Локални мерки и държавна помощ - променя ли се нещо за затворените бизнеси

Локални мерки и държавна помощ - променя ли се нещо за затворените бизнеси

© Георги КожухаровВ случай, че районна здравна инспекция разпореди локални противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, ще могат ли ограничените от решението бизнеси да кандидатстват и да получат държавна помощ? Този казус възникна след като властта пое курс към насърчаване взимането на решения по области в опит да не подхожда централизирано към различната заболеваемост в страната. По този начин заповедите на здравния министър на национално ниво се заместват с решения на местните здравни инспекции. Това стана повод за притеснения от ресторантьори, че практиката ще ги лиши от евентуални компенсации.


Новият подход на властта


В началото на тази седмица здравният министър Костадин Ангелов заяви, че няма да се прибягва до централизирани мерки срещу разпространението на вируса, а ще се действа локално - според заболеваемостта по места. Обосновката е в голямата амплитуда на заболеваемост в различните области. Към 7 март в Плевен регистрираните случаи на заразени с коронавируса за две седмици са 553 на 100 хил., докато за Търговище е 41 на 100 хил - разлика от 14 пъти. Във вторник Ангелов обясни, че е насърчил директорите на различните РЗИ-та да взимат каквито мерки смятат за нужно. Така в Плевен бе решено да се затворят молове, фитнеси, театри и кина, както и да се забранят масовите прояви. В София засега е ограничено работното време на заведенията до 22 ч., като следващите евентуални мерки ще са насочени към молове и фитнеси.


Бизнесът реагира остро


Още във вторник от Българската асоциация за здраве и фитнес се обявиха срещу нагласите за предстоящо ново затваряне на фитнес центровете, спортните зали за масови тренировки, танцовите студия, залите за любителско изкуство и спорт залите за бойни индивидуални спортове. С декларация срещу евентуално затваряне на моловете излязоха и от Българската ритейл асоциация.
Собствениците на заведения, на които бе забранено да работят за няколко месеца през последната година, очаквано реагираха срещу всякакви намерения за нови ограничения. Още повече, че до тях се стигна едва седмица след като работещите през деня обекти, вече можеха да работят макар и с 50% от капацитета си и до 23 часа. В някои области работното им време бе намалено с още един час, в други някои от тях спряха работа отново, защото се намират в молове, достъпът до които отново бе забранен.


"Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози. Ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции", написаха в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България. В нея се посочва, че е неприемливо "каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията".


Възможност за компенсации има, заведенията не знаят


Освен всичко друго в аргументите си този път собствениците на заведения посочиха, че когато ограниченията не са на национално ниво, те няма да получат макар и дребни обезщетения от държавата. А освен това много от тях и техни работници още не са получили частично или изобщо компенсации заради затварянето им в края на ноември.


"Много опасно нещо чухме вчера (бел. ред. - в понеделник), че е дадена власт на РЗИ-тата, да предприемат затваряния, ако е нужно. Това нещо го имахме октомври месец и само да кажа, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката тогава казаха - при локални затваряния ние не можем да организираме помощи, нито за бизнеса, нито за работещите. Ако сега например РЗИ - Пловдив затвори заведенията, тези хора, които работят там и собствениците на бизнес няма да има абсолютно никаква помощ, което вече абсолютно е недопустимо", каза във вторник пред БНТ Ричард Алибегов.


До ноември миналата година наистина действаше правилото, че за помощ от държавата могат да кандидатстват бизнеси и техни служители, чиято дейност е била забранена със заповед на здравния министър. От Министерството на труда и социалната политика коментираха пред "Дневник", че проблемът е решен с постановление №325 на Министерски съвет от 26 ноември 2020 г. То определя реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са въведени временни ограничения за осъществяването им с акт на държавен орган в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Такива актове по същество представляват издадените от директорите на РЗИ заповеди.


В двете най-активни организации - Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обаче не знаят за тази промяна. Пред "Дневник" Емил Коларов, председател на Сдружението коментира, че все още има много колеги, които са кандидатствали за помощта, която се плаща през НАП и покрива 20% от оборота, чакат да им бъдат разгледани документите. Кандидатстването започна на 21 декември и обещанието на властите тогава бе на одобрените кандидати да се плаща максимално бързо. "Тези, на които е платено, вече попълват заявления за помощ за февруари и март. Но дори да не са тези нови ограничения повечето колеги вече предпочитат да не бяха отваряли", коментира той. Обяснява, че колкото повече рестрикции се налагат, толкова по-трудно се работи. Посочва, че могат да работят с половината си капацитет, но разходите им са 100%. В допълнение много от колегите му са загубили персонала си, който междувременно се е ориентирал към други сектори.


Казва, че за първата седмица от отварянето е трудно да се оцени ефектът, защото в дните влизат и един национален празник, но и отбелязвания от много хора 8 март. "Но нещата започваха да придобиват нормален характер и хората да се опитват да живеят отново нормално. Затворят ли ни още веднъж и продължават ли да ни ограничават, мисля, че в най-скоро няма да има какво да затварят", обяви той.


Видовете помощи


В отговор на въпрос от "Дневник" от Министерството на труда и социалната политика обясниха за какви актуални помощи могат да кандидатстват затворените с регионални заповеди бизнеси.


Служителите на временно затворените, поради наложените противоепидемични мерки бизнеси, могат да кандидатстват по мярката "Запази ме", финансирана с европейски средства чрез инструмента REACT EU. Кандидатстването за компенсациите се извършва в Бюрата по труда по адрес на регистрация на работодателя. Към момента мярката обхваща работници и служители, чиито неплатен отпуск е в периода 29 октомври 2020 г. - 31 март 2021 г. Компенсацията е в размер на 75% от осигурителния доход за м. октомври 2020 г.


Работниците, които са се осигурявали на непълно работно време, имат право на компенсация, която е пропорционална на работното време в трудовия им договор. Към настоящия момент са в процес на съгласуване промени, с приемането на които ще се осигури получаване на компенсация в размер на 75% от осигурителния доход до края на юни 2021 г. Компенсациите ще се изплащат за не повече от 60 дни в рамките на 2020 година и за не повече от 90 дни в рамките на 2021 година, в които наетите лица са ползвали неплатен отпуск заради наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Ама той бизнеса реално не затваря. Хепи Люлин работеше през цялото време, както и ресторанти в центъра на София, и това беше известно на всички.
  Бизнеса да се сърди на ГЕРБ, че им мотаят помощите.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 723 Неутрално

  "Според "Science" мерките, които са имали най-голямо значение, са затварянето на училищата и университетите, затварянето на бизнеса и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място."

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  За тези, които реално са затворени, никаква промяна, освен към по - зле. Работилите и продължаващи да работят са толерирани тихомълком и си получават и помощите.

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Продължава да кипи безсмислен труд в администрацията на калинките.
  А наивниците чакат някой да им подаде ръка в трудния момент!

 9. 9 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Подкрепа за бизнеса?! От Борисов и ГРОБ?!

 10. 10 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1446 Неутрално
 11. 11 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Българската държава и общините винаги са били мащехи за дребният и среден бизнес на територията /е с изключение бизнеса на наште хора/,но последните 10г ми се струва ,че прекалиха.Аз лично ,а и доста познати след предишните избори спечелени от ГЕРБ си разпродадохме бизнеса/вярно ефтино ,но взехме кеш / и сега изчакваме,в сивият сектор.
  Ако на тези избори ГЕРБ паднат ,може пак да се включа в играта подготвям няколко проекта.Ако матряла пак гласува за ГЕРБ съм решил да инвестирам в Европейски и Американски акции .Според мен риска е по-малък от това да инвестирам в БГ при ГЕРБ.
  Успех на всички които още имат нерви и кураж да правят нещо на територията при тези управници.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Администрацията не затваря. Там няма хоум офис, няма неплатен. И получават заплати.
  Внасят ли осигуровки? ами вноските към ЗОК? Не е сигурно!
  И още колко време ще я караме така?

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Весело

  И угодия никаква...
  Отвори-затвори, бутни-дръпни, искам-не искам...
  Горе-долу Стамболов...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Само да попитам ресторантьорите те как се чувстват, след като ореваха ортаклъка до Първи март. Е, отвориха им ресторантите.

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Само да попитам ресторантьорите...............Забогатяха ли? Нахраниха ли населението?

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Как са с грамажа? А с грамажа на съвест, на чест, на достойнство - как са ?

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  Когато човек върти такъв бизнес трябва да предвиди и рисковете. Вярно, чак толкова не може да се предвиди, но Държавата се намеси. Поне по отношение на онези, които не са крили толкова от данъците.

  [email protected]
 18. 18 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Като цяло бизнесите, които реват за помощи сами са си виновни, че не успяха да се ориентират в ситуацията. Държвата в случая направи каквото може, дори и повече, но няма как да покрие пълните загуби или пропуснати ползи от даден бизнес

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Намалиха им ДДС-то, сега искат данъчна ваканция ,някакви компенсации ... С какво ще се пълни бюджета, че Борисов харчи, като луд. Вчера даже раздаде парите за новата учебна година, които обикновено се дават през септември, октомври.

 20. 20 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2310 Весело

  РЗИ-тата май ще захлебят като митничарите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK