След остри реакции противоепидемичните мерки във Варна бяха отменени

Драматичен театър "Стожян Бъчваров" във ВарнаСамо няколко часа след наложената внезапно от 00 ч. днес противоепидемична забрана на всички културни и развлекателни мероприятия във Варна , пак толкова внезапно в ранния следобед тя бе отменена. Официално посоченият мотив за затварянето, обявен вчера от местните власти, бе повишаването на заразените с коронавирус и увеличаването на постъпилите в болници. Според областния управител на Варненска област Стоян Пасев мотив за отмяната на наложените вчера мерки била тяхната "политизация".


Всичко за внезапно наложеното затваряне - тук.


Според източници на "Дневник" за включването вчера на културните събития в наложените противоепидемични ограничения причината е била съвършено различна от
грижата за здравето и живота на гражданите във Варна.


Само дни по-рано президентът Румен Радев бе потвърдил участието си в тържествата за 100 годишнината на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Те бяха планирани за днес, но след решението на областния щаба бяха отменени.


Версията, че затварянето на театрите, кината и концертните зали във Варна е имала за цел да осуети посещението на Румен Радев беше една от най-коментираните вчера. Заради


гафа с проваления празник на театъра,


актьорите от състава му заляха социалните мрежи с гневни коментари. Последвалата днес трагикомична развръзка с отмяната на наложените вчера мерки обаче вдигна вълната на възмущението още по-високо.


"Театърът ще пребъде, но за съжаление на този ден, когато трябва да съм усмихната,


аз съм изпълнена с гняв,


изключителен гняв!", каза пред Би Ти Ви актрисата Веселина Михалкова.


"Призовавам всички свои колеги внимателно да наблюдават какво се случва и да подлагат всичко на съмнение", каза колегата й Полина Недкова.


Още по-категоричен в гнева си, изразен пред Би Ти Ви беше актьорът Стоян Радев. "В пространството витае, че тази заповед е спусната по причина на това , че президентът на Република България щял да дойде и да отбележи заедно с нас стогодишния юбилей на театъра, каза той.


Такова слабоумие аз не мога да допусна, че е възможно


в управленци на една страна, но като гледам фактите, започвам да вярвам, че като че ли това е единствената причина".


Недоверието към мотивите, с които вчера театрите, кината и концертните зали във Варна бяха спешно затворени, беше провокирано и от обявените по-рано през деня данни за разпространението на коронавируса във Варненска област. Само за 24 часа - 10 и 11 март т.г. по данни на Регионалната здравна инспекция новозаразените с COVID-19 се оказаха намалели от 272 на 153. По време на вчерашния брифинг (четвъртък, 11 март) на Националния оперативен щаб главният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви седемте области в България, в които заболелите на 100 хил. души през последните две седмици е най-висока. Варна не беше спомената сред тях. Само час по-късно местният щаб реши спешно да затвори концертни зали, кина и театри.


Днес, при отмяната на заповедта от вчера областният управител на Варненска област Стоян Пасев не можа да намери убедителен мотив за действията си.


"Каквото и да направим, винаги е грешно!


Дори до оставя отворено е грешно, дори да затворя - пак е грешно. За да не се политизират процесите, отваряме отново театри по предложение на областния управител", каза той само ден, след като сам аргументира затварянето с "наблюдаваната тенденция от последните дни към повишаване броя на доказано регистрираните с Covid-19 граждани, респективно хоспитализираните такива". Днес тази тенденция явно рязко е променила посоката си.


Веднага след обявената отмяна на затварянето от Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна информираха в отговор на въпроси, зададени от "Дневник", че независимо от това


празник няма да има нито довечера, нито в близките дни.


Причината за това е, че още вчера гостите за юбилейния концерт, част от които от чужбина, са били информирани за отмяната му. Нямало как за толкова кратко време да бъдат отново подготвени и техническите екипи за работа по спектакъла. Отменено е и обявеното по-рано излъчване онлайн на спектакъла, който трябваше да се играе пред празна зала.


Междувременно за 15.30 ч днес е насрочен протест-флашмоб пред сградата на Областната администрация във Варна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK