От "контролиран" до "на предела": натискът върху болници заради COVID-19

От "контролиран" до "на предела": натискът върху болници заради COVID-19

© Надежда Чипева, КапиталНастанените в болница пациенти с COVID-19 вече са повече, отколкото в най-тревожния досега период на епидемията от коронавирус в България. Към 16 март хоспитализираните са 7269 души, докато на 14 декември миналата година са били 7244.


Не по-оптимистична е статистиката и за настанените в интензивни отделения, макар и пиковите стойности от края на 2020 година все още да не са задминати: към 16 март пациентите с коронавирус в най-тежко състояние са 575 души, а към 14 декември миналата година са 590.


На фона на това премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предпочитат да акцентират върху послания като "нашите славни лекари вършат огромна работа при абсолютно нормален живот за хората в България" и "контролиран натиск върху лечебните заведения", както и да отбелязват, че COVID ситуацията в България е по-добра, отколкото в страните, където заболеваемостта е значително по-голяма.
Засега управляващите кризата настояват, че т.нар. локален подход (въвеждане на ограничения по отделни области) е най-правилен заради разликите в разпространението по области.


Послания от политици


Последната публична изява на министъра на здравеопазването бе в понеделник в Кърджали. Тогава проф. Костадин Ангелов, който е и водач на листата на ГЕРБ във Варна и Велико Търново, но официално предизборната му кампания е прекратена, заяви, че показателите на епидемията на национално ниво "изглеждат близки" на числата от здравната криза през ноември, но "забелязваме, обикаляйки страната, че колегите са спокойни, няма ги притесненията и страха от онези месеци". Според Ангелов три месеца по-късно здравната система е "много по-подготвена и оборудвана".


В понеделник и министър-председателят Бойко Борисов взе отношение по COVID епидемията в страната: "Има много псевдоексперти, които дават примери или с Унгария, или със Сърбия или с Гърция, нека напомним, че мерките там са тотален локдаун, затворено всичко или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот и показателите примерно в Унгария са им три пъти по-лоши, отколкото в България." От разпространените откъси от съвещанието при премиера не става известно кои са визираните "псевдоексперти" от Борисов, както и дали има промяна в позицията му за продължаване на разхлабване на мерките. По разпореждане на министър-председателя от началото на март отвориха заведенията, а от 1 април е заложено да са разрешени посещенията и в нощни клубове, барове.Други послания


Още миналата седмица председателят на щаба за коронавируса и началник на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че "нещата не вървят в правилна посока и би трябвало да се вземат мерки".


Във вторник в интервю за Българското национално радио директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изрази подобно мнение: "Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки." Той акцентира върху временно спиране на посещенията в детските градини с аргумента, че "продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти".


Че децата са по-засегнати от третата вълна на епидемията, смята и директорът на болница "Св. Анна" в София Славчо Близнаков: "30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с COVID-19. Не са в тежко състояние, по-скоро стабилизирано, леко към средно, но самият факт, че вече има всеки ден деца, положителни за коронавирус, включително с майките им, е притеснителен." По думите на Близнаков капацитетът на "Св. Анна" за COVID пациенти е изчерпан, като половината легла са отделени за пациенти с коронавирус. (Още за боледуването на децата от COVID-19 - тук)


Като "много осезателен и притеснителен" определи натиска върху Спешна помощ - София, говорителят ѝ Катя Сунгарска пред "Дневник". По думите ѝ повикванията за 12-часова работна смяна са около 470, като половината са свързани с коронавируса. Според Сунгарска броят на спешните обаждания е сравним с този от пика на епидемията през ноември и декември, макар и все още да не се наблюдава "оставяне на адреси за изпълнение от предишната смяна към следващата".


По думите на говорителя на Спешна помощ в столицата обаче вече се стига до ситуации, в които пациент, закаран с линейка до болница за хоспитализиране, бива отпращан към следващо лечебно заведение поради изчерпване на местата: "Обявени са, да кажем, останали три легла, но докато отиде екипът и вземе човека, за да го закара до болница, местата се запълват от приходящи, които отиват със свой транспорт."


Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) от днес болниците в София трябваше да увеличат с 20% отделените за COVID пациенти легла. По обяд обаче Данчо Пенчев, начело на инспекцията, обяви, че заповедта ще бъде променена и на всяка болница ще бъде точно определено колко легла за пациенти с коронавирус да има. Причината е, че лечебните заведения имат различен профил.


Според данни на Би Ти Ви в София има 3700 легла за COVID пациенти, които не са в тежко състояние, и 340 места за интензивно лечение, като 75% от капацитета вече е зает.


Не е само София


Според последните официални данни най-засегнатата от коронавируса област е Бургас, където заболеваемостта за период от две седмици е 676 души на 100 хил. население. В отговор на въпроси на "Дневник" директорът на университетската многопрофилна болница в Бургас д-р Бойко Миразчийски заявява, че през последните дни са заети 93% от леглата за COVID болни в неусложнено състояние, а местата за интензивно лечение са заети наполовина. Последно миналата седмица са определени 25 нови легла за пациенти с коронавирус.


В ефира на "Нова телевизия" директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас Георги Паздеров заяви, че ще направи предложение за спиране на посещенията, затваряне на фитнеси, молове, детски градини на местно ниво. Болниците пък вероятно ще трябва да отделят 30% от капацитета си за пациенти с COVID-19.


При посещението си в Кърджали в понеделник министърът на здравеопазването обяви, че причината за визитата му е "изключително сериозният поток от пациенти към лечебното заведение, въпреки че заболеваемостта там е сред най-ниските в страната: 155 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици. Това бе обяснено с предположение, че хората не се изследват, макар и да имат симптоми на COVID-19. И все пак заключението на проф. Ангелов е, че ситуацията в болница "Д-р Атанас Дафовски" и област Кърджали е "контролирана и стабилна".А мерки на национално ниво кога


Както е известно, в България няма точни критерии за COVID ситуацията, при които да се въвеждат мерки, а здравните власти настоятелно повтарят, че показателите се следят изкъсо. Като фактор за въвеждане на ограничения е посочвана и "готовността на обществото", с обяснението, че дори и да бъдат въведени мерки, няма да се спазват, ако няма субективно усещане за масово съгласие с тях.


През последните дни на два пъти са отправяни послания, че на редовния брифинг за епидемията в страната ще бъдат обявени решения, валидни за страната. В понеделник в ефира на "Нова телевизия" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба за коронавируса, заяви: "Сега е време за успокояване, да се приемат реалностите и да се взимат решения, които са правилни." На въпрос дали се изключва въвеждане на ограничения на национално ниво Кантарджиев отговори, че "в четвъртък това ще го каже министърът".


Във вторник на среща в Министерството на здравеопазването бе обявено, че по всяка вероятност ще бъдат въведени по-строги ограничения в София, допълнителни към връщането на учениците от 5 до 12 клас към онлайн обучение от края на миналата седмица. В този контекст директорът на болница "Александровска" проф. Борис Богов заяви, че "засега е само за София, а пък мерки, които касаят национално ниво, ще бъдат може би ясни в четвъртък или след четвъртък".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Фандъкова, вчера към обяд:

  "Няма да въвеждаме нови мерки срещу коронавируса в София"

  Днес, шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев: "В София ще бъде предложено да се затворят детски градини, фитнеси, молове, ресторанти, училища, всички културни мероприятия също ще бъдат забранени."

 2. 2 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  “продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти"

  Нов щам? Защото старият досега не ги заразяваше.
  Как да разбираме политическите послания - означава ли, че “всичко е под контрол” се превежда “На Предела на силите сме” и компететността е изчерпана?

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Внушенията на управляващите е за 'легла' видиш ли. Не за медицински персонал. РАЗКРИВАМЕ ЛЕГЛА (не казват и ковчези към тях). Леглата не лекуват. Колко удобно за да не лъснат 30 те години проспани неглижирани от плеяди левундерски популистко-социалистически правителства, в които нискочелите същества мислеха ,че никога няма да им се наложи да харчат пари за да се прилагат западни стандарти на поддържане на една здравна система. Нов прочит на приказката за трите прасета с паянтовите къщички и тяхната партийна НЗОК.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 155 Неутрално

  В Бургас Митко Момата няма да посмее да наложи, каквито и да било мерки. В момента положението в града е катастрофално, но на Момата изобщо не му пука. Шефа нареди всичко да работи и всичко ще работи, колкото и животи да коства това. Вероятно решение от страна на подлогата ще е носене на маски на открито. Тотален дебилизъм, но след изкъртените пейки от пролетта едва ли поредната глупост на Момата ще учуди някого.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#1] от "taratanki":

  “всички културни мероприятия също ще бъдат забранени.”

  Явно, предизборната кампания на ГЕРБ е “катастрофирала” с джипката. Затова другите требе да бъдат спрени.

 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Така е - ТИКВАТА се наигра!

 7. 7 Профил на Marga Sol
  Marga Sol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо не дадат разбивка по болници и да пуснат журналисти или доброволци да преброят - да не излезе легла фантом .

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Весело

  Който го е изчислил пика да съвпадне баш със изборите е гений !

  На печелившите честито ...

 9. 9 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Заради този "контрол" на кризата сега тя ще ни контролира - за втори път - това вече е от глупостта на "контрольорите". За оставки мисля, че е безмислено да споменавам.

 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1515 Разстроено

  Ами така става, когато си плюеш на реномето и професията и започнеш да се гънеш като безгръбначно мекотело пред Цар Тиква и да се чудиш как да му угодиш на безумните прищевки. До някакъв момент ми беше жал за разните там професори, генерали и т.н., но вече изпитвам погнуса от тях. Тези са някакви абсолютно безчестни плазмодии, които са готови на черното да кажат, че е бяло, само и само да се докопат до някаква власт и да ги показват по телевизора.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  На 04.04. пак си изберете гробаджийско-сарайската паплач да ви управлява. И после буквално ще плащате с живота си за това.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Разбрахте ли сега, че не само е опасно, но е и самоубийствено да дадеш държавното кормило в ръцете на примати като ГЕРБ?!?!? Освен, че закотвиха държавата на всички възможни последни места във всички възможни класации на ЕС, приматите от ГЕРБ със своята безмерна тъпота, посредственост и неграмотност започват да изтребват с неадекватните си мерки и бизнеса, и хора. Преди да оставите маймуна да кара автомобила ви, в който ще се качите, вероятно ще се замислите. Замислете се и на 4/4!

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  “РАЗКРИВАМЕ ЛЕГЛА (не казват и ковчези към тях)”

  Леглата и ковчезите са пазарно решение за “свободния пазар” в локдаун. Ей на, урната за вечни времена на Орландовци поскъпна от 600 лв. на 937 лв. Ковид леглото поскъпна от 600 лв. на 1200 лв.
  Само се чудя кога “социалните партньори” - прост-съюзите и другите простаци ще поскъпнат здравето - един месец не притесняваш никого (карантина у дома) и вземаш банкерска плата - опазил си банковата система и здравната система от увреждане. Вече почнаха със застраховките - 6 млн. евро за застраховки срещу Ковид ... на зърното.

 14. 14 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Капитализма ви изгни. Ма-а-алко по-голям проблемец с вирусец, и на колоса му се подкосиха глинените крачка.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 15. 15 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 220 Неутрално

  С Гроб е така, ходете пеша като не ви харесва

 16. 16 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Дневник,
  Ковит е вирус, а не политика.
  Разбирам че това е основния ви коз срещу Бойко и се опитвате да го изиграете като демократите в САЩ срещу Тръмп, но не прекалявайте с изтериите.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  “На 04.04. пак си изберете гробаджийско-сарайската паплач да ви управлява. ”

  Няма ли да сме карантирани по това време? А мобилните урни ще достигнат на “правилните адреси” и бюлетините ще се броят само от ваксинираните, оцелелите след ваксиниране.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Радев не може ли да отложи датата на изборите?

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2350 Весело

  Да помогнем на БоцИ да се занимава с каране на джипката денонощно и да остави на мира държавата. За да не му е самотно, да даваме по някой лев за бензин и някой доброволец да се вози с него.
  На 404, за Генерал-Джипкатор в почивка.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Въвеждането на мерки не само ограничават непосредствено епидемията - те се възприемат и като сигнал за опасност и хората повече се пазят. И обратно - отменянето на мерките е обратния сигнал - миоже да не се пазите. Това действа независимо от останалите призиви за лична отговорност и предпазване. Всеки знае как се предава вируса и как трябва да се пази, но тези сигнали са много важни.
  В някои азиатски държави пръскат улиците с дезинфектант - изглежда глупаво, вируса не се предава през подметките на обувките, но се оказва че има ефект - епидемията се ограничава тъкмо по такава причина - хората го възприемат като сигнал за опасност.
  Тук целите са предизборни и се надявам повече хора да го разберат, на убийците да не им излезе сметката и накрая да си получат заслуженото.

 21. 21 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Разбрахте ли сега, че не само е опасно, но е и самоубийствено да дадеш държавното кормило в ръцете на примати като ГЕРБ?!?!?
  —цитат от коментар 12 на Brighty


  Разбрахме, че е не само опасно, но и самоубийствено да се дава държавното кормило в ръцете на капиталистически примати. Когато смисълът на живота на примата е печалбата, народа е просто "матреал".

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#12] от "Brighty":

  “Разбрахте ли сега, че не само е опасно, но е и самоубийствено да дадеш държавното кормило в ръцете на примати като ГЕРБ?!?!? ”

  Е, то кормилото като беше в “умната политическа класа” държавата фалира (1996 г.), после ни сритаха от ЕС (приеха ни зорлем, три години по-късно и то с предпазна клауза).
  Поне се видя, че “приматите от ГЕРБ” (Александър Йорданов) не се различават от тия в периода 1991 г. - 2009 г. (Александър Йорданов - добрия ден за българската демокрация).

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  > Внушенията на управляващите е за 'легла' видиш ли.

  Легла, Столове и Спринцовки.

  Така измерва готовността Народната Власт. А дали има персонал обучен да реагира адекватно на проблемите - и дали изобщо има персонал - на никой не му пука.

  Що не пуснат оня с шкембето да разпъне 2000 походни легла в Арена Армеец и направо да декларираме че сме победили Световната Зараза.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами ще има натиск и ще умират хора. Като в България се симпатизира на Отровните и ДеБъ които ГОРЯХА МАСКИ на площада, и призоваваха ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ да ходят на площада, и хората си помислиха, е щом толкова много се събират значи няма вирус. Защо има по малко умрели в Сърбия ли? АМИ ЗАЩОТО В СЪРБИЯ ВСИЧКИ НОСЯТ МАСКИ НА ОТКРИТО И ДОРИ ДА СЕ ЗАРАЗЯТ НЕ ГО КАРАТ ТЕЖКО, докато бръснатите горили в БГ се тупат в гърдите че няамало вирус и че мангъров е прав или пък носят маските на брадата си със щръкнал нос. Айде сега да кажат в интензивното като са че няма вирус. 80 % От умрелите от Ковид ги пишете на сметката на терористите от БСП и техния филиал Демократична България, както и на отровните чичаци.

 25. 25 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Баце ще напълни шкафчето с бонуси, за дето така стриктно изпълнява световния план. Успешно съсипа доболничната помощ и превенцията, след това блокира болниците. Сега ще обере парсата, защото резултатите от тази контролирана некадърност ще са феноменални. Но така трябва! Ние не заслужаваме нещо друго.

 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  От взеха ни свободата до що няма строги мерки в зависимост от обстоятелствата . Без значение , че най богатите ЕС държави да на същия хал ,та и по зле. Важното е да се критикува и настройва тълпата. Егати боклуците

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 689 Неутрално

  crisis management по нашенски.

  You don't know what you don't know.
 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 786 Гневно

  Лъжат всеки ден. ГЕРБ Българоубийци! Една година туткане, сега ще затварят. София излиза на протест!

 29. 29 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До [#24] от "Julian Dob":
  Маските са еднократни и след употреба се изхвърлят. Дали някой е горил маски е без значение, защото и без горенето маските се носят под носа или подпират брадата, както я носи Борисов, и това никой не го контролира.

 30. 30 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ще върнем България в Европа":

  Като те интубират в интензивното ще премислиш пак дали горенето на маски е без значение

 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До [#30] от "Julian Dob":
  Вас са ви интубирали мозъчно още в проктен етап.

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  Всичко е под контрол! - казал падащият от десети етаж като минавал край втория!

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#2] от "wanderer":

  Всичко е под контрол означава : Досега, падайки, минахме покрай осем етажа. Остават още два.

 34. 34 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Управляващите се _ _ раха, защото не се довериха на медицинските лица които ги съветват. Сложиха политическото си оцеляване пред живота на българите, нищо че по медиите тръбят обратното.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#9] от "vzoran":

  Да, възседнахме тигъра. Сега трябва да видим как да слезем от него.

 36. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#1] от "taratanki":

  Каквото наредят отвън това, те може и да не са мислели да въвеждат ама има по висшестоящи сили. Управляващите не се отчитат пред и не мислят за българските граждани, правят каквото им се каже, друго обяснение няма.

 37. 37 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Според Ангелов три месеца по-късно здравната система е "много по-подготвена и оборудвана".

  : администраторите се провалиха - да са ни живи и здрави лекарите, дето се борят с реалността, въпреки безумната "организация".

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 160 Неутрално

  БХ вече пълни гащите с 200.

 40. 40 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#2] от "wanderer":

  заразяваше ги и до сега. Тия тъпотии, че не се заразявали ама хич децата да ги разправят на народа. На един приятел жена му е педиатър - баш си се заразяват и има и такива с тежки последици след това.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 41. 41 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#8] от "SS":

  Наскоро прочетох нещо което ми прозвуча като железен аргумент на нашата територия - ако някога си управлявал хора, знаеш много добре че не е лесна работа да накараш 30 души да свършат нещо точно на време, с точното качество и с точното количество. Дет се вика 30 души да накараш едновременно на вързани кучета хляб да дадат, не е сигурно че ще ти се получи. Ся се замисли каква организация трябва за да "накараш" някакъв вирус да достигне пика на заразямостта в удобно за теб време и аджеба допускаш ли че такава организация е възможна от държава дето няма синхрон да направи един ремонт на 500 метра на една улица без след това да се окаже, че трябва ремонтираното да се разкопава наново щото местното ВиК имали там тръби за подмяна?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 42. 42 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#1] от "taratanki":Каквото наредят отвън това, те може и да не са мислели да въвеждат ама има по висшестоящи сили. Управляващите не се отчитат пред и не мислят за българските граждани, правят каквото им се каже, друго обяснение няма.
  —цитат от коментар 36 на Billy Pilgrim


  ... и правят каквото им се каже, защото им е изгодно, и така пълнят собствения си джоб и търбух. Нима биха правили нещо което им е неизгодно? Излиза "капиталистите от вси страни" са се обединили? А какво мислят по този въпрос пролетариите?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 43. 43 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":

  бойко да го помоли и може и да може да я отложи. Да излезе Боци и да каже - не можем да организираме безопасни за хората избори. Моля президентът да отложи изборите за друга дата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 44. 44 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#24] от "Julian Dob":

  Не ме разбирай погрешно - нося маска. Но как точно носенето на маска ще ми помогне да карам вируса по-леко? Еле пък на открито да се носят маски (освен ако не си на някакъв митинг да сте гръб до гръб) е абсурдно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 45 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin":


  Има едно нещо наречено вирусен товар. Поинтересувай се, особенно със сегашния британски щам. Маската(ама не от такава която я носиш в продължение на година без да сменяш) намалява в много пъти вирусите които влизат в организма ти и така допринася за по лекото протичане на болеста

 46. 46 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Пълно е с фиктивно настанени, които обаче влизат в общата бройка хоспитализирани. Не заемат легла, но идват сутрин, правят им вливанията в коридора и си заминават по къщите.

  Пътеката е злато!!

 47. 47 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin":Има едно нещо наречено вирусен товар. Поинтересувай се, особенно със сегашния британски щам. Маската(ама не от такава която я носиш в продължение на година без да сменяш) намалява в много пъти вирусите които влизат в организма ти и така допринася за по лекото протичане на болеста
  —цитат от коментар 45 на Julian Dob


  Вирусен товар = количество вируси на мл. кръв.

  Вие говорите за инфектираща доза.

  Двете неща нямат нищо общо, освен в контекста на това, че ако се инфектирате, от вашата имунна система зависи доколко ще успее да се репликира вирусната РНК (тоест колко ще бъде вирусния ви товар), преди тя да успее да го унищожи.

 48. 48 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "poly_na":

  Логиката май не ви допада. Ако влязат по малко вируси при първоначалната инфекция, в организма ще има по малко вируси които да се мултиплицират. Или според вас няма значение дали влизаш в ковид отделение без маска или сте в бензиностанция да си платите с маска. Просто не мога да повярвам колко зле е образованието в БГ

 49. 49 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#12] от "Brighty":

  Само да разбера ,кои са алтернативите на приматите от ГЕРБ ,че не те разбрах , Корнелия ли ще поеме борбата с ковида , Мая Манолова или Слави Трифонов ,все отбор от юнаци .

 50. 50 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай Колев":Вместо да помагаш на Баце и да му тикаш джипката , слагай противогаза и марш в някоя софийска болница да помагаш на ковид болните ,ще им сменяш памперсите , ще им пускаш кислорода , така ще си по полезен на нацията ,не като ръсиш празни приказки в пространството ,такива като теб много , патриотите са по отделенията и спасяват хора .

 51. 51 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#50] от "edin drugii": Успокой се, ще спукаш някоя аневризма и ще се радваш на здравеопазване по евразийски.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 52. 52 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Генерал Мутафчиев се оказа най адекватен. Ако вируса продължава да ни мъчи най добре е да го изберем за президент и министър председател едновременно. Така той ще ни изкара от кризата, здравна и икономическа.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Dob":

  "Маската(ама не от такава която я носиш в продължение на година без да сменяш) намалява в много пъти вирусите които влизат в организма ти и така допринася за по лекото протичане на болеста"

  Не разбрах теорията Ви - мрежа с дупки от по 1000000 нм (шалче) или мрежа с дупки от по 300 нм (маска N95) като как ще задържат частици с размери 50-140 нм?
  https://www.news-medical.net/health/The-Size-of-SARS-CoV-2-Compared-to-Other-Things.aspx
  "Upon analysis of negative-stained SARS-CoV-2 articles by electron microscopy, different researchers have had varying results, but the diameter of the virus has been found to range between 50 nm to 140 nm."

  В същото време бактериите са с размер от 542 нм до 1197 нм, задържат се от "мрежата с дупки от 300 нм" и тя се превръща в инкубатор (влага, въздушен поток, без атака от амилазата и другите ензими) за "болестта"
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6188509/
  "Laboratory generated aerosols of S. aureus have particle sizes between 0.542 and 1.197 µm and aerodynamic particle sizes between 0.723 and 0.777 µm (Lutz, 2010). However, airborne bacteria are often present in clusters and/or associated with other particles. Thus, the deposition of bacteria in the airways depends on the aerodynamic diameter of the particle with which they are associated, and consequently determines the potential site the bacterium may initially infect (Thomas, 2013)"
  Когато имунната система на организма се отслаби от бактериална инфекция (заради задушаването с маски), няма значение колко вирусен товар може да понесе - всеки вирус ще се мултиплицира безотказно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK