От събота в София ще има COVID ограничения, а от понеделник вероятно и в цялата страна

От събота в София ще има COVID ограничения, а от понеделник вероятно и в цялата страна

© Георги КожухаровС уговорки, че не е взето окончателно решение, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че от събота в София ще се върнат ограничения срещу разпространението на COVID-19, а от понеделник мерките вероятно ще важат и за цялата страна.


Конкретика се очаква да бъде обявена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на традиционния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията в страната. В сряда, 17 март, в интервю за "Свободна Европа" министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че "какво ще бъде затворено, ще решим в следващите дни, следващите часове, в зависимост от това кога имаме консенсусно решение". ("Дневник" следи в реално ситуацията с коронавируса в България тук)


Преди обед след среща в Министерството на здравеопазването директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев и директори на болници в столицата дадоха заявка за ограничаване работата на заведения, фитнеси, молове, както и спирането на посещения в детските градини. Бе зададено очакване, че окончателно решение ще бъде взето във вторник следобед, но очевидно до такова не се е стигнало.
От 17 часа в Министерството на здравеопазването на среща са били управляващите COVID кризата в София и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев."Определено настъпи моментът, в който трябва да се действа и то доста решително", заяви пред медии доц. Кунчев. Той посочи общо, че ограниченията ще засегнат "заведения, молове, фитнеси, училища, детски ясли и градини, различни прояви на обществен живот от всякакъв характер". Така за по-малко от седмица публично изразяваната позиция на здравните власти за връщане на ограничения заради разпространението на COVID-19 се е променила значително. Миналият четвъртък бе обявено, че мерки ще се въвеждат "когато обществото е готово да повярва в тези мерки".


"Най-вероятно е мерките да влязат в сила от събота в София, от понеделник евентуално в цялата страна, ако се стигне до такова решение", каза още Кунчев. По думите му забрани за разходки в паркове, както и ограничаване на движението между населени места не са на дневен ред.


Към днешна дата заболеваемостта в София от COVID-19 е 684 души на 100 хил. население, показват официалните данни, като тя се увеличила почти двойно за две седмици. На 2 март заболеваемостта е била 390 души на 100 хил. население. (За натиска върху здравната система - тук)Най-важното за единствената COVID ваксина, която ще бъде поставяна в една доза - тук
Карта с разпространението на коронавируса в България - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK