На живо

Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

© Георги Кожухаров

След като днес беше отчетен най-висок брой новозаразени с коронавирус от 17 ноември насам - 4637, и втори най-висок подобен показател от началото на пандемията, властите решиха да наложат нови мерки в София, които ще важат от събота. След спешна среща в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор Ангел Кучнев обяви, че подобни строги мерки могат да влязат в сила за цялата страна от понеделник.


Директори на столични болници се оплакаха, че са на прага на възможностите си и мерките са повече от нужни, за да не се стигне до момент, в който леглата да не достигат. За целта беше издадена заповед, с която с 20% се увеличава капацитетът на лечебните заведения в София за пациенти с коронавирус.


Бургас вече е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в България, като измести Плевен. Почти цялата страна е в червената зона с над 120 болни на 100 хил.души, като единственото изключение остава област Търговище.




"Дневник" проследи ситуацията в реално време.

От 20 март в София се затварят молове, ресторанти и детски градини

От 20 март (събота) в София ще влязат нови мерки в борбата с коронавируса. Те предвиждат затваряне на ясли, детски градини, училища, молове, заведения и фитнеси. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след спешна среща в Министерство на здравеопазването. Все още няма официална издадена заповед, като такава се чака в четвъртък, като тогава здравният министър Костадин Ангелов ще даде подробности.


Кметът на София Йорданка Фандъкова, здравният министър Костадин Ангелов и директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев

© Юлия Лазарова

Кметът на София Йорданка Фандъкова, здравният министър Костадин Ангелов и директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев


С уговорка, че не е взето окончателно решение, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че най-вероятно от понеделник ще се върнат по-сериозните ограничения срещу разпространението на COVID-19 и за цялата страна.


Повече четете тук.

След среща в Министерството на здравеопазването властите обявиха кога се предвиждат нови и по-строги мерки за борба с коронавирса в София. Вижте във видеото какви подробности дадоха директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


"В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави" - това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на австрийски журналист по време на среща за ваксинната политика на ЕС с австрийския канцлер Себастиан Курц и други лидери във Виена днес. Борисов бе попитан дали в условията на ниско доверие към България заради начина на управление, увеличаващите се заразени, проблеми със свободата на словото и корупцията, смята, че "коригиращ механизъм с помощта на европейските партнори може да ви спаси преди изборите".


Подробности четете тук.

Атака срещу сайтовете на медицински лаборатории

Няма достъп до сайтовете на голяма част от медицинските лаборатории в страната, съобщи пред БНР Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории у нас. "Това са една група от лаборатории в цялата страна, които са под атака, защото са в един дейта център със сървърите. Тук говорим за Варна, Русе, Плевен, Пловдив, Хасково, Перник, София", каза той.

В Плевен отхлабват част от мерките

В Плевен отворят моловете при по-строги мерки и контрол, предложени от самите търговци. Те ще работят с намалено работно време, ограничаване на местата за отдих и намаляване на местата в заведенията за хранене с 50% и други.


Областният кризисен щаб на извънредно заседание възстанови работата на културните институти при заетост на местата до 30%, съобщи БНР. Заболеваемостта в област Плевен е 633 души на 100 000 население за последните две седмици са отчели на извънредното заседание на щаба.

Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

© Юлия Лазарова


Разрешават се олимпиади и състезания, когато не могат да се провеждат в електронна среда. Могат да се провеждат също културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, сценични прояви, театри, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство, при заетост на местата до 30%, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице. Мерките влизат в сила от 00:00 часа на 17 март.

Бургас вече е градът с най-висока заболеваемост

Бургас вече е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в България, като измести Плевен. Почти цялата страна е в червената зона с над 120 болни на 100 хил.души, като единственото изключение остава област Търговище. Там обаче нивото на зараза също върви стръмно нагоре и разликата между областите с най-ниска и най-висока заболеваемост спада от традиционните в последните седмици 14 - 18 пъти, до 9 пъти.


Подробности и карта тук

Има ръст на оплакванията за нежелани реакции от ваксини

Има изключителна активност в докладването на нежелани реакции след ваксиниране, каза днес пред БНР д-р Мария Попова, директор на Дирекция "Лекарствена безопасност и клинични изпитвания" в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Според нея за ден се получават по над 1 000 съобщения, което е безпрецедентно.
Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Повече от 70-80% от реакциите представляват грипоподобен синдром - в който има температура, има втрисане, болка на мястото на убождането. В някои случаи имало и по-висока, което било характерно при "АстраЗенека". В 30% от случаите се докладва гадене, световъртеж, поясни д-р Попова.


Големият брой докладвани реакции от ваксините срещу Covid-19 д-р Попова обяснява с чувствителността на обществото по тази тема.

В София се готви затваряне на молове, ресторанти и детски градини

Молове, ресторанти, детски градини, училища, фитнеси в София и София област вероятно ще бъдат затворени, каза днес директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев, след среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, кмета Йорданка Фандъкова и директорите на столични болници. Ще се спре и провеждането на културни мероприятия.


Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)


Решението предстои да се вземе по-късно днес от софийския щаб за контрол на пандемията. От кога ще се въведат новите ограничения и кои точно още не е ясно, но ще е за срок от две седмици. Пенчев уточни, че мерките няма да се въведат от днес за утре, но вероятно ще са факт до края на седмицата.


По-рано стана известно, че с 20% трябва се увеличават леглата за пациенти с COVID-19 в столичните лечебни заведения. Всички нови са заради нарасналия брой новозаразени в столицата. Двуседмична заболяемост вече е над 500 на 100 хил. души. За последното денонощие новите случаи в София са 1116.

Директорът на "Пирогов": на предела сме, трябват нови мерки

"Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти", каза днес пред БНР директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.
Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

© Юлия Лазарова


В "Пирогов" има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, допълни Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на "Пирогов" ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.


Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото "колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение".

Няма проблем с ваксината на "Астра Зенека", смята председателят на БЛС

"Върнахме се на нивата на заразени с коронавирус от октомври - ноември, но това е очаквано предвид британската версия на вируса", каза днес пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджарски. Според него успокояващото е, че лекарите са много по подготвени. Коментирайки спирането на ваксинирането с "Астра Зенека", Маджарски посочи, че с нея няма проблем, а решението е взето под обществен натиск.


Председателят на БЛС е на мнение, че е нужен регистър за ваксиниране и за личните лекари. "Дойдат ли достатъчен брой ваксини, за 2 седмици ще се ваксинират всички желаещи", смята Иван Маджарски.

С 20% трябва се увеличават COVID леглата в болниците в София

С 20% трябва се увеличават леглата за пациенти с COVID-19 в столични лечебни заведения. Това се посочва в заповед на директора на РЗИ - София, д-р Данчо Пенчев, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Това се прави заради двуседмична заболяемост от над 500 на 100 хил. души. За последното денонощие новозаразените в София са 1116.
Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Борисов разговаря за ваксините с лидерите на пет европейски страни

Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша, и на Хърватия – Андрей Пленкович, съобщиха от правителствената информационна служба.
Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

© Велко Ангелов


В рамките на събитието, което ще се проведе в австрийската столица Виена, шестимата лидери ще обсъдят своята позиция, чрез която призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на всяка страна - членка на ЕС.


След края на срещата е предвидена пресконференция, в която ще участва и българският премиер.


В рамките на визитата си във Виена министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и двустранна среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц.

Пациентска организация счита ваксинационната програма за провал

Ваксинационната програма се провали, като хронично болните не получиха достъп до ваксини, каза днес пред БНТ председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева. Тя изрази надежда, че регистърът за ваксините ще заработи отново скоро. Маева посочи още, че в момента болните с проблеми, различни от коронавирус, нямат адекватен достъп до лечение, като проблемът е особено голям в малките населени места.

Втори най-висок брой заразени за денонощие

Най-висок брой новозаразени с коронавирус от 17 ноември насам - 4637, и втори най-висок подобен показател от началото на пандемията, показват данните на Единния информационен портал. Традиционно във вторник броят на новите случаи е по-висок заради натрупването през уикенда, но дори и така бройката е висока.
Коронавирусът в България: след близо 5000 нови случая в София се въвеждат по-строги мерки (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Починалите са 187, което също е втори най-висок брой от началото на пандемията, като само на 19 декември жертвите на коронавируса са били повече - 191. Броят на настанените в болница е най-висок от началото на пандемията - 7269.


Седмичните данни показват 45% ръст на заразените, 24 на сто повече тестове, с 55% повече починали и със 73% повече излекувани.


Подробности вижте тук