Прокурорите се оплетоха в лексиката на правилата за избор на специален прокурор

Прокурорската колегия на ВСС обсъди правилата, по които ще бъдат избирани кандидатите за разследващ главния прокурор и неговите заместници.

© Цветелина Белутова, Капитал

Прокурорската колегия на ВСС обсъди правилата, по които ще бъдат избирани кандидатите за разследващ главния прокурор и неговите заместници.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди най-подробно каква лексика да се използва при формулирането на правилата за избор на специален прокурор, който ще има правомощия да разследва главния.


Основно беше дискутирано дали кандидатите ще трябва "да изложат" или "да предложат и развият" "становището си" или пък трябва "да представят концепция" за това как ще работят и каква администрация ще им бъде нужна, както и дали ще са необходими специални помещения.


Дискусията продължи с това дали те "ще представят" или пък "ще развият" свое "становище", "визия", "виждане", "възгледи", или пък в правилата трябва да се заложи на българска дума като "разбирания". Калина Чапкънова направи и справка за синонимите, където попадна и "гледища", но думата бе отхвърлена бързо.
В крайна сметка бяха одобрени някои промени в правилата за избор по предложение на Огнян Дамянов. В правилата ще бъде записано, че вместо документи, удостоверяващи най-малко 12 г. юридически стаж кандидатът трябва да представи документ за най-малко 12 г. юридически стаж - служебна бележка. Поправката бе внесена след уточнението, че в случая кандидатите трябва да бъдат действащи прокурори и стажът се удостоверява единствено със служебна бележка.


Обсъдено бе и дали Комисията по атестиране и конкурси и Комисията по професионална етика трябва да са готови с докладите си за всеки кандидат в 10-дневен срок след като кандидатите представят документите си или е възможно и на по-късен етап. Единодушно бе прието, че, за да бъдат допуснати кандидатите, не е необходимо да са готови докладите за професионалните и нравствени качества, тъй като първо се преценява дали номинираните ще бъдат допуснати по документи.


Решено бе и да не бъдат ограничавани кандидатите за разследващ главния прокурор и неговите заместници по време на изслушването им и да отпадне ограничението за 30 минутно изслушване на всеки един от тях.


Очаква се Пленумът на ВСС да обсъди процедурата за избор на разследващ прокурор на 25 март.


Междувременно Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев, който сезира съда за промените в законодателството, с които се създава специална фигура на прокурор с правомощия да разследва главния и неговите заместници, съобщиха от съда.


Конституционният съд няма задължителен срок, в който да се произнесе дали промените в законодателството противоречат на основния закон, както твърди държавният глава, или не.


Делото бе образувано на 25 февруари - ден след като Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев с искане новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се създава нова фигура на прокурор по разследванията срещу главния, да бъдат обявени за противоконституционни.


Ситуацията е особена, тъй като, от една страна, промените вече са обнародвани в Държавен вестник и вече са в сила. По силата на същите промени обаче започва да тече срок от 3 месеца, в който пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да проведе процедура и да избере конкретен прокурор, който да поеме разследванията и сигналите срещу главния и неговите заместници.


До ситуацията се стигна, след като въпреки отрицателните становища на Висшия съдебен съвет прокуратурата, експерти и юристи както в България, така и в европейски институции, както и ветото на президента Румен Радев, на 17 февруари мнозинството в парламента гласува и прие повторно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор, който да води разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK