Бургас вече е най-засегнатият от COVID-19 град, а Търговище - единственият оазис (карта)

Бургас вече е най-засегнатият от COVID-19 град, а Търговище - единственият оазис (карта)

© Цветелина Белутова, КапиталБургас вече е градът с най-висока заболеваемост от COVID-19 в България. Почти цялата страна е в червената зона с над 120 болни на 100 хил., като единственото изключение остава област Търговище. Там обаче нивото на зараза също върви стръмно нагоре и разликата между областите с най-ниска и най-висока заболеваемост спада от традиционните в последните седмици 14 - 18 пъти, до 9 пъти.


Данните са от седмичния анализ на здравните власти, базиран на информацията от Единната информационна система за коронавируса. Заболеваемостта се измерва в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни. Информацията е към 14 март, но динамиката на заболеваемостта е толкова голяма, че данните показват сериозни промени дори в рамките на двата дни оттогава насам.


Бургас измести Плевен като най-засегната област


В рамките на последната седмица заболеваемостта в Бургас се е повишила с над една трета и областта изпреварва Плевен, който беше в най-тежка ситуация в първата седмица на март. В Бургас към 14 март е заразените са 676 на 100 хил. души (496 седмица по-рано), докато в Плевен - 647 (при 553 към 7 март).Данните за заболеваемостта във всяка област се виждат при посочването й. От календара в графиката могат да се разглеждат данните за седмиците назад.
В последните два дни след седмичния анализ обаче ръстът продължава и изчислението на "Дневник" на базата на данните на Единната информационна система показва, че Бургас вече е прехвърлил границата от 700 заболели, следван от столицата. Ето какво показват данните към днешна дата:

Области с най-висока заболеваемост към 16 март 2021 г.:
Бургас - 724 души на 100 хил.
София-град - 684 души
Враца - 670 души
Плевен - 669 души
Кюстендил - 608 души


Дори и Търговище удвоява случаите


Три от четирите области, които миналата седмица имаха по-малко от 120 инфектирани на 1000 хил. души - Разград, Кърджали и Видин, вече са в червената зона. Така картата на България изглежда точно както на 29 ноември миналата година. Тогава единствената област в оранжево беше Кърджали със заболеваемост от 100 на 100 хил. души.


В момента единствено в Търговище положението остава по-спокойно, но и тази област мина в оранжевия сектор, а случаите там за седмица почти са се удвоили - от 41 на 79.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK