"Никой не е смятал, че зимата ще се строи": проверяван ли е незаконният строеж на Румен Гайтански-Вълка

"Никой не е смятал, че зимата ще се строи": проверяван ли е незаконният строеж на Румен Гайтански-Вълка

© Георги КожухаровНито едно нормално човешко същество не е смятало, че в зимните месеци там ще се извършват строителни дейности. С тези думи кметът на столичния район "Панчарево" Николай Гюров обясни пред Би Ти Ви как триетажната сграда в ловно стопанство "Искър", обявена миналото лято за незаконна, продължава да се строи и вече е почти завършена.


През седмицата екип на "Дневник" видя на място как строителството не е спряло въпреки становищата на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) и на "Общински строителен контрол" на Столичната община през август миналата година, че сградата трябва да бъде премахната, защото е незаконна. Тогава обектът беше в етап завършен груб строеж до покрив. Фирмата изпълнител на строежа е "Био майнинг" на Румен Гайтански-Вълка. Сега, шест месеца по-късно, същата сграда вече е с поставени стени и прозорци, с топлоизолация, а фасадата е с декоративна облицовка.


На 9 март "Дневник" изпрати въпроси до район "Панчарево" какво става с процедурата за премахването. Ден по-късно от отговорите се разбра, че точно същият ден (9 март) въпросният констативен протокол е изпратен от района към Дирекция "Общински строителен контрол". На въпроса защо не през октомври, а чак през март се праща документацията, от район "Панчарево" обясниха, че е било "необходимо да се направят допълнителни проверки".
Пред Би Ти Ви кметът на района обясни, че на 11 ноември м.г. е съставен проектопротокол, който е разгледал задълбочено. По думите му от него са се появили някои въпроси за уточняване и затова са се наложили допълнителни проверки.


"Последните 3 седмици ние не сме ходили на терен на проверка. Нито едно нормално човешко същество не е смятало, че в зимните месеци там ще се извършват строителни дейности. - Това категорично е нарушение от страна на строителя", заяви Николай Гюров.


Би Ти Ви успя да се свърже с директора на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е ДЛС "Искър". Мирослав Джупаров е назначен през декември 2020 г. и твърди, че под негово ръководство в стопанството не се извършват никакви ремонтни дейности. Той обаче не успя да обясни как сградата е почти завършена.


"Това, което се е случило, мога да отдам на самите фирми. Те не са от днес за утре да си поръчват нещата, може и преди самите проверки, включително да са били поръчани или платени самите ремонтни дейности", каза Мирослав Джупаров.


В началото на август миналата година фирмата на Гайтански завърши сградата в груб строеж - с покрив и носещи стени. Тогава Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на "Демократична България", показа във фейсбук за строежа в ловното стопанство и сигнализира, че е незаконен. Върховна административна прокуратура разпореди Министерството на земеделието, храните и горите и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да извършат проверка на обекта. С мотива, че обектът не е от тяхна компетенция, защото "не е от първа, втора или трета категория", те го препращат към район "Панчарево", в чиято територия е част от ДЛС "Искър".


Районни инспектори по контрол на строителството посещават обекта на Румен Гайтански-Вълка в държавното ловно стопанство и установяват, че липсва разрешително за строеж, одобрен инвестиционен проект, както и строителен надзор на обекта. Дирекция "Общински строителен контрол" дава указания на район "Панчарево" да започне процедура по премахване на сградата по чл.225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ). По този текст събарянето трябва да е за сметка на фирмата строител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK