На живо

Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

© Георги КожухаровНовите случаи на зараза продължават да нарастват въпреки по-ниския отчитан традиционно в понеделник брой заради по-малкото работещи лаборатории и направени тестове. За последната седмица борят на заразените продължава да расте с близо 40 на сто, а настанените за лечение в болници надхвърлиха 7 хил. души. Засега обаче не се предвижда затягане на мерките, а увеличаване на броя ковид легла в областите, където има най-голям натиск над болниците. Починалите също се увеличават като на седмична база са с 50% повече.


Здравните власти прогнозират, че пикът на сегашната вълна ще бъде достигнат до 2-3 седмици и след това ще започне спад. Поставените до момента дози ваксина са 338 879, от които 975 за последното денонощие. С втора доза до момента са 58 417 души. Днес пристигнаха още 21 060 дози на "Пфайзер/Бионтех", а в петък се очакват 33 600 от "Модерна". Все още не е решено ваксинирането с "Астра Зенека" да продължи.


"Дневник" проследи на живо ситуацията.
Според математика на Националния оперативен щаб Николай Витанов може да се стигне до 4500 заразени на ден. Прогнозата му е, че до края на март заразените ще надхвърлят 8000 хоспитализирани. Отново до края на месеца – общо потвърдените случаите у нас вероятно ще са 320 – 325 хил., от които около 70 хил. ще са активни. Според изчисленията на професор Витанов броят на новозаразените ще започне да намалява през втората седмица на април.

Здравният министър издаде заповед за присъствено обучение

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се допускат изключения от забраната за присъствени учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас, при спазване на следния график:
от 18 до 31 март – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас;
от 1 до 7 април – присъствено се обучават учениците от 12 клас;
на 1 и 2 април и от 12 до 21 април – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 11 клас;
от 22 до 29 април – присъствено се обучават учениците от 6, 7 и 12 клас.


Със същата заповед, считано от 18 март, се допуска провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици в центровете за специална образователна подкрепа, както и за всички ученици от 5 до 12 клас, ако в училището броят на учениците във всеки един клас е не повече от 35.


Повече по темата - тук.

Асоциация смята спирането на операциите за опасно

Решението на здравния министър за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от причината за взимането на това решение, се казва в позиция на Българска болнична асоциация. В нея се допълва, че няма аргументи, които да подкрепят такава стъпка. От Българската Болнична Асоциация призоваваме заповедта да бъде преразгледана.

Мярката 60/40 се удължава до края на май

Срокът на действие на мярката 60/40 се удължава до 31 май 2021 г, реши на онлайн заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи правителствената информационна служба.


Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които в периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността.

Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

© Георги Кожухаров


Работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.


До 15 април 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март 2021 г.

Министърът на туризма нареди как да се плажува през лятото

Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти по повод предстоящия летен сезон 2021 г, съобщиха от пресцентъра на министерството. Те влизат в сила от 1 май.


Мерките са съобразени с противоепидемичните мерки, в това число и временните и са задължителни за прилагане за всички видове туризъм


На охраняемите морски плажове трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1.5 м между плажуващите. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 души или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 чадър, т.е. през минимум 4.5 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство.

Езиковите центрове настояват да бъдат отворени

Асоциацията на езиковите центрове в България настоява да им бъде разрешено да работят. В отворено писмо до премиера, здравния министър и др. те настояват да се вдигне бариерата пред хилядите деца, готвещи се за изпити за международни сертификати, да довършат качествено обучението си. Организацията апелира там, където в държавните училища в страната е разрешено обучението на деца от 1-4 клас, да бъде разрешена работата и на езиковите центрове.
Аргументите ни са ясни и категорични: групите в езиковите центрове са пределно малки, занятията са само два пъти седмично, няма междучасия, бюфети, училищни дворове, няма смесване и засичане на потоци и групи. Спазват се драконовски противоепидемични мерки. Голяма част от учителите ни са ваксинирани.

Оставаме с усещането, че се затваря не това, което е потенциално най-опасно за хората в настоящата криза, а това, което е най-лесно да се затвори, допълват те. "Да се затворят тези, които са най-тихи, възпитани и има най-малък риск да протестират, или да излязат на улицата. А от друга страна, да се покаже, че се вземат мерки", пише в писмото.

Туроператори протестират срещу карантината за пристигащи от Африка

Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се обяви в своя позиция против заповедта на здравния министър от миналата седмица, с която се поставят под карантина всички пристигащи от Африка. Посочват, че "континенталният" принцип е неуместен, защото той изключва от списъка на възможностите за пътуване над 25% от страните, а под общ знаменател се поставят 54 страни с различни политически режими и мерки срещу пандемията.


От началото на годината много популярни станаха почивките на остров Занзибар, където няма противоепидемични мерки, защото властите отричат да има зараза. От нея наскоро почина вицепрезидентът на Танзания. Забраната обаче засяга и другите възможни в момента дестинации като Тунис, Египет и Мароко.


Посочва се и че този подход е в ущърб на българите, защото влиза в сила без предизвестие – има хора, вече са на пътешествие в Африка, а тези, които вече са платили, също не могат да реагират. Очакват по тази линия да се създаде отново напрежение между туроператорите и техните клиенти.


Във връзка с пролетната ученическа ваканция много потребители са планирали и предплатили пътуване до засегнатите от заповедта дестинации, посочват още туроператорите, като отбелязват как това ще ощети и родителите, и децата след завръщането им.

  Безработните са с над 18% повече за година

  Броят не безработните през миналата година, която доведе до икономическа криза заради епидемията от коронавирус, е нараснал с 18.1%, съобщиха днес от Националния статистически институт. В края на 2020 без работа са били 168 600 души, от които 96 300 са мъже и 72 300 жени. Статистиката отчита ръст от 50% на хората, които са безработни по-малко от една година и те вече са 92 700 докато броят на безработните от повече от една година намалява с 5100 и те са 75 900 хиляди.


  Повече по темата четете тук.

  Фандъкова: Не се налага затягане на мерките в София

  Не се налага да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки в София, заяви кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. Фитнесите и търговските центрове остават отворени като продължават проверките за спазване на мерките. Общинските болници са в готовност да открият допълнителни легла в Covid отделенията. Остават отворени детските градини и яслите, добави Фандъкова:


  "Ще следим, разбира се, много внимателно ситуацията", посочва тя.


  Съобщава, че има 24 групи от детски градини под карантина и 10 яслени от общо над 1600 в общинските детски заведения. Две детски градини са затворени, и двете са в район "Овча купел" поради заболели служители и учители. Затворено е и 100-но училище в район "Сердика" заради заболели учители.

  Над 250 хил. безработни са намерили работа по време на епидемията

  Общо 255 031 души от безработни са преминали към заетост през 12-те месеца на епидемията, сочат данните на Агенцията по заетостта. Само през февруари броят на започналите работа безработни е с 3 925 повече спрямо януари, като достига 18 230.


  80.5% от започналите работа през февруари са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на

  преработващата промишленост – 24%
  търговията – 16%,
  държавното управление – 6.5%,
  хуманно здравеопазване и социална работа – 5%,
  строителството – 4.9%, и др.

  6.9% е равнището на регистрирана безработица в страната през февруари, което е ръст на годишна база от 0.7 процентни пункта. В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са били 225 281.


  Нараства търсенето на работници - с 18.7% спрямо януари като най-много работни места са обявени в преработващата промишленост (27.9%), държавното управление (12.2%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (9.9%), хотелиерство и ресторантьорство (9.8%), административните и спомагателните дейности (7.9%) и селско, горско и рибно стопанство (5.5%).

  Властите отново прогнозират пик до 2-3 седмици

  Дори да бъдат надвишени данните от ноемврийския пик, в рамките на следващите 2-3 седмици ще достигнем върха и ще започне спад. Такава прогноза прави главният здравен инспектор Ангел Кунчев на работно съвещание по темата при премиера. Основание за това му дава продължаващият да расте брой на излекуваните и на ваксинираните, "което ще ни даде възможност да отнемем от територията на вируса". Тази прогноза със същия диапазон той прави за пореден път.


  Като цитира последните данни за новите случаи в различни европейски страни, в някои от които те са в пъти повече от тези в България, здравният министър Костадин Ангелов посочва:


  Така че отчитам, че ситуацията в нашата страна продължава да бъде добре контролирана, което рефлектира върху контролиран натиск върху лечебните заведения и считам, че ситуацията продължава да бъде под контрол.


  Костадин Ангелов,

  министър на здравеопазването


  "Нашата програма, нашата тактика и нашите лекари и инспектори от Регионалните здравни инспекции вършат огромна работа при осигурения нормален живот за хората в България", отбеляза на свой ред премиерът, който не спира да подчертава колко тежки ограничителни мерки има в други държави. За пореден път обяснява, че България е поръчала от няколко вида ваксини, а не само от "Астра Зенека", ваксинирането с която бе временно спряно, и то много повече от броя на заявилите желание да се имунизират.


  Богдан Милчев, изп. директор на Агенцията по лекарствата съобщава, че тази сутрин са пристигнали 21 060 дози на "Пфайзер/Бионтех", а в петък се очакват 33 600 от "Модерна".


  Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

  © Георги Кожухаров

  Ковид леглата в София ще се увеличат с 20%

  Обстановката в София е напрегната, като най-голям натиск има върху болниците, затова със заповед ще бъдат увеличени с 20% леглата за пациенти с коронавирус. Това съобщава на съвещание при премиера Бойко Борисов директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев. Допълва, че в някои големи болници леглата за такива пациенти са свършили или са напът да свършат.


  "Прави се внимателен анализ и на това да не бъдат ощетени пациентите, които нямат COVID заболяване, за да могат и те да бъдат лекувани, особено в спешни състояния", обяснява той, цитиран от правителствената информационна служба. Пенчев докладва, че днес след обяд предстои среща с директорите на големите болници, на която ще бъде направен анализ и ако е необходимо, ще има индивидуален подход към всяко лечебно заведение.


  На същото съвещание здравният министър Костадин Ангелов уверява, че натискът върху лечебните заведения е контролиран. "Разкриваме допълнителни легла, преструктурираме болниците, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област", допълва той.


  В свой стил премиерът разпореди на здравните власти да създадат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му. "Не бива заради COVID-заболяване, болни с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински състояния, да бъдат ощетявани. Така че направете баланс между осигуряването на грижите", обявява той.


  Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

  © Цветелина Белутова, Капитал

  Почина основателят на "Тангра" Константин Марков

  Основателят и басист на групата "Тангра" Константин Марков е починал на 71 г. след усложнения от коронавирус. Това съобщават колегите му на страницата на радио "Тангра". Марков е негов съосновател заедно с Кирил Маричков.


  "Дневник" изказва съболезнования на близките. Подробности - тук.

  Броят на заразените в седмицата от 8 до 14 март се увеличава с близо 40% (37.8%) спрямо предходната, сочат данните в Единния информационен портал. Те са установени при 95 963 теста, които са с 21.5% повече от преди седмица. Общо откритите с коронавирус през последните седем дни са 18 067 души.
  От 20 февруари насам седемдневният брой на заразените е трайно петцифрен. Такива бяха стойностите в средата на декември преди наложените ограничения да доведат до ефект. Засега властите не показват намерение да въведат ограничения за цялата страна, за да се овладее заразата, а залагат на локални мерки, които на някои места след протести просъществуваха за ден.

  При починалите също е налице голямо увеличение – с 50.4% на седмична база до общо 641 души. Почти такъв излиза ръстът и при посочваните за излекувани. През седмицата те са 12 096 или 64.2 % повече от периода 1-7 март. В тези данни обаче са включени не само изписаните от болница, но и всички, на които е приключила карантината без да са изследвани допълнително.


  Тихомир Тошев: Хората да не взимат нови заеми, за да покриват стари

  От април ще започне обслужването на отложените от мораториума кредити като не се очаква нов мораториум, прогнозира пред БНТ Тихомир Тошев, управител на "Кредит център". Той посъветва хората да не теглят нови заеми за погасяване на стари.


  Тези, които продължават да са без доходи или с ограничени, да потърсят от своята банка приемливо решение за двете страни, посъветва той.


  Банковият сектор е изключително стабилен, запазиха се ниските лихви за хората със стабилни доходи, допълни още кредитният консултант. По думите му не се очаква значително увеличение в нивото на необслужваните кредити.


  Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

  © Велко Ангелов

  Тристранката обсъжда удължаване на мярката 60/40

  Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе днес извънредно заседание онлайн, на което ще бъде обсъден проект на правителствено постановление за удължаване на мярката 60/40 за запазване на заетостта до 31 май, съобщи БНР. Засега нейното действие е до края на март, а седмица по-късно са парламентарните избори.


  Социалните партньори се очаква да вземат решение и за удължаване на мярката "Запази ме" за работещи в неплатен отпуск от затворени заради пандемията обекти до 30 юни.


  Удължаването на мярката 60/40 са до края на май се прави с аргумента, че е наложително подкрепата за бизнеса да продължи и след края на март чрез изплащане на средства на работодатели от засегнатите сектори, за да запазят заетостта на своите работници.


  И през допълнителния период на прилагане на мярката работодателите, получили средства, трябва да изплащат заплата в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за октомври 2020 година и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.


  С промените по мярката "Запази ме" хората ще имат право на компенсация за не повече от 60 дни в рамките на 2020 година и не повече от 90 дни в рамките на 2021 година, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложени ограничения.

  Властите не смятат, че ваксината е причина за смъртта на пациентка от Пловдив

  Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

  © Велко Ангелов


  Аутопсията на починалата пациентка, заради чиято смърт беше спряно ваксинирането с препарата на "Астра Зенека", е показала, че няма тромбози и тромбофлебити, съобщи пред Би Ти Ви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Образуването на кръвни съсиреци беше причина Европейската агенция по лекарствата да разследва няколко смъртни случая, последвали прилагането на партида от тази ваксина. Такава теза защити пред "Нова телевизия" и Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


  Кунчев прогнозира, че до края на седмицата, най-късно до 10 дни, случаят ще се изясни и ваксинирането ще бъде възобновено. Лично за себе си медикът смята, че няма връзка между ваксинирането и смъртта на жената. Забраната за ваксиниране не е политически или административен, а чисто експертен въпрос, каза той.


  Четирима български туристи са хванати с


  коронавирус на връщане от Занзибар,


  съобщи медикът. Това е установено на летището с бърз тест. Те са пътували в самолета, кацнал преди налагането на карантина за всички пристигащи от Занзибар. Чака се резултат от изследване, което ще даде отговор дали става дума за африканския вариант, който е с по-тежко протичане, повече усложнения и засяга повече младите хора. През миналата седмица здравният министър издаде заповед за налагане на карантина на пристигащите от Африка след като стотици българи пътуваха от началото на годината до острова, където се отрича съществуването на вируса и няма ограничителни мерки.

  Настанените в болница надхвърлиха 7 хил.

  Коронавирусът в България: здравният министър издаде заповед за присъствено обучение (хронология)

  © Георги Кожухаров


  Заразените с коронавирус, на които се налага болнично лечение, вече са над 7 хил., показват данните от Единния информационен портал. В болница са 7 101 пациенти, а 533 са в интензивни отделения. Толкова заразени в болница е имало единствено в рамките на около седмица в средата на декември от началото на епидемията. След това настъпи спад заради наложените ограничителни мерки в края на ноември. Въпреки данните в момента здравните власти не налагат национални мерки, а на болниците е разпоредено да увеличават леглата за ковид болни.


  По традиция в понеделник се отчитат по-малко заразени заради това, че в събота и особено в неделя не се правят толкова много тестове. Така за последното денонощие новите установени случаи на заразата са 679, или с 38% повече средно на седмична база. Това са 18% от всички тествани в неделя.


  За излекувани се представят 584 души като в този брой влизат всички, на които е изтекла карантината или са изписани от болница.


  Остава висок броят на починалите като за последното денонощие те са 51, което е ръст от 59% на седмична база.


  Поставените до момента дози ваксина са 338 879, от които 975 за последното денонощие. С втора доза до момента са 58 417 души.  Всичко, което трябва да знаете за:
  Коментари (171)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на spiegel
   spiegel
   Рейтинг: 2673 Неутрално

   Добре организираният от д-р Бойко хаос продължава. Може би един ден ще наричат тази чума "Дебелата смърт".

  2. 2 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   Коронавирус БГ
   Данните от нощес.
   Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
   15-21.1. - 416 /минимум/
   ...
   25-31.1 -562
   ...
   1-7.2 – 712
   ...
   8-14.2 – 849
   ...
   15-21.2 – 998
   ...
   22-28.2 – 1482
   ...
   1-7.3 – 1896
   2-8.3 – 1954
   3-9.3 – 2111
   4-10.3 – 2342
   5-11.3 – 2474
   6-12.3 – 2496
   7-13.3 – 2581
   8-14.3 - 2607

  3. 3 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   Броят на починалите достигна стойностите от средата на ноември. Среднодневно:
   3-29.1. - 30 /минимум/
   ...
   25-31.1 - 32
   ...
   1-7.2 – 41
   ...
   8-14.2 – 42
   ...
   15-21.2 – 33
   ...
   22-28.2 – 48
   ...
   1-7.3 – 60
   2-8.3 – 65
   3-9.3 – 73
   4-10.3 – 84
   5-11.3 – 84
   6-12.3 – 89
   7-13.3 – 92
   8-14.3 - 96

  4. 4 Профил на fpyyh
   fpyyh
   Рейтинг: 2228 Неутрално

   Копаем нови "върхове", Алигбегов е заработил в кафето да няма повече мерки, да му мислят лекарите.

   за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
  5. 5 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   Само репродуктивното число на вируса остава по-ниско, защото голяма част от населението вече се е срещала с вируса:
   21-31.1 – 1,16
   ...
   28.1 -7.2 - 1,16
   ...
   4.2 – 14.2 – 1,14
   ...
   11.2 – 21.2 – 1,09
   ...
   18.2 – 28.2 – 1,27
   ...
   25.2 -7.3 -1,18
   26.2-8.3 – 1,19
   27.2-9.3 – 1,20
   28.2 -10.3 – 1,26
   1-11.3 – 1,25
   2-12.3 – 1,23
   3-13.3 – 1,28
   4-14.3 – 1,26

  6. 7 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

   ВЕЧЕ се мре яко. Почти ста души средно на ден - с една трета повече от нормалното.

  7. 8 Профил на samoedin
   samoedin
   Рейтинг: 3856 Неутрално

   " След това настъпи спад заради наложените ограничителни мерки в края на ноември. Въпреки данните в момента здравните власти не налагат национални мерки, а на болниците е разпоредено да увеличават леглата за ковид болни."

   Като товарим здравната си система, просто напрягаме до краен предел работещите в нея, но и те са хора, и те имат своя предел на възможностите и силите си, отвъд който оставаме без тях.......
   Може мнозинството българи да одобряват отваряне на вратите на заведенията, но когато те се окажат в положение да бъдат за болница дали ще отидат в ресторанта или чалготеката за лечение ? Човек трябва да мисли и да вижда малко по - далеч от носа си......

  8. 9 Профил на Dark
   Dark
   Рейтинг: 988 Любопитно

   След като пожарникаря/имунизационен експерт/строителен надзор еднолично спря доставките, очаквам да пристигне в бял камион, лично докарвайки ваксините!

  9. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Неутрално

   До коментар [#7] от "Patsis":

   Тъкмо погледнах че ще подминем скоро 11300

  10. 11 Профил на dedoliben
   dedoliben
   Рейтинг: 1705 Неутрално

   Платените са вече тук нормално никой от тях искане не формулира само дето темата осира.

   "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
  11. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Неутрално

   А помните ли, когато заразените бяха около десет в цялата държава каква паника беше?
   ...сега явно управляващите приемат нещата спокойно...

  12. 13 Профил на fpyyh
   fpyyh
   Рейтинг: 2228 Неутрално

   До коментар [#11] от "dedoliben":

   Крадецът вика дръжте крадеца.

   за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
  13. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
   Незнайко в Слънчевия град
   Рейтинг: 6097 Любопитно

   Явно джипката разнася здраво вируси, даже от Занзибар...

   "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  14. 15 Профил на Doge
   Doge
   Рейтинг: 2225 Неутрално

   Какво искате? Ето, кафетата да работят за да има работа и за докторите. Нали това обещава ГЕРБ. Работа, работа , работа.

  15. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Неутрално

   До коментар [#15] от "Doge":

   Работа работа.. докато се препълнят болниците, и след това...?

  16. 17 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   До коментар [#16] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

   Пак работа - за гробарите!?

  17. 18 Профил на Virgin
   Virgin
   Рейтинг: 2273 Неутрално

   Платените са вече тук ...
   —цитат от коментар 11 на dedoliben

   Малко закъсня.

  18. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Неутрално

   Няма тестване, няма превенция, няма ваксинация .... дайте най-добре да отваряме баровете...

  19. 20 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#17] от "Patsis":

   >Пак работа - за гробарите!?

   И за тези от църковния хор ? :)

   કટાક્ષ
  20. 21 Профил на dejmos
   dejmos
   Рейтинг: 2960 Неутрално

   Не разбирам защо по 7-8 пъти на ден населението се зомбира с Ковид информация. Може би всичко е ясно . Всички на джипката !!??

  21. 22 Профил на Alex Ivanov
   Alex Ivanov
   Рейтинг: 1468 Неутрално

   Копаем нови "върхове", Алигбегов е заработил в кафето да няма повече мерки, да му мислят лекарите.
   —цитат от коментар 4 на fpyyh


   Eй, тия ресторанти и кафенета, дайте да ги закрием, явно те са големият проблем .... нищо че градският транспорт, хранителните вериги и училищата са далеч по-опасни за заразяване места ... виждаме и страните в Европа, където са затворени заведенияна, чупят рекорди по заразени .... ама някои у нас сте си наумили, че Алибегов ви е виновен.

  22. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Неутрално

   До коментар [#22] от "Alex Ivanov":


   Във Великобритания чух че рязко започнал да спада броя на ззразените. Но вероятно е в следствие на ваксинирането

  23. 24 Профил на plynii
   plynii
   Рейтинг: 604 Неутрално

   Настанените в болница надхвърлиха 7 хил.

   "Толкова заразени в болница е имало единствено в рамките на около седмица в средата на декември от началото на епидемията."

   Затваряйте всичко!

  24. 25 Профил на Alex Ivanov
   Alex Ivanov
   Рейтинг: 1468 Неутрално

   До коментар [#15] от "Doge":Работа работа.. докато се препълнят болниците, и след това...?
   —цитат от коментар 16 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


   В Западна Европа, където има яко строги мерки, не са ли пълни болниците ?? Помагат ли нещо тия "мерки" или май помагат само да унищожим икономиката ...

  25. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Неутрално

   До коментар [#25] от "Alex Ivanov":


   Вече незнам човек. Само наблюдавам как нищо не тръгва и в един миг ще стане ад и от към загуба на човешки животи и от срив на икономиката

  26. 27 Профил на velvoofell
   velvoofell
   Рейтинг: 672 Неутрално

   Занзибарският дух е изпуснат от бутилката.

  27. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Неутрално

   За една година поне имунитет трябваше да сме изградили... Повечето от нас го изкараха...

  28. 29 Профил на хм
   хм
   Рейтинг: 1113 Разстроено

   доста безотговорно беше прехвърлена тежестта от плещите на кръчмарите на тези на лекарите.

   просто хората си искат стария живот, а 2+2 е ясно до какво ще доведе тази или другата седмица.

  29. 30 Профил на Калник
   Калник
   Рейтинг: 756 Неутрално

   До коментар [#22] от "Alex Ivanov":

   Логиката ви е толкова погрешна, че най-вероятно е умишлено. Няма значние кое колко е опасно, а как се съотнася към ползата от него. Без градски транспорт и училища не може. Без ресторанти, барове и дискотеки може. Просто и ясно.

  30. 31 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   До коментар [#20] от "Ан Он":
   Не се закачай с църковен певец като мене!
   Не всяка църква има хор.
   На гробищата църковният певец не се води.
   Но миналото Рождество получих малка премия заради двойния брой на погребенията и панихидите през Коледните пости.

  31. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Разстроено
  32. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Аз съм българче обичам наште планини зелени
   Рейтинг: 2184 Разстроено

   Някои дори не знаят че са заразоносители...

  33. 34 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Весело

   До коментар [#25] от "Alex Ivanov":


   До коментар [#26] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

   И сол близали, и тояги яли, и глобата платили - българска работа!

  34. 35 Профил на Alex Ivanov
   Alex Ivanov
   Рейтинг: 1468 Неутрално

   До коментар [#22] от "Alex Ivanov":Логиката ви е толкова погрешна, че най-вероятно е умишлено. Няма значние кое колко е опасно, а как се съотнася към ползата от него. Без градски транспорт и училища не може. Без ресторанти, барове и дискотеки може. Просто и ясно.
   —цитат от коментар 30 на Калник


   Като не може без градски транспорт и училища, заразата ще си върви, без никакво значение дали са отворени молове, ресторанти и т.н. Или да затварят тотално всичко, или нищо. Така нищо не правят.

  35. 36 Профил на ywr53649513
   ywr53649513
   Рейтинг: 143 Неутрално

   Тиквата извършва геноцид срещу българския народ, премахвайки всички ограничения в разгара на вълна от британски щам! Всеки може да види с какви мерки успяха да го спрат в страни като Ирландия и Англия.

  36. 37 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   До коментар [#28] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

   Именно затова сега броят на заразените расте с 4-5% дневно, а не с 8% като през ноември.

  37. 38 Профил на padrino
   padrino
   Рейтинг: 4574 Весело

   А помните ли, когато заразените бяха около десет в цялата държава каква паника беше?...сега явно управляващите приемат нещата спокойно...
   —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


   Тогава извадиха пейките от парковете😂

   Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  38. 39 Профил на padrino
   padrino
   Рейтинг: 4574 Любопитно

   До коментар [#22] от "Alex Ivanov":Във Великобритания чух че рязко започнал да спада броя на ззразените. Но вероятно е в следствие на ваксинирането
   —цитат от коментар 23 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


   https://coronavirus.data.gov.uk/

   Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  39. 40 Профил на Apatrahil
   Apatrahil
   Рейтинг: 90 Неутрално

   Така така. Наложиха PCR тест за връщащите се от Африка и хоп - 4ма с африканския вариант. Какъв е шанса от завърналите се около 10,000 от Занзибар последните месеци, без PCR да има още ? Да питат туристическия сетор, нали той най-пострадал, най-жален...
   Управлявате кризата... на баба ви чартърното хвърчило.

  40. 41 Профил на Nik Nikolov
   Nik Nikolov
   Рейтинг: 289 Неутрално

   Нека позалебят болниците с някоя и друга хипохондрия, нема лошо.

  41. 42 Профил на Да вярваме на истината
   Да вярваме на истината
   Рейтинг: 2358 Неутрално

   До коментар [#23] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

   Само, че Англия все още е преди България по починали на 1 милион. Значи 4,5 месеца срути мерки резултатът е същият.
   Според мене трябва да се справяме като през 19-и век. Всяко населено място да решава. Тогава не е имало Кунчев камо ли Борисов. Общностите сами са си изолирали заразените.

  42. 43 Профил на balla
   balla
   Рейтинг: 671 Неутрално

   Още не е минал британския, вече ни намига и южноафриканския щам. А българкия щам, вече е на предела на силите си. Такава безотговорност ще се плаща, скъпо с човешки животи. Малко преди ваксината (края на мача) слабата психика ни подлъга, нещо като в футбола, където дори да водим, накрая падаме безславно. Кой играл слабо заради корупция и власт, кой нямал психика на победител, резултата е че губим битката.

  43. 44 Профил на Сгугню
   Сгугню
   Рейтинг: 193 Неутрално

   Има ограничения - броят на заболелите, на настанените в болница, на тези в интензивните отделения и на починалите от болестта спада.

   Няма ограничения - броят на заболелите, на настанените в болница, на тези в интензивните отделения и на починалите от болестта се увеличава.

   Просто е и е лесно видно.

   Защо им трябваше да отварят кръчмите непременно в началото на март?
   Ако бяха изчакали до началото на април, дори и да отворят кръчмите повечето хора щяха да са в местата в заведенията на открито, защото времето щеше да е и по-топло. И рискът щеше да е по-малък.
   А и повече хора щяха да са ваксинирани.
   Същото е и с учениците от 5 до 12 клас - какъв беше зора да тръгват присъствено от 01.02, заради което тръгване, впрочем, имаме и сегашния ръст на заболелите?
   Дотогава бяха изкарали 3 месеца дистанционно, можеха и още 2 да изкарат, пък да тръгнат от началото на април.
   Глупости, глупости, глупости безкрай, с основен творец Човекът от Банкя!
   Дано го накажем на изборите, че аман веке!

  44. 45 Профил на Хи-хи
   Хи-хи
   Рейтинг: 1613 Неутрално

   Докато здравната система се счупи.

  45. 46 Профил на tsvetko_51
   tsvetko_51
   Рейтинг: 1860 Неутрално

   [quote#22:"Alex Ivanov"][/quote]
   "Eй, тия ресторанти и кафенета, дайте да ги закрием, явно те са големият проблем .... нищо че градският транспорт, хранителните вериги и училищата са далеч по-опасни за заразяване места ... виждаме и страните в Европа, където са затворени заведенияна, чупят рекорди по заразени .... ама някои у нас сте си наумили, че Алибегов ви е виновен."

   И аз се чудя, как всичк скачат на ресторантите - ами кой в кара да ходте, да не е задължително?
   Хем ще спестите някой лев, хем ще се опазите.
   А като ходите в аптеки, магазини фризьори, молове ( без молове съвсем ще го закъсаме-шопинг терапия:)) и т.н., за там може и всикчо е ОК?

  46. 47 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#40] от "Apatrahil":

   > и хоп - 4ма с африканския вариант.

   Ужас.

   Време е пак да започват да къртят пейките от морската в Бургас и да сложат денонощна милиционерска охрана на Витоша.

   કટાક્ષ
  47. 48 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#31] от "Patsis":

   > Не се закачай с църковен певец като мене!

   Моите извинения, беше (неуспешен) опит за шега.

   કટાક્ષ
  48. 49 Профил на hamiltonf
   hamiltonf
   Рейтинг: 4387 Неутрално

   В събота и неделя имахме по един по-странен случай, цели семейства, които изкараха вируса през ноември, сега отново са "светнали" . Ще наблюдавам състоянието им как се развива, леко или тежко ще го изкарат.

   Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  49. 50 Профил на Сгугню
   Сгугню
   Рейтинг: 193 Неутрално

   [quote#22:"Alex Ivanov"]
   —цитат от коментар 46 на tsvetko_51
   "Eй, тия ресторанти и кафенета, дайте да ги закрием, явно те са големият проблем .... нищо че градският транспорт, хранителните вериги и училищата са далеч по-опасни за заразяване места ... виждаме и страните в Европа, където са затворени заведенияна, чупят рекорди по заразени .... ама някои у нас сте си наумили, че Алибегов ви е виновен."И аз се чудя, как всичк скачат на ресторантите - ами кой в кара да ходте, да не е задължително?Хем ще спестите някой лев, хем ще се опазите.А като ходите в аптеки, магазини фризьори, молове ( без молове съвсем ще го закъсаме-шопинг терапия:)) и т.н., за там може и всикчо е ОК?[/quote]

   В градския транспорт хората са за кратко, с маски са и не общуват помежду си.
   Превозните средства се провертряват непрекъснато поради спирките.

   В супер и хипер маркетите хората са с маски, в постоянно движение са, за малко време са и отново не общуват помежду си. Пространствата са големи, таваните високи, вентилацията мощна.

   В кръчмите хората са без маски, седят на едно място, в непосредствена близост са и общуват помежду си за продължителен период от време.
   Пространствата не са големи, вентилацията е съмнителна.

   Правете разлика бе, отчитайте ги тия работи, мислете!

  50. 51 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#43] от "balla":

   > резултата е че губим битката

   Колега, човешката цивилизация води 'битка' с Вирусите от няколко хилядолетия, и като цяло е оцеляла.

   Това което се случи последните 12 месеца беше една от най-неадекватните 'битки' водена от най-неадекватните 'военачалници'. Медиен шум и бизнес интереси.

   કટાક્ષ
  51. 52 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Весело

   До коментар [#48] от "Ан Он":

   Приема се!

  52. 53 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#50] от "Сгугню":

   > В кръчмите хората са без маски

   Хубаво де - нали примерно вие не ходите на кръчма, и според вашите думи би трябвало да се чувствате в пълна безопасност на местата които посещавате (градски транспорт, молове, супер и хипер маркети) ?

   Знаете ли какъв процент от заболелите са се заразили в кръчма или хоро в ледените води на Тунджа ?

   И не - не съм фен на мутро-кръчмарския бизнес и асоциациите им.

   કટાક્ષ
  53. 54 Профил на ywr53649513
   ywr53649513
   Рейтинг: 143 Неутрално

   Само, че Англия все още е преди България по починали на 1 милион. Значи 4,5 месеца срути мерки резултатът е същият.
   —цитат от коментар 42 на Да вярваме на истината

   Просто България тества най-малко в ЕС и статистиката ѝ изпуска към 2/3 от жертвите. Сравнявай ги по надвишена смъртност над-средното.

  54. 55 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Весело

   До коментар [#51] от "Ан Он":

   Пак добре, че не се е родил 100 години по-рано този военачалник. Че сега територията на българия щеше да е я 55, я 37 хиляди квадратни километра.

  55. 56 Профил на anonimnii
   anonimnii
   Рейтинг: 1756 Неутрално

   "Четирима български туристи са хванати с африканския вариант на коронавируса на връщане от Занзибар"
   За мен е безумно че въобще пускаме хора от Африка. Какво точно искаме да се случи?

   ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
  56. 57 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#56] от "anonim440":

   > За мен е безумно че въобще пускаме хора от Африка.

   Ми хора са ? Българчета ? Какво да ги правим, по конституция имат точно толкова право да си живеят в родината като всички останали.

   Ако има чак такива драматизми със Заразата - при пристигането им от Африка да ги заключват за по 14 дни в хотел Hyatt Regency Sofia и който оживее да го пускат.

   Паралелно може и да се брои като подкрепа за туристическия бранш.

   કટાક્ષ
  57. 58 Профил на Николай Бучков
   Николай Бучков
   Рейтинг: 3917 Любопитно

   Хубаво, ама няма публична статистиа за умрелите не поради КОВИДА.........Впечатлението поне досега , беше , че се мре само поради него........

  58. 59 Профил на dvb50616197
   dvb50616197
   Рейтинг: 86 Неутрално

   Честит ни нигерийски щам. Очаквам коментар от хората, които обясняваха, че да се налага карантина на пристигащите от Занзибар било "фашизъм".

  59. 60 Профил на Vlado Nikolov
   Vlado Nikolov
   Рейтинг: 4022 Неутрално

   До коментар [#7] от "Patsis":

   Умират средно по 300 души на ден в България. И без коронавирус.

  60. 61 Профил на anonimnii
   anonimnii
   Рейтинг: 1756 Неутрално

   Пускайте ги отвсякъде щом българите така искат.
   България кучета я яли.

   ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
  61. 62 Профил на Vlado Nikolov
   Vlado Nikolov
   Рейтинг: 4022 Неутрално

   До коментар [#22] от "Alex Ivanov":

   Музеите, кината и театрите - също. Те са най - опасни. (Саркастично)

  62. 63 Профил на Vlado Nikolov
   Vlado Nikolov
   Рейтинг: 4022 Неутрално

   До коментар [#28] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

   Ако се вярва на прогнозите от миналата пролет, трябваше да сме го изкарали всички. Но не би. Около, или малко под половината.

  63. 64 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#59] от "dvb50616197":

   > Честит ни нигерийски щам.

   Реших тия дни да се посветя на мисията да започнем да разбираме и използваме правилно терминологията.

   Та така: SARS-CoV-2 е 'щам' на Тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARSr-CoV) (*)

   Това нигерийското което изключително много ви притеснява, не е 'щам', а е 'вариант' на вируса. За който вариант няма никакви официални индикации да е 'по-опасен'. (**)

   (*) Цитат:
   Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (на английски: Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) също познат и като SARS-CoV-2[1][2] е щам вирус, който причинява коронавирус болест 2019 (COVID-19), което е заболяване на дихателните пътища.

   https://bg.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2

   (**) Цитат:
   The B.1.207 variant appeared in Nigeria. It has a mutation in the spike protein (P681H) that is also found in the VOC 202012/01 variant. P681H is located near the S1/S2 furin cleavage site. There is no evidence that the mutations increase transmissibility of the variant.[116]

   https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome_coronavirus_2

   કટાક્ષ
  64. 65 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#62] от "Vlado Nikolov":

   > Музеите, кината и театрите - също.

   И библиотеките са изключително опасен център на Зараза.

   કટાક્ષ
  65. 66 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#63] от "Vlado Nikolov":

   > ... трябваше да сме го изкарали всички. Но не би....

   Всъщност никой не знае колко са го 'изкарали'. Явно няма бизнес в тестовете за анти-тела.

   કટાક્ષ
  66. 67 Профил на blagoj
   blagoj
   Рейтинг: 1063 Неутрално

   Честит ни нигерийски щам. Очаквам коментар от хората, които обясняваха, че да се налага карантина на пристигащите от Занзибар било "фашизъм".
   —цитат от коментар 59 на dvb50616197


   Не се съмнявам, че тук ще се появи или вече се е появил и този вариант на вируса. Това в което малко се съмнявам е че нов вариант на вируса може да се установи с бърз тест, просто защото досега пращаха проби в Германия, за установяване варианта на вируса, но приказките на нашите здравни чиновници надхвърлят вече фантазиите на най-известни писатели -фантасти.

  67. 68 Профил на truly
   truly
   Рейтинг: 1097 Неутрално

   До коментар [#59] от "dvb50616197":

   Глупаво е да мислиш, че който и да е щам ще ни подмине. Шансът ти е да се затвориш в землянката.

  68. 69 Профил на anonimnii
   anonimnii
   Рейтинг: 1756 Неутрално

   Ето едно видео за ваксините.

   https://www.youtube.com/watch?v=PiIFsNxPCOQ

   ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
  69. 70 Профил на Vlado Nikolov
   Vlado Nikolov
   Рейтинг: 4022 Весело

   До коментар [#65] от "Ан Он":

   Малеееййй! Тях ги забравих! 😀 Благодаря, че ме подсети!

  70. 71 Профил на Vlado Nikolov
   Vlado Nikolov
   Рейтинг: 4022 Неутрално

   До коментар [#66] от "Ан Он":

   Е, не с скъпи. Така е.

  71. 72 Профил на dvb50616197
   dvb50616197
   Рейтинг: 86 Неутрално

   До коментар [#59] от "dvb50616197":Глупаво е да мислиш, че който и да е щам ще ни подмине. Шансът ти е да се затвориш в землянката.
   —цитат от коментар 68 на truly


   За мен е глупаво да се вярва, че в Занзибар няма коронавирус или да се приема какъвто и да е документ издаден на туристи оттам. Може би има някакъв среден вариант между "да се затвориш в землянката" и това в момент, в който предизборно няма никакви мерки, а болниците са на ръба на капацитета си, да ходиш до Африка където доказано има по-опасен вариант на вируса, в държава която се кълне, че го няма.

  72. 73 Профил на joro4900
   joro4900
   Рейтинг: 730 Весело

   До коментар [#15] от "Doge":
   „Нали това обещава ГЕРБ. Работа, работа , работа.“

   Точно, работата те прави свободен(Arbeit macht frei)...

  73. 74 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#68] от "truly":

   > Глупаво е да мислиш, че който и да е щам ще ни подмине.

   'Щамът' е един. И е наоколо от година-две.

   Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (на английски: Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) също познат и като SARS-CoV-2[1][2] е щам вирус, който причинява коронавирус болест 2019 (COVID-19), което е заболяване на дихателните пътища.

   https://bg.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2

   કટાક્ષ
  74. 75 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#69] от "anonim440":

   > Ето едно видео за ваксините.

   Ето и още едно:

   https://www.youtube.com/watch?v=s4yzxTUMuKY

   કટાક્ષ
  75. 76 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#69] от "anonim440":

   Както казва едно от действащите лица около 1:10 от видеото:

   > Свою економику поднимает тот кто первьим не купит, а продаст.

   કટાક્ષ
  76. 77 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#72] от "dvb50616197":

   > да ходиш до Африка където доказано има по-опасен вариант на вируса,

   Може ли линк към научното изследване което твърди/доказва че 'в Африка има по-опасен вариант на вируса' ?

   કટાક્ષ
  77. 78 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Весело

   До коментар [#60] от "Vlado Nikolov":

   Викаш като умират по 400 души на ден не важи?

   Що не ми даваш по 400 лева на ден, а аз да ти връщам по 300?

  78. 79 Профил на pavur
   pavur
   Рейтинг: 2493 Неутрално

   До коментар [#77] от "Ан Он":

   по телевизора има .
   вчера даваха за бразилския щам .
   пак намекнаха , че тая корона щяка да остане с години , както и ше бодат по два пъти годишно с години напред.
   инак:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29427907/

  79. 80 Профил на dvb50616197
   dvb50616197
   Рейтинг: 86 Неутрално

   До коментар [#72] от "dvb50616197":> да ходиш до Африка където доказано има по-опасен вариант на вируса,Може ли линк към научното изследване което твърди/доказва че 'в Африка има по-опасен вариант на вируса' ?
   —цитат от коментар 77 на Ан Он


   Заповядай:
   https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/risk-comms-updates/update47-sars-cov-2-variants.pdf?sfvrsn=f2180835_4

   За уточнение, под по-опасен, имам предвид по-лесно предаваем. Както и в доклада се казва и би трябвало да е очевидно, "An increase in COVID-19 cases can put pressure on the health system and can lead to an increase in hospitalizations and deaths".

   И още едно уточнение, нямам нищо против който иска да пътува до където и да реши, Занзибар сигурно е интересна дестинация. Но смятам, че в сегашната ситуация, при сегашните ни мерки и сегашната натовареност на болниците, да протестираш срещу карантина при връщане от Занзибар с аргумент, че там няма вирус, или че носиш негативен тест от там, е в най-добрия случай несъобразително.

  80. 81 Профил на pavur
   pavur
   Рейтинг: 2493 Неутрално

   Results: 117 laboratories reported 854,575 HCoV tests; 2.2% were positive for HCoV-OC43, 1.0% for HCoV-NL63, 0.8% for HCoV-229E, and 0.6% for HCoV-HKU1. The percentage of positive tests peaked during December - March each year. No significant differences in sex were seen across species, although a significant difference in age distribution was noted.

   Conclusions: Common HCoVs may have annual peaks of circulation in winter months in the US, and individual HCoVs may show variable circulation from year to year. Different HCoV species may be detected more frequently in different age groups. Further years of data are needed to better understand patterns of activity for HCoVs.

   тва за периода 2014-2017 за америка

  81. 82 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#80] от "dvb50616197":

   И къде в този документ пише че някой от вариантите е 'по-опасен' ?

   Disease severity

   preliminary data suggests no changes in disease severity1 , however more studies are needed3

   કટાક્ષ
  82. 83 Профил на Иполит Матвеевич
   Иполит Матвеевич
   Рейтинг: 1130 Весело

   Имам усещането, че доста хора тук има една основна цел в живота - затварянето на кафетата. Изтъкват кафетата като основна причина за заболяемостта. Противопоставят кафетата на лекарите и пр. Не знам защо тези, същите хора, не настояват със същото настървение и за затваряне на работническите столове, в които се хранят стотици хора, стоящи доста наблизо един до друг, на закрито ... :-)

  83. 84 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#80] от "dvb50616197":

   > За уточнение, под по-опасен, имам предвид по-лесно предаваем

   Да кажем че 'Обикновения грип' е по-лесно предаваем - това прави ли го по-опасен ?

   Изобщо как оценяваме опасността ?

   કટાક્ષ
  84. 85 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#80] от "dvb50616197":

   > да протестираш срещу карантина при връщане от Занзибар с аргумент,
   > че там няма вирус

   Дали, какво и колко е опасно - има си власти на които им се плаща да взимат решения и да поемат отговорност за тях.

   Ако Заразата е толкова опасна - да ги заключват новодошлите по хотелите. Само дето и самите власти установиха че след една година издънки и сменяне на мнението през 12 часа, вече никой за нищо не им вярва (и с право).

   કટાક્ષ
  85. 86 Профил на Apophenia
   Apophenia
   Рейтинг: 2776 Неутрално

   До коментар [#28] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

   Курец са изкарали повечето :)
   Всеки изкарал хрема решава, че е имал ковид-19...

   ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  86. 87 Профил на Nik Nikolov
   Nik Nikolov
   Рейтинг: 289 Неутрално

   Карай е, казанджията каза повечко лукчета смучете и сода с лимонче,,,нали бил много опасен вуруса, смучене му е майката!

  87. 88 Профил на dvb50616197
   dvb50616197
   Рейтинг: 86 Неутрално

   До коментар [#80] от "dvb50616197":> За уточнение, под по-опасен, имам предвид по-лесно предаваемДа кажем че 'Обикновения грип' е по-лесно предаваем - това прави ли го по-опасен ?Изобщо как оценяваме опасността ?
   —цитат от коментар 84 на Ан Он


   Поне аз така разбирам опасността:
   1) Има вирус, който се предава между хората.
   2) По-голяма част от заразените с този вирус го изкарват леко, но определен процент от тях влизат в болница, други от тях имат сериозни усложнения след време, трети от тях за съжаление умират.
   3) Когато болниците са пълни или на предела на възможностите си, не можеш да приемеш всички, които имат нужда от болнично лечение. Спешна помощ не може да смогне и не стига до всички, които имат нужда от спешна помощ. По-голям процент от болните, които имат нужда от болнично лечение умират, защото не може да им бъде указано болнично лечение. Много от тях докато чакат спешна помощ или докато чакат на стълбите на съответните болници.
   4) Когато имаш по-заразен вариант и той се предава много по-лесно, един болен заразява много повече хора, и описаният процес се забързва и задълбочава. Особено когато имаш една държава, чието правителство твърди, че вирус при тях няма, и друга в активна предизборна кампания, който не налага никакви мерки за ограничаване на разпространението, защото се води предимно от нагласите в обществото.

   Затова оценявам по-заразен като по-опасен, но всеки сам може да прецени за себе си как тълкува ситуацията.

  88. 89 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#80] от "dvb50616197":

   'Презентацията' (не е 'научно изследване') на СЗО е отпреди два месеца.

   През това време не трябваше ли новия Страшно Заразен Вариант да ни е изпапкал с парцалите ?

   Или поне учЕните да са свършили малко повече работа на терен и да са докарали нови данни ?

   Или просто - понеже нямаме никаква идея - продължаваме да си дуднем мантрата 'may'

   > may spread more easily and infect more people

   કટાક્ષ
  89. 90 Профил на pavur
   pavur
   Рейтинг: 2493 Неутрално

   До коментар [#86] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

   леко грипче ли са изкарали :)))

  90. 91 Профил на Dark
   Dark
   Рейтинг: 988 Любопитно

   Умрелата система на Пожарникара-Мутра днес казва:
   Уважаеми потребители,

   Информираме Ви, че на този етап електронният портал "COVID -19 Регистрация за ваксинация" преустановява записването за поставяне на ваксина срещу коронавирусната инфекция. Това се налага заради временното спиране на ваксинацията с лекарствения продукт на производителя AstraZeneca на територията на страната.

   Регистрираните в портала потребители автоматично ще получат нов час за имунизация, след анализ на броя записани за ваксина лица и наличностите от другите две одобрени у нас ваксини срещу COVID-19.

   –––––––––––
   басирам се, че нищо няма да стане автоматично, хората ще трябва да се справят сами отново

  91. 92 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#88] от "dvb50616197":

   > 2) По-голяма част от заразените с този вирус го изкарват леко, но определен процент от тях влизат в болница,

   Хайде да погледнем от друга гледна точка.

   Ако една година травмираш населението като му набиваш в главата какви Зарази пъплят наоколо и как всички ще измрат. И като части от това население се психират и почнат да пълнят болниците при не-толкова страшни оплаквания. И като ги ги настаняваш по 20 човека в стая (*) - заедно със сериозните случаи. Какъв е очаквания резултат ?

   (*) 20 човека в стая - което според Мерките е абсолютно забранено за Здрави Хора - защото е изключително опасно

   કટાક્ષ
  92. 93 Профил на pavur
   pavur
   Рейтинг: 2493 Неутрално

   До коментар [#88] от "dvb50616197":

   смятаме - около 42000 "активни'' случая с тия в стационара и интензивното. слагаме още 58000 ,дето си лежат дОма и не се тестват , никой не знае за тях един вид - 100000 активни .
   приемаме грубо , че у нас живеят постоянно 6000000 пейзана . колко са ''активните''( не с положителен , а БОЛНИ) на 10000 или 100000 , както ти харесва ?

  93. 94 Профил на dvb50616197
   dvb50616197
   Рейтинг: 86 Весело

   До коментар [#80] от "dvb50616197":'Презентацията' (не е 'научно изследване') на СЗО е отпреди два месеца.През това време не трябваше ли новия Страшно Заразен Вариант да ни е изпапкал с парцалите ? Или поне учЕните да са свършили малко повече работа на терен и да са докарали нови данни ?Или просто - понеже нямаме никаква идея - продължаваме да си дуднем мантрата 'may'> may spread more easily and infect more people
   —цитат от коментар 89 на Ан Он


   Ако се загледаш малко по-задълбочено, ще видиш че на слайдовете в презентацията има линкове към източници, които са от научни изследвания. Ако не можеш да се ориентираш в презентация се съмнявам, че ще успееш да се ориентираш много добре в научно изследване. А и не разбирам, защо изискваш толкова документ със статут на "научно изследване", използвайки явно ироничното "учЕни", предполагащо, че им нямаш много-много доверие. :)

  94. 95 Профил на ruse_island
   ruse_island
   Рейтинг: 708 Неутрално

   Имам усещането, че доста хора тук има една основна цел в живота - затварянето на кафетата. Изтъкват кафетата като основна причина за заболяемостта. Противопоставят кафетата на лекарите и пр. ..
   —цитат от коментар 83 на Иполит Матвеевич


   Аз пък имам обратното чувство, че кръчмите и хотелите са светая светих на българското общество и всякакви действия спрямо тях засягат едва ли ни изконни човешки права на българина. Както и че техни фалити са почти национална трагедия. Относно столовете, те може и отдавна да са затворени, но за тях няма кой да дава интервюта по медии и да протестира.

  95. 96 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#94] от "dvb50616197":

   > ще видиш че на слайдовете в презентацията има линкове към източници, които са от научни изследвания.

   Да, отворих три от тях и ги прегледах набързо преди да напиша коментар.

   Като цяло 'информацията' в тях беше на възраст от около два месеца, когато ситуацията беше различна. Затова и зададох въпросите в предишния си коментар.

   કટાક્ષ
  96. 97 Профил на Patsis
   Patsis
   Рейтинг: 3905 Неутрално

   До коментар [#81] от "pavur":

   Чудесно - ама този текст се отнася за другите 4 коронавируса, които си циркулираха преди ковид-19.

  97. 98 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#94] от "dvb50616197":

   > Ако не можеш да се ориентираш в презентация се съмнявам,
   > че ще успееш да се ориентираш много добре в научно изследване.

   Да кажем че съм отделил макс 10 мин на 4 документа и може да съм изпуснал нещо важно.

   Предполагам че сте ги чели в детайли - може ли да просто да пуснете конкретен цитат от някой от документите където има числово измерване на 'по-голямата опасност' от този вариант на вируса. Дори и данните да са събирани преди 15.01.2021-ва

   (Въпреки че не ми е ясно къде, как и колко време трябва да са ги събирали и как биха направили съпоставка при условие че варианта е бил супер нов).

   કટાક્ષ
  98. 99 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#94] от "dvb50616197":

   == 1. според СЗО вариантът е 'открит' на 18 декември:

   > On 18 December, authorities in South Africa announced the detection
   > of this new variant rapidly spreading in three provinces of South Africa
   > • South Africa has named this variant 501Y.V2

   == 2. СЗО цитира като довод за

   > Variant detected in South Africa
   > increased transmissibility2

   тази статия:

   https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.21.20248640v1

   която е публикувана 4 (четири) дни след горната дата:

   Posted December 22, 2020.

   Бая бързо са успели да изследват, напишат, верифицират и публикуват статията.

   Та интересното е дали през следващите три месеца има някое по-подробно изследване по темата и какво казва то.

   કટાક્ષ
  99. 100 Профил на Ан Он
   Ан Он
   Рейтинг: 3213 Неутрално

   До коментар [#94] от "dvb50616197":

   > предполагащо, че им нямаш много-много доверие.

   Има наука, има политика, има медиен шум, има бизнес интереси, има социални мрежи.

   През последните 12 месеца, в КОВИД истерията се преплитат последните четири. Няма много наука.

   કટાક્ષ
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK