Плажът в "Росенец" може незабавно да бъде нанесен в кадастъра, реши ВАС

Резиденцията на Доган в Расенец. Плажът е в дясно на снимката с малката постройка върху него

© DronBurgas

Резиденцията на Доган в Расенец. Плажът е в дясно на снимката с малката постройка върху негоВърховният административен съд остави в сила определението на Бургаския от 8 януари м.г., с което бе отказано спирането на предварителното изпълнение на заповедта за вписване на брега в парка "Росенец" край Бургас като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена". Заповедта за това беше издадена 5 ноември м.г. от Светла Захариева, началник на Служба "Геодезия, картография и кадастър" в Бургас.


Административно дело срещу предварителното изпълнение на тази заповед беше образувано по частна жалба на близката до почетния председател на ДПС Ахмед Доган компания "Стрейтлайн", собственост на архитект Калин Тихолов. Като представител на дружеството той обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта и поиска отмяната ѝ като незаконна. В иска си Тихолов дори посочи, че представляваната от него компания е собственик на постройка на плажа, въпреки че той няма нотариален акт за нея.


Плажната ивица, която сега предстои да бъде нанесена в кадасралните карти, бе недостъпна за гражданите, което стана публично известно през лятото на м. г. след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов там. На 5 ноември м.г. местната служба по геодезия в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и вписване на ивицата като "крайбрежна плажна" с трайно предназначение като "защитена". Това стана след действията, предприети от общинския съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов.
В административната жалба на "Стрейтлайн" срещу това решение се твърдеше, че става дума за нововъзникнал морски плаж. В същия текст беше изразено съмнение, че той изобщо съществува, тъй като ивицата не била покрита с пясък и чакъл, а била "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти". От компанията, пректирала т.нар. "сараи" на Доган в Расенец поискаха от Административния съд в Бургас да назначи експертиза и лицензиран геодезист, който да отговори на въпроса с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Поискано бе дори извършването на ядкови сондажи, които чрез геоложки разрез да посочат наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите от плажа.


С днешното си решение Върховния административен съд застава зад становището на бургаския, според което оспорената заповед на началника на Служба "Геодезия, картография и кадастър" в града не засяга пряко права и законни интереси на "Стрейтлайн" и Калин Тихолов, "тъй като изменението на кадастралната карта и кадастралния регистър е с констативно, а не с конститутивно действие".


На 19 ноември м.г. "Стрейтлайн" заедно с дружеството "Хермес солар", която е собственик на лятната резиденция на Ахмед Доган, загуби и дело срещу общинския съвет в Бургас, след като атакува в съда решението, с което пътят към имението беше станал отново общински. През април м.г. съветът преобразува пътя от общински в частен, но през юли след протестите, последвали акцията на лидера на "Демократична България" Христо Иванов го отмени и пътят отново стана общински.


Постройката, за която Калин Тихолов твърди, че е негова без да притежава нотариален акт

© Петя Михова

Постройката, за която Калин Тихолов твърди, че е негова без да притежава нотариален акт

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Сега остава да се бутне Сарая, оранжерията за биокраставици и незаконния кей на Доган бей и ще повярвам, че се случват чудеса...

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Весело

  Ако бъде нанесен като "Росенец" няма шанс да е валидна операция. Прегледайте си последните заглавия, че някой пиян редактор яде букви :)

  мурзилка
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Весело

  "Поискано бе дори извършването на ядкови сондажи, които чрез геоложки разрез да посочат наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите от плажа." - неКОЙ да се е съмнявал, че са профешънъли от "Сарая"?! Едва ли, но сега без път, без плаж, а може и без още нещо, ще им е зор да си гледат кефа. Ама, май всеКОЙ на избори се нада, та на изборите, като на избори - професионално, със сондажи, разрези, отрези, и дялове!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  В иска си Тихолов дори посочи, че представляваната от него компания е собственик на постройка на плажа, въпреки че той няма нотариален акт за нея.

  Сега следва заповед за събаряне на незаконната постройка и лишаване от правоспособност да проектира архитекта който се е подписал под проекта. Това ще поохлади доста мераци.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Отрязали му един плаж, а му подариха пристанище.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  Добре де, нали "БРЕГОВАТА ИВИЦА" е Държавна собственост по конституция. На кой му дреме дали са скали или пясък и защо това дружество още в началото не му е казано да си
  🤬 🤬🤬🤬🤬 майна.
  Има ли действаща конституция или не???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Пристанището да се отчужди по новите законови разпоредби и готово с алеята до него .....

 8. 8 Профил на jikev
  jikev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  В недомислената ни конституция, само ''плажовете" са защитена държавна собстеност.
  Като от доста време се опитват да ни втълпят,че ПЛАЖа може да е само пясъчен?!?!
  "Плажът (на френски: plage – наносен морски бряг) е форма на релефа във вид на ивици от раздробен твърд материал по брега на водоем. Плажът се образува в резултат на натрупване на наноси. Той може да бъде пясъчен, каменист, чакълен и т.н. В съвремието е прието „плаж“ да се наричат също всякакви места, които са предназначени за печене на слънце, слънчеви бани и т.н. (най-често има шезлонги), обикновено в близост има воден басейн (басейн, езеро, море), но не е задължително."

 9. 9 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 272 Неутрално
 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Странно как на някои места с малки стъпчици може нещо да се случва...

 11. 11 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Тоя Тихолов е някакъв голям мръсник.

 12. 12 Профил на Камбанка
  Камбанка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колко трябва да си нагъл, да твърдиш, че постройка е твоя без никакъв акт за собственост.

 13. 13 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Любопитно

  Хммм... за професора арх. Калин Тихолов, както и за почетния председател Ахмед Доган е писано толкова много, че направо е страшно и опасно и дума да каже човек, за тях двамата. Подкрепям твърдението си с това, че двамата титани на мисълта стоят много над Конституцията на Република България.
  Чл. 18. (1) Подземните богатства, крайбрежната ПЛАЖНА ИВИЦА, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.
  Нека някой да се опита да ми обясни, че в българия има „Законодателна власт!“
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#11] от "jmf29537805":
  В трагично състояние сме. Към Парламента от всякъде напират тарикати. Борисов напълно се раздмър*я, по цяла Европа, Магарешки се крие в НС за да не влезе в затвора и т.н. И после се чудим защо ни броят за втора категория държава.

 15. 15 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  За да няма изненади с по-късна дата, нека да е ясно за какъв съдебен акт на ВАС става дума:
  1. СГКК - Бургас, издава заповед за нанасяне на кадастралната карта на едно парче земя като плаж.
  2. Самият закон казва, че тази заповед може да се обжалва, но обжалването ѝ не спира предварителното ѝ изпълнение, т.е. имотът - следва да се нанесе на кадастъра, а делото срещу заповедта - да си продължава в съда.
  3. Ако заповедта падне в съда, имотът ще бъде заличен в кадастъра, т.е. ще се върне положението отпреди заповедта.
  4. Стрейтлайн е поискало спиране на предварителното изпълнение на заповедта (т. 2 по-горе). На това искане Адм. съд - Бургас, може да каже "да", може да каже "не". В случая е казал "не", т.е. ЗАСЕГА имотът да се счита нанесен на кадастъра като плаж. Това съдът го казва с определение.
  5. Стрейтлайн обжалва определението на Адм. съд - Бургас, пред ВАС, който го потвърждава

  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/6677471740f93ab0c2258693004403c0?OpenDocument

  6. Тези две определения касаят ЕДИНСТВЕНО въпроса по предварителното изпълнение на заповедта. ТЕПЪРВА делото влиза в същинската си фаза - ще се потвърди ли с решение на съда обжалваната заповед на СГКК - Бургас, или не.

  Определението за спиране, или не на предварителното изпълнение, и решението за потвърждаване или отмяна на заповедта са независими едно от друго. Това значи, че предварителното изпълнение може да не се спре, но самата заповед окончателно да бъде ОТМЕНЕНА ПО СЪЩЕСТВО.

  С две думи: спорът това плаж ли е, или не тепърва предстои. На Стрейтлайн /Д..ан/ му е важно това второто, а не днешната пушилка...

 16. 16 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#15] от "inn":
  Дааа, ситуацията не е добре . Ще излезе, че градовете от НСО, тия същите, дето позволяват против правилата, Боко сам да си кара джипката, са набили Христо Иванов, за да бранят собствеността на някакво си архитектче, а не на безценното ни национално богатство, хидроинженер, Ахмед Доган? 😄😁😆🙂🙃😉😊😇🤣. Нация техническа сме, както се казва в един стар нецензурен виц, а не нация юридическа. Това, конституцията, ...🤪🤑🤕🤒😷

 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  А сега Столична община или Харизанов ще събаря незаконния строеж и ще залесява заради отсечените дървета?

  Google разкри незаконно строителство и сеч в общинския имот нает от Харизанови
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159794383101189
  В общинския имот нает от фирмата на жената на Георги Харизанов в София само за 416 лв. месечно са изсечени дървета, съборени са постройки и е изградена нова пристройка без никакви строителни книжа. Това разкриват архивни кадри на системата Google Street View и справки в системата за строителни разрешителни на Столична община. Освен това има данни за незаконно премахване на постройки в съседния имот, който по думите на Харизанов също е бил нает от фирмата на съпругата му.

 18. 18 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Сега остава да се бутне Сарая, оранжерията за биокраставици и незаконния кей на Доган бей и ще повярвам, че се случват чудеса...
  —цитат от коментар 1 на SaveBG


  "ЧУДЕСА" СТАВАТ,НО ТРЯБвА ДА ИМАШ ТОПКИ ДА СЕ ИЗПРАВИЩ СРЕЩУ КАСАПИТЕ НА ДРЪНДАРСКИЯ СОЦИОПАТ АХМЕД ДЕМИР ДОГАН.

 19. 19 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 16 Неутрално

  ТОЯ ТИХОЛОВ ,ЗАЕДНО С ДОТАН ТИ ИДВА ДА ГИ ОБИЧАШ,ДА ГИ ОБИЧАШ.

 20. 20 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Тоя Тихолов е някакъв голям мръсник.
  —цитат от коментар 11 на jmf29537805


  НЕ "НЯКАКЪВ",А "ОПРЕДЕЛЕНО" ГОЛЯМ МРЪСНИК.
  КАКВИТО СА И ВСИЧКИ ДРУГИ "МЮРЕТА" НА ДОГАНОВАТА ОПГ.

 21. 21 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#1] от "SaveBG":

  А краставицитеза доганя криви ли са или прави?

 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Ето заради такива неща шпиц-трол-командите на ГЕРБ/ДПС се качват на амбразурата да бранят вожда си и да стрелят по Демократична България!

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  А Сараят кога ще бъде разрушен?!

 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#17] от "Наблюдател":
  - Баце Боци ще се намеси и Гошо-Сладура Харизанов ще запуши някоя консулска дупка.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 25. 25 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":
  - Има се предвид крайбрежната плажна ивица в Конституцията.
  Но честно казано, от законовата дефиниция аз мога да изключа единствено пристанищата, като част от брега, която не е плажна ивица:
  "Морският плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна ивица, покрита с пясък, чакъл и други седиментни или скални образувания в резултат на естествени или изкуствено предизвикани в резултат на човешка дейност процеси на взаимодействие на морето със сушата. Към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажната ивица или попадащи върху морския плаж."

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  ,,В административната жалба на "Стрейтлайн" срещу това решение се твърдеше, че става дума за нововъзникнал морски плаж. В същия текст беше изразено съмнение, че той изобщо съществува, тъй като ивицата не била покрита с пясък и чакъл, а била "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти". “

  Ти да видиш! Колко бързичко щяхме да застроим една
  ,,естествено самозалесила се територия” ,,покрита с почва , дървета и храсти”...
  Де гиди маймуни!

 27. 27 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Христо Иванов успя да отвоюва няколко стотни квадратни метра българска територия. Ако така наречените патриоти, аптекари, бивши омбудсмани, бивши комунисти, пкп и т.н. бяха направили по толкова, щяхме да имаме цял окръг.

 28. 28 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Къде са герберастките тролове да напишат тук нещо за "лодкаря", м?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 29. 29 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Колко мъдър е Той, да направи човешкия живот, кратък и само един...

 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Сега да премахнат глупавата сарайска постройка, защото е построена върху плажната ивица, както се вижда от снимката горе!

 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Христо Иванов е моят човек на тези избори!

 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Има някои неща, които ме притесняват.
  1. Че това се случва преди избори. Нали уж съдът трябва да е обективен и безпристрастен по принцип. А не да се ръководи от политически поръчки.
  2. Сега агент Сава може да каже, че това е удар по него на етническа основа и да обедини точно преди изборите избирателите на ДпС.
  3. Дали тази "победа" не е всъщност подигравка с гражданите на Република България, като им дава нещо, което си е и без това тяхно, но не им дава още много неща на същото това място, които неща пак принадлежат на гражданите?

  ДБ=БКП
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Нагъл - по-нагъл - най-нагъл - Ахмед Джолан.

 36. 36 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 805 Неутрално

  В бг плажът не е плаж, хотелът е подпорна стена, терасата не е част от апартамента, перловската река крие неподозирана мощ, укрепените свлачища се свличат, .......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK