Пламен Бобоков и Пламен Узунов съдят прокуратурата за обезщетение

Президентският съветник Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков вече успяха да спечелят дела за незаконен арест за 24 часа по същото обвинение за търговия с влияние

© Дневник

Президентският съветник Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков вече успяха да спечелят дела за незаконен арест за 24 часа по същото обвинение за търговия с влияниеБизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са завели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, като всеки от тях е внесъл иск за по 26 000 лв. обезщетение, съобщава "Сега".


Президентският съветник и бизнесменът искат обезщетение за неимуществени вреди, защото са в непрекъсната несигурност, след като на 9 юли м.г. им бяха предявени обвиненията за участие в престъпен сговор, но по разследването не е извършено нищо повече и обвинението нито е внесено в съда, нито е прекратено от прокуратурата.


На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли 2020 г. по време на акцията на полицията, прокуратурата и служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор в президентството. Разследването срещу тях е за търговия с влияние и престъпления по служба. И двамата вече успяха да спечелят делата, които заведоха за незаконен арест за 24 часа, като съдилищата се произнесоха, че те са задържани неоснователно и неправомерно.
В исковата молба се припомня принципът, че разследващите са длъжни в най-кратък срок да съберат необходимите доказателства за разкриване на обективната истина. Според НПК срокът за разследване е 2 месеца и може да се удължава по изключение при при фактическа и правна сложност на делото. В случая такава сложност няма, твърдят двамата в иска. Към привличане на някого като обвиняем се пристъпва, когато се съберат достатъчно доказателства за виновността му, се казва още в исковата молба, цитирана от "Сега".


Те припомнят и практиката на съда в Страсбург, че закъснялата справедливост е потъпкване на справедливостта. В исковата си молба двамата припомнят и че по това висящо все още производство прокуратурата разгласи доказателства и кореспонденция между Бобоков и Узунов.


Защитата на Узунов и Бобоков допуска, че досъдебното производство продължава не с цел да се търси обективната истина, а да се поддържа медиен и обществен интерес и да се внушава, че двамата са виновни. И подчертава, че разследването е тежък удар по авторитета и на двамата.


"Дневник" припомня част от публикуваните от прокуратурата разговори от висящото разследване:


Сериалът на прокуратурата Бобоков - Узунов: Затворник иска помилване (серия 6) - тук
Бобоков, Узунов и дипломат обсъждат арестувания танкер "Бадр" и международната политика (серия 5) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия (серия 4) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили (серия 2) - тук
Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер (серия 1) - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK