Божков откри предизборната си кампания от... Барселона

От февруари 2020 г. Васил Божков живее в Дубай, а в България срещу него са повдигнати 18 обвинения.

© Цветелина Белутова, Капитал

От февруари 2020 г. Васил Божков живее в Дубай, а в България срещу него са повдигнати 18 обвинения.Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който е кандидат за депутат от "Българско национално обединение - БНО", откри предизборната си кампания (по негови думи) с кратко включване с видео на живо в профила си във фейсбук. Това, което предизвика интерес обаче, не е посланието му, а че към публикацията е отбелязано местоположение Барселона, Испания. Малко по-късно то беше променено на Барселонета - квартал в града.


Повече от година Божков живее в Обединените арабски емирства и досега твърдеше, че ще се върне в България, когато е спокоен, че може да се защитаваq и че се страхува, че нещо ще му се случи в ареста тук.


Затова смяната на държавата предизвика интерес, но до този момент няма официална информация дали наистина вече е извън Дубай. ПР-ът му не отговаряше на мобилния си телефон, а самият той не е отговорил до момента на въпроси на "Дневник", изпратени по мейл.
За него прокуратурата издаде още миналата година Европейска заповед за арест, по силата на която би трябвало да бъде задържан в момента на влизането си в която и да е държава от ЕС и екстрадиран и разследван за 18 обвинения в България.На 10 март обаче Съдът на Европейския съюз реши, че Европейска заповед за арест се издава от България по начин, който противоречи на европейските закони, тъй като не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.


Най-важната последица от това решение за България е, че то е основание всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест, издадени за наказателно преследване от прокурор, да бъдат отхвърлени. Междувременно няма действащ парламент, който спешно да промени закона и да въведе предварителен съдебен контрол на исканията за Европейска заповед за арест, така че българската процедура да отговаря на европейските стандарти и изисквания. Такава заповед е издадена и за Васил Божков, а веднага след решението на съда той реагира с публикация и снимка с надпис "Идвам".


В публикацията тогава той твърди, че Уестминстърският съд в Лондон е прекратил всички дела от България, образувани от Иван Гешев и неговите предшественици по европейски заповеди за арест. Тази информация все още няма официално потвърждение.


Тогава Божков подчертава, че дори и да има заповед, издадена за неговия арест, тя вече е негодна. От прокуратурата все още няма официална реакция по темата.


Видеообръщението е изцяло с предизборно съдържание и в него Божков призовава българите да направят правилния избор, като го подкрепят за народен представител. Васил Божков се кандидатира за депутат от столичния 25-и многомандатен избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка и листи водят Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Той е водач на листата на партията "Българско национално обединение - БНО", чийто председател Георги Георгиев отстъпи регистрацията си на платформата "Българско лято", се вижда от регистрациите в районната комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK