В неделя метрото отново ще стига до кв. "Хаджи Димитър", до Горна баня - през април

Инж.Стоян Братоев

© Надежда Чипева, Капитал

Инж.Стоян БратоевАварията на третата метролиния вече е отстранена и влаковете отново ще стигат до кв. "Хаджи Димитър". Това ще стане в края на седмицата, "в събота или в неделя", заяви инж.Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, пред "Нова тв". Участъкът между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" бе спрян за движение на 19 януари.


Конструкцията на дъното на Перловската река, правена преди 40 години с деформационни фуги през 4-5 м, през които водата да изтича, са предизвикали натиска върху тунела на метротрасето, посочи сега Братоев. Още на 27 януари той обясни за "Дневник", че водният стълб се е надигнал до 19 м, а според геоложкия доклад е бил предвиден до 14 м. Това създало хидростатично налягане от 19 тона/кв.м, а по геоложкия доклад е предвидено 14 т/кв.м.


Същата причина установила и експертната оценка на проф. Божидар Божинов, специалист по земна механика и фундиране, посочи директорът на "Метрополитен".
Няма конкретна вина за аварията според него. "Анализирахме дали е грешка на проектантите - не е, дали е на геолозите - не е, на изпълнението - и те не са. Отвсякъде има по малко", дипломатично отбеляза той.


Възможни ли са още аварии в този участък


На въпрос възможни ли са нови аварии по трасето, щом Перловската река предизвиква рязко повишаване на водния стълб? - "Това става само при високи нива на водата в реката", отговори Братоев. Деформационните фуги по речното дъно ( през които минава водата и при обилни дъждове стига до тунела на метрото) трябва да останат, защото това е целта им, уточни той.


Носещата конструкция на тунела на метрото въобще не е била засегната, но се е наложило да се разбиват 36 м бетон от вътрешната облицовка, която кържи хидроизолацията. "Отново се бетонира релсовият път и предстои до петък да мине приемателната комисия (от ДНСК)", каза той. В събота или неделя влаковете с пътници ще стигат до метростанция "Хаджи Димитър", увери Братоев.


На метростанция "Горна баня" ще има връзка с влака за Перник


Новият участък от третата метролиния - от станция "Красно село" до "Горна баня", трябва да бъде пуснат през април. Очакванията това да стане до края на март не са били оправдани, защото производителят на метровлаковете "Сименс" се е забавил с тестването на системите за управление поради заболели от коронавирус специалисти.


Петте метростанции по новия учатък са готови с издаден Акт 15, подчерта Братоев. При Горна баня е изградена подземна връзка между метростанцията и нова малка гара по жп линията Перник - София. Пътуващите с влак оттам ще могат да се прехвърлят на метрото и за 10 миути ще са в центъра, посочи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK