какво да правим в днешния малко студен ден решихме да отидем да видим къде точно е ваксинационният център - Окръжна е на доста голяма площ - та да не се лутаме на 14-ти рано сутринта.

  Намерихме ваксинационния център в една спретната постройка в двора на болницата - вътре чисто, светло, мого прилично. И никой. Ама никой - няма жив човек по коридора. Само от една стая се чува весело оживление.

  Цъфнахме пред отворената врата, поздравихме учтиво, един млад и симпатичен доктор скочи от бюрото, на което седеше и редеше лакърдии и се завтече към нас с надежда в гласа "Имате ли резервация?" Обяснихме, че имаме, но за други дати и сме дошли само да видим кое къде и как е, разменихме няколко учтиви приказки и пожелахме успех.

  Тръгвайки си по коридора срещу нас се появи един много възрастен човек, чухме, че и към него беше отправен макар и с леко увяхнала надежда въпроса "Имате ли резервация?". Уви, човекът беше сбъркал сградата.

  Честно казано малко се натъжихме за доктора. Много му се искаше да ваксинира някого. Затова му спестихме, че ако нямат "Пфайзер" или "Модерна" няма да може да ваксинира и нас.

  А вие сами преценете дали това не е поредният провал на Бойко Борисов и неговите "щабове" - и спрямо пациентите, и спрямо лекарите.

 27. 27 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Подзаглавието
  В първия ден от ваксинирането през системата за запазване на час желаещите бяха по-малко от заявените. Нямаше смут, но нямаше и хора
  _______________________________________________________

  Бавно, но сигурно желаещите за ваксиниране ще отиват към нула!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  Защо не са поканили само тези, които искат наличната ваксина.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Как да стане, с хляб и сол?

  Когато имаше "зелени коридори" било грешка, сега що не канят персонално ...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Споко ще отворят коридорите и за 3 (три) дни ще свършат ваксините...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2980 Весело

  До коментар [#33] от "Моа Преател Тайпи":

  гледах последно едно сервитьорче с бела риза да се върти около една мултимедия. това трябва да е

 35. 35 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  И аз това се запитах, какво ще се случи с дозите от ваксината при отказ на хората?! Фира ли ще отидт?! Или като свършат, някои ще ядат пасти. Ваксинация със система от днес за утре. Така е в държавата на джипка ТВ, от която се спускат правила и политики от днес за утре.

 36. 36 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 604 Неутрално

  В така създадената организация за ваксиниране има един голям пропуск-напълно са пренебрегнати възрастните хора и хората с хронични заболявания. За тях няма запазени приоритетни часове, за да могат да се ваксинират в по-безопасна среда без опашки и да имат възможност да се запишат бързо. Изглежда се предполага, че личните лекари трябва да свършат тази работа. Само, че личните лекари не разполагат с необходимото количество ваксини, а и нямат задължението да поемат само тези групи хора. Въобще не споменавам, че е елементарно да се организира първо доставка на ваксини по заявка на личните лекари преди да се разпределят за масова ваксинация. Ако трябва и с куриерски фирми, нали пари има. Мисля, че този въпрос трябва да се реши бързо и по справедлив начин, защото не е редно това, което се случва в момента.

 37. 37 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Бе, не знам, ама хората са казали - "направи добро, изяж... "

  Проявих отговорност към себе си и околните, ваксинирах се, въпреки че съм млад и рискът от усложнение при Ковид е по-малък, а сега говорят, че ваксината, с която съм се ваксинирал понякога води до съсиреци и умират хора. Като държави в Европа спират временно ваксинацията с тях. И сега аз трябва да се страхувам и да се филмирам... защо така? Въпреки че се предполага и че този риск от съсирек спрямо всички ваксинирани едва ли е много по-различен от риска да развиеш лошо Ковида, спрямо всички заразили се. Ама какво знае човек?
  Почва да трябва да се балансира между риска да хванеш и развиеш Ковид и риска от ваксина, защото няма гаранция, че и при другите няма да излезне нещо. А иначе ги одобряват в ЕС.
  А как беше само преди година и половина, когато още не се беше пръкнало това чудо... А сега дори оцелелите ще имат психологически травми и страхове доживот.

 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Който се е записал, се е съгласил, че се записва за каквато ваксина има. Това е цената, щом иска да е в първите 5% ваксинирани. Сега всички пропуснали час - в списъка за нелоялни клиенти и следващ час - когато се стопят опашките.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 538 Неутрално

  АЗ, както каза министъра, ще гледам какво правят знаещите ( лекарите ) и ще правя същото! В Германия лекарите масово се отказаха от ваксината на Астра Зенека. А немските лекари сигурно знаят какво правят. Нашите лекари са ваксинирани с Пфайзер. В Германия и Франция залежават големи количества на Астра Зенека! Но не и на Пфайзер. Няколко страни в Европа спряха ваксинирането с Астра Зенека, поради смъртни случаи и усложнения след ваксиниране. Та..., работата на нашия министър е като на попа, дето го хванали , че блажи по време на постите. А той отговорил " Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря." Е, аз не слушам, аз гледам!

 41. 41 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 708 Весело

  Снимката със спящото куче е култова. Хайванчето сигурно се е записало за Пфайзер и си чака денонощно пред входа, за да не го изпревари някой връзкар.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Който се е записал, се е съгласил, че се записва за каквато ваксина има. Това е цената, щом иска да е в първите 5% ваксинирани. Сега всички пропуснали час - в списъка за нелоялни клиенти и следващ час - когато се стопят опашките.
  —цитат от коментар 38 на cinik


  Ами не е така! Имаше графи -рнк, Астра Зенека И ТРЕТА - няма значение каква. Така че не се е съгласявал на каквото има, ако не го е попълнил !

 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#10] от "mertonite":

  ... Толкова ли е трудна логистиката като наука?
  —цитат от коментар 10 на mertonite


  Логистиката е проста работа - ама не е за прости хора.

  Иначе право казвате - логистиката е наука. И си има хора, които са я изучили и я прилагат ежедневно - служителите в логистичните отдели на големите търговски вериги. Всеки ден и час те се заниват със десетки магазини, стотици доставчици, хиляди артикули.

  Не е много далеч от акъла вместо да се правят разни измислени щабове да се съберат двадесетина души от тях и да им се даде да организират движението на ваксините.

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#38] от "cinik":

  Който се е записал, се е съгласил, че се записва за каквато ваксина има. Това е цената, щом иска да е в първите 5% ваксинирани. Сега всички пропуснали час - в списъка за нелоялни клиенти и следващ час - когато се стопят опашките.
  —цитат от коментар 38 на cinik


  Извинете - този път ще Ви възразя - не е точно така. Даже въобще не е така.

  При регистрацията има стр. 2 - Препочитана ваксина. Посочен е избор между три варианта - иРНК (Пфайзер и Модерна), Аденовирусна (Астра Зенека) и Нямам предпочитания.

  Има и пояснение: "Маркираният избор ще гарантира по-доброто планиранена доставките, но молим да вземете предвид, че решението за вида на ваксината, която ще Ви бъде поставена ще бъде взето на място от имунизиращия лекар на база на медински преглед и наличността на ваксини във ваксинационния център."

  Щяхте да бъдете абсолютно прав ако не се даваше възможност за изБор на предпочитана ваксина и беше казано съвсем просто, че ще бъдем ваксинирани с каквото има. Но не е така. И затова не сте прав за нелоялните клиенти и стопяването на опашките. Каквито всъщност днес видях с очите си на място и че няма.

 47. 47 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Защо не са поканили само тези, които искат наличната ваксина.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Може би защото не знаят кои са хората които искат наличната ваксина?

  Аз например ПРЕДПОЧИТАМ mRNA ваксина, но когато има една, очевидно ще отида да ме ваксинират с АстраЗенека. Обаче никъде при регистриране няма опция да избереш, че НЕ искаш друга. То за това е предпочитание, а не ултиматум. Ако не звъннат няма как да разберат кой иска и кой не.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 941 Неутрално

  отказът от грижа за уязвимите - възрастните и болни - граждани на страната би трябвало да е подсъдно деяние.
  ...
  е§ати тоталната некадърност.
  ама не им дреме и краднат с 200.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Едно нещо искам да попитам хунтата ГЕРБ - защо се гаврите със здравето на хората, мутри? Ако нямате намерение да поставяте РНК-вкасини, запазени за вас и вашите слуги, защо в тъпата система не премахнете правото за избор на ваксина, за да може само който иска да се ваксинира с Астра Зенека да може да се записва? Защо пилеете и времето на лекарите, гаврите с избора на хората и пилеете ваксини, които ще трябва да се ваксинират, след като записалите се откажат? Защо, бе мутри?

 55. 55 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Едно нещо искам да попитам хунтата ГЕРБ - защо се гаврите със здравето на хората, мутри? Ако нямате намерение да поставяте РНК-вкасини, запазени за вас и вашите слуги, защо в тъпата система не премахнете правото за избор на ваксина, за да може само който иска да се ваксинира с Астра Зенека да може да се записва? Защо пилеете и времето на лекарите, гаврите с избора на хората и пилеете ваксини, които ще трябва да се ваксинират, след като записалите се откажат? Защо, бе мутри?

 56. 56 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Днес случайно си проверявам по ЕГН информацията и... оказва се, че са ме преместили във фургона пред Пирогов. Без да ме питат, съвсем едностранно.
  —цитат от коментар 24 на deasly


  Бях записал две комшиики в РЗИ и те също са преместени в Пирогов. Изглежда Пирогов е открил нов център само за имунизации и резервациите са преместени там.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 57. 57 Профил на ccd47541014
  ccd47541014
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#46] от "Един препатил":

  Моля, Прочети написаното.

  Искам да отбележа по-точно:

  "Маркираният избор ще гарантира по-доброто планиранена доставките, но молим да вземете предвид, че решението за вида на ваксината, която ще Ви бъде поставена ще бъде взето на място от имунизиращия лекар на база на медински преглед и наличността на ваксини във ваксинационния център."

  написано е че изборът на ваксина се взима от страна на докторите, където могат да вземат наличността на ваксини във ваксинационния център.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Весело

  Извинете - едва сега се вгледах по-внимателно в първата снимка.

  Не намирате ли, че спящото бездомно куче пред вратата с надпис "Ваксинационен център срещу Ковид-19" и то насред "Пирогов" направо избива рибата?

 60. 60 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Как точно ще те броят "отказал се", ако никога не си се съгласявал да се ваксинираш с определена ваксина? Ако си заявил, че желаеш определен тип/продукт, заявката ти е приета, одобрена, насрочен ти е ден и час, а в деня и часа се окаже, че не може и въобще не е можело да бъде изпълнена, кой точно се е отказал? Тия хора съвсем ли забравиха, че има информирано съгласие и то не е "по принцип", а за конкретна ваксина? Не се ли сещат, че по този начин само забавят процеса, като подвеждащо насрочват ваксинации, за които предварително е ясно как няма да се случат? Времето и ангажиментите на гражданите нищо ли не означават за тях? И не им ли идва на ум, че дори останалите производители може да ги грабнат защо пробутват конкурентен продукт?

 61. 61 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#46] от "Един препатил":Моля, Прочети написаното.Искам да отбележа по-точно:"Маркираният избор ще гарантира по-доброто планиранена доставките, но молим да вземете предвид, че решението за вида на ваксината, която ще Ви бъде поставена ще бъде взето на място от имунизиращия лекар на база на медински преглед и наличността на ваксини във ваксинационния център."написано е че изборът на ваксина се взима от страна на докторите, където могат да вземат наличността на ваксини във ваксинационния център.
  —цитат от коментар 57 на ccd47541014


  Когато вземе имунизиращият лекар да ми подписва информираното съгласие и когато стане ясно каква отговорност носи, ако нещо се случи с мен, тогава може да си помисли да взима решенията. Евентуално.

  Тия номера "ти ела пък ще видим", не вървят отдавна.

 62. 62 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Пореден пълен провал с поредната електронна система. С примитивен премиер е така.

 63. 63 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  Те 99% не искат Астра , ама заразата се увеличава от ден на ден ,а тези ,които са имунизирани са защитени на над 99 процента дори при зараза от това да се усложнят или загинат , не сме видели някой заразен дори с Астра да стигне до болница или интубация , а на населението никой не му пречи да чака ваксината ,дето няма да дойде явно или ако дойде по 20000 бройки може би ще се ваксинират всички чакащи 6 милиона тарикати , не ,до края на лятото както вървят нещата ,ще изпозагинат още 40-50000 души от чакащите ,не от използвалите каквато и да е ваксина .

 64. 64 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#61] от "famousandco":

  Ами като ми приведеш по сметката едни 100000 лева , аз ще ти подпиша всичко ,което пожелаеш и ще ти гарантирам живота като лекар , ще те обезщетя ,ако те увредя ,ама след като хем не си плащаш нищо за това да те ваксинират , хем искаш да те спасяваме без пари ,а на това отгоре и да ти плащаме ако се увредиш ,не по причина това ,че сме те наболи с ваксина , няма как да ти се случи това щастие , лекарите в голяма част са вече прекарали вируса , имат имунитет и няма да се занимават с това да ти осигуряват доволство и охолен живот за тяхна сметка ,не се ваксинирай .

 65. 65 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#46] от "Един препатил":

  Не се безпокой ,стопяване на опашките за ваксинации ,увеличават опашките на болните от ковид и усложнените влизащи в болници ,увеличават също силно дейността на погребалните фирми , всеки си избира начина на живот и не може да разбере ,че свободата да избираш ,и да се правиш на интересен ,в случая не помага на средния гражданин , той продължава да се смята за по тарикат и знаещ от всички медици и както им каза Кунчев ,медиците и НОЩ и управляващите вече няма да се занимават да затварят ,да правят локдауни ,след като никой не ще да изпълнява нищо и се смята за богоизбраник , всеки да прави каквото си иска , ефекта е ясен -направи си справка с най известното интервю на Бенатова с ген Мутафчийски .

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Поредният провал на Борисов и ко. Не знам как има очи да излезе и да каже, че управлявал кризата добре. Първи сме по смърт в Европа.
  Относно системата: имам час на 18ти. Ако няма иРНК ваксина, няма да отида. Ще ме пишат неявил се, и после ще викат по телевизията: ама те не идват. Ми да, не идваме, направили сме информиран избор, а няма средства.
  Какъв е ефекта от цялото това? Целия месец март ще е празен откъм ваксинация, тия часове ще стоят празни, а хората ще се опитват да презапишат час за април, евентуално втора доза май, и имунитет към края на май.
  До тогава Бог с нас. Щото ГЕРБ не е с нас. Този организационен хаос ще убие хора.

 68. 68 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1868 Разстроено

  До коментар [#10] от "mertonite":

  "Нещата стават все по-прости, организацията — все по-сложна..."

 69. 69 Профил на baba tsotsolana
  baba tsotsolana
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Бях за 11.03,но отказах. Записах се за 20.03 в друг град до София - Ихтиман, имаше часове. Вероятно пак няма да има от ваксината, за която съм подала желание и пак ще последва отказ от моя страна. До кога? Докато не приема да ме ваксинират с АЗ.
  Ще чакам явно догодина, когато ще ги купуваме от аптеките си ще си ги поставяме сами, така както е с ваксините за сезонен грип.

 70. 70 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Извинете - едва сега се вгледах по-внимателно в първата снимка.Не намирате ли, че спящото бездомно куче пред вратата с надпис "Ваксинационен център срещу Ковид-19" и то насред "Пирогов" направо избива рибата?
  —цитат от коментар 59 на Един препатил


  Не просто спи - постлали са му. Бездомните кучета явно са нормални за една българска болница и му се създават удобства - прогрес.
  Скоро ако има пари и колибка ще му спретнат.

 71. 71 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#61] от "famousandco":Ами като ми приведеш по сметката едни 100000 лева , аз ще ти подпиша всичко ,което пожелаеш и ще ти гарантирам живота като лекар , ще те обезщетя ,ако те увредя ,ама след като хем не си плащаш нищо за това да те ваксинират , хем искаш да те спасяваме без пари ,а на това отгоре и да ти плащаме ако се увредиш ,не по причина това ,че сме те наболи с ваксина , няма как да ти се случи това щастие , лекарите в голяма част са вече прекарали вируса , имат имунитет и няма да се занимават с това да ти осигуряват доволство и охолен живот за тяхна сметка ,не се ваксинирай .
  —цитат от коментар 64 на edin drugii


  Хайде не с този изискващо-натрапващ тон! Написаното от мен въобще не е срещу имунизиращият лекар, още по-малко срещу лекарите въобще. И ако не можете да го осмислите, проблема си е Ваш.

  Системата е пълен провал, подхода е скандален, а опитите са да се прехвърли вината върху гражданите са безобразни. Не става, няма и да стане. С подобни магазинерски номера от промоциите на боклуци се обижда интелигентността на хората. Че за здравето им никой не мисли, това е ясно отдавна.

  Колкото до сметката - плащаме я и ще я плащаме всички ние. Ако и това не сте разбрали, не се учудвам на първосигналната реакция.

 72. 72 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 316 Неутрално

  25 ДКЦ беше грешно вкючена в списъка за регистрация и който се беше записал там "изгоря". Едва успях да се запиша в Пирогов, но вече за 30 март и не знам, ако има само Астра Зенека, втората доза няма да мога да направя в България. Нямам претенция коя ваксина ще ми поставят, но лошата организация в Б-я прецака мен и други хора!

 73. 73 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Хубава работа,ама българска :(

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 74. 74 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#36] от "tarna":

  Те и младите са пренебрегнати, защото се записаха "без предпочитание" и пак не са ваксинирани, заради "прекрасната организация" на 25 ДКЦ. Вината си прехвърлят РЗИ и ДКЦ-25.

 75. 75 Профил на aefan
  aefan
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#64] от "edin drugii":


  До коментар [#61] от "famousandco":Ами като ми приведеш по сметката едни 100000 лева , аз ще ти подпиша всичко ,което пожелаеш и ще ти гарантирам живота като лекар , ще те обезщетя ,ако те увредя ,ама след като хем не си плащаш нищо за това да те ваксинират , хем искаш да те спасяваме без пари ,а на това отгоре и да ти плащаме ако се увредиш ,не по причина това ,че сме те наболи с ваксина , няма как да ти се случи това щастие , лекарите в голяма част са вече прекарали вируса , имат имунитет и няма да се занимават с това да ти осигуряват доволство и охолен живот за тяхна сметка ,не се ваксинирай .
  —цитат от коментар 64 на edin drugii


  Ако всичките ни лекари са с такъв невероятен правопис или пък функционална неграмотност, и не правят разлика между това да се приведеш в ред и да преведеш нещо (например пари), не се очудвам от високата смъртност в България

 76. 76 Профил на aefan
  aefan
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#75] от "aefan":

  учудвам - извинявам се

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK