На живо

Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

© Юлия ЛазароваСофия и областта са пред пълно затваряне заради коронавируса. Натискът върху лечебните заведения се увеличава. Столичната спешна помощ е претоварена, а регионалната здравна инспекция предложи три нови мерки за две семици, за да се овладее разпространението на заразата: затваряне на молове, търговски центрове, фитнеси, заведения; затваряне на детски градини и ясли, училища, извънкласни форми; забраняване на всички културни мероприятия - театри, опери, кина. Днес областният щаб заседава, но засега не взе решение за затягане на мерките. Здравният министър Костадин Ангелов пък изрази мнение, че властите не отлагат мерки срещу разпространението на коронавируса, а търсят правилния момент, за да ги наложат.


4374 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие, при направени 19214 теста. 107 души са починали през изминалите 24 часа. Продължава да расте броят на пациентите, които са в болница - 7600 души са хоспитализирани, 612 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Излекуваните за ден са 1757 души, сочат данните на единния информационен портал. През април трябва да пристигнат общо 580 хил. ваксини от трите вида одобрени до момента от Европейския съюз. "Дневник" проследи ситуацията на живо.
Без решение за новите мерки приключи заседанието на оперативния щаб в София. През целия ден с браншови организации и представители на институциите е обсъждана усложнената обстановка в столицата и областта. Под внимание е било взето и предложението на столичната регионална здравна инспекция за затваряне на детските ясли, градини, училищата, молове, ресторанти, спортни клубове, театри и културни институти. Очаква се утре, по време на редовния брифинг на щаба, да се разбере от кога и какво ще бъде затворено.


Сериозно увеличаване на болните в София и София - област, отчете столичният зам.-кмет по здравеопазване Дончо Барбалов в комисията по здравеопазване на Столичния общински съвет. 2050 са хоспитализираните, като от тях 229 са в интензивни отделения.

През април трябва да пристигнат 580 хил. ваксини

През април трябва да пристигнат общо 580 хил. ваксини от трите вида одобрени до момента от Европейския съюз. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. По думите подобна бройка е достатъчна масовата ваксинация да продължи в нормално темпове. Освен това се очаквало и на 15 април да започнат първите доставки от ваксината на "Янсен" (Johnson&Jonson).


Кунчев каза още, че от всички пристигащи ваксини половината се насочват към личните лекари, които ги поставят според подредбата в списъците. Според него това е основният механизъм за ваксинация.


Той допълни, че едва ли смъртните случаи след поставяне на ваксина са свързани със самия препарат. По думите му плюсът в ситуацията със спирането на ваксинирането с "Астра Зенека" е, че има голямо разстояние между поставянето на двете дози и в това време ситуацията ще се разреши.

Във Великотърновско учениците минават на дистанционно обучение

В област Велико Търново учениците от пети да дванадесети клас минават на дистанционно обучение от 18 март до края на месеца. Спирането на присъствените занятия е със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева.


В областта заболеваемостта е 352 на 100 000 население. Остава забраната за всички масови мероприятия на открито и закрито.

Работещите във временно затворените с акт на държавен орган заради COVID-19 икономически дейности ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния им доход до края на юни 2021 г. Това реши правителството с одобряването на промени в свое постановление № 325, в което се регламентират редът и условията за изплащането на този вид финансова подкрепа. Компенсациите ще се изплащат за не повече от 60 дни в рамките на 2020 родина и за не повече от 90 дни в рамките на 2021 година, в които наетите хора са ползвали неплатен отпуск заради наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.


Министрите решиха също срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците и служителите и самоосигуряващите се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм" да се удължи до 31 май 2021 г.

Правителството удължи срока на мерки за подкрепа на бизнеса

Правителството прие промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020г. за определяне на условията и реда за изплащане на средства на работодатели за запазване на заетостта на работници и служители в сектори и икономически дейности засегнати от разпространението от COVID-19. Промените предвиждат удължаване на срока за изплащане на средствата за запазване на заетостта на работници и служители до 31 май 2021г.


Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. Работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.


И през допълнителния период на прилагане на мярката размерът на подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020г. След промяната на Постановлението за изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на сто спрямо усреднените приходи за 2019 г.


До 15 април 2021г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март 2021г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по досегашния ред. Финансовите средства ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт. Постановлението влиза в сила от 1 април 2021г.

Учени, родители и учители поиската максимално строги мерки

Въвеждане на възможно най-строги противоепидемични мерки, за да се ограничи максимално разпространението на коронавируса в България, поискаха в позиция екипите на неправителствените организации Science in the Crisis – Наука в кризата, Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование.


Те посочват 13 ограничителни мерки, като освен вече коментираните се предлага и затваряне на хипермаркетите, с изключение на хранителните и задължително въвеждане на дистанционен режим на работа за всички служители, където има обективна възможност.

Властите търсели правилния момент да наложат мерките

Здравните власти не отлагат мерки срещу разпространението на коронавируса, а търсят правилния момент, за да ги наложат. Това коментира здравния министър проф. Костадин Ангелов във фейсбук лайв интервю за "Свободна Европа".


Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

© Велко Ангелов


"В следващите дни, часове, ще решим какво да бъде затворено. Ситуацията не е еднаква в София и в страната. Решенията, които взимаме в момента, са свързани с една цел - в моята работа като лекар и хирург съм извършвал много животоспасяващи операции. Ние правим планиране, всяка една крачка да е обсъдена, преценена и да не е грешна. Трябва обсъждане, за да вземем най-доброто решение. В случая трябва да вземем решение за животоспасяваща операция. Ако я извършим по спешност, рискуваме да допуснем грешки. Да поставим в риск нашият пациент - държавата", каза Ангелов.


Той отново потвърди тезата си, че мерките не са отложени. Според него се "търси правилният момент, когато те да бъдат наложени". "Когато бъдат взети едни мерки, в които обществото не вярва, и няма да спазва, ние няма да постигнем медицинския резултат, който целим с тях", каза още Ангелов.


"Здравната каса трябва да преосмисли политиката си и да намери начин чрез клинична пътека да могат да се хоспитализират бързо и пациентите с двустранна бронхопневмония, които са със симптомите на COVID-19, но са с отрицателен PCR тест, както и отрицателен антигенен тест, защото сега те не могат да се хоспитализират в болница в COVID отделенията, а такива случаи има десетки" - това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. "Ние не можем с часове да хоспитализираме тези пациенти, същият проблем е и при личните лекари, които също не могат да лекуват тези пациенти, които им ги връщат в къщи, а те не могат да се лекуват при домашни условия, защото се нуждаят от венозни антибиотици, те имат дихателна недостатъчност", поясни тя.


Д-р Кателиева съобщи още, че често пристигат и пациенти, ваксинирани с "Астра Зенека", които са с тежки паник атаки, защото се страхуват от усложнения от ваксината.

На прага на ново затваряне в София и евентуално в цялата страна Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявяват в своя позиция, че виждат смисъл новите ограничения да бъдат само за 2 седмици, ако се затвори всичко без институциите от първа необходимост. Те посочват това, защото се съмняват, че новите ограничения ще важат за 14 дни, каквито заявки има от властите.


"Това ще запази служителите ни. Това ще има най-голям и гарантиран резултат. Това ще е най-справедливото решение. И така! Всичко или нищо?!?!", посочват те. Допълват, че в противен случай ще приемат четвърто си затваряне като опит за унищожение на бизнеса и ще се чувстват длъжни да се защитят "по подобаващ начин". Посочват, че ще организират масов протест с искане на оставка на всички членове на Националния оперативен щаб заради наложена от него дискриминация, демагогия и диктатура.

По време на пик на пандемия е много опасно ваксинирането. Това каза началникът на детското отделение на болница "Св. София" проф. Светлана Велизарова пред БНР. Тя коментира факта, че увеличението на броя на заболелите от COVID-19 се ускорява на фона на прекратеното ваксиниране заради временната забрана на употребата на ваксината на "Астра Зенека".


По думите на проф. Велизарова ваксинирането в сегашния момент крие рискове, защото "ние не знаем как ще реагира организмът, който е заразен, но не е проявил заболяването".

България предлага компенсаторен механизъм за разпределяне на ваксините в ЕС

Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

© Министерския съвет


България предлага компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението, а с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини.


Това заяви премиерът Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която участваха също австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения - Янез Янша, на Хърватия - Андрей Пленкович, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Чехия – Андрей Бабиш, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС. Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица.


"Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно", акцентира Борисов. Той припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени.


На срещата вчера шестима премиери от ЕС, сред тях лидерите на Австрия, България и още четири държави в Източна Европа, поискаха блокът да промени начина, по който се разпределят ваксините срещу коронавируса.


Днес брюкселското издание "Политико" нарече "Групата на Курц за натиск" вчерашното събиране във Виена на премиери от Централна и Източна Европа, подкрепили инициативата на австрийския канцлер да се поиска "корекция" на механизма, с който в ЕС се разпределят дозите с ваксини. Себастиан Курц посрещна няколко посетители от други държави, които напоследък осъзнаха, че е трябвало да поръчат повече ваксини, когато са имали възможност да го направят, пише изданието в бюлетина си.

Правителството отпусна над 24 млн. лв. за 36 хил. флакона ремдесивир

Над 24 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за купуването на ремдесивир, съобщи пресслужбата на кабинета. С парите ще се осигурят 36 хил. флакона от медикамента, при месечна доставка на 6 хил. флакона за период от 6 месеца.


"Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората", заяви премиерът Бойко Борисов.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че според анализа на епидемичната обстановка през последните седмици има ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на пациентите в болница, за които е необходимо прилагането на лекарството.

Плевен вчера разхлаби, днес затегна мерките

Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

© Юлия Лазарова


След като вчера Областният кризисен щаб разхлаби част от мерките, днес кметът на градаа Георг Спартански издаде заповед с цел ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на общината, съобщиха оттам.


Преустановяват се до 26 март присъствените занятия в училищата и във всички центрове за подкрепа на личностно развитие, ученическа спортна школа, в центъра за работа с деца - с ученици от пети до дванадесети клас.


Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, с изключение на индивидуални практически часове, олимпиади и състезания. Провеждане на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси и т.н. в присъствена форма се допуска при използване на 30 на сто от капацитета на помещението.


Културни и развлекателни мероприятия, както и посещения в културните институти могат да се организират при заетост на местата до 30 на сто от общия капацитет на закрито. Не се допуска организиране на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 10 човека.

Столичната здравна инспекция предлага три ограничителни мерки

Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

© Георги Кожухаров


За момента не е необходимо налагането на вечерен час в София - това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев, след като вчера стана известно, че се обмисля затягане на мерките заради увеличените случаи на заболели и натиска върху столичните болници.


"Изправени сме пред ситуацията от края на октомври и началото на ноември миналата година, но тук нещата се развиват по-бързо. Много е сериозно положението", заяви Пенчев. По думите му трябва да се направи внимателна оценка на възможностите на всяка една болница като леглова база, структура, персонал, затова РЗИ-София подхожда индивидуално към всяко едно лечебно заведение. "Натискът е много сериозен, динамиката е много голяма, защото се хоспитализират както хора, докарани с линейки на Спешна помощ, така и лица, които достигат на собствен ход или са изпратени от общопрактикуващите лекари", обясни той.


Столичната РЗИ предлага следните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 от събота (20 март) за 14 дни:

затваряне на молове, търговски центрове, фитнеси, заведения;
затваряне на детски градини и ясли, училища, извънкласни форми;
забраняване на всички културни мероприятия - театри, опери, кина


"Предложенията са конкретни, ясни, влизат в определен момент и са за определено време, следим внимателно ситуацията. Ние имаме огромното желание като с вълшебна пръчка да спрем вируса, но за съжаление той намира нови форми", подчерта директорът на СРЗИ. По думите му не се налага затваряне на входовете и изходите на града.


В столичните болници детски ковид отделения има в "Пирогов", "Света Анна", Педиатричната болница. Има и неонатологични легла за новородени, защото има немалко родилки с коронавирус, каза още Пенчев.

В настоящата ситуация здравните мерки трябва да имат превес над икономическите. Това мнение изрази пред Би Ти Ви директорът на болница "Света Екатерина" Генчо Начев.


"Според мен не трябваше да ги разхлабваме (мерките - бел.ред), но така се е решило. Трябва да има баланс между медицинската и икономическата гледна точка, но в момента медицинската трябва да е водещото, защото вече сериозно се застрашава положението от цифрите. Когато цифрите говорят, всички мълчат", коментира Начев.


Ако сега не въведем мерки, ще ни питат после защо не сме ги въвели и то на фона на много жертви, добави той.


Сърдечният хирург уточни, че коронавирусът уврежда пряко сърцето. "В началото на пандемията се смяташе, че сърцето се засяга индиректно заради усилена склонност към тромбообразуване. След това се разбра, че вирусът действа и директно върху мускулните клетки на сърцето и може да причини симптоми на сърдечна недостатъчност", поясни той.

Хората да звънят на личните си лекари, призоваха от Спешната помощ

Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Спешнатра помощ в София е изключително натоварена, за последното деноношие са оставени 110 адреса от дневната на нощната смяна, защото не са могли да бъдат обслужени. Това съобщи на брифинг говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска.


"Натискът към нас е огромен, като цяло към здравната система. При нас работят хора, които също имат семейства и се притесняват, но не спират да работят. Една система, която една година държи фронта и се справя, трябва просто да бъде пощадена", каза Сунгарска. По думите й дефицитът в системата е наличен и ако този натиск продължи, не е ясно как ще издържи. "Имахме оставени 110 адреса от дневната на нощната смяна. Разбирате , че половината смяна трябва да отиде, за да се обслужи вече съществуващите сигнали", обясни тя.


Само за седмица (между 8 и 15 март) е имало 1482 COVID повиквания. 129 от обажданията са били за деца. С нарастване на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус, расте сериозно и натискът върху лекарите в спешната помощ. "Моля ви, пощадете ни. Молим за съпричастие и разбиране", призова тя и помоли пациентите да търсят и личните си лекари. "Моля, спазвайте мерките. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, магазините", апелира Сунгарска.


400-500 повиквания към Спешна помощ е имало за последното 12-часово дежурство. От тях около 50 пациента са с COVID-19. Между 30-40 души се приемат в болница за едно дежурство. "Има случаи, когато линейка обикаля няколко болници, докато пациентът бъде приет, колегите в болниците също са претоварени", каза Сунгарска.


Над 100 от обаждания са за консултации, свързани със симптоми или реакции от ваксини. От Спешната помощ молят да не се ползва телефона им за консултации, а хората да се обръщат към личните си лекари по тези въпроси.


Расте броят на пациентите в болница

Коронавирусът в България: щабът в София засега не може да вземе решение за мерките (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


4374 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, при направени 19214 теста - това показват данните на Единния информационен портал. Положителни проби са дали 23% от всички изследвани. 107 души са починали през изминалите 24 часа.


Продължава да расте броят на пациентите, които са в болница - 7600 души са хоспитализирани, 612 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Излекуваните за ден са 1757 души.

Най-много новозаразени са регистрирани в София – 1226 души, следвана от Бургас с 316 и Пловдив с 299.

Поставени са 4287 дози ваксини, така общият им брой достига близо 346 000.


Подробности и графики вижте тук.

София и областта са пред пълно затваряне заради коронавируса. Натискът върху лечебните заведения се увеличава.


Лекарите констатират също, че расте броят на децата, приети в болници с COVID-19. Ето защо здравните власти предлагат училища, молове, заведения, фитнес зали и кина да бъдат затворени.


Зелените коридори за пазаруване на възрастни остават. Окончателното решение за ограниченията в София ще бъде взето днес на заседание на Областния щаб.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK