ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

"Демократична България" обещава Силициева долина в Марица изток и субсидии за електромобили

Иво Мирчев (на горния ред вляво), Владислав Панев (до него), Георги Ганев (на долния ред вляво) и Христо Иванов (до него) представиха икономическата програма на обединението.

© "Демократична България"

Иво Мирчев (на горния ред вляво), Владислав Панев (до него), Георги Ганев (на долния ред вляво) и Христо Иванов (до него) представиха икономическата програма на обединението.Да "разкачи" България от "динозавъра - ГЕРБ", да навакса изоставането от Румъния по инвестиции, да превърне Марица - изток в нова Силициева долина обещава "Демократична България", ако спечели предстоящите на 4 април парламентарни избори. Икономическата програма на обединението предвижда още постигане на средна заплата от 2400 лв. в края на мандата, средна пенсия от 1000 лв., субсидии за покупката на електромобили в региони с мръсен въздух, непроменени данъци и въвеждане на необлагаем минимум.


Мерките бяха представени днес онлайн от съпредседателя на обединението и лидер на "Да, България" Христо Иванов, IT-предприемача и член на изпълнителния съвет на "Да, България" Ивайло Мирчев, икономиста Георги Ганев и финансиста и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.


Според лидера на "Да, България" кризата, породена от коронавируса, ще стане могъщ катализатор на икономически процеси в света, които ще доведат до нова реалност. "Затова централният въпрос на нашата икономическа визия е как на този епохален в глобален план кръстопът България да поеме по пътя на много по-бързата адаптация към новите реалности, които се задават. Това може да стане чрез радикално увеличаване на ефективността на публичните разходи, спирането на корупцията и източването на парите, гарантиране на свободата и предсказуемостта на фундаментални човешки права като правото на собственост, гарантиране на инвестициите, гарантиране на стабилна данъчна среда без повишаване на данъчното бреме, така че България да отприщи своя потенциал, да се разкачи с този динозавър, който е ГЕРБ, и да може да тръгне в друга посока", заяви Иванов.
Икономистът Георги Ганев направи сравнение между икономическото развитие на България и Румъния и подчерта, че въпреки равния старт на двете страни при приемането им в Европейския съюз изоставянето на България от Румъния и спада в капиталообразуването през последното десетилетие се дължат на липсата на успешна реформа в правораздавателната система и на сигурност за чуждестранните инвеститори. "В Румъния има възмездие и наказание за корупция, в България такова нещо няма", коментира той. Ганев очерта и основните посоки за възстановяване на икономиката от ковидкризата - еднократна помощ от 3000 лв. за малките и средни предприятия, както и помощна мярка 80/20 за всички средни предприятия и 90/10 за всички микро и малки предприятия от секторите с административно преустановена дейност заради епидемията.


В дългосрочен план "Демократична България" предвижда въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. на месечните доходи. От обединението се ангажираха, че ако програмата им се изпълнява, до края на мандата размерът на средната заплата ще достигне 2400 лв, а средната пенсия - 1000 лв.


Останалите мерки, представени от Владислав Панев и Ивайло Мирчев, са насочени към ускорената дигитализация и декарбонизация. Част от тях включват отпускането на субсидия за електромобили особено за големите градове, където има проблем с качеството на въздуха, както и цялостно модернизиране на комплекса "Марица изток" от въглища към производство на зелена енергия. "Колкото повече работи "Марица изток", толкова повече губи. Голямата промяна, която предлагаме, е листването на подобни предприятия на фондовата борса, така че да бъдат управлявани като истински корпорации. Ако хората станат акционери там, "Марица изток" може да се превърне в нашата Силициева долина", заяви Панев.


Като приоритет в икономическата си програма обединението поставя и въвеждането на електронното управление и намаляването на административната тежест със 70 процента. Според Мирчев освен че ще улесни хората, това ще окаже и положителен ефект върху чуждите инвестиции и намаляването на корупцията, тъй като бизнесът ще има по-малък контакт с администрацията.


Сред останалите очертани приоритети са цялостна реформа на регулаторите и въвеждане на закон за личния фалит. По думите на Панев с такъв закон ще се реши проблемът с вечните длъжници, принудени да работят в сивия сектор или да емигрират, защото не могат да си покриват кредитите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK