"Нет инфо" придобива вестниците от групата на "Телеграф"

"Нет инфо" придобива вестниците от групата на "Телеграф"

© Надежда Чипева, КапиталДружество "Нет инфо", което е част от групата на новия собственик на "Нова телевизия" - компанията "Юнайтед Груп", ще придобие 100% от дяловете на "Вестник Телеграф" ЕООД. В дружеството попадат вестниците "Телеграф", "Монитор", "Мач Телеграф", "Политика", "Europost", няколко сайта, както и 50% от акциите във великотърновското издание "Борба". Всички издания бяха контролирани доскоро от депутата от ДПС Делян Пеевски.


За намерението на "Юнайтед груп" да придобие вестниците на Пеевски, който не е в листите на партията за предстоящия парламентарен вот, се разбра малко след като купиха "Нова броудкастинг груп" в началото на тази година. За сделката съобщават именно от "Нова броудкастинг груп".


"Притежаването на вестници е част от стремежа за пълен пакет от медийни услуги. Интересът към печатната медия има две основания - собственото оригинално съдържание, което произвежда и различната аудитория, до която достига", казва главният изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Николай Андреев, цитиран в прессъобщението до медиите.
По думите му чрез придобиването на изданията групата ще може да "предложи ново и различно портфолио в близко бъдеще, както и 360-градусово преживяване за нашите рекламодатели".


"Опитът на "Нет инфо" - една от най-големите онлайн платформи в България, ще помогне на вестниците да разширят присъствието си в дигитална среда. Това е важна стъпка в бъдещото развитие на изданията", казва още Андреев.


До получаване на всички регулаторни одобрения извън страната, "Вестник Телеграф" ЕООД ще продължи да се управлява самостоятелно с временен управител Пламен Вълков, уточняват още от "Нова броудкастинг груп.


През януари "Юнайтед груп", което е собственик на БТК и "Виваком", придоби едноличен контрол върху "Нова броудкастинг груп" и контролираните от нея компании - "Нет инфо" "Дарик нюз", "Ви бокс", "Елит медиа България", "Радио Веселина" "Радио Експрес", "Витоша ФМ", "Агенция Витоша" и "Агенция Атлантик". А това веднага доведе и до промени в ръководството на новините на "Нова телевизия". Веднага след това беше обявено, че има предварително споразумение за придобиването и на вестниците от групата на "Телеграф".


През последните месеци на 2020 г., Пеевски се опита да "изчисти" вестникарския си бизнес, като прехвърли марките към новосъздадено "огледално" дружество "Вестник Телеграф". Според "Капитал" това се обяснява с факта, че срещу предишния издател - "Телеграф медиа", има десетки висящи граждански дела, образувани от хора и фирми, които твърдят, че са претърпели вреди от публикациите в "Телеграф" и "Монитор". След като марките на вестниците са прехвърлени в новосъздаденото "Вестник Телеграф", то е обявено в ликвидация. В края на ноември Софийският районен съд е наложил обезпечение на бъдещ иск срещу старото дружество издател "Телеграф медиа", което може да блокира производството по ликвидация на фирмата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK