Прокурорите се оплетоха в лексиката на правилата за избор на специален прокурор

Прокурорската колегия на ВСС обсъди правилата, по които ще бъдат избирани кандидатите за разследващ главния прокурор и неговите заместници.

© Цветелина Белутова, Капитал

Прокурорската колегия на ВСС обсъди правилата, по които ще бъдат избирани кандидатите за разследващ главния прокурор и неговите заместници.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди най-подробно каква лексика да се използва при формулирането на правилата за избор на специален прокурор, който ще има правомощия да разследва главния.


Основно беше дискутирано дали кандидатите ще трябва "да изложат" или "да предложат и развият" "становището си" или пък трябва "да представят концепция" за това как ще работят и каква администрация ще им бъде нужна, както и дали ще са необходими специални помещения.


Дискусията продължи с това дали те "ще представят" или пък "ще развият" свое "становище", "визия", "виждане", "възгледи", или пък в правилата трябва да се заложи на българска дума като "разбирания". Калина Чапкънова направи и справка за синонимите, където попадна и "гледища", но думата бе отхвърлена бързо.
В крайна сметка бяха одобрени някои промени в правилата за избор по предложение на Огнян Дамянов. В правилата ще бъде записано, че вместо документи, удостоверяващи най-малко 12 г. юридически стаж кандидатът трябва да представи документ за най-малко 12 г. юридически стаж - служебна бележка. Поправката бе внесена след уточнението, че в случая кандидатите трябва да бъдат действащи прокурори и стажът се удостоверява единствено със служебна бележка.


Обсъдено бе и дали Комисията по атестиране и конкурси и Комисията по професионална етика трябва да са готови с докладите си за всеки кандидат в 10-дневен срок след като кандидатите представят документите си или е възможно и на по-късен етап. Единодушно бе прието, че, за да бъдат допуснати кандидатите, не е необходимо да са готови докладите за професионалните и нравствени качества, тъй като първо се преценява дали номинираните ще бъдат допуснати по документи.


Решено бе и да не бъдат ограничавани кандидатите за разследващ главния прокурор и неговите заместници по време на изслушването им и да отпадне ограничението за 30 минутно изслушване на всеки един от тях.


Очаква се Пленумът на ВСС да обсъди процедурата за избор на разследващ прокурор на 25 март.


Междувременно Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев, който сезира съда за промените в законодателството, с които се създава специална фигура на прокурор с правомощия да разследва главния и неговите заместници, съобщиха от съда.


Конституционният съд няма задължителен срок, в който да се произнесе дали промените в законодателството противоречат на основния закон, както твърди държавният глава, или не.


Делото бе образувано на 25 февруари - ден след като Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев с искане новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се създава нова фигура на прокурор по разследванията срещу главния, да бъдат обявени за противоконституционни.


Ситуацията е особена, тъй като, от една страна, промените вече са обнародвани в Държавен вестник и вече са в сила. По силата на същите промени обаче започва да тече срок от 3 месеца, в който пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да проведе процедура и да избере конкретен прокурор, който да поеме разследванията и сигналите срещу главния и неговите заместници.


До ситуацията се стигна, след като въпреки отрицателните становища на Висшия съдебен съвет прокуратурата, експерти и юристи както в България, така и в европейски институции, както и ветото на президента Румен Радев, на 17 февруари мнозинството в парламента гласува и прие повторно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор, който да води разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Весело

  Важно е "да не се иметне това момче". Мисля че Делян го каза още преди време.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Да намерят някой с висшо по Българска Филология, то така или иначе резултатът ще е същия.

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Политическият идеолог на ГЕРБ сега да видим за какво ще се пени пак или ще се скрие. Така става, когато нито НАП нито Прокуратурата са потърсили жена ми навреме:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159811394941189
  Фирма на Харизанови завлякла НАП с 1,4 милиона и се настанила в евтината общинска къща?

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Фирма на Харизанови завлякла НАП с 1,4 милиона и се настанила в евтината общинска къща?
  —цитат от коментар 3 на Наблюдател


  Общинската къща в Красна поляна отдадена под наем на фирма на Георги Харизанов за 416 лв. на месец първоначално е била дадена на друга фирма, която направила скъп ремонт, това обясни на изслушване в Комисията по финанси в Столичен общински съвет кметът на район “Красна поляна” Иван Чакъров. Той назова фирмата “Реа Студио” и началната дата на договора за къщата – 2010 г.. Проверка в регистрите показва, че “Реа Студио” е в ликвидация и дължи 1.4 милиона на НАП.
  “Реа Студио” с ЕИК 131448732 е регистрирана през 2005 г. от Владислава Кодева (моминското име на Харизанова), която държи 95% от дяловете и Анна Георгиева. Занимава се с търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки и през 2007 г. е отчела 492 хил. лева приходи от продажби. В Търговския регистър обаче не е вписан нито един годишен финансов отчет.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Много ми е интересно каква лексика може да има един каскет. Според мен никаква, точно колкото и на една тиква. Въпрос с повишена трудност е кой се прави по-успешно на луд?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Ми то си е за пелтечене.

  Кьовеши им е върнала ОЩЕ две кандидатури "шкарто".
  Пл'с обслужващият им персонал!

  Мааалиййй, що банкети, що рушвети за докопване до топлото и сито местенце изгърмяха нахалос!

 7. 7 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Татяна Дончева:
  „Смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си. Последното, което са изфабрикували, е въпросното решение за надзирателя на главния прокурор. Това е безумно предложение по съдържание, апотеоз на панирания мозък.", 12.12.2019 г. –
  clubz.bg/91681-tatqna_doncheva_nezavisim_prokuror_apoteoz_na_paniraniq_mozyk

 8. 8 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 120 Неутрално

  е Мое ли така, питам аз? Значи толкова секс, рушвети да дам за едната позиция в ЕС и тия да ме върнат. Искам рекламация джипка, отваряй шкафчето и връщай.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Весело

  Лексиката е важна! Едно е да кажеш "с колежката се справиха", друго е "с колежката се оправиха"!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Най-добре е този прокурор да се избира и назначава от главният прокурор. Така ще бъде спазена традицията. Както политиците избират и назначават главният прокурор.
  Така със сигурност никога няма да има нищо "неочаквано".

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Кьовеши е върнала още двама от пратениците на Гешев в Европрокуратурата. Тоест, само един е останал. Върнала е и помощниците им (персонала)!
  Така на практика се оказва, че 9 от 10 делегирани прокурори, изпратени от ВСС (Гешев), са неодобрени от Лаура Кьовеши!

 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1298 Весело

  Ще имаме специализирана и специална прокуратурата

 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  В прокурорската колегия кипи безсмислен труд.
  Този разследващ главния прокурор е толкова гротескна фигура, че дори и КС да не обяви измененията с които герберастите го въведоха за противоконституционни, то прокурорите ще обезсмислят тотално съществуването ѝ.
  Тъжна история.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Весело

  До коментар [#4] от "Наблюдател":

  Ами този Чакъров си е представител на ромската десница. Стана кмет с гласовте във Факултето.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#3] от "Наблюдател":

  Всички тикви са така , кой къща , кой апартамент ,кой суджук , кой чекмедже ...а каскета спи и мат'рала гласува за 50 лв

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  Ако така перфекционистично си движеха и работите прокуратурата....

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Весело

  До коментар [#11] от "SaveBG":

  Ти ш' кажеш. В ДУМА (упс), 24 часа пишат, че не е върнала никой, само искала повече информация. Ей на, виж:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9577737

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Конституция на Република България
  Чл. 126.
  (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на ВСИЧКИ прокурори.

  Методика - Съвкупност от методи за практическото извършване на определена дейност.

  Резултат - главния прокурор ще дава указания на разследващия прокурор за това как да го разследва.

 19. 19 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "Das Territorium":

  "В прокурорската колегия кипи безсмислен труд."
  Безмислен, но много добре платен.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Стараят се да приличат на неграмотния си началник.

 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  МИТ ЛИ Е БРЮКСЕЛСКАТА БАНИЦА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПРОКУРОР.
  НИ ГЮВЕЧ, НИ БАНИЦА ОТ КЬОВЕШИ.
  МА ТАЯ БИЛА МНОГО ЗЛА,ВЕ.
  БЪЛГАРСКИЯТ ПРОКУРОР НЕ Е СВИКНАЛ ТОЛКОВА ПУБЛИЧНО ДА МУ БИЯТ ШУТОВЕ.

 22. 22 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Милиционерите в държавата правят всичко напук. Няма значение дали е умно или е много глупаво - те са на обратното мнение винаги. Под понятието "милиционери" имам предвид всички - от т.нар. министър-председател, през милиционерската ложа в НС, през тази във ВСС и до последното производно на измислените "университети", като Магнаурския на първо място, югозападния, пернишкия и други знайни и незнайни училища за марксистко-ленинска подготовка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK